Vše pro kempingovou kuchyni
Poradíme Vám, jaké vybavení skutečně potřebujete, a nabídneme Vám recepty na rychlé vaření při kempování.heading
Při stanování není třeba rezignovat na možnosti domácí kuchyně. S dobrou přípravou a plánováním bude kempingová kuchyně výzvou, která Vás bude skutečně bavit. Vaření a stravování se pod širým nebem má totiž naprosto jedinečnou atmosféru.
Co patří k základnímu vybavení?
Plynový vařič nebo malý gril, nádobí, hrnky a příbory a také kuchyňské potřeby, jako je například otvírač konzerv – to vše patří mezi nezbytné vybavení při vaření pod širým nebem.
Rychlé recepty pro kempingovou kuchyni
Na cestách není na vaření příliš mnoho času, ale přesto může připravené jídlo chutnat celé rodině. Spoustu oblíbených receptů můžete připravit i během kempování. Vyzkoušejte například pizzu na pánvi – stačí upéci těsto na pizzu, podle libosti pokladené surovinami, na pánvi s poklicí. Se zeleninou – čerstvou nebo z konzervy – dokážete připravit i pestré vegetariánské recepty.
Praktické jsou zejména ty pokrmy, které se dají připravit v jednom hrnci. V kempingové kuchyni se dá bez problémů připravit například one pot pasta, chilli, guláš nebo eintopf. Na grilu zase můžete připravit burgery, které pak stačí vložit do žemlí. Přečtěte si také naše tipy na grilování s recepty.
Stejně tak jednoduché jsou následující recepty, které také můžete připravit při kempování:
Tipy pro kuchyni pod širým nebem
Nezáleží na tom, zda máte k dispozici sporák, vařič nebo gril: i v kempu se dají připravit lahodné pokrmy. Komu by se chtělo jíst každý den ravioli z konzervy! Co potřebujete k tomu, aby Vaše strava byla pestřejší? Jen trochu času na přípravu a několik rad:
Vezměte si s sebou různorodé potraviny. Mezi suroviny, které si bezpodmínečně musíte vzít s sebou, patří sůl, pepř, med, cukr, olej a ocet. Stejně tak praktické jsou kuskus, čočka a těstoviny a rovněž rajčata v konzervě a tuňák v konzervě, protože dlouho vydrží a mají rozličné využití. Tajným tipem je také toastový chléb: mezi dva plátky můžete vložit a ugrilovat všechno možné, například pesto, mozzarellu a rajčata.
Nakupte regionální potraviny. Aromatické koření nebo čerstvou rybu dostanete na různých tržištích nebo v regionálních supermarketech. Nahlédněte za plot kempu a nechte se inspirovat zcela novou kuchyní.
Zpracujte zbytky – i z nich můžete připravit výborné jídlo. Zkuste například namočit do mléka, obalte v rozšlehaném vejci a osmažte. Z brambor, které Vám zbyly z předchozího dne, můžete připravit lahodné pečené brambory, bramborovou omeletu nebo bramborový salát.
Otevřený oheň při kempování
Ještě před cestou se informujte, zda je ve vybraném kempu povolen otevřený oheň. Na spoustě míst je grilování a vaření možné pouze na zajištěném ohništi nebo ve zděném grilu! To pro Vás může znamenat určité omezení, ale pro všechny kempující bezpečnost.
Když si chcete udělat malý ohníček, abyste si například opekli marshmallow, je vhodný hvězdicový oheň. Připravíte jej tak, že v ohništi na sebe naskládáte malé větvičky a několik silnějších větví tak, že se na jednom konci budou vzájemně protínat ve tvaru hvězdice. Dbejte přitom na ochranu proti požáru a vždy mějte po ruce hasicí prostředek.