Klasické pečení
Tipy a recepty na vlastnoručně upečený moučník
Z jakého těsta chcete koláč upéct?
Na přípravu těsta existuje bezpočet receptů a jejich variant. Důležité je nejprve se rozhodnout pro vhodný základní recept. Klasickým těstem pro cukráře začátečníky je zpravidla třené těsto. Toto těsto se připravuje tak, že se všechny hlavní přísady – jako máslo, cukr, vejce, mouka, kypřicí prášek do pečiva a mléko – jednoduše smíchají a podle chuti se dají ozvláštnit čokoládou, mandlemi nebo ovocem. Tady jsou další klasické druhy těsta:
Linecké těsto
Na přípravu jemných základů pro báječné koláče: Toto klasické těsto se z velké části skládá z mouky, cukru a tuku a připravuje se bez kypřicího prášku. Na rozdíl od třeného těsta se linecké těsto ve své základní podobě nešlehá, ale hněte se rukama. Kvůli vysokému obsahu tuku toto těsto nabude jen málo, díky čemuž získává svou typickou křehkou, trochu drobivou konzistenci.
Kynuté těsto
Univerzální varianta těsta: Jak napovídá sám název, do tohoto těsta se přidává droždí. Pro přípravu kynutého těsta je charakteristické, že musí chvíli „odpočívat“. A to tak, že se z těsta uhněte koule, překryje se vlhkou utěrkou a zhruba na hodinu se postaví na teplé místo. Droždí způsobí proces kvašení, během kterého se tvoří bubliny. Vzniká tak nadýchané těsto, které se hodí na přípravu různých koláčů.
Piškotové těsto
Základ vynikajících dortů – piškotové těsto se připravuje bez tuku a z velké části se skládá z vajec, která se vyšlehají v pěnu. Při šlehání je těsto provzdušňováno, čímž získává typickou lehoučkou konzistenci. Z tohoto těsta se pečou například dortové korpusy pro vynikající letní dorty s ovocem. Zkušenější cukráři se mohou pokusit i o báječné piškotové rolády.
Oblíbené recepty na domácí koláče
Čerstvé přísady a pečlivá příprava v domácí kuchyni, to je základ pro neobyčejně lahodné koláče. Jediné, co ještě chybí, je skvělý recept. Od klasické mramorové bábovky až po šťavnatý citronový koláč: přinášíme Vám sbírku našich nejoblíbenějších receptů. Co byste řekli třeba domácímu máslovému koláči jako z dob našich babiček?
Mramorový koláč
Přísady:
350 g másla
230 g moučkového cukru
7 vajec
1 špetka soli
230 g mouky
2 polévkové lžíce rumu (podle chuti)
1–2 čajové lžičky nastrouhané kůry z 1
pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou
tuk a strouhanka na vymazání formy
2 vrchovaté čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
2 polévkové lžíce kakaa
6 polévkových lžic mléka
120 g kukuřičného škrobu
Formu vymastěte a vysypejte strouhankou. Troubu předehřejte na 200 °C (horní/dolní ohřev) nebo 180 °C (horkovzdušná trouba).
Z másla, moučkového cukru a pomerančové kůry vymíchejte bělavou pěnu. Oddělte bílky od žloutků. Do směsi důkladně vmíchejte jeden žloutek po druhém a podle chuti také rum.
Bílek se solí vyšlehejte v tuhý sníh a dejte na žloutkový krém. Mouku, škrob a prášek do pečiva smíchejte a přes síto prosejte na bílkový sníh. Všechno zvolna promíchejte.
Třetinu těsta odlijte do jiné nádoby. Kakao s mlékem smíchejte v hladkou směs a vmíchejte do těsta. Do formy nejprve nalijte polovinu světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbytek světlého těsta. Krouživými a vlnivými pohyby vidličkou procházejte všemi třemi vrstvami, abyste vytvořili typickou mramorovou strukturu.
Koláč pečte 50–55 minut v troubě uprostřed. Po upečení ho nechte zchladnout 20 minut ve formě, potom ho vyklopte a nechte vychladnout.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich
Citronový koláč
Máslový koláč
Aby se při pečení nic nepokazilo
Ať už se rozhodnete pro jakékoli těsto, pečení bude s několika málo tipy a triky hračka. Aby se při pečení dalšího koláče nic nelepilo, nespálilo ani nerozpadalo, máme pro Vás několik základních rad: