Abyste v pákovém kávovaru připravili dokonalé espresso
Příprava v pákovém kávovaru je ideální volba pro milovníky typických italských kávových specialit, jako je caffè crema a espresso.
Abyste dosáhli chutě jako v kavárně, je u pákového kávovaru rozhodující tlak zhruba 9 barů. Spařováním pod tlakem se tvoří pěna, která je specifickou charakteristikou espressa a caffè crema.
Abyste dosáhli chutě jako v kavárně, je u pákového kávovaru rozhodující tlak zhruba 9 barů. Spařováním pod tlakem se tvoří pěna, která je specifickou charakteristikou espressa a caffè crema.
Krok 1: Pákový kávovar – příprava
Přístroj, který potřebuje čas
Pákový kávovar není nic pro ty, kdo spěchají. S tímto přístrojem se z přípravy kávy stává relativně časově náročný obřad, který ovšem pro opravdové milovníky k požitku z kávy patří. Trpělivost je odměněna espressem nebo caffè crema jako ve slunné Itálii. Pákový kávovar je třeba zapnout s několikaminutovým předstihem, aby se voda na přípravu kávy ohřála. Do kávovaru pak upevněte ještě nenaplněnou páku a nechte jí protéct jednu dávku horké vody, aby se páka před spařováním kávy předehřála. Dobrým nápadem je předehřívat i šálky. K tomu se hodí integrovaný ohřívač šálků, který je součástí mnoha pákových kávovarů. Případně můžete hrnky před naplněním vymýt horkou vodou.
Krok 2: Pákový kávovar – správně namletá káva
Mletí najemno
V pákovém kávovaru je voda vysokým tlakem tlačena mletou kávou v páce. Kvůli krátké době, kdy je voda s kávou v kontaktu, je třeba používat kávu namletou na velmi jemno. Kdo si kávu mele sám, nastaví si tedy mlýnek na nejjemnější stupeň.
Věděli jste?
Když je káva namletá příliš nahrubo, voda rychle proteče a espresso je příliš slabé.
Pokud je káva namletá příliš jemně nebo je příliš pevně upěchovaná, voda protéká příliš pomalu a espresso chutná hořce.
Věděli jste?
Když je káva namletá příliš nahrubo, voda rychle proteče a espresso je příliš slabé.
Pokud je káva namletá příliš jemně nebo je příliš pevně upěchovaná, voda protéká příliš pomalu a espresso chutná hořce.
Krok 3: Pákový kávovar – množství kávy
Kolik kávy do pákového kávovaru?
Pro klasický "single shot", tedy pro jedno espresso, potřebujete zhruba 8 g mleté kávy. Pokud chcete při jednom spaření připravit dvě espressa, měli byste použít odpovídající dávku zhruba 16 g mleté kávy. Kdo má rád espresso nebo caffè crema opravdu pořádně silné, může single shot připravit i ze 16 g mleté kávy. Náš tip: Několikrát vyzkoušejte různé množství kávy, abyste našli dávku, která Vám přesně vyhovuje.
Věděli jste?
1 mírně navršená polévková lžíce mleté kávy odpovídá 7–9 g
1 mírně navršená čajová lžička mleté kávy odpovídá 3–4 g
Věděli jste?
1 mírně navršená polévková lžíce mleté kávy odpovídá 7–9 g
1 mírně navršená čajová lžička mleté kávy odpovídá 3–4 g
Krok 4: Pákový kávovar – příprava kávy
Pěchování kávy a upevnění páky do kávovaru
Do páky dejte mletou kávu a rozprostřete ji rovnoměrně tak, že ji prsty zarovnáte do rovna nebo pákou lehce klepnete o pracovní desku. Když je povrch mleté kávy pěkně vyrovnaný, použijte pěchovadlo a kávu stlačte velkým tlakem (cca 15–20 kg). Pak páku umístěte do kávovaru a zahajte spařování. Po zhruba 20 až 25 vteřinách paprsek vytékajícího espressa začne být světlý ("blond"). Nyní byste měli proces ukončit, protože z kávy byly uvolněny všechny vonné složky. Čím déle bude voda ještě protékat, tím bude espresso vodnatější.