V konvičce se Vám podaří připravit dokonalé espresso
Klasická příprava kávy: Typická konvička na přípravu espressa je kultovním předmětem a nesmí chybět v žádné italské domácnosti.
V konvičce na espresso je vroucí voda protlačována zespodu přes presovací sítko – espresso se shromažďuje v horní nádobce. Protože tlak je menší než v pákovém kávovaru, espresso připravené v konvičce zpravidla nemívá pěnu.
V konvičce na espresso je vroucí voda protlačována zespodu přes presovací sítko – espresso se shromažďuje v horní nádobce. Protože tlak je menší než v pákovém kávovaru, espresso připravené v konvičce zpravidla nemívá pěnu.
Krok 1: Konvička na přípravu espressa – příprava
Konvičku na přípravu espressa naplňte horkou vodou
Než konvičku postavíte na sporák, naplňte spodní část až po spodní okraj přetlakového ventilu vodou.
Tip: Konvičku plňte horkou nebo teplou vodou, abyste konvičku předehřáli, a vyhnuli se tak silnému zahřívání celé konvičky na sporáku – tím by totiž káva rychle zhořkla a měla kovovou příchuť.
Tip: Konvičku plňte horkou nebo teplou vodou, abyste konvičku předehřáli, a vyhnuli se tak silnému zahřívání celé konvičky na sporáku – tím by totiž káva rychle zhořkla a měla kovovou příchuť.
Krok 2: Konvička na přípravu espressa – správně namletá káva
Ideální je káva namletá na středně jemno
Na přípravu espressa v konvičce je třeba namlít kávu o něco hruběji než na přípravu v pákovém kávovaru. Optimální jemnost či hrubost je někde mezi velmi jemnou kávou na přípravu espressa v pákovém kávovaru a hrubě mletou kávou pro french press.
Krok 3: Konvička na přípravu espressa – množství kávy
Kolik kávy do konvičky na přípravu espressa dát?
V případě konvičky na přípravu espressa je správné množství mleté kávy opravdu jednoduché: Kovový filtr plňte mletou kávou tak dlouho, dokud není úplně plný.
Mletou kávu ve filtru ideálně lehce zmáčkněte prsty. Vyviňte ale přitom jen malý tlak, nepoužívejte pěchovadlo.
Mletou kávu ve filtru ideálně lehce zmáčkněte prsty. Vyviňte ale přitom jen malý tlak, nepoužívejte pěchovadlo.
Krok 4: Konvička na přípravu espressa – příprava kávy
Vše dobré přichází zespodu
Spodní a horní část konvičky pevně sešroubujte a konvičku postavte na sporák. Sporák by měl být nastaven na střední stupeň, vysoký žár by kávu spálil a nápoj by měl hořkou příchuť.
Jakmile se voda začne vařit, prochází mletou kávou – hotové espresso se shromažďuje v horní části konvičky.
Konvičku sejměte ze sporáku, jakmile v ní kávový nápoj už jen "chrčí".
Věděli jste?
Nepromeškejte správný okamžik, kdy má být konvička sejmuta ze sporáku. Vonné složky jsou v kávě uvolňovány od okamžiku, kdy začíná voda stoupat. V závěru průchodu vody by se do nápoje mohly dostat hořké látky, které by požitek z kávy narušily.
Jakmile se voda začne vařit, prochází mletou kávou – hotové espresso se shromažďuje v horní části konvičky.
Konvičku sejměte ze sporáku, jakmile v ní kávový nápoj už jen "chrčí".
Věděli jste?
Nepromeškejte správný okamžik, kdy má být konvička sejmuta ze sporáku. Vonné složky jsou v kávě uvolňovány od okamžiku, kdy začíná voda stoupat. V závěru průchodu vody by se do nápoje mohly dostat hořké látky, které by požitek z kávy narušily.