Skladování kávy a kvalita vody:
Čemu byste měli věnovat pozornost

Na nerušený požitek z kávy mají rozhodující vliv způsob jejího skladování a kvalita vody, oboje může chuť nápoje zkreslit a negativně ovlivnit. Přinášíme Vám tipy, jak kávu správně skladovat a čemu věnovat pozornost u vody, ze které chcete kávu připravovat.

Jak na to: Správné skladování kávy

"Obecně pro kávu platí: čím čerstvější, tím lepší. A na čím teplejším místě se skladuje, tím rychleji ztrácí vůni. Káva je velmi náchylná, vnější vlivy jako světlo, teplo, kyslík a vlhkost vůni kávy ničí. Kávu byste proto měli vždy skladovat na chladném, temném a suchém místě.

Pokud káva během svého skladování přijde do styku s kyslíkem nebo teplem, své vůně ztrácí rychleji, protože ty pocházejí hlavně z olejů obsažených v zrnkách a oleje začínají rychleji oxidovat už při pokojové teplotě. Oleje tím žluknou, což může způsobovat nepříjemnou příchuť.

Nedoporučuje se ani skladovat kávu společně s dalšími potravinami, protože káva rychle absorbuje jejich pachy. Ideálním místem na skladování kávy je nádoba, která nepropouští světlo a dá se neprodyšně uzavřít. V dobře těsnící dóze na kávu zůstanou kávová zrnka nebo mletá káva déle čerstvé a i vůně se uchová déle než v otevřeném obalu. "

Jak kávu skladovat: zrnkovou, nebo mletou?

Mletá káva v otevřeném obalu zůstává při pokojové teplotě čerstvá zhruba sedm dní. V chladničce si svou vůni uchová dvojnásobně dlouho, v mrazničce dokonce trojnásobně až čtyřnásobně dlouho.

Ještě déle je vůně kávy chráněna, pokud kávu skladujete v podobě celých zrnek. Zrnko v sobě drží a chrání jemné vonné složky jako přírodní trezor.

Tip k zachování čerstvosti: Ideální je namlít kávová zrnka v požadovaném množství až krátce před přípravou nápoje. Tím zajistíte, aby velké množství vonných složek obsažených v kávovém zrnku zůstalo zachováno a zajistilo perfektní požitek z kávy.

Kapsle s kávou

I pro kávové kapsle platí: sluneční světlo a nadměrné teplo mají negativní vliv na vonné složky obsažené v kávě. Káva v kapsli má díky svému obalu tu výhodu, že je už velmi dobře chráněna před slunečním světlem, kyslíkem a vlhkostí.

Kávové doplňky

 
 
 
 
Již brzy opět skladem
  • Aroma dóza na kávu
  • Aroma dóza na kávu, šampaň
  • Dóza na kávu, červená
  • Dóza na kávu, černá
V této dokonale těsnící dóze z ušlechtilé oceli zůstane káva déle svěží a voňavá
259
Již brzy opět skladem
  • Dóza na kávu, terrazzo
  • Dóza na kávu, modrá
Dóza na kávu z pocínovaného plechu na cca 500 g kávy
129
Již brzy opět skladem
  • Dóza na kávu, modrá
  • Dóza na kávu, terrazzo
Dóza z pocínovaného plechu s třmenovým uzávěrem
129
Již brzy opět skladem

Voda – rozhodující faktor pro dobrou kávu

Čerstvě spařená káva se z 98 % skládá z vody, ta se tedy zásadním způsobem podílí na chuti kávy. S vodou se mísí vonné látky z kávy, proto by voda na přípravu kávy měla být čirá a bez zápachu. Důležitými faktory jsou také tvrdost vody a hodnota pH.

Kvalita vody

Voda je kvalitativně hodnocena podle stupně tvrdosti. Při přípravě kávy z velmi měkké vody se důrazněji projeví kyseliny obsažené v kávě, zatímco tvrdá voda ovocné kyseliny v kávě spíše neutralizuje. Plná vůně 100% kávy Arabica Tchibo se nejlépe rozvine v čerstvé vodě střední tvrdosti.

V přírodě se ale voda nevyskytuje v nejčistší podobě. V pitné vodě je tak obsažena řada různých složek, přírodní látky jako například minerály. A minerály jsou důležité pro rozvinutí chuti.

Důležitým faktorem je hodnota pH vody. Tato hodnota udává, zda je voda spíše kyselá (hodnota pH nižší než 7), nebo zásaditá (hodnota pH vyšší než 7). Kyselá voda zdůrazňuje v kávě kyseliny, které jsou zde přítomné v souvislosti s odrůdou (odrůdy kávy Arabica s vysokým podílem kyselin) nebo v důsledku světlého pražení. Vzniká tím nepříjemná kyselá chuť. Naopak zásaditá voda může jemné (žádoucí) kyseliny jednotlivých odrůd kávy neutralizovat. Káva pak má plochou a nevýraznou chuť. Ideální je tedy pokud možno ""neutrální"" voda (hodnota pH 7).

Hodnoty ideální pro přípravu kávy:

  • Hodnota pH: 7,0 (neutrální)
  • Obsah kyslíku
  • Nízká uhličitanová tvrdost