Perfektní mléčná pěna
Milovníci kávy nekladou důraz jen na dobrou kávu od Tchibo, ale také na perfektní mléčnou pěnu. Mléčná pěna musí být krémová a pevná, ale jen natolik, aby ještě mohla téci. Ačkoliv to nezní úplně jednoduše, s parní tryskou kávovaru na espresso to bude naprostá hračka.
Snadná příprava mléčné pěny – krok za krokem:
Krok 1: Příprava
Před napěňováním odstraňte z parní trysky zbytky kondenzované vody. Studené mléko přímo z ledničky nalijte do malé nebo velké konvičky na mléko.
Krok 2: Počáteční fáze
Parní trysku ponořte do mléka a otevřete parní ventil. Konvičku s mlékem držte tak, aby se parní tryska nacházela těsně pod hladinou mléka a vydávala škrábavý zvuk.
Krok 3: Fáze kroužení
Nyní konvičku s mlékem nadzdvihněte, aby se parní tryska ponořila hlouběji, a kroužete konvičkou, aby mléko začalo rotovat. Pokračujte v napěňování, dokud mléčná pěna nedosáhne sametové konzistence.
Krok 4: Napěňování do cca 60 °C
Pokračujte v napěňování, dokud mléko nedosáhne teploty cca 60 °C. Ideální teploty je dosaženo, když je konvička s mlékem příliš horká, než aby se dala držet v rukou. Nyní uzavřete parní ventil a konvičku postavte stranou.
Krok 5: Čištění parního ventilu
Parní ventil otřete vlhkým hadříkem a parní trysku vyfoukněte. V důsledku ohřívání mléka se na trysce snadno usazují částečky, které je potřeba ihned odstranit.
Krok 6: Dobrou chuť!
Nyní stačí mléčnou pěnu pomalu nalít na čerstvě spařenou kávu a vychutnat si ji. Je tak lahodná! Ať už máte chuť na cappuccino, latte nebo espresso macchiato – přejeme Vám hodně radosti při jejich přípravě!
Důležité informace
Napěňovače mléka a typ mléka
Mléčnou pěnu lze samozřejmě připravit spousty různými způsoby, například velmi pohodlně pomocí elektrických nebo indukčních napěňovačů mléka.
Další možností jsou bateriové nebo ruční napěňovače mléka, nebo dokonce obyčejná metlička na sníh. Všechny metody přípravy fungují na stejném principu: je potřeba ohřát mléko a smíchat ho se vzduchem, aby vznikla pěna.
Přirozeně se vyplatí vyzkoušet kávu od Tchibo někdy i bez mléka – černou – a vychutnat si tak její pestré chuťové nuance. Přesto je mléko pro řadu vyznavačů dobré kávy jejím perfektním doplňkem. Po napěnění mléka vynikne i jeho od přírody lehké, sladké aroma.
Přirozeně se vyplatí vyzkoušet kávu od Tchibo někdy i bez mléka – černou – a vychutnat si tak její pestré chuťové nuance. Přesto je mléko pro řadu vyznavačů dobré kávy jejím perfektním doplňkem. Po napěnění mléka vynikne i jeho od přírody lehké, sladké aroma.
V zásadě lze napěnit jakékoli mléko, bez ohledu na obsah tuku. Napěnit lze dokonce i mléko bez laktózy, sójové, rýžové nebo mandlové. Avšak pěna je pak o něco méně stabilní.
Napěněním mléka s nižším obsahem tuku získáte stabilní pěnu trochu suššího rázu. Naproti tomu napěněním plnotučného mléka připravíte velmi krémovou pěnu, jejíž konzistence je ideální pro kávu typu latte. Výsledkem napěnění homogenizovaného mléka je obzvlášť stabilní pěna. Obecně platí, že mléko by nemělo být ohřáto na více než 70 °C. Teplota sójového mléka by neměla překročit 45 °C.
Chcete znát další tipy a recepty? Vyzkoušejte tedy naše oblíbené recepty s kávou a čokoládou.
A jak můžete své hosty okouzlit výborným latte, se dozvíte zde.
Napěněním mléka s nižším obsahem tuku získáte stabilní pěnu trochu suššího rázu. Naproti tomu napěněním plnotučného mléka připravíte velmi krémovou pěnu, jejíž konzistence je ideální pro kávu typu latte. Výsledkem napěnění homogenizovaného mléka je obzvlášť stabilní pěna. Obecně platí, že mléko by nemělo být ohřáto na více než 70 °C. Teplota sójového mléka by neměla překročit 45 °C.
Chcete znát další tipy a recepty? Vyzkoušejte tedy naše oblíbené recepty s kávou a čokoládou.
A jak můžete své hosty okouzlit výborným latte, se dozvíte zde.
Naše napěňovače mléka
Již brzy opět skladem
Krémová mléčná pěna stisknutím tlačítka – horká nebo studená
1 199Kč
899Kč
Na přípravu teplé a studené mléčné pěny
1 799Kč
Napěňovač na baterie pro snadné napěnění mléka
159Kč