Pákový kávovar
Espresso jako v kavárně? S naším pákovým kávovarem si můžete oblíbené kávové speciality vychutnat zcela jednoduše v pohodlí domova.
Lapressa
Láska ke kávě na italský způsob: První pákový kávovar od Tchibo je tady.
4 výrobků
Sleva 20 % na mlýnky na kávu
Nabídka: Využijte slevu na mlýnky při koupi kávovaru Lapressa a užijte si tak nejjednodušší cestu k dokonale namleté kávě.
*Sleva platí pouze při nákupu mlýnku a kávovaru Lapressa v jednom nákupu. Sleva se automaticky zobrazí v nákupním košíku.
Příslušenství k pákovému kávovaru
3 výrobků
5x víc Zrnek s Tchibo kávovary
Koupí kávovaru Esperto nebo Lapressa získáte za nákup zrnkové kávy nebo kávového příslušenství vždy 5x více Věrnostních zrnek.
Také by se Vám mohlo líbit
Pákové kávovary: espresso jako od baristy
Historie těchto malých přeborníků na kávu se začala psát samozřejmě v Itálii. Už počátkem 19. století si vynalézaví milovníci kávy nechali patentovat první prototypy pro rychlou přípravu espressa. Většina kávovarů na přípravu espressa však nebyla schopna vytvořit potřebný tlak zhruba 9 barů, který by vodu protlačil přes mletou kávu. Byl to Luigi Bezzera, komu se nakonec podařilo vyvinout funkční přístroj, který byl uveden na trh na začátku 20. století. V Německu se první pákové kávovary dostaly do domácností v padesátých letech 20. století.
Princip jejich funkce se od té doby nijak zásadně nezměnil. Pouze energeticky náročné vytváření tlaku pomocí ruční páky bylo nahrazeno elektrickými čerpadly. Nicméně stroje s ruční pákou se používají dodnes. Moderní kávovary se obecně vyznačují vysokým komfortem obsluhy a skvělým vzhledem. Plnoautomatické kávovary mohou v případě potřeby převzít kroky, jako je napěchování mleté kávy do páky. A pokud si vyberete prvotřídní pákový kávovar, získáte technický zázrak s mlýnkem, tryskami na napěňování mléka, automatickými čisticími programy a mnoha dalšími funkcemi.
Objevte v Tchibo kvalitní pákové kávovary a vychutnejte si espresso, které se vyrovná kávě od baristy v italské kavárně: espresso připravené z čerstvě namleté zrnkové kávy – s nádherným aroma a jemnou krémovou pěnou!
Umění přípravy espressa v pákovém kávovaru
Příprava šálku espressa nebo kávové speciality, jako je cappuccino, pomocí pákového kávovaru je víc než jen pouhé „uvaření kávy“: je to obřad, kterým začíná požitek z dokonalé kávy. Milovníci kávy si v této fázi dávají na čas a většinu práce udělají, pokud možno, vlastnoručně, aby z vysoce kvalitních zrn kávy od Tchibo vykouzlili optimální aroma. To vyžaduje určité znalosti. Jak připravit kávu pomocí pákového kávovaru:
Nechte přístroj pár minut zahřát a poté jej spusťte naprázdno. Tím kávovar předehřejete. Chcete-li zajistit perfektní rozvinutí aroma kávy, používejte k přípravě kávy v kávovaru vždy přefiltrovanou vodu..
Zrnkovou kávu k přípravě espressa umelte zvlášť – stupeň mletí na svém kávovém mlýnku nastavte na nejjemnější stupeň. To platí i pro pákový kávovar vybavený mlýnkem..
Chcete-li připravit jeden šálek klasického espressa, dejte do páky zhruba 8 g mleté kávy. V případě, že chcete připravit dva šálky, použijte dvojnásobné množství mleté kávy. Přesné odměření Vám usnadní příslušenství, jako je váha na kávu nebo kávová odměrka..
Pomocí prstu nebo poklepáváním rovnoměrně rozprostřete mletou kávu v páce a pevně ji upěchujte pěchovadlem..
Upevněte páku do kávovaru a spusťte proces spařování. Je-li k dispozici možnost úpravy tlaku, zvolte tlak 9 až 11 barů. Jakmile proud kávy po zhruba půl minutě zesvětlí, vypněte spařování – espresso má nyní ideální aroma..
Toužíte-li po lahodném espressu s mléčnou pěnou, ponořte trysku pro napěňování mléka do mléka napěňte je. Postup přípravy mléčné pěny najdete v návodu k příslušenství.
Nač je potřeba dát pozor při nákupu pákového kávovaru na espresso
Pákové kávovary jsou k dispozici v různých provedeních: hlavním rozdílem je způsob ohřívání vody. Na výběr jsou následující systémy:
Jednookruhový pákový kávovar: U tohoto kávovaru se voda ohřívá v bojleru a v systému pro rozvod vody. Pokud jste použili parní trysku a chcete připravit další espresso, je potřeba nechat přístroj chvíli vychladnout.
Dvouokruhový pákový kávovar: Tyto přístroje mají rovněž bojler, ale dva nezávislé okruhy. Můžete současně připravovat espresso i mléčnou pěnu.
Pákový kávovar se dvěma bojlery: Dva samostatné bojlery ohřívají současně vodu na spaření espressa a na výrobu páry. Díky tomu lze nastavit teplotu zvlášť a vychutnat si zcela individuálně spařené espresso.
Druhy kávy do pákového kávovaru – dokonalý zážitek pro každého milovníka kávy
Kdo si chce vychutnat intenzivní aroma kávy v podobě espressa, pije malou černou kávu bez cukru a bez mléka, s dobou spařování cca 30 sekund. Můžete také experimentovat s množstvím vody a mleté kávy, s teplotou a tlakem a pokusit se najít vlastní ideální kávovou kreaci. K nejznámějším variantám patří dvojité espresso (espresso doppio), lungo (dvojité množství vody) a ristretto (poloviční množství vody). Vyplatí se také vyzkoušet různé kávové speciality připravené na bázi espressa, například:
Latte macchiato: třetina mléka, třetina mléčné pěny a třetina espressa
Cappuccino: stejný díl espressa, mléka a mléčné pěny
Caffè latte: espresso doppio přelité horkým mlékem
Espresso macchiato: espresso s troškou horkého mléka a malou čepičkou mléčné pěny"
Snadné čištění pákového kávovaru
Stejně jako všechny ostatní kávovary vyžaduje i pákový kávovar určitou péči. S pomocí několika málo pomůcek a tipů však čištění zvládnete během chvilky:
Kávovou sedlinu vyklopte do nádoby a opláchněte sítko pod tekoucí vodou. Páku vypláchněte, abyste ji zbavili usazenin a kávových olejů, které mohou mít vliv na chuť espressa.
Před každou přípravou espressa spusťte proces spařování a horkou vodu nechte chvíli protékat bez páky. Tak odstraníte zbytky kávy a voda se zahřeje na potřebnou teplotu. Záchytnou nádobku na vodu byste měli ideálně každý den vypláchnout, aby nedošlo k tvorbě rzi a plísně.
Z hygienických důvodů je třeba parní trysku po každém použití krátce aktivovat a otřít – nejlépe ihned, než na ní zaschnou zbytky mléka.
Jednou týdně je potřeba vyčistit spařovací jednotku. Za tímto účelem dejte čisticí prostředek na kávové usazeniny do slepého filtru pákového kávovaru a spusťte proces spařování.
Vždy podle tvrdosti vody je potřeba kávovar v určitých intervalech odvápnit. Za tímto účelem dejte do zásobníku na vodu odvápňovací prostředek. Při odměřování množství odvápňovacího prostředku se řiďte pokyny uvedenými na obalu. Uveďte pákový kávovar do chodu.