Klasické pečení

Tipy a recepty na vlastnoručně upečený moučník

Z jakého těsta chcete koláč upéct?

Na přípravu těsta existuje bezpočet receptů a jejich variant. Důležité je nejprve se rozhodnout pro vhodný základní recept. Klasickým těstem pro cukráře začátečníky je zpravidla třené těsto. Toto těsto se připravuje tak, že se všechny hlavní přísady – jako máslo, cukr, vejce, mouka, kypřicí prášek do pečiva a mléko – jednoduše smíchají a podle chuti se dají ozvláštnit čokoládou, mandlemi nebo ovocem. Tady jsou další klasické druhy těsta:

Linecké těsto

Na přípravu jemných základů pro báječné koláče: Toto klasické těsto se z velké části skládá z mouky, cukru a tuku a připravuje se bez kypřicího prášku. Na rozdíl od třeného těsta se linecké těsto ve své základní podobě nešlehá, ale hněte se rukama. Kvůli vysokému obsahu tuku toto těsto nabude jen málo, díky čemuž získává svou typickou křehkou, trochu drobivou konzistenci.

Kynuté těsto

Univerzální varianta těsta: Jak napovídá sám název, do tohoto těsta se přidává droždí. Pro přípravu kynutého těsta je charakteristické, že musí chvíli „odpočívat“. A to tak, že se z těsta uhněte koule, překryje se vlhkou utěrkou a zhruba na hodinu se postaví na teplé místo. Droždí způsobí proces kvašení, během kterého se tvoří bubliny. Vzniká tak nadýchané těsto, které se hodí na přípravu různých koláčů.

Piškotové těsto

Základ vynikajících dortů – piškotové těsto se připravuje bez tuku a z velké části se skládá z vajec, která se vyšlehají v pěnu. Při šlehání je těsto provzdušňováno, čímž získává typickou lehoučkou konzistenci. Z tohoto těsta se pečou například dortové korpusy pro vynikající letní dorty s ovocem. Zkušenější cukráři se mohou pokusit i o báječné piškotové rolády.

Oblíbené recepty na domácí koláče

Čerstvé přísady a pečlivá příprava v domácí kuchyni, to je základ pro neobyčejně lahodné koláče. Jediné, co ještě chybí, je skvělý recept. Od klasické mramorové bábovky až po šťavnatý citronový koláč: přinášíme Vám sbírku našich nejoblíbenějších receptů. Co byste řekli třeba domácímu máslovému koláči jako z dob našich babiček?

Aby se při pečení nic nepokazilo

Ať už se rozhodnete pro jakékoli těsto, pečení bude s několika málo tipy a triky hračka. Aby se při pečení dalšího koláče nic nelepilo, nespálilo ani nerozpadalo, máme pro Vás několik základních rad:

1. Formu správně vymastěte

Noční můra: Koláč je hotový a čeká na servírování – nejde ale vyklopit z formy a rozpadne se. Aby se nic takového nestalo, dortové formy a pečicí plechy z ušlechtilé oceli vymastěte před každým použitím máslem nebo margarínem. U velmi lepivých těst pomůže, když vymaštěnou formu navíc ještě vysypete trochou mouky nebo strouhanky. Na piškotové těsto byste navíc ještě měli používat pečicí papír a boky formy nevymašťovat. Jinak těsto nemusí stoupnout rovnoměrně, ale do kužele.

2. Pečte v předehřáté troubě

Aby se koláč při pečení nesrazil, troubu vždy předehřejte na teplotu uvedenou v receptu a zvolte také uvedený typ ohřevu. Během prvních dvaceti minut pečení by se dvířka navíc vůbec neměla otvírat, aby v této fázi nedošlo k žádné ztrátě tepla. Už během přípravy by se ovšem těsto nemělo zbytečně moc míchat a mělo by se rychle dát trouby.

3. Poznejte, kdy je koláč hotový

Zkušení cukráři poznají, že je těsto upečené, rovnou podle jeho barvy. Začátečníci si mohou pomoci jinak: Zda je koláč hotový a má se vyndat z trouby, vyzkoušíte nejlépe s pomocí špejle, kterou opatrně zapíchnete do nejsilnějšího místa koláče. Jestli při vytahování zůstaly na špejli zbytky těsta, musí koláč ještě zůstat v troubě. Stupeň propečenosti dortového korpusu otestujete prstem: Jestliže se koláč na místě, kde jste ho stlačili, vrátí do původního tvaru, je hotový.

4. Před vyklopením z formy nechte koláč vychladnout

Než koláč po upečení vyklopíte z formy, měl by nejméně deset minut chladnout. Pokud chcete proces urychlit, můžete formu s koláčem postavit třeba před otevřené okno. Teprve potom koláč vyklopte. Jestliže se koláč z formy hned neuvolní, nechte ho ještě chvíli chladnout. Formu můžete navíc po obvodu objet nožem, aby se pevně držící zbytky těsta uvolnily a koláč se vyklopil snáz.