Abyste s ručním filtrem připravili dokonalou kávu

Klasický ruční filtr slaví malý návrat, protože tento způsob přípravy kávy je rychlý, nekomplikovaný a okouzlí šarmem starých časů, kdy mletí a vaření kávy byla ještě opravdová ruční práce. Vysvětlíme Vám, na čem při přípravě kávy v ručním filtru záleží.
Krok 1: Ruční příprava - příprava

Nasazení kávového filtru

Ruční filtr nasaďte na vhodnou konvičku a vložte do něj papírový filtr. Abyste filtr zbavili jeho vlastní chuti, nalejte do něj trochu teplé vody, aby byl rovnoměrně provlhčen (konvičku pak vyprázdněte).

Věděli jste?
Kvalita vody významně přispívá k chuti Vaší kávy. Čím měkčí voda je, tím výrazněji se uplatní kyseliny obsažené v kávě, zatímco tvrdá voda ovocné kyseliny v kávě spíše neutralizuje.

Plná vůně kávy se nejlépe rozvine v čerstvé vodě střední tvrdosti.
Krok 2: Ruční filtr – správně namletá káva

Jemná jako písek

Vonné složky jsou uzavřené v každém jednotlivém kávovém zrnku. Tyto vůně jsou uvolněny až rozemletím zrnek na kávový prášek. Hrubost tohoto prášku zásadně ovlivňuje chuť kávového nápoje. V důsledku nesprávného namletí může káva chutnat slabě a kysele nebo může být příliš silná a hořká.

Pro přípravu kávy s ručním filtrem bystě měli volit pokud možno kávu namletou na středně jemno tak, aby měla zhruba konzistenci písku.
Krok 3: Ruční filtr – množství kávy

Kolik kávy do filtru?

Čím víc namleté kávy na jeden šálek do filtru dáte, tím je káva silnější. Standardně se používá dávka 7 g mleté kávy, což je to správné množství na přípravu 125 ml středně silné kávy. Kdo má rád kávu silnější nebo ji pije z většího hrnku, použije na jeden šálek nebo hrnek až 10 g (1,5 vrchovaté polévkové lžíce) mleté kávy.

Věděli jste?
Ještě snáze než v ručním filtru se dá káva připravit přímo v šálku. Do šálku jednoduše dáte dvě vrchovaté lžičky mleté kávy a přelijete je 150 ml horké, už ne vroucí vody, nápoj zamícháte a necháte krátce odstát. Hotovo!
Krok 4: Ruční filtr – příprava kávy

Krouživými pohyby k plné vůni

Dejte mletou kávu do provlhčeného filtru tak, aby měla co možná nejrovnější povrch. Přilijte trochu vody, aby stála zhruba 1 cm nad mletou kávou. Kávu nechte chvíli nabýt.

Poté, co voda protekla, zbývající vodu lijte pomalu krouživými pohyby od středu směrem k okraji. Na závěr lijte tenký paprsek vody doprostřed, abyste ve filtru udrželi hladinu vody.

Věděli jste, že...?
Rovný povrch kávy ve filtru je po nalití vody dokladem toho, že látky obsažené v kávě byly rovnoměrně vyluhovány – káva byla správně namletá a jemné částečky kávového prášku byly zvlhčeny stejnoměrně.

Naše káva pro použití ručního filtru

 
 
 
 
 
Bohužel vyprodáno
lahodně voňavá káva
Intenzita:66
od99
Kč/kg 396