Schließen
Slavnostni tabule

Tipy a recepty na slavnostní tabuli

K nezapomenutelné vánoční oslavě patří výborné vánoční jídlo, stejně jako svařené víno nebo bowle. Přinášíme Vám naše oblíbené recepty a tajné tipy na přípravu lahodné vánoční pečeně a správný výběr vína.
Vánoční svařené víno
Vánoční svařené víno

Suroviny:

  • 3/4 l suchého červeného vína
  • najemno nastrouhaná kůra z ½ bio citrónu
  • 80 g cukru
  • 2 svitky skořice
  • 10 hřebíčků
  • čerstvě vymačkaná šťáva ze 2 pomerančů
  • 1/4 l pomerančového likéru
Na 4 šálky (každý cca ¼ l) | Příprava: 10 min. | Trvání: 25 min. | 285 kcal na 1 porci
1. Všechny suroviny (až na likér) dejte do hrnce a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak hrnec zakryjte a při mírné teplotě pomalu zahřívejte, dokud se na povrchu vína neobjeví malé ostrůvky pěny. Pak nechte svařené víno 15 minut pomalu vařit v zakrytém hrnci.
2. Poté přidejte likér a vše nechte v zakrytém hrnci na vypnutém sporáku ještě 3–5 minut rozležet. Svařené víno – ještě stále správně horké – nalévejte přes jemné sítko do šálku a ihned podávejte.

Recept: © 2011 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov (Tanja Dusy: „Winterküche“, str. 95)
Flambovaná bowle
Flambovaná bowle

Suroviny:

  • 2 bio pomeranče
  • 1 bio citrón
  • 1 svitek skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1 1/2 l silného, suchého červeného vína
  • 1 homole cukru
  • 400 ml hnědého rumu (s obsahem alkoholu min. 54 %)
Na 8 sklenic (à 250 ml) | Příprava: 25 min. | Trvání: 25 min.
1. Pomeranče a citrón omyjte pod horkou vodou a osušte. Kůru 1 pomeranče v tenké vrstvě odkrojte a oba pomeranče vymačkejte. Citrón nakrájejte na tenká kolečka. Vše společně se skořicí, hřebíčkem a červeným vínem vložte do hrnce a nechte při mírné teplotě pomalu zahřívat (nesmí se vařit!).
2. Hrnec odložte na ohřívač a položte přes něj kleštičky na cukr nebo mřížku. Na tu pak položte cukrovou homoli. Cukr napusťte minimálně jednou třetinou rumu. Pak cukr opatrně zapalte hořící sirkou – nejlépe při zhasnutém světle, aby plameny obzvlášť vynikly!
3. Nyní postupně – pomalu a opatrně – přelévejte zbytek rumu pomocí naběračky přes cukrovou homoli, aby tato dále žhnula a plameny nezmizely. Pokud plameny zmizí, naberte do naběračky trochu rumu a rum ještě v naběračce zapalte hořící sirkou. Pak hořící rum opatrně přelijte přes cukrovou homoli. Roztavený cukr bude postupně kapat do bowle. Teprve poté, co spotřebujete veškerý rum a roztaví se co nejvíce cukru, bowli ještě jednou dobře promíchejte a servírujte co nejvíce horkou.

Recept: © 2008 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov (Tanja Dusy: „Sommerdinks und Winterdrinks“, str. 77)
Pečená husa s červeným zelím
Pečená husa s červeným zelím

Suroviny:

  • 1 velká husa (zhruba 4,5 kg)
  • sůl
  • pepř
  • 3 cibule
  • 2 kyselejší jablka
  • 4 stonky sušeného pelyňku
  • 1 hlávka červeného zelí (zhruba 900 g)
  • 2 hrušky
  • 1 polévková lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 čajové lžičky cukru
  • asi 1/4 l suchého červeného vína nebo zeleninového vývaru
  • 1 hřebíček
  • 1 čajová lžička kuliček jalovce
  • 1 čajová lžička hruškového koncentrátu
Pro 4–6 osob | Příprava: 60 min. | Trvání: 270 min. | 2 000 kcal na 1 porci
1. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou troubu na 180 °C). Husu omyjte zevnitř i zvenčí a odstraňte břišní tuk. V šálku smíchejte sůl a pepř a touto směsí husu důkladně potřete jak zvenčí, tak zevnitř. Dvě cibule oloupejte a rozdělte na osminy. Jablka rozčtvrťte, oloupejte a zbavte jádřince. Cibule a jablka vložte společně s pelyňkem do břišní dutiny husy.
2. Pekáč s husou položte na pečicí plech s vyšším okrajem, prsíčky dolů. Přelijte 1 l horké vody. Plech s husou zasuňte do trouby (na spodní pozici) a husu pečte asi 30 minut. Pak teplotu stáhněte na 150 °C (u horkovzdušné trouby na 130 °C) a husu dále pečte asi 2 hodiny – přitom ji průběžně potírejte vypečeným tukem. V případě potřeby přilijte na plech ještě více vody. Pak husu otočte a pečte dále ještě asi 2 hodiny.
3. Mezitím zbavte hlávku červeného zelí všech vnějších uvadlých listů. Pak ji rozčtvrťte, vykrojte tuhý košťál a čtvrtky hlávky nakrájejte na jemné proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Hrušky rozčtvrťte, oloupejte, zbavte jádřince, nakrájejte na hranolky a smíchejte s citrónovou šťávou.
4. Máslo s cukrem rozpusťte ve velkém hrnci. Na másle pak poduste cibuli a hrušky. Přidejte červené zelí a vše krátce poduste. Zalijte vínem nebo vývarem, přidejte koření a pak nechte zelí v zakrytém hrnci při mírné teplotě asi 1 hodinu dále dusit. Občas zelí promíchejte a v případě potřeby přilijte ještě trochu vína nebo vývaru.
5. Husu sundejte z plechu. Zapněte gril v troubě (na nejvyšší stupeň). Husu rozdělte na 8–12 kousků. Ty pak – kůží nahoru – položte na rošt. Pod rošt postavte pečicí plech. 1 čajovou lžičku soli smíchejte s 3–4 polévkovými lžícemi horké vody a tímto solným roztokem potřete kousky husy. Pak kousky husy opět zasuňte do trouby (měly by být ve vzdálenosti asi 20 cm od zdroje tepla). Během zhruba 10 minut by měla být kůžička pěkně křupavá.
6. Mezitím proceďte vypečenou šťávu přes sítko do hrnce, případně ji rozřeďte troškou horké vody. Ze šťávy odeberte přebytečný tuk (velkou lžící), šťávu ochutnejte a případně dochuťte. Červené zelí dochuťte solí, pepřem a hruškovým koncentrátem. Vypečenou šťávu, zelí i kousky husy postavte na stůl.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov (Sebastian Dickhaut: „Country Basics“)
Kachna pečená na tymiánu
Kachna pečená na tymiánu

Suroviny:

  • 1 vykuchaná kachna (cca 1,6 kg)
  • černý pepř
  • sůl
  • 1 svazek tymiánu
  • 2 kyselejší jablka (např. odrůda boskoop)
  • 1 svazek petrželové natě nebo pažitky
  • 2 cibule
  • 400 ml kuřecího základu nebo vývaru
  • 2 polévkové lžíce jablečného nebo kdoulového želé
  • 1–2 polévkové lžíce tmavé jíšky
  • 6 polévkových lžic smetany (podle chuti)
Pro 4 osoby | Příprava: 30 min. | Trvání: 120 min. | Kalorie: 750 kcal na 1 porci
1. Troubu předehřejte na 220 °C. Kachnu zevnitř i zvenčí omyjte pod tekoucí studenou vodou. Pak kachnu osušte kuchyňskou utěrkou a potřete ze všech stran solí a pepřem. Tymián opláchněte a osušte. Jablka dobře omyjte, neoloupaná rozčtvrťte, zbavte jádřince a společně s tymiánem vložte dovnitř kachny. Otvor zašpendlete pomocí párátek a pak zavažte kuchyňskou režnou nití - jako šněrovací botu.
2. Polévkovou zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibule oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zeleninu a nakrájenou cibuli smíchejte na plechu. Kachnu položte doprostřed roštu, plech zasuňte pod kachnu a v předehřáté troubě pečte při teplotě 220 °C (horkovzdušná trouba se nedoporučuje) 15 minut.
3. Základ nebo vývar přiveďte k varu, nalijte na plech se zeleninou a kachnu dále pečte při teplotě 200 °C (horkovzdušná trouba se nedoporučuje) 75 minut. Dvacet minut před koncem doby pečení zahřejte želé a 1/4 čajové lžičky soli v malém hrnci a kachnu během posledních 15 minut pečení touto směsí potírejte. Pak nechte kachnu odpočívat ve vypnuté troubě.
4. Plech vyndejte z trouby, nalijte na něj 1/4 l horké vody a připečeninu uvolněte štětečkem. Pak obsah plechu přeceďte přes cedník do hrnce a zbavte tuku - tuk můžete odebrat lžící nebo můžete použít konvičku pro odstranění tuku. Šťávu přiveďte k varu, vmíchejte jíšku a nechte zhoustnout. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Podle chuti můžete vmíchat smetanu.
5. Kachnu naporcujte: nejdříve oddělte stehna, pak křídla. Prsní řízky uvolněte od kosti a nakrájejte šikmo na plátky. Hrudní koš kolem dokola nastřihněte a oddělte, abyste se dostali k nádivce.

Recept: © 2008 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov (Martina Kittler: „Crashkurs Kochen“, str. 147)
Omáčka z portského vína
Omáčka z portského vína

Suroviny:

  • ½ cibule (50 g)
  • 1 šalotka (40 g)
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 300 ml červeného portského vína
  • 200 ml silného červeného vína
  • sůl
  • 500 ml hnědé telecí omáčky
Na cca 4 porce (400 ml) | Příprava: 20 min.
1. Cibuli a šalotku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
2. Máslo nechte zpěnit v hrnci (o průměru 24 cm). Pak na něm nechte 2 minuty dusit cibuli a šalotku, dokud nezesklovatí.
3. Přilijte portské víno a červené víno a nechte směs cca 15 minut vařit.
4. Přidejte telecí omáčku a vařte dalších 10 minut.
5. Omáčku propasírujte přes jemné síto a vložte zpět do hrnce, znovu přiveďte k varu, mírně osolte a servírujte.
TIP: Omáčka je výborná k pečenému hovězímu a telecímu masu, ke kachně, k drůbeži, králíkovi a divočině.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov
Tyrolská pórková omeleta
Tyrolská pórková omeleta

Suroviny:

  • sůl
  • 2 pórky
  • 2 velká kyselejší jablka (např. odrůda cox orange)
  • 100 g tyrolského špeku (nakrájeného na plátky)
  • 450 g mladšího sýru fontina
  • pepř
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Pro 4 osoby | Příprava: 25 min. | Cca 565 kcal na 1 porci
1. Do hrnce dejte vodu, osolte a přiveďte k varu. Pórek očistěte, omyjte a nakrájejte na cca 3 mm silná kolečka. Kolečka pórku nechte 1–3 minuty vařit v osolené vodě. Pak pórek sceďte přes cedník, nechte okapat a vychladnout.
2. Jablka omyjte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé hranolky. Vždy 2–3 hranolky jablka omotejte plátkem špekem (příliš dlouhé plátky špeku napřed překrojte napůl).
3. Sýr nakrájejte na malé kostičky, kůru odstraňte. Nakrájený sýr smíchejte s kolečky pórku a důkladně okořeňte muškátovým oříškem a pepřem. Směs sýra a pórku vložte na pekáček a doprostřed položte vždy 1–2 jablečné hranolky omotané špekem. Vše nechte v horké troubě cca 5 minut rozehřát, dokud se sýr nerozteče a lehce nezhnědne.
TIP: Pokud nemůžete sehnat tyrolský špek, můžete alternativně použít také schwarzwaldskou nebo parmskou šunku nakrájenou na tenké plátky.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov
Bramborové knedlíky
Bramborové knedlíky

Suroviny:

  • 800 g moučných brambor
  • sůl
  • 1 ztvrdlá houska
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 60–80 g mouky a škrobu
  • 1 vejce
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Na 8 knedlíků | Příprava: 1 hodina | 170 kcal na 1 porci
1. Brambory vařte v osolené vodě cca 20–25 minut do měkka. Pak brambory sceďte, oloupejte a protlačte přes lis na brambory.
2. Housku nakrájejte na malé kostičky a dokřupava osmažte na pánvi s rozpuštěným máslem. Během smažení pánev často zvedejte a třeste s ní, aby se kousky housky obracely a osmažily rovnoměrně.
3. Smíchejte mouku a škrob. Dvě třetiny této směsi společně s 1 ½ čajové lžičky soli zapracujte do brambor.
4. Do bramborového těsta vmíchejte rozšlehané vejce. Těsto propracujte (případně přidejte trochu směsi mouky se škrobem), dokud nebude krásně hladké. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.
5. Z těsta vytvořte váleček a ten rozkrojte na 8 kousků. Každý kousek dlaní rozplácněte, na vzniklou placičku položte několik kostiček osmažené housky, pak placičku uzavřete a vyválejte z ní hladký knedlík.
6. Bramborové knedlíky vložte do vařící osolené vody. Zpola přikryté nechte vařit cca 20 minut ve vroucí vodě (pozor, voda nesmí prudce vřít).

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov (Maria Zunner: „Knödel & Co.“, str. 6)
Houskové knedlíky
Houskové knedlíky

Suroviny:

  • 400 g ztvrdlé housky nebo bílého chleba
  • 350 ml mléka
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce másla
  • nasekaná petrželka (½ svazku)
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Na 8 knedlíků | Příprava: 1 hodina | 215 kcal na 1 porci
1. Housky nakrájejte na tenké plátky nebo na drobné kostičky. Přidejte horké mléko a nechte zakryté asi 20 minut odležet.
2. Cibuli oloupejte, nakrájejte na jemné kostičky a cca 5 minut duste na másle doměkka. Přidejte petrželku a opět krátce poduste. Nechte vychladnout.
3. Smíchejte housky, cibuli, vejce a 1 čajovou lžičku soli. Dochuťte muškátovým oříškem a pepřem a pak nechte 5–10 minut odpočívat.
4. Mokrýma rukama rozdělte těsto na 8 stejně velkých porcí. Z každé porce dlaněmi vytvarujte knedlík. Připravené knedlíky dejte na tác opláchnutý studenou vodou.
5. Houskové knedlíky vložte do vařící osolené vody. Přikryté nechte cca 30 minut vařit (pozor, voda nesmí prudce vřít).
TIP: Chcete-li si být jisti, že knedlík při vaření neztratí tvar, uvařte nejdříve jeden malý zkušební knedlíček. Pokud se při vaření rozpadne, zapracujte do těsta trochu více mouky, v případě bramborového těsta trochu více škrobu nebo krupice.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov (Maria Zunner: „Knödel & Co.“, str. 7)
Špecle
Špecle

Suroviny:

  • 400 g mouky (nebo mouky na špecle)
  • 4 vejce (velikosti M)
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce másla (podle chuti)
  • 200 ml minerální vody (nebo vody z kohoutku)
Pro 4 osoby | Příprava: 30 min. | Doba odpočívání: 30 min. | cca 450 kcal na 1 porci
1. Mouku smíchejte v míse s 1 čajovou lžičkou soli. Přidejte vejce a minerální vodu a vše pořádně propracujte ručním mixérem s hnětačem, dokud nevznikne poměrně husté těsto. Vypracované těsto přikryjte utěrkou nebo přiklopte talířem a nechte cca 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
2. Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství osolené vody. Trochu těsta dejte do struhadla na špecle (na halušky) nebo do lisu na špecle. Struhadlo položte přes hrnec nebo lis podržte nad hrncem a špecle protlačujte přímo do vařící vody.
3. Špecle vařte tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Pak je děrovanou naběračkou vyndejte ven, v cedníku krátce propláchněte studenou vodou a vložte do trouby zahřáté na 70°, abyste je udrželi v teple. Pak stejným způsobem připravte další porci špeclí.
4. Špecle můžete podávat jen tak nebo je můžete podle chuti osmahnout na pánvi s rozpuštěným máslem.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov (C. Schinharl: „Nudeln selbst gemacht“, str. 9)

Jak na porcování?

Husa a kachna – to je vánoční klasika. Ačkoliv porcování, tedy dělení drůbeže, vůbec není komplikované, spousta lidí se k tomuto pracovnímu úkonu nemá. S naším podrobným návodem na porcování to zvládnete velmi snadno. Tip: Pomocí nůžek na drůbež lze oddělit klouby bez velké námahy. Nůžky na drůbež se navíc nesmekají tak jako nůž.
Jak na porcování?

1. krok

Nejdříve odkrojte stehna.
Jak na porcování?

2. krok

Pomocí nůžek na drůbež oddělte kloub.
Jak na porcování?

3. krok

Nyní odkrojte křídla. Také zde oddělte kloub pomocí nůžek na drůbež.
Jak na porcování?

4. krok

Nyní nařízněte hrudní koš. Uvolněte prsní řízky: je potřeba obkroužit nožem hrudní kost. Prsní řízky můžete před podáváním nakrájet na tenké plátky.

Jaké víno se hodí k různým jídlům?

  • K jemným jídlům zvolte elegantní vína, k rustikálním pokrmům robustnější vína.
  • Těžší pokrmy (maso a tučnější jídla) zjemní tříslovina tanin, která je ve víně obsažena.
  • Silnější vína zlepšují stravitelnost těžších jídel.
  • Kyselost a kyselost se vzájemně pozvedávají, což může mít nepříjemný efekt.
  • Sladkost a sladkost se vzájemně pozvedávají: dezertní víno musí být přinejmenším tak sladké jako dezert.
  • Slaná jídla dají silněji vyniknout kyselosti vína.
  • Šumivá vína vyrovnávají slanost a hořkost.
  • Zralá vína se obzvlášť dobře hodí k jídlu.
  • Zralá sudová vína se perfektně hodí k dušeným, grilovaným a pečeným pokrmům.

  • Při vaření vývaru přidejte do vývaru trochu vína, které později nabídnete k polévce.
  • K polévkám a omáčkám obsahujícím vejce, smetanu nebo máslo se hodí víno s trochu vyšším obsahem zbytkového cukru.
  • Pohrajte si s chutěmi a vůněmi: paprika plněná mletým masem je výborná s vínem Cabernet Sauvignon.
  • Výrazně kořeněné pokrmy jdou dobře dohromady s víny s výrazným aroma, s lehčími víny a víny s vyšším obsahem zbytkového cukru, avšak také s kořeněnými červenými víny.
  • Velmi zajímavé mohou být protiklady, např. jablkový koláč se skořicí a k tomu zralé burgundské víno. Nebo vařené hovězí s bílým vínem či divočinové ragú se smetanovo-houbovou omáčkou se zralým sladkým vínem...
  • Regionální vína jdou obvykle výborně dohromady s příslušnou regionální kuchyní.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH

Příslušenství a praktické pomůcky

 
Bohužel vyprodáno
Z tvrzené čepelové oceli – extrémně ostrá, oboustranně kónicky broušená čepel
249
od219

Tipy a recepty na oslavu vánočních svátků

Vánoční svátky – to jsou kouzelné chvíle strávené s celou rodinou: Přinášíme Vám tipy na působivou vánoční výzdobu, prozradíme Vám lahodné vánoční recepty a nabízíme dekorativní vánoční přání, která si můžete vytisknout.

Vánoce v Tchibo

Objevte vánoční svět Tchibo!

Vytvořte si adventní kalendář

Vytvořte si adventní kalendář

K návodu na vytvoření našeho báječného vlastnoručně vyrobeného adventního kalendáře.

Zjistit více
Připravte si doma skvělý svařák

Připravte si doma skvělý svařák

Objevte recepty na svařené víno a vyzkoušejte si je u sebe doma.

Zjistit více
Sváteční výzdoba

Sváteční výzdoba

Dekorační trendy a tipy na vánoční výzdobu bytu.

Zjistit více
Zdobení vánočního stromečku

Zdobení vánočního stromečku

Působivé nápady na zdobení vánočního stromečku.

Zjistit více
Slavnostní prostírání

Slavnostní prostírání

Krásně prostřený stůl může skvěle podtrhnout slavnostní atmosféru.

Zjistit více
Nápady na dárky

Nápady na dárky

Najděte dokolaný dárek pro Vaše nejbližší.

Zjistit více
Pečení vánočního cukroví

Pečení vánočního cukroví

Lákavé recepty na cukroví a nejnovější trendy v pečení na slavnostní příležitosti.

Zjistit více
Pomůcky na pečení

Pomůcky na pečení

S těmito tipy pro Vás bude pečení cukroví potěšením a zábavou.

Zjistit více
Vánoční přání

Vánoční přání

Zdarma: Vánoční přání a visací kartičky k dárkům k vytištění!

Zjistit více