Dorty s fondánem

Pečení dortů s fondánem: S naším receptem a návodem "krok za krokem" je úspěch celého procesu – od vyválení fondánu až po potažení a ozdobení dortu – zaručen!

Upečeno s láskou, ozdobeno s fantazií: Naše tutoriály a recepty nabízejí cenné informace, jak vyrobit dort s fondánem, který bude malým uměleckým dílem. Díky našim tipům bude i naplnění a ozdobení dortů a kreativních minidortíků prostě perfektní.

Krok za krokem k perfektnímu fondánovému dortu

Upečení dortu s fondánem se považuje za královskou disciplínu v cukrářském umění. Ale nemusíte se děsit předem, je to jednodušší, než si myslíte. S naším základním receptem vyrobíte fondán, který se hodí jak k potažení dortu, tak ke zdobení. Díky podrobnému návodu se vyhnete častým chybám při práci s cukrovou hmotou. Dejte své kreativitě volný průchod – ať už při pečení na Velikonoce, nebo na příští narozeninovou oslavu! To, co budete potřebovat, je jen trocha času: dort s fondánem se nejlépe podaří, když naplánujete dobu odpočinku přes noc a pečení si rozložíte mezi dva nebo tři dny.

Recepty na dorty s fondánem pro začátečníky

Když všechny oči okouzleně hledí na velkolepý narozeninový nebo svatební dort, nemusí to vždy být dílo profesionálního cukráře. S tímto základním receptem se Vám podaří vyrobit malá umělecká díla, aniž byste museli mít rozsáhlé znalosti a zkušenosti.

Základní recept na fondán

Suroviny

Z tohoto množství surovin získáte cca 1,2 kg, což stačí na potažení a ozdobení jednoho dortu o průměru 28 cm.

  • 6 plátků želatiny

  • 675 g glukózového sirupu

  • 63 čajových lžiček glycerínu (z lékárny)

  • 1,1 kg přesátého moučkového cukru

Suroviny

  1. Želatinu namočte na 10 minut do studené vody, pak ji vymačkejte a za stálého míchání rozpusťte v 60 ml teplé vody. Vmíchejte glukózový sirup a glycerín.

  2. Zhruba polovinu moučkového cukru vložte do mixovací nádoby kuchyňského robota. Přidejte želatinovou hmotu.

  3. Hněťte při střední rychlosti, dokud to kuchyňský robot zvládne bez přetížení. Zbývající moučkový cukr následně vmíchejte ručně. Hotový fondán by měl být měkký a trošku lepivý.

  4. Před použitím: Vytvarujte z hmoty kouli, neprodyšně ji zabalte a nechte přes noc v chladné místnosti (nikoli v ledničce) odpočívat. Po uplynutí této doby odpočinku by měl být fondán jemně strukturovaný a elastický, aby se s ním dalo dobře pracovat.

  5. Tip: Pokud chcete vymodelovat fondán v krásných barevných tónech, stačí vmíchat potravinářské barvivo. Chcete-li dosáhnout výraznější chuti, můžete přimíchat také pár kapek potravinářského aroma, které se používá na pečení.

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Tipy a triky k práci s fondánem

Krok za krokem k perfektnímu fondánovému dortu: Pro začátečníky bývá úplně první pokus o dort často obrovskou výzvou. Jak dort ozdobit? Čím? Na co je potřeba dávat pozor? S těmito základními technikami to zvládnete snadno.

Potření dortu krémem

Vytvořte základnu pro potažení fondánem – potřete dort máslovým krémem. Nejlepší je upéci korpus den předem a naplnit a potřít jej až další den. Ukážeme Vám, jak na to!

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Potažení dortu fondánem

Teď jde o to, potáhnout dort fondánem, to znamená poddajnou cukrovou hmotou tak, aby byl povrch co nejhladší. Začátečníci se tohoto kroku často bojí, ale s naším návodem to snadno zvládnete krok za krokem.

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Ozdobení dortu růžičkami nebo kytičkami

Vytvořit z fondánu figurky, kytičky a motivy, to je skutečně zábavná činnost. Ukážeme Vám, jak snadno vytvořit hezké fondánové ozdoby na Váš dort. Pokud chcete na dort něco nastříkat nebo napsat, nepoužívejte v žádném případě příliš vlhké přísady, aby se fondán nerozpustil.

Co budete potřebovat

Ukážeme Vám, jak je to jednoduché: Na 10 kytiček nebo 3 růžičky | Příprava 15 min. | Sušení 1 ½ hodiny | 100 g bílého a 100 g růžového fondánu | škrob | silikonová podložka | váleček | vykrajovátko na fondán | nástroj na modelování | malá mašlovačka | párátka

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Jak nejlépe uchovávat fondán?

Fondán skladujte v suchu a chladu. Správné uchovávání je velmi důležité jak pro hmotu samotnou, tak pro hotový dort s fondánem. Ideální je nechat dort až do okamžiku servírování ve sklípku. Lednička je vhodná pouze v případě, že v ní není příliš vlhko, jinak by se fondán rozpustil. Pokud nemáte jinou možnost, než ledničku, dejte do ledničky misku rýže nebo soli – rýže i sůl pohlcují vlhkost. Chystáte-li se dort potáhnout již připraveným fondánem, musíte se současně přesvědčit, zda je hmota ještě použitelná. V případě, že zbytky fondánu nebyly skladovány vzduchotěsně a ve tmě, je možné, že fondán bude příliš tvrdý a suchý.

Je možné rozmrazit dort s fondánem?

Ano, je to možné. Musíte však v každém případě dbát na to, abyste na celý proces měli dost času. Při příliš velké a rychlé změně teploty se cukrová hmota začne "potit". Když rozmrazujete hluboce zmrazený dort s fondánem, je potřeba krabičku s dortem minimálně přes noc (a lépe ještě déle) nechat v ledničce. Pokud bude hmota po rozmrazení mazlavá nebo lepkavá, stačí dát ji na půl hodiny do dobře větrané místnosti a nechat pomalu uschnout. Růžičky z fondánu, které jsou určené jako ozdoby na dort, mohou postupem času ztvrdnout, proto byste je měli uchovávat bez zamražení. Jednoduše je nechte v suchu při pokojové teplotě – ideálně v kartonové krabici.