Zavařování

Tipy a recepty na marmelády a želé z vlastní dílny

Po domácku zavařené slaďoučké ovoce jsme milovali už jako děti. I dnes chutná houska s marmeládou na snídani minimálně dvojnásob dobře, pokud byla marmeláda vyrobena s láskou na Vašem vlastním sporáku. Nechte se jednoduše inspirovat našimi recepty!

Zavařování – o co vlastně jde?

Při zavařování ovoce, zeleniny a dalších potravin jsou potraviny vkládány přímo do speciálních sklenic, které jsou po uzavření následně zahřívány ve vodní lázni při teplotě mezi 80 a 100 °C. Tato metoda má jako způsob uchovávání potravin dlouhou tradici: Zavařování bylo vynalezeno před více než 100 lety Johannem Weckem.

Zavařování marmelády

Zavařováním jsou potraviny zakonzervovány pro pozdější spotřebu. Člověku přijde hned na mysl klasická jahodová marmeláda. Ale stále oblíbenější jsou i exotické recepty a vymazlené varianty ozvláštněné zázvorem, nebo dokonce chilli. Tady se fantazii žádné meze nekladou!

Jak se postupuje při výrobě marmelády?

Přísady se nejprve uvaří v hrnci a teprve potom se nalijí do sklenic, ty se uzavřou a obrátí dnem vzhůru. Při tomto postupu pak při chladnutí vzniká ve sklenici podtlak, díky kterému zůstává víčko sklenice vzduchotěsně uzavřené. K obsahu tak nemohou proniknout bakterie a zavařená pochoutka déle vydrží.

Naše nejoblíbenější recepty na zavařené lahůdky

Vynikající marmeládu a další dobroty připravovaly už naše prababičky. Dnes jsou recepty nápadité jako nikdy předtím. Některé z našich oblíbených receptů jsme tu pro Vás připravili. Co byste řekli například hořce sladkému želé z granátových jablek s pomerančovou kůrou? Anebo zůstanete raději u klasiky s jahodami nebo broskvemi?

Červená marmeláda ze čtyř druhů ovoce

Na 8 sklenic à 250 ml | trvanlivost: min. 1 rok

  • 250 g červeného rybízu

  • 250 g borůvek

  • 1 kg želírovacího cukru 1 : 1

  • 250 g jahod

  • 250 g malin

  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy

  1. Všechno ovoce opatrně omyjte a nechte okapat. Z rybízu odstraňte stopky a s borůvkami ho dejte do mísy. Rozmačkejte lisem na brambory. Přidejte želírovací cukr a promíchejte. Nechte zhruba dvě hodiny odležet pod poklicí.

  2. Směs rybízu a borůvek dejte do hrnce. Jahody očistěte a překrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Maliny nechte vcelku a spolu s kousky jahod přidejte do hrnce. Přidejte citronovou šťávu a vše přiveďte k varu.

  3. Za stálého míchání nechte zhruba tři minuty vařit klokotem. Hrnec sejměte ze sporáku a vyzkoušejte, zda má marmeláda správnou konzistenci. V případě potřeby ještě chvíli vařte. Vařící marmeládu potom nalijte do sklenic vypláchnutých horkou vodou. Rozstříkané kapičky z okraje sklenic okamžitě otřete vlhkým hadříkem, jinak by sklenice nešly správně zavřít a marmeláda by se kazila. Sklenice ihned uzavřete a zhruba na pět minut obraťte dnem vzhůru. Potom je opět otočte zpátky a nechte úplně vychladnout.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Munich

Tipy na zavařování

Uvařit lahodnou marmeládu není žádné velké umění a s několika jednoduchými tipy se Vám to zaručeně podaří. Prozradíme Vám, na čem při zavařování opravdu záleží.

Dlouhá trvanlivost díky správným sklenicím

Zavařovací sklenice musí být především robustní a odolná vůči vysokým teplotám, aby beze škod přestála teplotní rozdíly při zavařování a zchlazování. Aby se sklenice dala po naplnění vzduchotěsně uzavřít, přicházejí v úvahu různé varianty víček: Při zavařování se osvědčila především takzvaná sklenice Weck. U této sklenice se víčko pokládá na sterilní gumový kroužek a následně se zafixuje svorkou s pružinkou. Protože při chladnutí vzniká ve sklenici vakuum, dají se svorky později odstranit. Velmi podobně fungují také sklenice, u kterých není víčko fixováno svorkami, ale drátkem upevněným na sklenici.

Dbejte na čistotu

Aby potraviny ve sklenici nezačaly plesnivět a předčasně se nezkazily, je důležité při zavařování dodržovat hygienická pravidla. Ta se týkají hned na počátku práce důkladného omytí všech používaných potřeb a jejich dodržování končí bezpečným uzavřením použitých sklenic. Velmi dobře se například osvědčilo zavařovací sklenice včetně víček vyvařit a gumové kroužky a kovové svorky umýt ve vodní lázni: Sklenice stačí postavit zhruba na deset minut do dostatečně velkého hrnce s vroucí vodou. Gumové kroužky je navíc před použitím potřeba zkontrolovat: Pokud jsou vetché a popraskané, sklenici nedokážou dobře uzavřít a měly by se nahradit novými.

Perfektní konzistence díky jednoduchému testu

Jak dlouho je potřeba Vaši oblíbenou jahodovou marmeládu vařit, aby nebyla příliš řídká, se dá při jejím vaření zjistit jednoduchým testem. Test spočívá v tom, že během vaření zkontrolujete konzistenci marmelády pomocí lžíce: Pokud poslední kapka, která na lžíci po jejím ponoření do marmelády a následném vyjmutí zůstane, ztuhne, znamená to, že se marmeláda vařila už dostatečně dlouho a je možné ji nalévat do zavařovacích sklenic. Jinak je vaření možné prodloužit ještě zhruba o dvě minuty.

Zavařování v automatickém zavařovacím hrnci nebo v troubě

Zavařování ve vodní lázni je možné provádět v automatickém zavařovacím hrnci i v troubě. V automatickém hrnci je zavařování marmelády a dalších dobrot opravdová hračka! Funguje na jednoduchém principu: Zahříváním vzniká vakuum a obsah získává dlouhou trvanlivost. Při zavařování v troubě se používá hluboký plech, který naplníte vodou a zasunete v troubě pokud možno na nejnižší úroveň. Důležité je, aby byla trouba předem zahřátá na správnou teplotu.

Jen ty nejlepší přísady

Při zavařování dbejte na to, abyste vždy používali čerstvé ovoce a zeleninu. Potraviny doporučujme omýt a očistit bezprostředně po sklizení nebo po zakoupení, závadná místa je potřeba zcela odstranit. Teprve potom přísady zvažte a podle návodu přidejte cukr nebo postupujte jinak. Tak dokážete zajistit, aby Vaše oblíbená marmeláda byla správně sladká.

Správné skladování

Ani zavařené potraviny a marmelády nemají neomezenou trvanlivost. Pro dobu trvanlivosti a chuť je rozhodující správné skladování: Vhodná jsou suchá, tmavá a chladná místa, např. sklep nebo dobře klimatizovaná spíž. V každém případě je třeba zabránit intenzivnímu slunečnímu záření a mrazu. Potom si můžete být jisti, že Vám Vaše marmeláda zůstane dlouho čerstvá.