Pohádkově krásné šperky pro zářivé okamžiky

Šperky mají pro člověka odjakživa velký význam. Díky jejich kráse, ale také díky tomu, že podtrhují osobní styl a jsou připomínkou řady krásných okamžiků, jsou pro nás velmi cenné. Drahocenné, třpytivé materiály a půvabný design – to je charakteristický znak překrásných šperků, z nichž se budeme dlouho radovat.

Nauka o materiálech: Ušlechtilé perly, krystaly a šperky ze zlata a stříbra

Drahocenné šperky ze zlata

Šperky ze zlata jsou oblíbené jak u mladé, tak u starší generace. Ryzí zlato s ryzostí od 99,99 % je nejušlechtilejší a nejvzácnější drahý kov, který se používá k výrobě šperků. Kvůli jeho měkkosti se dnes používají různé slitiny zlata, které lze výrazně lépe zpracovávat a které jsou odolné i při každodenním nošení. Vždy podle přidaného materiálu vznikají šperky s jedinečným zbarvením.

Jaké slitiny zlata existují?
Žluté zlato

Žluté zlato

Žluté zlato opticky téměř nerozeznáte od ryzího zlata. Ve srovnání s ním je však stabilnější a ekonomicky podstatně výhodnější než tradiční zlato. Sestává ze směsi ryzího zlata se stříbrem a mědí v poměru 1:1. Stříbro se používá k vyrovnání červeného tónu použité mědi – takto je dosaženo proslulého barevného tónu zlata.
Bílé zlato

Bílé zlato

Bílé zlato se vyznačuje světlou barvou. Je to směs ryzího zlata, stříbra, platiny a dalších kovových prvků. Barevná škála sahá od světlé až po šedobílou. Bílé zlato může mít také žlutavý nebo modravý nádech. K docílení jednotného světlého tónu se bílé zlato často potahuje rhodiem.
Červené neboli růžové zlato

Červené neboli růžové zlato

Červené zlato je specifické svým červeným zbarvením, kterého se dosahuje směsí ryzího zlata s mědí. Čím vyšší je obsah mědi, tím tmavší je červené zbarvení. Barevné nuance sahají od jemné růžové až po tmavou rezavě červenou. Růžové zlato má vyšší podíl zlata a je díky své svěží barvě obzvlášť oblíbené.

Nadčasové elegantní šperky ze stříbra

Šperky ze stříbra překvapují svou nadčasovou elegancí. Stříbro je – stejně jako ryzí zlato – na výrobu šperků příliš měkké, a proto se používá tzv. sterlingové stříbro. Jde o slitinu obsahující zhruba 93 % ryzího stříbra. Díky světlé barvě působí stříbrné šperky svěže a zářivě.

Perly a krystaly: Drobné detaily pro zářivý zjev

Kvalitně zpracovaný šperk nevyžaduje nutně další zdobení, aby okouzlil. Přesto třpytivé drahé kameny, jiskřivé krystaly a zářivé perly upoutají každý zrak. Náušnice, náhrdelníky a náramky zdobené takovými drobnými okrasnými prvky září obzvláštním leskem.

Jaké ozdobné prvky se používají?
Perly

Perly

Perly nefascinují jen svým ušlechtilým perlovým leskem, ale také tajemnou aurou. Protože to, jak a proč se v mušlích tvoří perly, dodnes nevíme. K výrobě šperků se používají zejména vybrané sladkovodní perly. Čím větší a lesklejší je perla, tím je cennější. Nerovnosti na povrchu perel hodnotu naopak snižují. U náramků a náhrdelníků jsou obzvlášť oblíbené perly v symetrickém kulatém nebo barokním tvaru. Perly ve vzhledu kapky se zase hodí jako přívěsky do elegantních náušnic.
Zirkony

Zirkony

Zirkon je imitace diamantu vyráběná ze syntetických krystalů vyvíjených v laboratoři. Díky briliantovému brusu odráží zirkon světlo tak dobře, že jej překonává pouze jeho přírodní předobraz - diamant. Zirkon je sice o něco matnější, měkčí a těžší než diamant, za to je však cenově dostupnější. Stejně jako je tomu u diamantů, jsou i zirkony k dostání v mnoha různých barevných variantách.

Poradce
Jak pečovat o šperk

Po nějaké době může šperk zmatnět či změnit barvu, a ztratit tak hodně ze svého původního lesku. Zejména stříbro může rychle zčernat, což se však nepovažuje za známku snížené kvality. Sulfidace je přirozený proces, v jehož rámci stříbro reaguje se sírou obsaženou v okolním vzduchu.

Tip: Vyčistěte stříbrný šperk, který začíná černat, alobalem a solí.
Krok 1
Krok 1

Nejdříve si připravte roztok kuchyňské soli. Ten vyrobíte tak, že dáte do hrnce vařit vodu a přidáte trochu soli.

Pravidlo: Na každého půl litru vody přidejte asi tři polévkové lžíce soli.
Krok 2
Krok 2

Sundejte hrnec ze sporáku. Rozdrťte nebo zmačkejte alobal a malé kousky vložte do horkého solného roztoku.

Do takto připraveného roztoku vložte stříbrný šperk a dbejte na to, aby se alobal dotýkal stříbrného šperku.
Krok 3
Krok 3

Nechte šperk několik minut ležet v hrnci. Neušlechtilý hliník z alobalu vydává automaticky elektrony do solného roztoku, které ušlechtilé stříbro přijímá.

Díky tomu dochází k rozpuštění sloučenin síry, jež způsobují černání stříbra.
Krok 4
Krok 4

Po vyčištění šperk vyjměte, opláchněte pod tekoucí vodou a zbavte soli.

Svůj stříbrný šperk pak nejlépe ještě jemně osušte a vyleštěte měkkou utěrkou z mikrovlákna.

Další metody čištění šperků

U šperků ze zlata obvykle stačí propláchnout je v jemném mýdlovém roztoku, opatrně je očistit měkkým kartáčkem a nakonec osušit a vyleštit pomocí měkkého hadříku. Stejně tak můžete zlatý řetízek vyčistit přes noc tak, že jej vložíte do vody s rozpuštěnou čisticí tabletou. Perly a drahé kameny byste měli jen opatrně vyčistit a vyleštit měkkou utěrkou.

Důležité: Správné uschování šperku

Své šperky byste měli uchovávat v bavlněném šátku, malém váčku na šperky nebo ve šperkovnici. Šperky byste měli držet stranou vlhkých místností, jako je koupelna, neboť právě ve vlhkém prostředí šperky rychleji zajdou. Chcete-li vázat vlhkost a škodlivé látky z okolního prostředí, můžete ke šperkům přidat kousek křídy na tabuli.

Šperková poradna: Jak najít ideální šperk

Rozhodnout se pro nějaký šperk není tváří v tvář obrovskému výběru vůbec jednoduché. Nejdůležitější samozřejmě je, aby se Vám šperk líbil. Navíc může vhodně zvolený šperk svým zcela jedinečným výrazem také podpořit Vaši osobnost nebo ideálně padnout k určitém stylu oblečení.

Jaký šperk se hodí k různým typům?

Povoleno je vše, co se Vám líbí. Různé materiály a různé designy vypadají na každém člověku jinak. Například lidé s výraznější pigmentací kůže by měli volit žluté zlato, které jejich pleť krásně rozzáří. Lidé s bledší pletí by naopak měli nosit bílé zlato nebo stříbro. Také typ šperku je důležitý: větší šperk v hranatém nebo oválném tvaru se často velmi dobře hodí k zaobleným siluetám, zatímco filigránské šperky zase nádherně vyniknou na štíhlé šíji, zápěstí či prstu

Kdy chcete nosit šperk?

Chcete-li nějaký šperk nosit každý den, mějte na mysli, že v pracovním životě jsou často vhodnější decentní šperky. S náušnicemi, řetízkem nebo náramkem s drahým kamenem určitě nešlápnete vedle. Nápadnější šperk můžete zvolit pro speciální příležitosti, jako je například svatba nebo nějaká jiná oslava. Nápadný šperk není dobré kombinovat s jinými šperky - v tomto případě bude ideální, pokud sáhnete po soupravě šperků: náušnice, náhrdelník a náramek s jedním motivem budou opticky tvořit jednu celistvou jednotku.

Jaký šperk se hodí k různým outitům?

Jeden dobře zvolený šperk často stačí k dokonalému podtržení nebo obměně určitého outfitu. Šperk může barevně ladit s oblečením nebo s ním naopak může být v kontrastu – Vaší kreativitě se nekladou žádné meze. Zlatý šperk bude například výborně ladit k letním šatům ve výrazných barvách nebo k vzdušné tunice. Nadčasový perlový šperk zase zazáří v kombinaci s klasickými elegantními černými pouzdrovými šaty.

Klasika mezi šperky: Solitéry a jiné

Šperky existují v nejrůznějších tvarech a barvách. Najdete mezi nimi několik zcela klasických prvků, které nás svým krásným nadčasovým designem ještě dnes vezmou za srdce a které nás určitě i zítra okouzlí svou jedinečnou elegancí.
Solitér

Solitér

Jiskřivý briliant zasazený do kvalitního zlata nebo stříbra, jediný kámen zdobící prsten, řetízek nebo náramek – to je solitér. Tento pojem je odvozen z francouzského slova „solitaire“, které znamená „samotný“. Jednotlivý kámen má naprosto jedinečný a současně velmi elegantní a decentní půvab. Prsteny se solitérem jsou oblíbené zejména při zásnubách a výborně se hodí jako osobní dárek milované ženě.

Oblíbené typy osazení šperků

Osazení typu pavé ("pave setting")

V případě osazení typu pavé je šperk hustě osázen spoustou malých ušlechtilých kamenů umístěných těsně vedle sebe, tak aby ušlechtilý kov mezi nimi prakticky nebyl vidět. Kamínky jsou na šperku uspořádány podobně jako dlážděná ulice, odtud také označení "pavé", které by se dalo přeložit jako "dlažební kostka". Aby kamínky nevypadly, jsou usazeny do malých otvorů a zajištěny malými výběžky přesahujícími přes kamínky.

Osazení s krapničkami ("prong setting")

Toto osazení se vyznačuje tím, že drahý kámen je ke šperku uchycen pomocí malých hrotů z ušlechtilého kovu, tzv. krapniček. Obvykle se používají tři až šest krapniček: jsou umístěny v rovnoměrných rozestupech kolem kamene a jejich ohnutý horní konec ukotvuje kámen. Běžné krapničky jsou velmi jemné a filigránské, takže nezakrývají drahý kámen a ten je dobře viditelný. Osazení s krapničkami je obzvláště vhodné pro drahé kameny propouštějící světlo.

Objímkové osazení ("bezel setting")

Objímkové osazení je výborným řešením pro drahé kameny kruhového nebo oválného tvaru. Drahý kámen se usadí hluboko do těla šperku - do takzvané objímky a shora je zafixován tenkým proužkem z ušlechtilého kovu. Objímkové osazení je relativně náročné na zhotovení, ale je výhodné v tom, že okraje drahého kamene jsou výborně chráněny před poškozením. Pomocí objímkového osazení se bezpečně osazují také diamanty s nerovným základem.

Poradce
Znáte správnou velikost prstenu?

Prsten je velmi symbolický šperk. Je symbolem nekonečnosti, a proto je častým dárkem vyjadřujícím touhu po věčném spojení. A jelikož jsou ruce v podstatě stále viditelné a v pohybu, je prsten neustále na očích. Je důležité, aby měl správnou velikost - aby nejen padl, ale aby nemohl sklouznout a ztratit se. Existuje několik různých metod, jak zjistit velikost prstenu:

Použijte některý z již existujících prstenů

Nejjednodušší je zjistit velikost prstenu pomocí nějakého již existujícího, dobře padnoucího prstenu. S pomocí posuvného měřítka nebo pravítka můžete změřit vnitřní průměr prstenu a ten vynásobit koeficientem 3,14. Tak získáte velikost vnitřního objemu - velikost prstenu. U klenotníka se k tomuto účelu používá šablona pro stanovení velikosti prstenu.

Použijte provázek

Objem Vašeho prstu můžete zjistit také pomocí provázku. Jednoduše si uvažte provázek kolem prstu, na kterém chcete později nosit prsten. Dbejte přitom na to, aby provázek šel přetáhnout přes kloub prstu. Konce provázku pak přímo nad uzlíkem odstřihněte. Uzel se tím uvolní a Vy můžete velikost prstenu odečíst na pravítku.

Zjistěte velikost prstenu tajně

Chcete-li darovat prsten – například při žádosti o ruku, budete pravděpodobně chtít zjistit velikost prstenu tajně. Každopádně k tomu budete potřebovat prsten osoby, o jejíž ruku chcete požádat. Budete jej muset na krátkou chvíli prostě nenápadně štípnout. Pravděpodobně budete muset spěchat, a proto můžete prsten jednoduše otisknout do nějakého měkkého materiálu, například do mýdla nebo do plastelíny. Alternativně můžete prsten položit na list papíru a obkreslit vnitřní stranu prstenu tužkou.

Šperky a hodinky

Šperky

Náušnice, řetízky a prsteny různých tvarů a z různých materiálů: Objevte nyní na tchibo.cz šperky, o kterých jste zatím jen snili!
Tchibo Praha, spol. s r.o.

Objevit ještě víc

Do kolekce Do kolekce
  • Stříbrný řetízek, barokní sladkovodní perly z řízeného chovu
1 490
999
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
-32 %
Stříbrný řetízek, barokní sladkovodní perly z řízeného chovu
1 490
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
zbývá pár kusů
  • Náhrdelník z uměle pěstovaných sladkovodních perel
2 290
1 990
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 990 Kč
-13 %
Náhrdelník z uměle pěstovaných sladkovodních perel
2 290
1 990
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 990 Kč
zbývá pár kusů
  • Řetízek s přívěskem se solitérním zirkonem
1 190
899
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
-24 %
Řetízek s přívěskem se solitérním zirkonem
1 190
899
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
  • Náušnice, stříbro 925/1000, rhodiované
799
349
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 349 Kč
-56 %
Náušnice, stříbro 925/1000, rhodiované
799
349
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 349 Kč
Náušnice s rhodiovaným stříbrem se zirkony
799
  • Náušnice, rhodiované stříbro 925/1000, se zirkony
499
399
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 399 Kč
-20 %
Náušnice, rhodiované stříbro 925/1000, se zirkony
499
399
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 399 Kč
Prsten Sparkle Donut
399
 
K dostání v těchto variantách:
 
  • Náramek s broušenými skleněnými kamínky
299
169
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 169 Kč
-43 %
Náramek s broušenými skleněnými kamínky
299
169
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 169 Kč
  • Malá šperkovnice
349
249
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 190 Kč
-28 %
Malá šperkovnice
349
249
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 190 Kč
  • Stříbrné náušnice s perlou Essentials
599
499
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 499 Kč
-16 %
Stříbrné náušnice s perlou Essentials
599
499
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 499 Kč
  • Stříbrný prsten Sparkling
899
799
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
-11 %
Stříbrný prsten Sparkling
899
799
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
 
K dostání v těchto variantách:
 
  • Stříbrné kreolky s kuličkami a perlami
899
799
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
-11 %
Stříbrné kreolky s kuličkami a perlami
899
799
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
  • Stříbrný prsten 925 se syntetickými opály
999
799
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
-20 %
Stříbrný prsten 925 se syntetickými opály
999
799
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
 
K dostání v těchto variantách:
 
  • Stříbrné kreolky Sparkling
999
799
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
-20 %
Stříbrné kreolky Sparkling
999
799
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
Kreolky Sparkle Donut
499
Náušnice, rhodiované stříbro 925/1000, s uměle pěstovanými sladkovodními perlami
599
  • Náušnice s koulemi
399
349
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 349 Kč
-12 %
Náušnice s koulemi
399
349
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 349 Kč
  • Stříbrný náhrdelník 925 se syntetickým opálem
1 290
999
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
-22 %
Stříbrný náhrdelník 925 se syntetickým opálem
1 290
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
zbývá pár kusů
  • Prsten, stříbro 925, sada 4 ks se zirkony
1 290
999
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
-22 %
Prsten, stříbro 925, sada 4 ks se zirkony
1 290
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
 
K dostání v těchto variantách:
 
zbývá pár kusů
  • Řetízek, pozlacené stříbro 925, s jaspisem
1 290
999
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
-22 %
Řetízek, pozlacené stříbro 925, s jaspisem
1 290
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
  • Stříbrný řetízek s achátem
1 190
999
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
-16 %
Stříbrný řetízek s achátem
1 190
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
  • Náhrdelník Beach
499
249
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
-50 %
Náhrdelník Beach
499
249
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
  • Sada náušnic
349
249
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
-28 %
Sada náušnic
349
249
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
  • Stříbrné kreolky, solitér
699
599
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 599 Kč
-14 %
Stříbrné kreolky, solitér
699
599
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 599 Kč
zbývá pár kusů
Sada náramků se skleněnými perlami
599
zbývá pár kusů
Řetízek Sparkle Fringes
599
Náušnice Sparkle Fringes
499
Náhrdelník Hvězdná obloha
499
  • Náhrdelník, rhodiovaný, se zirkony
449
229
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 229 Kč
-48 %
Náhrdelník, rhodiovaný, se zirkony
449
229
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 229 Kč
 
K dostání v těchto variantách:
 
1