Den svatého Valentýna začíná za:

Den svatého Valentýna začíná za:

Tchibo přeje šťastného Valentýna

: : :

14.02.2024 00:00
2024-04-24T00:38:53CEST
Den sv. Valentýna v Tchibo:

Den sv. Valentýna v Tchibo:

Využijte jedinečné nabídky na našem e-shopu nebo se zastavte v našich obchodech Tchibo a
zpestřete si kávu speciálním potiskem nebo fotkou přímo na pěnu.

Objevte naši novou kávovou tiskárnu

Pouze ve vybraných obchodech

Ein Vorstellungstext von Eduscho mit gezeichneten Kaffeebohnen

KDE SI MŮŽETE VYZKOUŠET NAŠI TISKÁRNU?

WESTFIELD CHODOV PRAHA
CENTRUM ČERNÝ MOST PRAHA
OC LETŇANY
PRAHA
OC FUTURUM
HRADEC KRÁLOVÉ
PALÁCE
PARDUBICE
FORUM NOVÁ KAROLINA
OSTRAVA
CENTRUM OLYMPIA
BRNO
GALERIE
VAŇKOVKA BRNO
OC
NISA LIBEREC
Ein Vorstellungstext von Eduscho mit gezeichneten Kaffeebohnen

Valentýnské dárky

Tři věci o dni sv. Valentýna, které je dobré vědět

Nejpopulárnějším příběhem, který se ke dni sv. Valentýna váže, je příběh italského biskupa Valentina z Terni ze 3. století. Valentin, který se dnes považuje za ochránce zamilovaných, měl tehdy oddávat páry podle křesťanských zvyků, i když tím porušoval zákony římského císaře. Svatebčanům daroval květiny ze své zahrady s přáním, aby jejich manželství bylo šťastné. Dne 14. února roku 269 n. l. byl Valentin popraven a zhruba o sto let později jako mučedník svatořečen.
Den sv. Valentýna je skvělou příležitostí k tomu, dát najevo skrývanou lásku. Pro lidi, kteří tvoří pár už mnoho let, může být tento svátek příležitostí své partnerství náležitě oslavit. Vždyť v každodenním shonu nebývá na vyznání lásky prostor. Den sv. Valentýna tak přináší možnost věnovat se něčemu, co oběma partnerům udělá radost, a drobnými pozornostmi si své dennodenní soužití příjemně ozvláštnit.
Den sv. Valentýna má v mnoha zemích důležitou symbolickou hodnotu. V Německu se už od 50. let partneři obdarovávají květinami a dalšími pozornostmi. Ve Finsku naopak vládne tradice v tento den překvapit i své dobré přátele. V Japonsku darují výhradně ženy čokoládu. Muži mají pak 14. března, v takzvaný White Day, šanci oplatit ženám jejich náklonnost darováním bílé čokolády nebo šperku.

Přání ke sv. Valentýnu a společné akce

Vždycky nemusíte dárek kupovat. Několika milými slovy vyslovenými přímo od srdce můžete dát najevo, jak moc vám na vašem partnerovi záleží. Vymyslete si originální valentýnské přání nebo napište krátkou básničku na vlastnoručně vyrobenou kartičku. Tahle možnost se nabízí třeba v případech, kdy zrovna 14. února nebo v jiném důležitém termínu nemůžete být spolu. Pokud ale tomu naštěstí tak není, překvapte dámu nebo muže svého srdce společnou akcí: Co byste řekli třeba pohodovému večeru u oblíbeného filmu nebo s vynikajícím jídlem?
Takhle vyrobíte origami ve tvaru srdce

Takhle vyrobíte origami ve tvaru srdce

Origami je japonské umění skládání papíru a vyžaduje soustředění a cvik vždy podle stupně obtížnosti. Kdo chce své milované osobě ke svátku sv. Valentýna darovat drobnou, vlastnoručně vyrobenou pozornost, je pro něj origami ve tvaru srdce tou správnou volbou, zvládnou ho totiž dobře i začátečníci. 

Tip: Do srdce můžete skrýt krátký zamilovaný vzkaz, srdíčko se dá skvěle využívat i jako záložka do knížky.
Návod na origami ke stažení (PDF)

Dokonalý dárek ke sv. Valentýnu:
vlastnoručně připravená večeře ve svitu svíček

Čokoládová srdíčka, milostné dopisy na rudém papíru a kvítky růží na polštáři – je to pro vašeho partnera nebo partnerku kýč? I tak mu nebo jí můžete v den sv. Valentýna udělat opravdovou radost. Vždyť láska, jak známo, prochází žaludkem. Romantickou večeří ve svitu svíček v pohodlí vlastního domova oslavíte svátek sv. Valentýna přesně podle svých představ.
Příroda poskytuje nejrůznější přísady na vaření, které mají nejen okořenit jídlo, ale mohou mít také afrodiziakální účinky. Většina z nich podporuje látkovou výměnu a prokrvení, čímž se zvyšuje citlivost a umocňuje působení dotyků. Platí to třeba u zázvoru, bazalky a muškátového oříšku, které obsahují alkaloidy. Také přísady bohaté na minerální látky, jako je med, skořice, chilli a vanilka, mají osvěživý účinek. Anebo zkuste jako dezert klasiku, která omámí vaše smysly: jahody máčené v čokoládě.
S trochou kreativity a citu k preferencím své milované polovičky můžete večeři proměnit ve zcela originální valentýnský dárek: Skvělým nápadem pro světaznalé gurmány je například menu, které se bude skládat jen z pokrmů typických pro vaši příští cestovatelskou destinaci. Pokud jste naopak fanoušky nějakého filmového žánru nebo knižní série, můžete i zde často najít inspiraci, co uvařit – a jakými to doplnit dekoracemi. Mottem svátečního večera se ale mohou stát i barvy, třeba vašeho oblíbeného sportovního klubu, ty vás také mohou dovést k neotřelým přísadám a pokrmům. Znáte třeba modré brambory?
Na valentýnské večeři není nejdůležitější menu samotné, ale čas společně strávený v příjemné atmosféře. To je ale jen těžko představitelné, pokud se předtím budete celé hodiny honit s přípravou domácí lanýžové pasty. Zvlášť jestli chcete servírovat několik chodů, zařaďte co nejvíce jídel, která si můžete připravit už den předem – třeba polévku nebo studený dezert. A i úplně jednoduchá jídla jako výběr sýrů s čerstvou bagetou umějí nepochybně zasytit a potěšit.

Nápadité sladké recepty ke dni sv. Valentýna

Jemné pralinky, nadýchané muffiny a sladké ovocné dezerty jsou opravdový požitek. A protože láska prochází žaludkem, připravili jsme pro vás u příležitosti svátku sv. Valentýna pár skvělých receptů, které díky našim postupům zvládnete připravit snadno a rychle.
Sušenky s čokoládovým krémem

Přísady na šlehačkové sušenky a krém ganache

  • 60 g měkkého margarínu
  • 110 g cukru
  • 110 g hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce jablečného pyré (nebo 1 vejce)
  • 235 ml rostlinného mléka (nebo standardního mléka)
  • 1 kávová lžička pasty z bourbonské vanilky nebo vnitřek z celého vanilkového lusku
  • 200 g mouky
  • 80 g kakaového prášku
  • 110 g smetany (např. sójové)
  • 110 g hořké čokolády, nasekané

Příprava 20 kousků

1. Troubu předehřejte na 190 °C (horní a dolní ohřev).

2. Ve velké míse vyšlehejte margarín s oběma druhy cukru. Přidejte jablečné pyré a vše dobře promíchejte. Následně přidejte mléko, vanilku, mouku a kakaový prášek a ze všeho připravte hladké těsto.

3. Pomocí kávové lžičky tvořte na plechu vyloženém pečicím papírem malé kopečky a krouživým pohybem je rozetřete do tvaru sušenky. Pečte 10–12 minut, dokud těsto neztuhne. Následně nechte vychladnout na roštu.

4. Pro přípravu krému ganache nejprve svařte smetanu a pak ji přelejte přes nasekanou čokoládu. Vše dohromady vymíchejte do krémové hmoty a nechte vychladnout.

5. Trochu krému ganache naneste na hrubou stranu sušenky, na krém položte druhou sušenku a mírně stlačte. Nakonec nechte krém mírně vytuhnout.

© Jana Nörenberg, Hamburg (http://www.nom-noms.de)
Jahodový likér s vanilkou

Přísady

  • 1 kg jahod (v zimě můžete použít i mražené jahody)
  • 1 lahev vodky (700 ml)
  • cca 400 ml vody
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 kávové lžičky pasty z bourbonské vanilky nebo vnitřku z vanilkového lusku
  • 200–300 g cukru

Příprava

1. Jahody omyjte, odstraňte stopku a rozkrájejte. Dejte je do většího hrnce. Přilijte asi 400 ml vody. Podle toho, jak jsou jahody sladké, přidejte cukr. Dále přidejte vanilkovou pastu a vanilkový cukr. Směs vařte po dobu dobrých 10 minut. Potom vše rozmixujte.

2. Přidejte vodku, dobře promíchejte a nechte odstát přes noc. Nalejte do lahví.

Jahodový likér lze skladovat v chladničce zhruba dva týdny.

© Jana Nörenberg, Hamburg (http://www.nom-noms.de)
Muffiny s Nutellou a sladkými preclíky

Přísady na 12 muffinů

  • 100 g malých slaných preclíků
  • 280 g mouky
  • 120 g cukru
  • 250 ml mléka nebo sójového mléka
  • 6 polévkových lžic oleje
  • 2 kávové lžičky karobové mouky, k tomu 2 vejce nebo 2 polévkové lžíce sójového mléka
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • 3 kávové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička pasty z bourbonské vanilky nebo vnitřku vanilkového lusku
  • Nutella nebo jiná oříškovonugátová pomazánka

Příprava

1. Troubu předehřejte na 180 °C (horní a dolní ohřev).

2. Všechny přísady kromě Nutelly dobře promíchejte.

3. 12 formiček na muffiny vyložte pěknými papírovými košíčky a do poloviny naplňte těstem. Do středu pak dejte trochu Nutelly, nejlépe pomocí dvou kávových lžiček. Navrch přidejte ještě trochu těsta tak, aby byly formičky naplněné do 3/4.

4. Muffiny následně pečte zhruba 20 minut. Nechte je vychladnout, pokapejte trochou oříškovonugátového krému a ozdobte malým slaným preclíkem.

© Jana Nörenberg, Hamburg (http://www.nom-noms.de)
Malinové makronky

Přísady na bezé a malinový krém. Na přípravu asi 15 kusů

  • 60 g mandlí
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 špetka kypřicího prášku do pečiva
  • 1 bílek (velký)
  • 1 špetka soli
  • 20 g cukru
  • 80 g měkkého másla
  • 40 g malin
  • 40 ml malinového sirupu

Příprava

1. Pečicí plech vyložte pečicí podložkou. Na přípravu bezé hmoty oloupejte mandle (podívejte se na náš tip) a umelte je na jemno. S moučkovým cukrem je ještě jednou přemelte, vmíchejte kypřicí prášek do pečiva.

2. Z bílku se solí ušlehejte sníh. Cukr nechte vstřebat a sníh vyšlehejte do tuha. Následně pomocí metly vmíchejte mandlovou směs.

3. Bezé hmotu tvarujte na plech pomocí cukrářského sáčku s jednoduchou špičkou. Hmotu umístěte do každého ze 30 míst na podložce. Nechte odpočívat 30 minut na teplém místě. Troubu předehřejte na 150 °C (horkovzdušnou na 130 °C) a makronky v ní pečte (uprostřed) po dobu 12–15 minut. Nechte vychladnout na podložce.

4. Na přípravu malinového krému vyšlehejte z másla krém. Maliny rozmixujte se sirupem a po lžících vmíchejte do másla. Makronky spojte krémem a nechte 2 hodiny tuhnout v chladničce. Pro dekoraci povrch makronek postříkejte proužky čokolády nebo ozdobte cukrovou polevou.

TIP: Loupání mandlí
Mandle nechte povařit ve vroucí vodě po dobu 2 minut, pak vodu slijte. Jádra uchopením mezi dva prsty vymáčkněte ze slupky. Mandle před rozemletím nechte osušit – nejlépe v troubě nebo na topení.
Rybízové muffiny s bezé

Přísady na cca 12 kusů

  • 250 g červeného rybízu
  • 200 g mouky
  • 2 kávové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 3 vejce
  • 100 g změklého másla
  • 170 g cukru
  • 2 polévkové lžíce cukru na ozdobu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g jogurtu
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Příprava

1. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Rybíz omyjte. 12 drobných hroznů odložte na dozdobení. Ze zbytku pomocí vidličky opatrně odtrhněte kuličky a nechte osušit na papírové utěrce.

2. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva a lískovými oříšky. Oddělte žloutky od bílků, bílky odložte stranou. Máslo se 100 g cukru, vanilkovým cukrem a žloutky vyšlehejte do krémové konzistence. Vmíchejte jogurt. Přidejte moučnou směs a vše dobře promíchejte. Jemně vmíchejte rybízové kuličky.

3. Těstem naplňte formičky. V troubě (uprostřed) pečte po dobu 20 minut. Mezitím ušlehejte ze 2 bílků se 70 g cukru tuhý sníh. Troubu stáhněte na 150 °C (horkovzdušnou na 130 °C). Sníh z bílků rozdělte na muffiny a pečte ještě dalších 10 minut, dokud není bezé lehounce nahnědlé. Muffiny vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Opatrně je vyjměte z formiček.

4. Odložené rybízové hrozny nejprve smočte v citronové šťávě, potom ve dvou polévkových lžících cukru. Ozdobte jimi muffiny.

TIP: Milovníci mandlí smísí mouku místo lískových oříšků s 50 g mletých mandlí a místo vanilkového cukru použijí jednu kapku hořkého mandlového oleje. Místo čerstvého ovoce lze použít také mražené.

VARIANTA: Rybízové muffiny s kokosem a bezé Umyjte 200 g červeného rybízu a opatrně osušte. Smíchejte 200 g mouky se 2 kávovými lžičkami kypřicího prášku do pečiva a 50 g strouhaného kokosu. Oddělte bílek a žloutek ze 3 vajec, 100 g změklého másla vymíchejte do hladka se 100 g cukru, 1 polévkovou lžící limetkové šťávy, 1 polévkovou lžící kokosového likéru (podle chuti) a 150 g jogurtu. Postupně vmíchejte moučnou směs. Vmíchejte rybíz. Těstem naplňte formičky. Pečte v troubě při 175 °C (uprostřed, horkovzdušná 160 °C) po dobu 20 minut. Ze 2 bílků se 100 g cukru ušlehejte tuhý sníh. Sníh jemně rozdělte na muffiny. Pečte v troubě při 150 °C (uprostřed, horkovzdušná 130 °C) ještě dalších 10 minut, dokud bezé hmota lehounce nezhnědne. Muffiny vyjměte z trouby, nechte lehce zchladnout a opatrně vyjměte z formiček.
Ovocné kostky ledu

Přísady

  • Čerstvé ovoce (např. rybíz, maliny)
  • Nealkoholická varianta: rebarborový sirup a minerální voda
  • Alkoholická varianta: růžový sekt
  • Také potřebujete: formu na led

Příprava

1. Dno formy na ledové kostky zalejte vodou.

2. Nechte zmrznout v mrazničce.

3. Do formy vložte ovoce a formu téměř naplňte vodou a nechte zmrznout.

4. Ještě jednou přidejte vodu tak, aby bylo ovoce zcela překryté, a znova zmrazte.

5. Nyní dejte 2–3 ledová srdíčka do sklenice a přelejte je buď vychlazeným sektem, nebo chlazenou rebarborovou šťávou a rychle servírujte, aby srdíčka neztratila svůj tvar!

Tip 1: Vodu předem převařte a nechte vychladnout – kostky ledu tak budou jasnější.

Tip 2: Protože na přípravu ledových srdíček potřebujete několik hodin, je lépe si je připravit den předem.
Ohnivá čokoládová srdíčka s chilli

Přísady

  • Hořká čokoláda
  • Vločky z chilli papriček
  • Navíc potřebujete: silikonovou formu na led ve tvaru srdíček

Příprava

1. Čokoládu rozlámejte na malé kousky a nechte rozehřát ve vodní lázni. Přidejte špetku chilli vloček (nejlépe z mlýnku) a vmíchejte do čokolády – ale pozor: opravdu pálí!

2. Tekutou čokoládu nalijte do formy na led.

3. Srdíčka nechte dvě hodiny tuhnout v chladničce a pak je opatrně vyjměte z formy.

Nejlepší filmy ke dni sv. Valentýna

Dobře udělaný romantický film nemá nic společného se sentimentálními slaďáky a nabízí skvělou příležitost strávit svátek sv. Valentýna v pohodlí vašeho obývacího pokoje. Z nadčasové klasiky i aktuální nabídky romantických komedií novějšího data určitě můžete vybrat něco, co bude bavit vás i vašeho partnera. Přinášíme vám pár nápadů.
  • Titanic: Perfektní volba, pokud hledáte něco akčnějšího. V kulisách potápějící se zaoceánské lodě se mezi Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou rozvíjejí emoce, které vás doslova strhnou.
  • Casablanca: Pro příznivce velké hollywoodské klasiky lahůdka, která se stala symbolem romantického filmu. Když Humphrey Bogart šeptá „Dívám se ti do očí, maličká“, taje nejen Ingrid Bergmanová.
  • Notting Hill: Moderní, ale neméně romantický je tento film s Hughem Grantem a Julií Robertsovou. Pobaví vás nejrůznější omyly a také řada nepřehlédnutelných vedlejších postav.

Nápady na vydařené valentýnské překvapení

Darovat zážitek, to je opravdový trend, svému partnerovi tak nadělíte nezapomenutelné hodiny, které si bude pamatovat ještě dlouho po svátku sv. Valentýna. Poukaz na nějaký zážitek pro jednoho nebo ve dvou je vhodným dárkem především v případech, kdy máte pocit, že váš partner už všechno má. Výběr je opravdu široký, od letu v horkovzdušném balonu přes focení u fotografa až po jízdu kočárem. A pokud se vám nechce volit organizovaný zážitek některé z mnoha firem, můžete vše samozřejmě zařídit i sami na vlastní pěst. Už dlouho je vaším společným snem putovat zasněženou horskou krajinou? Pak je právě polovina února na tohle dobrodružství ideálním termínem.

USA

Pěkně zdobenými valentýnkami se ve Spojených státech projevuje romantický zájem o druhou osobu. Každoročně se tu takových kartiček posílá mnoho set milionů. Hlavně mezi teenagery se získávání valentýnek stalo téměř sportem: Kdo je nejoblíbenější?

Anglie

Už v 15. století si zde zamilovaní vyměňovali básně nebo malé dárky. Zvolili pro to den v únoru, protože věřili, že si v tento čas také ptáci hledají své partnery.

Španělsko

Jako vzpomínku na katalánského patrona darují muži svým vyvoleným 23. dubna jednu růži. Podle legendy měl Sant Jordi, tedy sv. Jiří, zachránit princeznu před zlým drakem. Z jeho krve vyrostla růže, kterou tento muž líbezné dívce daroval na důkaz své lásky.

Brazílie

Brazilci mají svou vlastní variantu valentýnského svátku, Dia dos Namorados, 12. června. V tento den se rodiny scházejí, aby společně pojedly a předaly si drobné dárky. Páry při této příležitosti často oznamují své zasnoubení.

Jižní Afrika

V únoru, báječném letním měsíci, se v mnoha jihoafrických městech slaví den sv. Valentýna nikoli jako svátek zamilovaných, ale prostě jako svátek plný radosti. Ulice a domy se zdobí barevnými květy v africkém stylu a lidé si spolu užívají radosti.

Čína

Svátkem zamilovaných je v Číně svátek Qixi. Podle pověsti se víla zamilovala do mladého pastevce. Bylo jim ale dovoleno být spolu jen 7. noc 7. měsíce podle lunárního kalendáře. Potom zářili vysoko na obloze – jako hvězdy Altair a Vega.