Zavařování
Tipy a recepty na marmelády a želé z vlastní dílny
Po domácku zavařené slaďoučké ovoce jsme milovali už jako děti. I dnes chutná houska s marmeládou na snídani minimálně dvojnásob dobře, pokud byla marmeláda vyrobena s láskou na Vašem vlastním sporáku. Nechte se jednoduše inspirovat našimi recepty!
Naše nejoblíbenější recepty na zavařené lahůdky
Vynikající marmeládu a další dobroty připravovaly už naše prababičky. Dnes jsou recepty nápadité jako nikdy předtím. Některé z našich oblíbených receptů jsme tu pro Vás připravili. Co byste řekli například hořce sladkému želé z granátových jablek s pomerančovou kůrou? Anebo zůstanete raději u klasiky s jahodami nebo broskvemi?
Červená marmeláda ze čtyř druhů ovoce
Podmanivá broskvová zavařenina
Želé z granátových jablek s pomerančovou kůrou
Na 6 sklenic à 250 ml | trvanlivost: min. 1 rok
cca 10 granátových jablek
2 pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou
500 g želírovacího cukru 2 : 1
Granátová jablka přepulte a řádně vymačkejte pomocí lisu na citrony. (Šťáva silně barví, vhodné je pracovat v kuchařské zástěře a v rukavicích.) Odměřte 1 l šťávy.
Pomeranče omyjte horkou vodou, osušte je a oloupejte kůru v tenké vrstvě. Spolu se šťávou z granátových jablek ji dejte do hrnce a přidejte želírovací cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a nechte zhruba čtyři minuty vařit klokotem. Proveďte kontrolu konzistence a želé případně ještě krátce povařte.
Vařící želé nalijte do sklenic vypláchnutých horkou vodou. Kapičky rozstříkané po okraji okamžitě odstraňte čistým hadříkem. Sklenice postavte zhruba na pět minut dnem vzhůru. Potom je opět otočte zpátky a nechte zcela vychladnout.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Munich
Jahodové želé s malinami
Jablečno-rebarborové želé
Višňové želé s vanilkou
Rynglovo-švestkový kompot
Na 5 sklenic à 400 ml | trvanlivost: min. 6 měsíců
1 kg rynglí
500 g švestek
250 g cukru
1 polévková lžíce nastrouhané kůry z citronu s chemicky neošetřenou kůrou
1 vanilkový lusk
1 vanilkový lusk
Ryngle a švestky omyjte a otřete do sucha. Ovoce přepulte a odstraňte pecky. V hrnci smíchejte s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Vanilkový lusk přeřízněte po délce a vyškrábejte z něj zrníčka. Zrníčka spolu s luskem přidejte k ovoci. Přilijte hruškovou šťávu a 250 ml vody. Vše přiveďte k varu a nechte vařit klokotem zhruba tři minuty. Pěnu seberte a ovoce nalijte do čistých zavařovacích sklenic vypláchnutých horkou vodou.
Šťávu rozdělte rovnoměrně do sklenic. Vanilkový lusk nakrájejte na kousky, rovněž ho přidejte do sklenic a sklenice následně uzavřete. V zavařovacím hrnci zavařujte při teplotě 80 °C po dobu zhruba 30 minut. Sklenice vyndejte a nechte je zcela vychladnout. Každou sklenici zvlášť můžete ještě navíc postavit do mikrovlnky a při 720 W zahřívat zhruba čtyři minuty, dokud šťávou nezačnou stoupat bublinky. Potom snižte výkon na 180 W a každou sklenici nechte ještě jednou čtyři minuty vařit.
Pro zavařování v troubě postavte sklenice do hlubokého plechu a do plechu nalijte asi 2 cm vody. Troubu zahřejte na 180 °C a sklenice nechte vařit po dobu zhruba 30 minut, dokud ve šťávě nezačnou stoupat bublinky. Potom troubu vypněte a sklenice nechte v horké troubě ještě dalších 30 minut.
Malý tip: Vypadá velmi pěkně, když ke sklenici kompotu nebo marmelády, kterou chcete někomu věnovat jako dárek, přivážete malou lžičku (např. z blešího trhu). Lžičku jednoduše přiložte na výšku ke sklenici a přivažte ji pěknou stužkou.
© NGV mbH, foto: TLC Fotostudio
Tipy na zavařování
Uvařit lahodnou marmeládu není žádné velké umění a s několika jednoduchými tipy se Vám to zaručeně podaří. Prozradíme Vám, na čem při zavařování opravdu záleží.