Ruční příprava kávy
Máte chuť na dokonalý zážitek z kávy? V takovém případě Vám doporučujeme čerstvě umletou, ručně spařenou zrnkovou kávu.
Bialetti a French Press
13 výrobků
Ruční filtr
9 výrobků
Další vybavení pro ruční přípravu kávy
Dávkování, mletí a ohřívání: Správné příslušenství pro přípravu kávy pomocí ručního filtru, konvičky french pressu, pour over a dalšího vybavení.
6 výrobků
Doporučujeme následující příslušenství pro přípravu kávy ručně.
Jaké množství vody a kávy je optimální?
Pro perfektní zážitek z kávy je rozhodující správný poměr kávy a vody. Ideální je 250 ml vody a 16 g mleté kávy na jeden šálek překapávané kávy − to odpovídá zhruba dvěma zarovnaným kávovým odměrkám. Chcete, aby vaše oblíbená káva chutnala vždy stejně skvěle? S pomocí digitální váhy na kávu můžete odvážit množství kávy s přesností na 0,1 g. A díky integrovanému časovači budete mít vždy přehled o době spařování.
Naučte se znát ruční přípravu!
Pour Over
Ruční filtr
French Press
Konvička na přípravu kávy
Také by se Vám mohlo líbit
Ruční příprava kávy – voňavý požitek
Příprava kávy je opravdová slavnost. Místo abyste jednotlivé kroky přenechali automatickým kávovarům, můžete se do přípravy pustit sami vlastníma rukama. Vůně čerstvě namleté kávy, pomalé rozvíjení vůně při zalévání mletých zrnek a samozřejmě první doušky hotového kávového nápoje – to jsou gurmánské požitky v té nejkrásnější podobě. Tak jako si mezi milovníky jídla nachází stále více příznivců koncept slow food, je v módě i pomalá ruční příprava kávy. Kávu můžete ručně připravovat různými způsoby. Můžete ji spařovat ve french pressu neboli konvičce se stlačovacím sítkem, můžete ji připravit pomocí ručního nebo permanentního filtru anebo v konvičce pour over. V Tchibo najdete tyto pomůcky v našem sortimentu na přípravu kávy –
a máte tu samozřejmě i zrnkovou a mletou kávu podle svých chuťových preferencí!
Kterou z možností pro ruční přípravu kávy zvolíte?
Při výběru vhodného produktu hraje roli hned několik faktorů: čas, chuťové preference a náročnost manipulace. Při přípravě kávy v konvičce se stlačovacím sítkem bez filtru, jako je naše BODUM Caffettiera French Press, se mletá káva přímo smíchá s horkou vodou: Oleje obsažené v kávových zrnkách se stanou součástí nápojea vykouzlí intenzivní plnou vůni. Obsluha je jednoduchá a káva je hotová během několika minut.
Stejně nekomplikovaná a rychlá je příprava kávy s pomocí porcelánového a papírového filtru. Tady vodu naléváte pomalu, počítejte tak tři až čtyři minuty. Díky krátkému spaření obsahuje kávový nápoj malé množství hořkých látek a chutná velmi jemně. Alternativou je ruční nalévání vody do porcelánové konvičkys permanentním filtrem. Jemné částečky kávy filtr propustí, což nápoji propůjčí plnou chuť.
A konečně je tu také metoda pour over, při které také přichází ke slovu permanentní filtr. Filtr je posazen na konvičce z borosilikátového skla, ta je v našem produktu BODUM Pour Over opatřena krásnou korkovou manžetou. Díky pomalému nalévání vody se i při přípravě kávy v této konvičce optimálně rozvinou vonné složky – pro intenzivní chuťový zážitek.
Ruční příprava kávy – nejlepší tipy
Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, je třeba při zacházení s těmito pomůckami respektovat několik důležitých věcí. Káva by měla být namleta tak, aby to odpovídalo zvolenému způsobu přípravy, to samé platí ohledně množství mleté kávy. Při ruční přípravě kávy se řiďte následujícími doporučeními. Množstevní údaj je uveden vždy pro 150 ml vody, tedy zhruba pro jeden šálek, a rozmezí je uvedeno proto, abyste si mohli připravit kávu tak silnou, jak ji máte rádi:
příprava kávy s ručním filtrem: káva namletá najemno a středně hrubo, 6 až 8 g mleté kávy,
ruční příprava v konvičce pour over: káva namletá najemno a středně hrubo, 8 až 12 g mleté kávy,
příprava kávy v konvičce se stlačovacím sítkem: káva namletá na hrubo, 8 až 12 g mleté kávy.
K namletí kávy se hodí naše ruční nebo elektrické mlýnky. Kávu přesně odměříte s naším příslušenstvím, jako je odměrka na kávu nebo váha. A na výslednou chuť kávy má koneckonců vliv i voda. Měkká voda zdůrazňuje ovocné kyseliny, tvrdá voda je zjemňuje. Pro vyváženou vůni použijte nejlépe vodu středně tvrdou (1,5 až 2,5 mmol/l).
Papírový nebo permanentní filtr byste měli před použitím navlhčit, resp. vypláchnout. Předejdete tak tomu, aby káva získala nechtěné chuťové odstíny. Jakmile do filtru dáte mletou kávu, zalévejte ji pomalými krouživými pohyby od středu směrem ven, nakonec velmi slabým paprskem vody. Káva se tak dostane do kontaktu s vodou rovnoměrně a může se krásně spařit. K ohřevu vody můžete používat konvici Tchibo s integrovaným teploměrem nebo elektrickou konvici s tenkou hubicí, u níž teplotu navolíte přesně, a zvolenou teplotu je pak možné udržet více než 60 minut. Díky tomu snadno zajistíte, abyste kávu připravovali s vodou ideální teploty 92 až 96 °C. I pro použití konvičky french press je třeba mít cit: sítko po spaření kávy stlačujte dolů velmi pomalu. Aby káva tak rychle nevychladla, doporučujeme Vám konvičku před zahájením přípravy kávy předehřát.
Čisté během chviličky: správné čištění pomůcek na ruční přípravu kávy
Po přípravě kávy přichází na řadu činnost, která moc oblíbená není: čištění. To ale u pomůcek na ruční přípravu kávy naštěstí moc náročné není. V případě produktů z ušlechtilé oceli a skla se dají jednotlivé součásti dokonce mýt v myčce. Keramický filtr můžete do myčky dokonce vložit v celku. Zpravidla ale mytí v myčce ani není potřeba a úplně stačí, když konvičku a sítko vypláchnete pod tekoucí vodou. Z konvičky french press dostanete kávovou sedlinu ze dna nejsnáze tak, že do konvičky nalijete vodu a následně zředěnou sedlinu vylijete do sítka a vyhodíte ji – nebo s ní pohnojíte rostliny. Ulpívajících nečistot se zbavíte zcela lehce tak, že do konvičky kápnete jemný prostředek na nádobí a přidáte teplou vodu a sítko několikrát vytáhnete a zase stlačíte. Takto vytvořená pěna všechna znečištění odstraní. Pak stačí jen vylít, ještě jednou umýt a usušit – a french press je zase jako nový.