Zavařování
Tipy a recepty na marmelády a želé z vlastní dílny
Po domácku zavařené slaďoučké ovoce jsme milovali už jako děti. I dnes chutná houska s marmeládou na snídani minimálně dvojnásob dobře, pokud byla marmeláda vyrobena s láskou na Vašem vlastním sporáku. Nechte se jednoduše inspirovat našimi recepty!
Naše nejoblíbenější recepty na zavařené lahůdky
Vynikající marmeládu a další dobroty připravovaly už naše prababičky. Dnes jsou recepty nápadité jako nikdy předtím. Některé z našich oblíbených receptů jsme tu pro Vás připravili. Co byste řekli například hořce sladkému želé z granátových jablek s pomerančovou kůrou? Anebo zůstanete raději u klasiky s jahodami nebo broskvemi?
Červená marmeláda ze čtyř druhů ovoce
Na 8 sklenic à 250 ml | trvanlivost: min. 1 rok
250 g červeného rybízu
250 g borůvek
1 kg želírovacího cukru 1 : 1
250 g jahod
250 g malin
2 polévkové lžíce citronové šťávy
Všechno ovoce opatrně omyjte a nechte okapat. Z rybízu odstraňte stopky a s borůvkami ho dejte do mísy. Rozmačkejte lisem na brambory. Přidejte želírovací cukr a promíchejte. Nechte zhruba dvě hodiny odležet pod poklicí.
Směs rybízu a borůvek dejte do hrnce. Jahody očistěte a překrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Maliny nechte vcelku a spolu s kousky jahod přidejte do hrnce. Přidejte citronovou šťávu a vše přiveďte k varu.
Za stálého míchání nechte zhruba tři minuty vařit klokotem. Hrnec sejměte ze sporáku a vyzkoušejte, zda má marmeláda správnou konzistenci. V případě potřeby ještě chvíli vařte. Vařící marmeládu potom nalijte do sklenic vypláchnutých horkou vodou. Rozstříkané kapičky z okraje sklenic okamžitě otřete vlhkým hadříkem, jinak by sklenice nešly správně zavřít a marmeláda by se kazila. Sklenice ihned uzavřete a zhruba na pět minut obraťte dnem vzhůru. Potom je opět otočte zpátky a nechte úplně vychladnout.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Munich
Podmanivá broskvová zavařenina
Želé z granátových jablek s pomerančovou kůrou
Jahodové želé s malinami
Jablečno-rebarborové želé
Višňové želé s vanilkou
Rynglovo-švestkový kompot
Tipy na zavařování
Uvařit lahodnou marmeládu není žádné velké umění a s několika jednoduchými tipy se Vám to zaručeně podaří. Prozradíme Vám, na čem při zavařování opravdu záleží.