Perfektní mokka káva

Mokka je káva připravovaná nejstarším známým způsobem. Charakteristickým znakem této kávy je, že je podávána se sedlinou. Mokka káva je často ozvláštňována kardamomem, skořicí, hřebíčkem nebo růžovou vodou.

Vysvětlíme Vám krok za krokem, na čem při přípravě dobré mokka kávy záleží.
Krok 1: Mokka – příprava

Vůně Orientu

Džezva je název originální turecké konvičky na přípravu mokka kávy. Nejčastěji se vyrábí ručně z mědi a je k dostání v různých velikostech. Džezva se nejprve plní vodou – zhruba 50 ml vody na jeden šálek kávy.

Ve své domovině se mokka káva pije s cukrem, který je přidáván hned na začátku přípravy. Na jeden šálek kávy se dává asi jedna lžička cukru.
Krok 2: Mokka – správně namletá káva

Jemná jako moučkový cukr

Protože se při přípravě mokka kávy zahřívá mletá káva společně s vodou a je s ní také nalévána, musí být káva na tento druh nápoje namleta úplně najemno, takže má konzistenci mouky nebo práškového cukru.
Krok 3: Mokka – množství kávy

Jemná jako moučkový cukr

Na přípravu jednoho šálku mokka kávy dejte do džezvy jednu vrchovatou lžičku jemňounce namleté kávy.

Věděli jste, že..?
V mnoha zemích se mokka káva zjemňuje kardamomem, skořicí nebo hřebíčkem. Pokud to chcete vyzkoušet, jemně namleté koření dejte do džezvy jednoduše spolu s mletou kávou.
Krok 4: Mokka – příprava kávy

S pěnou a kávovou sedlinou

Vodu v džezvě přiveďte k varu a následně džezvu sejměte ze sporáku. Teprve potom přidejte kávu a obsah džezvy přiveďte na mírném plameni opět k varu.

Jakmile káva napění, džezvu sejměte ze sporáku a obsah několikrát zamíchejte. Potom dejte kávu znovu na sporák a nechte zpěnit. Dobrá mokka káva by měla být v každém šálku pokryta hustou pěnou. Můžete to udělat tak, že pěnu po prvním zpěnění seberete a rozdělíte do šálků.

Věděli jste?
Čím vícekrát necháte mokka kávu napěnit, tím je hustší a chuťově intenzivnější.