
Buongiorno, Lapressa mia!
Láska ke kávě na italský způsob: První pákový kávovar od Tchibo je tady.Nabídka: Při koupi kávovaru Lapressa získáte 500g kávy Barista pro držitele TchiboCard zdarma.
Historie těchto malých přeborníků na kávu se začala psát samozřejmě v Itálii. Už počátkem 19. století si vynalézaví milovníci kávy nechali patentovat první prototypy pro rychlou přípravu espressa. Většina kávovarů na přípravu espressa však nebyla schopna vytvořit potřebný tlak zhruba 9 barů, který by vodu protlačil přes mletou kávu. Byl to Luigi Bezzera, komu se nakonec podařilo vyvinout funkční přístroj, který byl uveden na trh na začátku 20. století. V Německu se první pákové kávovary dostaly do domácností v padesátých letech 20. století.
Princip jejich funkce se od té doby nijak zásadně nezměnil. Pouze energeticky náročné vytváření tlaku pomocí ruční páky bylo nahrazeno elektrickými čerpadly. Nicméně stroje s ruční pákou se používají dodnes. Moderní kávovary se obecně vyznačují vysokým komfortem obsluhy a skvělým vzhledem. Plnoautomatické kávovary mohou v případě potřeby převzít kroky, jako je napěchování mleté kávy do páky. A pokud si vyberete prvotřídní pákový kávovar, získáte technický zázrak s mlýnkem, tryskami na napěňování mléka, automatickými čisticími programy a mnoha dalšími funkcemi.
Objevte v Tchibo kvalitní pákové kávovary a vychutnejte si espresso, které se vyrovná kávě od baristy v italské kavárně: espresso připravené z čerstvě namleté zrnkové kávy – s nádherným aroma a jemnou krémovou pěnou!
Příprava šálku espressa nebo kávové speciality, jako je cappuccino, pomocí pákového kávovaru je víc než jen pouhé „uvaření kávy“: je to obřad, kterým začíná požitek z dokonalé kávy. Milovníci kávy si v této fázi dávají na čas a většinu práce udělají, pokud možno, vlastnoručně, aby z vysoce kvalitních zrn kávy od Tchibo vykouzlili optimální aroma. To vyžaduje určité znalosti. Jak připravit kávu pomocí pákového kávovaru:
1. Nechte přístroj pár minut zahřát a poté jej spusťte naprázdno. Tím kávovar předehřejete. Chcete-li zajistit perfektní rozvinutí aroma kávy, používejte k přípravě kávy v kávovaru vždy přefiltrovanou vodu.
2. Zrnkovou kávu k přípravě espressa umelte zvlášť – stupeň mletí na svém kávovém mlýnku nastavte na nejjemnější stupeň. To platí i pro pákový kávovar vybavený mlýnkem.
3. Chcete-li připravit jeden šálek klasického espressa, dejte do páky zhruba 8 g mleté kávy. V případě, že chcete připravit dva šálky, použijte dvojnásobné množství mleté kávy. Přesné odměření Vám usnadní příslušenství, jako je váha na kávu nebo kávová odměrka.
4. Pomocí prstu nebo poklepáváním rovnoměrně rozprostřete mletou kávu v páce a pevně ji upěchujte pěchovadlem.
5. Upevněte páku do kávovaru a spusťte proces spařování. Je-li k dispozici možnost úpravy tlaku, zvolte tlak 9 až 11 barů. Jakmile proud kávy po zhruba půl minutě zesvětlí, vypněte spařování – espresso má nyní ideální aroma.
6. Toužíte-li po lahodném espressu s mléčnou pěnou, ponořte trysku pro napěňování mléka do mléka napěňte je. Postup přípravy mléčné pěny najdete v návodu k příslušenství.
Pákové kávovary jsou k dispozici v různých provedeních: hlavním rozdílem je způsob ohřívání vody. Na výběr jsou následující systémy:
A když jsme u té individuální přípravy: Pokud chcete mít co největší vliv na přípravu svého espressa, doporučujeme model s nastavitelným tlakem čerpadla. Stupnice zde může sahat až k 15 barům, nicméně přístroj by měl v každém případě poskytovat minimálně tlak 9 barů. Ti, kdo pijí kávu velmi často, určitě ocení vysoký výkon ve wattech a velký zásobník na vodu s objemem až 2 litry – tak lze během krátké doby připravit spoustu šálků kávy. Nezanedbatelnou roli samozřejmě hraje i vzhled pákového kávovaru, protože očima se také pije. Tělo z ušlechtilé oceli působí elegantně a kvalitně. Vysoký lesk a chromované detaily zase dodávají kávovaru příjemný retro vzhled.
Kdo si chce vychutnat intenzivní aroma kávy v podobě espressa, pije malou černou kávu bez cukru a bez mléka, s dobou spařování cca 30 sekund. Můžete také experimentovat s množstvím vody a mleté kávy, s teplotou a tlakem a pokusit se najít vlastní ideální kávovou kreaci. K nejznámějším variantám patří dvojité espresso (espresso doppio), lungo (dvojité množství vody) a ristretto (poloviční množství vody). Vyplatí se také vyzkoušet různé kávové speciality připravené na bázi espressa, například:
Stejně jako všechny ostatní kávovary vyžaduje i pákový kávovar určitou péči. S pomocí několika málo pomůcek a tipů však čištění zvládnete během chvilky: