×
Používáme soubory cookie, abychom mohli naše webové stránky lépe přizpůsobit Vašim potřebám. Používáním našich webových stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na Vašem počítači, tabletu nebo smartphonu. Více informací zde.
Schließen
Vaření s kávou

Vaření s kávou

Věděli jste, že se s kávou dá dělat mnohem víc, než ji jen pít a tvořit různé mléčné a sirupové variace – káva se dá také výborně používat k vaření a přináší s sebou zcela zvláštní specifika, která milovníky kávy určitě nadchnou. Postavili jsme se do kuchyně a sestavili jsme menu, týkající se tématu kávy.

A teď mávnutím vařečky vykouzlíme následující tříchodové menu:
Předkrm: rizoto s kávovými mušličkami
Předkrm: rizoto s kávovými mušličkami

Přísady pro 4 osoby / doba přípravy 1,5–2 hodiny

  • mušle svatého Jakuba bez skořápky podle potřeby
  • 200 ml kávy espresso (doporučujeme Tchibo Espresso Barista)
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cibule šalotky
  • 2 rajčata
  • 200 g rýže na rizoto
  • 200 ml bílého vína
  • cca 1 l zeleninového vývaru
  • 60 g studeného másla (dle vlastní volby)
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • ocet Balsamico
  • bazalka
  • cukr, sůl, pepř
Příprava:
Připravíme kávu espresso a necháme vychladnout. Pak naložíme mušle na cca 1 hodinu do kávy, poté kuchyňskou utěrkou dobře osušíme (Marinádu nevyhazovat!). Mušle jemně osolíme a na horké pánvi s trochou olivového oleje při max. střední teplotě osmažíme ze všech stran (cca 5 minut).

Na rizoto: Nejprve připravíme vývar a na malém plameni necháme vařit. Oloupeme šalotky a stroužek česneku a nakrájíme na drobno. Ve velkém hrnci s olivovým olejem na max. střední teplotu necháme zesklovatět. Pozor: cibule by neměla být dohněda, protože tím vznikají hořké látky! Přidáme rýži a na kostičky nakrájená rajčata a za stálého míchání necháme zpěnit, dokud rýže lehce nezesklovatí. Přidáme bílé víno a necháme vypařit. Jakmile je víno vypařené, přiléváme po troškách horký vývar a stále mícháme, jen tak docílíme opravdu krémového rizota. Po cca 20 minutách je rýže hotová (zvnějšku měkká a uvnitř ještě trochu tvrdá). Hrnec odstavíme z plotny, vmícháme máslo a parmazán, dochutíme solí a pepřem a zakryté necháme cca 2 minuty stát.
Během toho přivedeme cukr s octem Balsamico a marinádou z espressa k varu a přibližně minutu necháme vařit. Rýži dáme na teplé talíře, mušle "posadíme" na ni a ozdobíme bazalkou. Pokapeme pár kapkami omáčky espresso-Balsamico a servírujeme!
Hlavní jídlo: kávové chilli
Hlavní jídlo: kávové chilli

Přísady pro 4 osoby / doba přípravy 2–2,5 hodiny

  • 20 ml oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 300 g hovězího masa na guláš
  • 1 velká konzerva rajčat
  • 2 konzervy červených fazolí
  • 2 malé konzervy rajčatového protlaku
  • 150 ml tmavého piva
  • 120 ml silné kávy Tchibo Privat Kaffee African Blue
  • 120 ml hovězího vývaru
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • chilli směs
  • 1 kávová lžička kakaového prášku (kakao na pečení)
  • 1/2 čajové lžičky oregana
  • 1 1/2 čajové lžičky bílého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 2 chilli lusky
Příprava:
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek propasírujeme/na drobno nakrájíme, chili lusky rozemeleme. Paralelně připravíme kávu. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a asi po dobu 10 minut v něm smažíme cibuli, česnek, kostičky masa a mleté maso. Pak přidáme zbylé přísady včetně kávy (až na fazole) a dochutíme chilli lusky – nejprve raději méně. Na malém plaménku za častého míchání po dobu asi 1 1/2 hodiny dovaříme. Poté přidáme fazole a dalších 30 minut necháme zvolna vařit, eventuálně přidáme více vývaru, piva nebo kávy. Dochutíme a servírujeme!
Moučník: šlehaná čokoládová espresso pěna
Moučník: šlehaná čokoládová espresso pěna

Přísady pro 4 osoby / doby přípravy 0,5–1 hodina

  • 150 g jemně hořké čokolády
  • 50 ml silného espressa Tchibo Espresso Barista
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 25 g cukru
  • 65 ml smetany
  • eventuálně nastrouhaná čokoláda / čokoládové pecky
Příprava:
Připravíme espresso. Čokoládu necháme rozpustit na páře, přidáme espresso a vše necháme zchladnout. Z vejce oddělíme žloutky a s vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Bílky s cukrem a pak smetanu ušleháme do tuha. Když je čokoládová hmota vychladlá, vmícháme metličkou ušlehané žloutky. Potom vmícháme nejprve smetanu a jako poslední plynule a opatrně sníh z bílků. Pěnu dáme do sklenic nebo dezertních misek a necháme cca 3 hodiny chladit. Před podáváním ozdobíme nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovými peckami.

Vše o kávě