Hlavní pilíře naší společenské odpovědnosti

Trvalá udržitelnost je zakotvena v DNA naší firmy již od roku 2006. Jde nám jak o ochranu životního prostředí, tak o respekt k lidem, s nimiž spolupracujeme, ať už jde o naše zaměstnance, farmáře, dodavatele či partnery. Ještě to není 100% dokonalé, ale posouváme se směle vpřed.

Příroda (káva, bavlna, dřevo)

O udržitelnosti nestačí jen diskutovat, je potřeba jednat. Proto nečekáme na vydání zákonů, abychom začali něco dělat. Naše strategie a programy jsou koncipovány tak, abychom mohli dělat to, co je v naší sféře vlivu možné. Když narazíme na hranice, hledáme partnery pro spolupráci, kteří nám pomohou dostat se dál a realizovat dlouhodobé změny.

Káva

Spravedlivá a udržitelná káva roste na zdravé půdě a je pěstována v souladu s přírodou, za dobrých podmínek pro farmáře i jejich rodiny.
Certifikované udržitelné kávy pomáhají přírodě, konkrétním lidem a my, co ji pijeme z toho můžeme mít dobrý pocit.

• Podíl certifikované zelené kávy v našem portfoliu je v současné době 21,3 %.

Část finančních prostředků plyne do rozvoje projektů zaměřených na vytváření udržitelných regionů pěstování kávy. Tyto projekty mimo jiné přispívají k ochraně biologické rozmanitosti, například přechodem na udržitelné pěstování kávy s nízkým obsahem pesticidů.

Bavlna

Jak pro kávu, tak pro bavlnu platí, že samotné certifikáty nestačí. Spoustu témat — jako například vyšší příjem pěstitelů — nelze vyřešit jen certifikací. Proto se jako člen iniciativy Organic Cotton Accelerator zasazujeme o přímé zlepšení příjmu a životních podmínek pěstitelů a o dostupnost geneticky nemodifikovaného osiva.

96 % našich textilií s bavlnou již pochází z udržitelných zdrojů (OCS, GOTS nebo CmiA).

Pěstování kávy a bavlny vyžaduje spoustu vody a rovněž použití hnojiv a prostředků na ochranu rostlin proti škůdcům. Textilní výroba, zejména barvení, praní, potisk a povrchová úprava textilií, zatěžuje vodu chemikáliemi. Proto se v našich programech staráme i o ochranu vodních zdrojů.

Dřevo a papír

Lesy zásadním způsobem ovlivňují klima naší planety a tvoří ochranný prostor pro zvířata I lidi. Abychom je zachovali v co největší míře, používáme jako surovinu pro své výrobky dřevo certifikované podle Forest Stewardship Council® (FSC® C022597).

Nezapomínáme ani na výrobky ze dřeva a obalové materiály. 34 % našich výrobků se dřevem a papírem pochází z udržitelných zdrojů (s certifikací FSC®).

Přísné standardy FSC® zajišťují odpovědné hospodaření s lesy – stromy počínaje a hotovým výrobkem konče. To znamená, že si můžete být jistí, že biologická rozmanitost lesů je chráněna. Zároveň se můžete spolehnout na to, že nejsou porušována práva lesních dělníků a že pracují za bezpečných podmínek.

Lidé

Tchibo nehledá v zemích, kde se káva pěstuje, jen nejlepší kávová zrna. Zajímá se i o lidi, kteří tuto kávu pěstují s velkou láskou a péčí. Věnuje se ale i všem ostatním, bez kterých by naše výrobky nemohli vzniknout – pěstitelům bavlny, dělníkům v továrnách.

Podpora pěstitelů

Naše odpovědnost za lidi v našich dodavatelských řetězcích se odráží v projektech na podporu pěstitelů, které jsme spustili v mnoha zemích, kde se pro nás káva pěstuje.

• Od roku 2009 tak v rámci programu Tchibo Joint Forces!® podporujeme celkem 42 200 pěstitelů v 9 zemích prostřednictvím 20 projektů zaměřených na přechod na odpovědné, trvale udržitelné pěstování kávy a na zlepšení životních podmínek pěstitelů.

Ve spolupráci s místními partnery podporujeme pěstitele kávy v zemích jejich původu, a to formou vzdělávacích programů, díky kterým se dovídají, jak pěstovat kávu ekonomicky a s ohledem na přírodu i člověka.

Program WE

Nezapomínáme však ani na dělníky v převážně asijských továrnách, kteří pro nás vyrábějí spotřební zboží. Klíč k lepšímu dodržování lidských práv zde spočívá v osobní výměně názorů a v nastolení vzájemného respektu. Proto v rámci našeho programu s názvem WE podporujeme dělníky a zavádíme dialog a spolupráci s odborovými organizacemi pro zajištění sociálních standardů a lidských práv.

• Od roku 2007 se do kvalifikačního programu WE zapojilo 424 výrobců z 8 zemí.

Auditujeme 100 % svých výrobců, abychom prověřili své sociální požadavky a požadavky na ochranu životního prostředí. Netolerujeme dětskou práci, nucenou práci, neodpovídající bezpečnostní podmínky atd.

A jak taková spolupráce probíhá? Pojďme se podívat do terénu.

Murádábád, Indie

Region Murádábád v severní Indii proslul výrobou oblíbených dekoračních předmětů a kuchyňských potřeb z kovu. Zaměstnanci jsou často velmi nedostatečně chráněni před kovovým prachem. Kromě toho nejsou zaměstnáváni formálním způsobem, ale přechází od závodu k závodu, vždy podle toho, kde je aktuálně zapotřebí jejich zručnosti. Facilitátor programu WE Jekib Ahmed popisuje první rozhovor se zaměstnancem: „Většina pracovníků nechtěla žádnou smlouvu, protože by pak museli platit daně.“ Pracovní smlouva však nabízí i spoustu zásadních výhod, mimo jiné přístup k sociálním službám a ke státnímu zdravotnímu pojištění. „Zjistili jsme, že pracovníci s tímto zdravotním pojištěním se mohou nechat bezplatně ošetřit v blízké nemocnici. Zaměstnavatel tvrdil, že to není možné,“ pokračuje Jekib. Intervence WE týmů měla pozitivní účinek: v tuto chvíli má pracovní smlouvu 70 % pracovníků. „V dalším kroku bychom chtěli dosáhnout, aby i zbývajících 30 % zaměstnanců mělo nárok na sociální služby,“ dodává Jekib.

Recyklace a odpady

Prvotním snažením by mělo být odpad vůbec nevytvářet. To si samozřejmě bereme k srdci a za několik posledních let jsme v této oblasti ušli velký kus cesty. Redukujeme obaly, recyklujeme PET lahve či rybářské sítě ze světových moří, využíváme inovativní materiály a vracíme tak drahocenné zdroje zpět do oběhu.
Každý týden překvapujeme naše zákazníky novou kolekcí 40 až 80 výrobků. Náš sortiment sahá od spodního prádla přes funkční bundy a boty až po nábytek a elektroniku. Vzhledem k tomu, že v této šíři neexistuje jednotná cesta, jak výrobky transformovat na udržitelné, vyvíjíme řešení pro každý jednotlivý produkt — a přitom máme samozřejmě neustále na paměti kvalitu a spokojenost zákazníků.

Správný materiál



U spousty výrobků je klíčem k úspěchu správný materiál. Snažíme se zvyšovat podíl nekonvenčních materiálů a pravidelně uvádíme na trh nové - inovativní.

• V roce 2019 činil podíl udržitelných textilních materiálů 48 % (oproti 52 % konvenčních textilních materiálů).

Již třetím rokem například přidáváme do našich textilií recyklovaná syntetická vlákna. Zejména u plavek a oblečení k vodě a na pláž, ale i u sportovního oblečení používáme ve vyšší míře ECONYL®, vlákno z recyklovaných odpadů, jako jsou rybářské sítě, zbytky látek a odpady z koberců.

Oblečení z kávové sedliny?



Připouštíme, že není úplně lehké si to představit. Ale proč nevyužít zdroj, kterého máme jako kávová firma více než dost?

Proto jsme začali nabízet papírové produkty a funkční textil obsahující směs recyklovaných PET lahví a recyklované kávové sedliny.

Díky podílu kávy není výrobek jen udržitelný, ale také prodyšný, rychle schne a brání tvorbě zápachu.

Recyklace plastu



V roce 2020 bylo na naše textilní výrobky zrecyklováno 63 milionů plastových lahví.

S cílem snížit množství obalů jsme v roce 2020 přestali používat plastové sáčky pro textilní výrobky. Díky novému textilnímu obalu z lepenky ušetříme každý rok 30 milionů plastových sáčků.

Navíc 97 % obalů našeho spotřebního zboží lze recyklovat.