Cold Brew. Požitek z ledové kávy.

Co se skrývá za kávovým trendem Cold Brew a jak se tento letní nápoj správně připravuje?
5 otázek pro kávového sommeliera Benjamina Widegreena.

Studená káva? Lahodná!

Co je vlastně Cold Brew a odkud pochází?
Benjamin Widegreen: Cold Brew je ve skutečnosti káva připravovaná za studena. Během přípravy není vůbec vystavena působení tepla. V Evropě trvá její obliba již několik letních období, v USA je to o něco déle.

Čím se Cold Brew liší od „normální“ kávy?
Díky pomalejšímu procesu přípravy je Cold Brew výrazně jemnější a lahodnější alternativou. Je to osvěžující letní nápoj s ovocnými tóny, bez typické hořkosti klasické kávy. Cold Brew mohou vyzkoušet i ti, kteří si na kávu až dosud moc nepotrpěli.

Jak připravím Cold Brew?
To, co je na Cold Brew skvělé, je jednoduchá příprava. Použít lze jak speciální vybavení, tak jednoduše french press. 100–150 g kávy umelte nahrubo a zalijte jedním litrem studené vody. Směs nechte 12–16 hodin macerovat. Pak kávový koncentrát přeceďte přes filtr a káva Cold Brew je hotová. Podle chuti a nálady můžete přidat led nebo můžete Cold Brew použít jako základ pro další nápoje.

Je možné kávu Cold Brew následně ještě vylepšit?
Rozhodně! Fantazii se žádné meze nekladou. Přidáním šlehané smetany, mléka nebo ovoce můžete vytvořit nekonečně mnoho kreací zcela podle osobní chuti. Každý si určitě najde své favority.

To zní nesmírně zajímavě. Jaká je tvá oblíbená variace?
Ačkoliv jsem typ, který se pravidelně neustále zamilovává do nových kompozic, mám jednu oblíbenou variaci, kterou rád připravuji a kterou doporučuji také na svých školeních: Cold Brew Tonic. Je prostě perfektní – jak ráno, tak odpoledne. A s kávou Tchibo Privat Kaffee African Blue si každý může Cold Brew Tonic velmi snadno připravit sám!

Benjamin Widegreen se narodil v Hamburku a již dobrých 14 let pracuje v odvětví jako znalec kávy. V Tchibo je od roku 2012 a mimo jiné zde působí jako lektor v oblasti kávy.
Cold Brew
 

Benjaminova oblíbená kávová specialita: Cold Brew Tonic

Suroviny:
• 1 l studené vody
• 100–150 g kávy Tchibo Privat Kaffee African Blue
• Tonic
• 1 citron
• kostky ledu
• kávový filtr
• 1 nádoba nebo french press
• sklenice na kávu

Příprava:
Umletou kávu smíchejte s vodou v nějaké nádobě nebo ve french pressu a nechte cca 12 hodin macerovat při pokojové teplotě. Výsledný koncentrát přefiltrujte a nalijte do sklenice. Pak ke Cold Brew přidejte Tonic, kostky ledu a citronovou kůru. Hotovo!

Cold Brew: To musíte ochutnat

 
 
 
 
  • Skleněná konvice na kávu
Skleněná konvice představuje skvělý doplněk k ručnímu filtru.
519
Náhled
Kávový filtr z kvalitní glazované keramiky
od199
Náhled
Extra jemné – pro plné aroma
25
Náhled