Čištění domácnosti

Čistý a uklizený domov:
S tímto tipem pro domácnost se to podaří

Jak je to hezké, když je vše uklizené, a ještě se to leskne. Čistý domov je na dotek prostě lepší. Ale pro většinu lidí je čištění a uklízení spíš nutné zlo než důvod k radosti. Abyste uklízení už nemuseli odsouvat, máme pro Vás pár tipů. Tak může být čištění rychle hotové – a hlavně dlouho vydrží. Takže vyhrnout rukávy a do toho!

Pořádek a čistota s lehkostí:
Praktické tipy pro domácnost

Tak svěží jako nové: S těmito tipy na údržbu zůstane Vaše prádlo stále krásné. Ve voňavém oblečení nebo ložním prádle se hned cítíte skvěle. A prané se správným typem prádla budou Vaše nejmilejší kousky nejen čisté, ale po dlouhou dobu si také zachovají zářivé barvy. Perte tedy bílé, černé a barevné prádlo odděleně a používejte speciální prací prostředky na každou barvu.

Stejně užitečná je i žehlička s napařovací funkcí. Ta se postará o hladký vzhled prádla a můžete pak při nošení mít skvělý pocit. Protože díky vlhkosti páry jde žehlení obzvláště lehce a rychle od ruky. Ještě efektivnější bude žehlení s kvalitním potahem na žehlicí prkno, který rovnoměrně rozprostře horko. Žehlete Vaše prádlo nejlépe z rubu, aby povrchy a nápisy vypadaly dlouho dobře a neuvolnily se.

Električtí pomocníci pro snadné a důkladné čištění

Vůbec není snadné, stále udržovat všechny obytné místnosti doma čisté! Takže elektrické přístroje s praktickými funkcemi přijdou právě vhod, neboť s nimi můžete docílit lepších výsledků v kratším čase. Například mytí oken už nemusí být na seznamu neoblíbených domácích povinností: s elektrickým vysavačem oken se Vám podaří krouživými pohyby rukou docílit čistoty okna beze šmouh, protože vysavač odsaje vodu pořádně a bez toho, aniž by se vytvářely šmouhy. Také dočišťování není již nutné.

Čištění Vašich podlah bude rovněž rychleji a snadno vyřešené, když sáhnete po bezdrátových čističích. Ať už to bude vysavač, přístroj na vytírání, nebo parní čistič. S těmito elektrickými přístroji se můžete v každém pokoji pohybovat bez protivného kabelu. Ještě více času ušetříte díky robotickému vysavači, který vyřídí velkou část práce úplně sám. Důležité ovšem je, že tento vysavač umí vyčistit také rohy a že se před vysáváním odstraní předměty pod nábytkem jako gauč nebo postel.
Električtí pomocníci pro snadné a důkladné čištění
Větší pořádek s vyhovujícím zařízením

Větší pořádek s vyhovujícím zařízením

K dobrému pocitu ve vlastních čtyřech stěnách slouží nábytek, který se hodí k Vašemu stylu. Ale jistě i pořádek přispívá k tomu, že si můžete užít svůj pocit domova. Když například budete všechny předměty vždy ukládat tam, kde se také používají, zjednoduší to Váš každodenní život. Tehdy je potřebný předmět vždy přímo po ruce a Vy šetříte spoustu času.

Velké předměty mají většinou své místo ve skříních a komodách, zatímco malé věci jako kancelářské předměty se dobře ukládají v dekoračních krabicích. Ty vypadají hezky a dají se stavět na sebe v regálech a na odkládacích plochách. Naproti tomu v šatní skříni Vám pomůže dostatečné množství přihrádek a zásuvek k tomu, abyste v ní udrželi pořádek a měli potřebný přehled. Pokud třídíte své oblečení podle barev, příležitostí nebo délek: pokud má vše své pevné místo, ušetříte si dlouhé hledání. Praktická závěsná zařízení a organizéry na ponožky, pásky a ostatní věci vytvoří pak dodatečný úložný prostor.

Správné čištění kuchyně, koupelny a ostatního

V zásadě je považováno za přiměřené jedenkrát týdně z gruntu uklidit. V místnostech, ve kterých se ale zdržujete denně, může být podle stupně znečištění na místě uklízet vícekrát za týden. V zásadě také platí: začněte na nejvyšším místě a čistěte od shora dolů. Nejprve jsou na řadě plochy na skříních, potom přijdou na řadu kuchyňské skříňky a na závěr podlaha.

Tipy pro kuchyň a koupelnu

Pečlivá hygiena v kuchyni a koupelně je na místě. Neboť se zde shromažďuje největší množství nežádoucích zárodků a bakterií. Dbejte na to, abyste hadry a ručníky pravidelně vyměňovali, a také na to, aby se praly na 60 stupňů. Pokud máte potíže s usazeninami vodního kamene, měli byste bezprostředně po použití sprchy, umyvadla atd. krátce vytřít do sucha.

Tipy pro ložnici a obývací pokoj

V ložnici a obývacím pokoji patří pravidelné utírání prachu k nejdůležitějším úkolům. Obzvláště v případě, že trpíte alergií na domácí prach, nepoužívejte prachovku, která zbytečně výří prach. Sáhněte místo toho raději po různých násadách na vysavač a mikroutěrkách.

Čistič domácnosti na přírodní bázi

Alternativní čističe,
jako byly dříve

Jasně: K čištění potřebujeme čisticí prostředky. Ale musí to být opravdu vždycky chemické prostředky? Abychom chránili životní prostředí, vlastní zdraví a peněženku, pomůže nám podívat se do minulosti: Když naše babička byla ještě mladá, byly čisticí prostředky vyráběny buď svépomocí, nebo se používaly věci, které byly v každé domácnosti k dispozici. Také dnes jsou pomocníci do domácnosti jako mnohoúčelové čističe z hydroxidu sodného nebo čističe na WC z kyseliny citronové dobrou alternativou ke koupeným čističům.

Alternativní čističe vyrobené svépomocí

Všechny obvyklé čističe můžete vyměnit za ocet, sodu, hydroxid sodný, kyselinu citronovou a jádrové mýdlo. Protože každá jednotlivá látka je využitelná různým způsobem, vystačíte si s těmito pěti prostředky pohodlně pro všechny druhy čištění. Tak například kyselina citronová odstraňuje v kombinaci s vodou vodní kámen z rychlovarné konvice, uvolňuje usazeniny moči z WC a Vaše hrnce a pánve budou po použití této látky opět zářit. Domácí pomocník soda naproti tomu spolu s horkou vodou uvolňuje odtoky. Také se z ní dá rychle připravit mycí prostředek. Ze sodného prášku, na jemno nastrouhaného jádrového mýdla a vroucí vody vznikne mícháním výborný mycí prostředek na nádobí, který neznečišťuje životní prostředí.

Čištění a odstranění fleků:
Otázka materiálu

Ach jo, zase flek! Teď se musí jednat rychle. Ale jaký čisticí prostředek je správný pro odstranění tohoto fleku?

Se správnými pomocníky do domácnosti odstraníte fleky okamžitě a budete mít dál radost ze svého nábytku, textilií a ostatních věcí.
  • Kůže: Na pohovce nebo kancelářské židli působí kůže stylově a vkusně. Aby si Váš nábytek dlouhodobě udržel svůj přirozený šarm, otírejte kůži hadříkem. Jako čističe dobře fungují destilovaná voda a neutrální mýdlo. Důležité přitom je: Nejprve svou koženou sedací soupravu vysajte a používejte ji zase až tehdy, kdy je dokonale suchá.
  • Dřevo: Přírodní materiál dřevo se v žádném případě nesmí čistit příliš mokrým způsobem, protože jinak nabobtná. Proto je pro neošetřené dřevěné plochy nejlepší, když se vysají, zametou nebo vytírají suchou cestou. Výjimkou je odstranění úporných fleků. V tomto případě můžete do vlažné vody nalít trochu octa, poté nanést měkkým hadříkem a opatrně třít.
  • Umělá vlákna: Umělá vlákna jako polyester, viskóza nebo polyamid se udržují obzvláště snadno. Například záclony z umělého vlákna můžete při 30 stupních prát v pračce, když jsou zažloutlé nebo nepříjemně zapáchají. Přidejte k prádlu trochu domácího pomocníka octa a fleky zmizí samy.
  • Přírodní vlákna: Příjemné koberce z přírodních vláken, jako je vlna, bavlna, sisal nebo hedvábí, mají zcela výjimečný šarm. Aby koberec dlouho vydržel, vysávejte jej pravidelně bez kartáčové násady. Tak ochráníte citlivá vlákna a zabráníte špíně, aby pronikla hlouběji do koberce. Také pravidelné klepání má svůj smysl. Fleky ve tkanině můžete úplně odstranit pomocí vlhkého bavlněného hadříku.

Tak bude ve Vašem domově dlouhodobě pořádek

Chaos v bytě? Kdo to nezná? Ve spěchu člověk nechá někde něco ležet a už to vypadá neuklizeně. A k tomu se přidává to, že mnoho věcí nemá v bytě své stálé místo. Abyste do budoucna mohli rychle uklízet, je smysluplné vyházet vše nepotřebné. Věci, které už nejsou k ničemu, prostě vyhoďte. Je také na čase, rozloučit se s rozbitými věcmi. Tak budete mít přehled o všech svých věcech.
Poté následuje třídění: Dejte dohromady věci, které patří k sobě, a určete jim jejich stabilní místo. Pokud má každá věc své místo, je uklízení jednodušší. Vraťte například knížku hned po čtení na polici a deku pěkně složte, když jste ji použili. Je to pouze věc zvyku, vždy hned uklidit. A přesně tímto způsobem můžete docela snadno trvale udržet pořádek a užívat si tak čistou domácnost.

Více na tchibo.cz

Uchovávat, rovnat a čistit s Tchibo

Uchovávat, rovnat a čistit s Tchibo

Ke kategorii domácnost
Pomocníci při čištění domácnosti

Pomocníci při čištění domácnosti

Ke kategorii čištění

Objednejte si naše praktické pomocníky do domácnosti:

Tchibo Praha, spol. s r.o.

Objevit ještě víc

Do kolekce Do kolekce
  • UV sterilizační přístroj
999
599
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 599 Kč
-40 %
UV sterilizační přístroj
999
599
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 599 Kč
Ultrazvukový čistič
1 290
Silikonová odtoková sítka, 2 ks
129
Držák na houbičku
199
Košíčky na praní podprsenek, 2 ks
179
Skládací koš na prádlo a nádobí
499
Sada organizérů do zásuvky
249
Velké odtokové sítko
149
zbývá pár kusů
Šatní ramínka s výztuží, 4 ks
199
zbývá pár kusů
Skládací úklidový kbelík
299
Škrabka na hrany a spáry
149
Mimořádně úzká ramínka na šaty, 6 ks, černá
Mimořádně úzká ramínka na šaty, 6 ks, béžová
249
249
  • Organizéry do skříně, 2 ks
299
129
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 129 Kč
-56 %
Organizéry do skříně, 2 ks
299
129
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 129 Kč
Odkapávač na nádobí se silikonovou podložkou
449
Potah na žehlicí prkno
299
Vlněné míčky do sušičky, 2 ks
199
Úložné boxy do zásuvky, 2 ks, velké
Úložné boxy do zásuvky, 2 ks, střední
279
229
Odvápňovací nástavec na vodovodní kohoutek
179
  • Smetáček a lopatka
349
249
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
-28 %
Smetáček a lopatka
349
249
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
Kovový stojan na mycí potřeby
249
  • Smetáček a lopatka
249
199
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 199 Kč
-20 %
Smetáček a lopatka
249
199
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 199 Kč
Držák na lahve do lednice
199
Zásuvné boxy do lednice, 2 ks
449
Kolíčky na prádlo, 20 ks
179
zbývá pár kusů
  • Košíčky na praní, 2 ks
179
149
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 149 Kč
-16 %
Košíčky na praní, 2 ks
179
149
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 149 Kč
zbývá pár kusů
  • Teplovzdušný ventilátor s odnímatelným ohřívačem na ruce
1 290
999
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
-22 %
Teplovzdušný ventilátor s odnímatelným ohřívačem na ruce
1 290
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
  • Kompaktní parní čistič
1 790
999
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
-44 %
Kompaktní parní čistič
1 790
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
Skládací koš na prádlo a nádobí
499
1