Interiérové trendy

Od námořnického stylu přes Natural Living až po skandinávský bytový design – interiérové trendy pro rok mají mnoho tváří a kouzelnými barvami, výraznou přirozeností a nepřehlédnutelnými akcenty propůjčí každému domovu nenapodobitelný charakter. Představujeme Vám bytové trendy pro tento rok, prozradíme Vám tipy na dekoraci od expertů na bydlení a vysvětlíme Vám vše potřebné ohledně materiálů a stylu.
Zábavné objevování!

Námořnický styl: touha po moři

Zařízení a dekorace v námořnickém či přímořském stylu znamená vykouzlit dojem pláže a moře ve vlastních čtyřech stěnách. Ve světlém a přátelském interiéru s jemným vintage nádechem si pak budete užívat letní atmosféru jako na plážích ve Frísku, v Hamptonu nebo v Bretani. Ukážeme Vám, jak tento styl může ovládnout i Váš domov.

Barvy

Přímořské barvy vyvolávají harmonii a dají se vzájemně velmi dobře kombinovat. Zklidňující účinek vynikne, jakmile v interiéru uplatníte doplňky v námořnickém stylu. K přímořským barvám patří přírodní tóny jako bílá, šedá, písková, žlutá - tyto barvy přímořský dojem umocní a přinesou do interiéru letní pocity.

Materiály

Nábytek z masivního dřeva a proutí se k přímořské barevnosti skvěle hodí. Mezi vlastnoručně sesbíranými poklady, jako jsou mušle, písek, kamínky a klacíky vyplavené mořem, se bude vyjímat zabarvené, prosvítající sklo v tónech modré nebo zelené: bude působit dojmem, jako by moře bylo na dosah. Bavlna, len a juta umocní přírodní design plážových stavení.

Styling

Když chcete vykouzlit námořnické akcenty, přichází v úvahu celá řada jednoduše realizovatelných možností. Proužky na textiliích a nábytku – od klasických po moderní – nebo také v akvarelovém vzhledu zajistí typický přímořský dojem. S motivy, jako jsou kotvy, rybky, hvězdice a samozřejmě loďky a čluny, se dá vzhled interiéru bleskově proměnit v námořnickém duchu.

Vyrobte si sami: přímořská dekorace z vlastní dílny

Jak se dá v několika málo krocích z pár jednoduchých doplňků vykouzlit dekorační ozdoba v přímořském duchu? V našich návodech Vám ukážeme, jak můžete svému domovu jednoduše a rychle propůjčit přímořský šarm.

Zábavné zdobení!
Karafa s mušlemi a klacíky

Takhle vykouzlíte z karafy a pár předmětů z pláže dekorační předmět s přímořskou náladou

Potřebujete:
- prázdnou, čistou karafu
- dekorační písek
- mušle, hvězdice a/nebo kousky klacíků
- vyplavených mořem
- případně sisalový provázek
- případně sušenou mořskou trávu

Karafu naplňte zhruba do čtvrtiny dekoračním pískem. Na písek nyní můžete natrhat trochu mořské trávy, dát sem můžete také mušle, hvězdice nebo klacíky. Malý tip: Do karafy nedávejte příliš mnoho dekoračních prvků. Méně je v tomto případě více. Nakonec můžete hrdlo karafy ještě několikrát ovinout sisalovým provázkem.

A přímořská karafa s mušlemi a klacíky je hotová!
Skleničky na víno s čajovými svíčkami

Takhle vykouzlíte ze skleniček na víno, čajových svíček a suvenýrů z pláže námořnickou dekoraci na stůl

Potřebujete:
- několik prázdných, čistých skleniček na víno
- dekorační písek
- čajové svíčky
- případně mušle, hvězdice, klacíky vyplavené mořem

Skleničky na víno naplňte do poloviny dekoračním pískem a doprostřed písku pak umístěte do každé skleničky jednu čajovou svíčku. Přímořský dojem můžete nakonec ještě umocnit tím, že na stůl kolem sklenic naaranžujete další dekorační písek, mušle, hvězdice a klacíky vyplavené mořem.

Dekorace na stůl v námořnickém stylu je hotová!
Lucerna jako dekorační svítilna v námořnickém stylu

Takhle vykouzlíte z lucerny a pár suvenýrů z pláže dekorační svítilnu v námořnickém stylu

Potřebujete:
- lucernu nebo olejovou lampu
- dekorační písek
- mušle, hvězdice a/nebo klacíky vyplavené mořem
- případně lepicí tavnou pistoli
- případně sisalový provázek

Lucernu naplňte zhruba do čtvrtiny dekoračním pískem. Nyní můžete na písek rozmístit mušle, hvězdice a klacíky. Malý tip: Do lucerny nedávejte příliš dekoračních prvků. Méně je zde často více. Lucernu můžete případně ve výšce hladiny písku několikrát ovinout sisalovým provázkem a upevnit ho lepicí tavnou pistolí.

Dekorační svítilna v námořnickém stylu je hotová!
Pádlo ve stylu Shabby Chic

Takhle proměníte staré dřevěné pádlo v námořnický dekorační předmět ve stylu Shabby Chic

Potřebujete: - dřevěné pádlo
- akrylovou barvu bílou a černou
- štětec
- šablony na písmena
- brusný papír

Pádlo obruste brusným papírem a následně natřete ve dvou vrstvách. Po posledním nátěru opět zbruste, abyste dosáhli požadovaného starobylého vzhledu. Podle vlastní fantazie popište pomocí šablon.

© 2016 Angelina Wiemann
Plachetnice ze dřeva vyplaveného mořem

Takhle proměníte kousek dřeva vyplaveného mořem v dekorační plachetnici

Potřebujete: - kousek dřeva
- větévku
- lepidlo na dřevo
- nůžky
- zbytky látek
- provázek
- aku šroubovák
- hřebíky
- kladivo
- jehlu
- lepicí pásku

Uprostřed dřeva vyvrtejte díru, do ní pomocí lepidla upevněte větévku. Z látky vystřihněte dvě plachty, pomocí jehly a nitě upevněte nahoře na stožáru a pomocí dvou hřebíčků napněte ke koncům dřívka. Stožár jemně polepte páskou a vystřihněte trojúhelník.

© 2016 Angelina Wiemann

Bydlení v přírodním stylu: Vneste přírodu do svého bytu

Čím digitálnější je náš život, tím více toužíme po věcech, kterých se můžeme dotknout. Když celý den pracujeme s tablety a smartphony s hladkými obrazovkami, potřebujeme to kompenzovat strukturovanými povrchy, které působí teple na dotek. Vnést přírodu do bytu lze poměrně snadno například pomocí přírodních textilií, dřeva, travin a palety přírodních barev. Ukážeme Vám, na co si máte dát pozor, a nabídneme tipy na dekorace, které vnesou víc přirozenosti mezi Vaše čtyři zdi.

Přirozeně útulný: Nábytek ze dřeva

Přírodní materiál dřevo je součástí každého trendu. Je to nadčasový průvodce našimi životy – lze jej integrovat do naprosto každého interiérového stylu. Dřevěný nábytek a dřevěné dekorace jsou obrazem přírodního bydlení – jsou nekomplikované a krásně zrají. Porézní, přírodním olejem ošetřený dřevěný povrch navíc neutralizuje pachy, je antistatický a antibakteriální.

1. Barvy

Světlé dřevo a barevná paleta v jemných šedavých a pískových tónech propůjčí Vašemu interiéru poklidný, uvolněný vzhled. Aby dojem nepůsobil příliš jednotvárně, doporučuje se použít decentní akcenty, např. v modrozelené nebo bílé barvě.

2. Struktury

Čím rezervovanější barvy, tím působivější by měl být povrch. Ložní povlečení s tkanou strukturou, rýhovaná keramika nebo tácek z přírodního proutí nejenže dobře vypadají, ale jsou také velmi příjemné na dotek.

3. Tvary

Jednoduché tvary z přírodních materiálů – funkční a zredukované na to podstatné – udělají z každého bytu skutečnou přírodní oázu. O příjemný pocit se zase postarají organické tvary.

4. Kombinace

Dřevěný nábytek a dekorace z bambusu, akátového dřeva, vodního hyacintu a rovněž bytové textilie z bavlny v přírodních tónech lze vzájemně úžasně kombinovat.

Exotické materiály

Bambus

Bambus je velmi důležitou alternativou k obvykle používanému masivnímu dřevu. Je tvrdší než dub, a přitom je velmi lehký a elastický. Kromě toho patří bambus k nejrychleji rostoucím rostlinám na světě, a je tudíž ve výhodě oproti stromům, které potřebují delší čas, než dorostou do výšky nezbytné ke kácení. Používání bambusu je z ekologického hlediska žádoucí a chrání deštné pralesy.

Vodní hyacint

Vodní hyacint je rychle rostoucí, a proto ekologická surovina. Zařizovací předměty s hřejivým leskem vyrobené z přírodního vodního hyacintu lze úžasně kombinovat s keramikou nebo bambusem. Vzhledem k tomu, že používání vodního hyacintu představuje odpovědný přístup k hospodaření s přírodními zdroji, je vodní hyacint čím dál oblíbenějším materiálem pro výrobu prostírání, táců a košíků.

Akátové dřevo

Přírodní dřevo, jako je akátové dřevo, se hodí ke každému stylu bytového zařízení. Akátové dřevo je díky své pevnosti, ohebnosti a vynikající odolnosti proti povětrnostním vlivům dokonale vhodné také pro výrobu venkovního nábytku. Jeho dlouhá životnost inspiruje bytové designéry k výrobě krásného nadčasového nábytku. Teplá barva dřeva a jeho individuální struktura dělá z každého výrobku skutečný unikát a propůjčuje mu ušlechtilý vzhled.

Textilie z přírodního vlákna

Biobavlna

Čím náročnější je všední den, tím důležitější je dostatečná relaxace. Jemné, hustě tkané perkálového povlečení a povlečení z materiálu renforcé z biobavlny je krásně měkoučké a lehoučké a zaručuje klidný a uvolněný spánek. Díky povlečení s květinovým potiskem v něžných barvách snadno vnesete do své ložnice kousek přírody.

Pletená juta

Pletená juta se vyrábí z jutovníku pěstovaného bez použití hnojiv a pesticidů a je stoprocentně biologicky odbouratelná. Jutové vlákno se dá dobře barvit, často se však ponechává v přírodním odstínu, neboť má krásný, hedvábně zlatý lesk. Díky tomu se dá nádherně kombinovat s teplými tóny dřeva a se svěží zelení pokojových rostlin.

Tipy na dekorace od Angeliny Wiemann, freudentanz-shop.de

Chcete vědět, jak zcela jednoduše vnést v každém ročním období do svého bytu něco přírodního? Tady najdete podněty pro jaro, léto, podzim a zimu. Obsah pochází z knihy "Natürlich dekorativ", kterou napsala Angelina Wiemann. Hodně zábavy při tvoření!
1. Jaro

Svěží zeleň na zábradlí

Krásně mohou vypadat třeba sklenice z čirého skla s jednotlivými květy. Například svěže zelená kalina obecná vypadá výborně nejen svázaná do kytice, ale také jako solitér přitahující každý pohled. Po zavěšení mezi příčky zábradlí na schodišti v zádveří vykouzlí tato dekorace Vám i Vašim hostům úsměv na rtech.

Budete potřebovat: čerstvé květiny, např. kalinu obecnou, sklenici z čirého skla s možností zavěšení, pevnou šňůru.
2. Léto

Svícen a váza s dekorativními dřevěnými tyčinkami

Na svícen budete potřebovat: tenké větvičky, zahradní nůžky, provázek, sklenici na vodu z čirého skla, čajovou svíčku

Jak na to: Změřte výšku sklenice a zahradními nůžkami nastříhejte větvičky na délku o něco přesahující výšku sklenice. Pak k sobě pomocí provázku postupně přivažte tolik jednotlivých větviček, aby to stačilo na zakrytí vnějšího objemu sklenice. Nyní sklenici položte na větvičky, svažte oba konce provázku a několikrát ještě kvůli větší stabilitě obtočte provázek kolem dokola sklenice.

Na vázu s květinami budete potřebovat: plavené dřevo, skleněnou nádobu, menší skleněnou lahvičku, květy hortenzie, stébla travin

Jak na to: Postavte malou skleněnou lahvičku naplněnou vodou a kvítky hortenzie do středu skleněné nádoby. Pak kolem dokola rozložte dřívka (nešetřete jimi). Nakonec do celé dekorace zastrčte pár stébel travin.
3. Podzim

Koš s jablíčky a snítka šípkového keře

Dekorace nemusí být za všech okolností náročná na výrobu a finančně nákladná. Jednoduchou, a přitom krásnou dekorací může být například starý drátěný košík naplněný jablky. Také větvičky šípkového keře v jednoduché váze budou vypadat opravdu kouzelně.

Tip: Já osobně ráda aranžuji také neobvyklé prostírání z přírodních materiálů. Zejména na podzim se k tomu naskýtá spousta možností. U nás se například namísto prostírání často používají listy kaštanu. V kombinaci s rustikálním stolem to vypadá prostě skvěle. Listy kaštanu jsou navíc dost velké, aby opticky vyčnívaly zpod talíře.
4. Zima

Jedlový věnec

Budete potřebovat: slaměný korpus na věnec, jedlové větvičky, vázací drát, zahradnické nůžky

Jak na to: Nastříhejte jedlové větvičky na kousky dlouhé asi 15 cm. Vezměte vždy několik větviček, spojte je do "kytice" a přivažte drátem ke korpusu. Tento postup opakujte, dokud nebudete mít věnec pěkně hustý. Dbejte na to, aby každá nová kytice překrývala stonek předchozí kytice a drát. Tak zajistíte, že slaměný korpus později nebude prosvítat.

Tip: Jedlový věnec vypadá dobře jak naaranžovaný na stole, tak zavěšený s pomocí pěkné stužky na dveřích nebo na zrcadle.

Bydlení ve skandinávském stylu

Skandinávský styl nábytku je ovlivněn drsnou, bohatě zalesněnou krajinou severských zemí. Těsné spojení Skandinávců s přírodou se odráží také v jejich bytovém zařízení. Pro skandinávský styl jsou typické čisté, puristické tvary v kombinaci s přírodními materiály a jemnými barvami. V této části přinášíme tipy na zařízení bytu a představujeme dekorativní doplňky ve skandinávském stylu.

Interiér ve skandinávském stylu: Naše tipy na bytové zařízení

Výběr přírodních materiálů

Skandinávci mají rádi přírodní styl, a proto jsou v popředí jejich zájmu takové materiály, jako je dřevo, bavlna, len nebo také měď. Tyto materiály působí teple a dodávají bytu atmosféru přírodní svěžesti. Typické jsou také grafické vzory a přírodní barvy, jako je bílá, okrová nebo šedá.

Kreativní dekorace

U dekorací ve skandinávském stylu platí rčení "Méně znamená více". O útulnost se postarají půvabné aranže. Zkombinujte svíčky, vázy, flakóny od parfému a polštářky a vytvořte si svůj vlastní, zcela individuální svět, ve kterém se budete cítit skvěle!

Ostrůvky světla

Osvětlení má ve skandinávské bytové kultuře své nezastupitelné místo, protože vysoko na severu jsou zimy tmavé a dlouhé. Vytvořte si všude – s pomocí různorodých zdrojů světla – malé ostrůvky světla a udělejte ze svého bytu nejútulnější místo na světě.

Zařízení a dekorace

Tchibo Praha, spol. s r.o.

Objevit ještě víc

Do kolekce Do kolekce
Solární zahradní fontána
2 490
zbývá pár kusů
  • Manšestrová pohovka pro 3 osoby, hnědošedá
  • Manšestrová pohovka pro 3 osoby, zelená
34 990
29 990
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 29 990 Kč
-14 %
Manšestrová pohovka pro 3 osoby, hnědošedá
Manšestrová pohovka pro 3 osoby, zelená
34 990
29 990
34 990
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 29 990 Kč
zbývá pár kusůBohužel vyprodáno
Odkládací skříňka »CN3« se 2 výklopnými dvířky
12 990
Komoda
7 490
  • Křeslo s podnožkou, tmavě šedé
  • Křeslo s podnožkou, starorůžové
Prvek z naší série nábytku v severském stylu
9 990
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 8 990 Kč
-5 %
Křeslo s podnožkou, tmavě šedé
Křeslo s podnožkou, starorůžové
Prvek z naší série nábytku v severském styluPrvek z naší série nábytku v severském stylu
9 990
9 490
8 990
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 8 990 Kč
Bohužel vyprodáno
Odkládací stolek, kulatý
1 590
Otočné křeslo
6 990
Solární světelný řetěz
499
Stolička
1 490
Kovový regál »CN3« se 2 zásuvkami
12 990
Konferenční stolek, kulatý
3 990
Solární lampa ve tvaru koule »Granit«, průměr cca 20 cm
Solární lampa ve tvaru koule »Granit«, průměr cca 30 cm
1 290
1 790
zbývá pár kusů
Polstrovaná lavice s úložným prostorem
4 990
Dekorační mušle s LED
249
Solární světelný řetěz
799
Solární závěsné svítidlo s textilním páskem
2 290
Komoda
8 990
Komoda »Eklund« se zásuvkami a dvířky
8 490
Komoda
8 490
Odkládací stolek z akrylátového skla s držákem na časopisy
3 790
Nálepky na dlaždice s mořskými motivy
199
  • Regálový modul »Flemming«, cca 75 x 75 cm, s dvířky, dubový dekor
3 290
1 790
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 790 Kč
-45 %
Regálový modul »Flemming«, cca 75 x 75 cm, s dvířky, dubový dekor
3 290
1 790
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 790 Kč
  • Vysoký regál na knihy
7 990
6 990
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 6 990 Kč
-12 %
Vysoký regál na knihy
7 990
6 990
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 6 990 Kč
  • Kancelářská skříňka s pracovní plochou
8 990
6 990
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 6 990 Kč
-22 %
Kancelářská skříňka s pracovní plochou
8 990
6 990
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 6 990 Kč
Solární zápichy, 2 ks
999
  • Venkovní světelný řetěz s LED
1 490
999
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
-32 %
Venkovní světelný řetěz s LED
1 490
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
Konferenční stolek
5 990
  • Vysoká skříňka s posuvnými dvířky
9 990
5 990
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 5 990 Kč
-40 %
Vysoká skříňka s posuvnými dvířky
9 990
5 990
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 5 990 Kč
Polstrovaná lavice
5 990
Dekorativní svícen s regálovou poličkou
1 990
1 ...