×
Používáme soubory cookie, abychom mohli naše webové stránky lépe přizpůsobit Vašim potřebám. Používáním našich webových stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na Vašem počítači, tabletu nebo smartphonu. Více informací zde.
Schließen

RECEPTY A NÁPADY: VAŘÍME S RAJČATY PO STŘEDOMOŘSKÉM ZPŮSOBU

"Zralá rajčata jsou alfou a omegou středomořské kuchyně. Všestranná, zdravá, chutná – jednoduše univerzální! Abyste z rajčat vykouzlili ty nejkřupavější saláty, tu nejlepší omáčku na těstoviny na světě nebo oblíbenou pizzu, potřebujete čerstvé ingredience, hodně lásky... A samozřejmě také všechny úžasné nápady, recepty a tipy, které jsme pro Vás dali dohromady. Buon Appetito! "
Das perfekte Dressing für Tomaten

Dokonalý dresink

Příprava dokonalého dresinku na rajčata je zcela jednoduchá a neskutečně rychlá – a takto jednoduché to je: Balzamikový ocet ochuťte solí, pepřem a cukrem. Olej vyšlehejte pomocí vidličky, dokud nevznikne lehce krémová konzistence. Přidejte najemno nasekané lístky oregana a přepůlené plátky rajčat ve směsi obalte – a máte hotový úžasně voňavý a chutný dresink!

Zdravá zelenina

Rajčata jsou svým nízkým obsahem kalorií nepřekonatelná, jsou bohatá na vitamin C a díky svému vysokému obsahu vody také velmi zdravá. Kromě toho obsahují lykopen: lykopen patří mezi antioxidanty a jako přírodní barvivo dodává rajčatům jejich červenou barvu. Především ale pomáhá předcházet onemocněním srdce a krevního oběhu a některým druhům rakoviny – nejlépe tepelně zpracovaný.

Rajčata to ráda teplé

V jejich jižní domovině je teplo, tudíž se jejich aroma plně rozvine při pokojové teplotě. Neskladujte proto rajčata v lednici, nýbrž na slunném místě ve Vašem bytě. Zde dozrají a zjemní své aroma. Plně zralá rajčata ale naopak optimálně skladujte na temném a chladném místě.

-TIP-
PODLE ČEHO POZNÁTE AROMATICKÁ RAJČATA?

Nenechte se při nákupu oklamat dokonalým vzhledem. Červená a pevná rajčata nemusí být bezpodmínečně také nejaromatičtější, mohou např. obsahovat příliš mnoho vody nebo být utržena příliš brzy. Důležitější je vůně a svěže zelený vzhled stonků stejně jako původ rajčat. Dobrou alternativou dovážených rajčat jsou rajčata z místních regionů, neboť je možné je nechat déle zrát na keříku.

NAŠE OBLÍBENÉ RECEPTY Z RAJČAT

Na světě existuje asi 2500 druhů rajčat a jistě stejně mnoho způsobů, jak z nich něco lahodného vykouzlit. Nemusí to být vždy neapolské spaghetti. Co byste řekli například svěžímu rajčatovému salátu s jarní cibulkou? Nebo třeba rajčatovo-jahodovému smoothie? Nebo domácí rajčatové omáčce? Dali jsme dohromady několik našich oblíbených receptů:
Gratinovaná rajčata
Gratinovaná rajčata

Ingredience:

  • 1 kg pevných zralých rajčat
  • sůl
  • černý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce černých oliv bez pecek
  • 4 větvičky tymiánu nebo saturejky
  • 100 g černého chleba nebo chleba Pumpernickel
  • 100 g ovčího sýra (fety)
  • 5 lžic olivového oleje
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 20 min. | Doba pečení: cca 25 min. | cca 270 kcal/porce
1. Rajčata omyjte a rozpulte, přitom odstraňte stopky. Vložte je do pečicí formy rozkrojenou stranou nahoru, osolte je a opepřete. Česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Jarní cibulku očistěte, omyjte a nakrájejte na jemná kolečka. Olivy nasekejte na jemno.
2. Troubu předehřejte na 200 °C. Tymián nebo saturejku opláchněte a osušte. Otrhejte lístky, saturejku nasekejte na jemno.
3. Chléb a ovčí sýr nadrobte na jemno. Smíchejte s česnekem, kroužky jarní cibulky, olivami, tymiánem nebo saturejkou a olivovým olejem. Směs ochuťte solí a pepřem a rovnoměrně rozprostřete na rajčata. Rajčata pečte ve vyhřáté troubě (uprostřed) asi 25 min, až se jejich povrch zbarví hezky do hněda. Vyjměte a nechte chvíli odpočívat, poté podávejte.
Tip: Gratinovaná rajčata servírujte jako předkrm. Nechte je vychladnout a ozdobte rukolou.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
C. Schinharl: Jaro, léto, zelenina, S. 91)
Pizza s rukolou a parmskou šunkou
Pizza s rukolou a parmskou šunkou

Ingredience:

  • 400 g mouky
  • ½ kostky čerstvého droždí (cca 20 g)
  • špetka cukru
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 750 g zralých masitých rajčat
  • černý pepř umletý v mlýnku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 200 g buvolí mozzarelly
  • 50 g sýra pecorino (italský ovčí sýr)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek rukoly
  • 10 cherry rajčat
  • 8 plátků parmské šunky
Na 2 pizzy | Doba přípravy: 1 hod. 20 min. | Doba pečení: 10 min. | cca 1550 kcal/porce
1. Mouku nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek. Do důlku nadrolte droždí, posypte cukrem a zalijte 125 ml vlažné vody a posypte trochou mouky. Nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít.
2. Na okraj mouky přidejte lžičku soli a 2 lžíce oleje a vše spolu se 125 ml vlažné vody asi 10 minut propracovávejte, dokud nevznikne hladké a vláčné těsto. Přikryté těsto nechte kynout na teplém místě minimálně 30 minut.
3. Mezitím na přípravu rajčatové omáčky odstraňte z rajčat stopky. Rajčata krátce spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozpalte 2 lžíce olivového oleje, vložte rajčata a nepřikrytá za občasného míchání nechte 15 min. dusit, dokud se nevypaří veškerá tekutina. Ochuťte důkladně solí, pepřem a oreganem. Omáčku nechte vychladnout. Mozzarellu nakrájejte na plátky a sýr pecorino nastrouhejte.
4. Rošt v troubě dejte na nejnižší příčku. Kámen na pizzu a lopatku posypte trochou mouky. Kámen na pizzu vložte na rošt. Troubu předehřívejte na nejvyšším stupni (250–300 °C, vrchní a spodní pečení) asi 30 min. Těsto ještě jednou propracujte a rozdělte na poloviny. Jednu polovinu rozválejte na kulatou placku (o průměru zhruba 25 cm), přitom nechte okraje trochu silnější. Vložte na lopatku a potřete rajčatovou omáčkou. Obložte ji plátky mozzarelly, posypte strouhaným pecorinem a pokapejte olivovým olejem. Přikrytou pizzu nechte asi 10 min. kynout. Obloženou placku nyní pomocí dřevěné lopatky přendejte na horký kámen a pečte v troubě zhruba 10 min. Mezitím dejte druhou placku na lopatku a obložte ji jako první.
5. Rukolu opláchněte a osušte, hrubé stonky odstraňte a lístky natrhejte na malé kousky. Cherry rajčata omyjte a přepulte. Upečenou pizzu vyjměte pomocí dřevěné lopatky z trouby, posypte rukolou a ozdobte polovinou cherry rajčat a podle chuti čtyřmi plátky parmské šunky. Nyní upečte v troubě i druhou placku a poté ozdobte rukolou, cherry rajčaty a parmskou šunkou.
Pesto alla Genovese (Janovské pesto)
Pesto alla Genovese (Janovské pesto)

Ingredience:

  • 4 svazky bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 1 kousek parmezánu (cca 30 g)
  • 1 kousek sýra pecorino (cca 30 g)
  • hrubozrnná mořská sůl
  • 200 ml olivového oleje + trochu více na přelití pesta
Na 2 šroubovací sklenice (po cca 200 ml) | Doba přípravy: cca 30 min. | cca 1080 kcal/porce
1. Bazalku opláchněte a osušte, lístky otrhejte a dejte ještě osušit na utěrku. Česnek oloupejte a nasekejte. Piniové oříšky nasucho opražte na pánvi. Parmezán a pecorino nastrouhejte. 2. Česnek a piniové oříšky rozdrťte v hmoždíři, dokud nevznikne smetanový krém. Přidejte půl lžičky mořské soli a promíchejte. Postupně přidávejte bazalku a rozmělněte ji pomocí hmoždíře. 3. Když ze všech přísad vznikne světle zelená tekutá hmota, přidejte oba druhy sýra. Nyní přimíchejte po kapkách olej a vše zpracujte pomocí dřevěné drtičky na krémovou pastu. Osolte. 4. Pesto naplňte do sklenic a pro potřeby skladování přelijte olivovým olejem. Dobře uzavřete a uchovávejte v ledničce. Doba trvanlivosti: v uzavřené sklenici 2–3 měsíce, otevřené pesto velmi rychle spotřebujte.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova (G. Kunkel: Italské léto, S. 68)
Špenátové fusilli s paprikovou omáčkou
Špenátové fusilli s paprikovou omáčkou

Přísady:

  • 400 g těstovin fusilli
  • sůl
  • 3 jarní cibulky
  • 400 g mladého listového špenátu
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 1 sklenice grilovaných paprik (cca 200 g odkapaných paprik)
  • 100 g sušená rajčata (v oleji)
  • 100 g smetany
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • černý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g semínek (např. sezamová, slunečnicová, pinové oříšky)
  • 50 g černých oliv
  • 2 lžíce strouhaného italského tvrdého sýra
Pro 4 osoby | Doba přípravy: 30 min. | cca 740 kcal/porce
1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatek vody a osolte. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente, slijte a nechte odkapat v cedníku.
2. Zatímco se budou vařit těstoviny, očistěte jarní cibulku, omyjte ji, bílé a světle zelené části nakrájejte šikmo na 2–3 cm silné kousky. Špenát přeberte, opláchněte a osušte. Cherry rajčata omyjte a přepulte. Česnek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
3. Grilovanou papriku a sušená rajčata nechte okapat, nakrájejte je na hrubo a poté rozmixujte na jemnou hmotu. Vzniklou hmotu smíchejte v hrnci spolu se smetanou a vývarem, zahřejte a osolte a opepřete. Omáčku udržujte teplou.
4. Mezitím rozpalte v pánvi wok na těstoviny olej. Semínka, jarní cibulku a česnek na prudkém plameni za stálého míchání asi minutu opékejte. Přidejte špenát a nechte na středním ohni 2–3 min. spojit. Přidejte těstoviny, olivy a cherry rajčata. Vše na mírném ohni ještě zhruba 2 min. poduste. Těstoviny s paprikovou omáčkou naservírujte na talíře a podávejte ozdobené strouhaným sýrem.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(M. Kittler: Expresní vegetariánská kuchyně, S. 33)

Více receptů s rajčaty

Pečená rajčata s medovým sýrem
Pečená rajčata s medovým sýrem

Ingredience:

  • 500 g koktejlových rajčat
  • 8 větviček tymiánu
  • sůl
  • černý pepř
  • 6 lžic olivového oleje
  • 4 plátky čerstvého kozího sýra
  • ½ lžíce tekutého medu
  • 4 stonky bazalky
  • 1 lžíce malých černých oliv
  • 1 lžíce jemného octa
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 15 min. | Doba pečení: cca 20 min. | cca 220 kcal/porce
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Rajčata omyjte, přepulte a vložte do zapékací formy rozkrojenou stranou nahoru. Tymián opláchněte a osušte. Lístky otrhejte a posypte jimi společně se solí a pepřem rajčata. Rajčata pokapejte 4 lžícemi olivového oleje a pečte v rozehřáté troubě (uprostřed) asi 20 minut, dokud lehce nezezlátnou. Poté je vyjměte. 2. Teplotu v troubě zvyšte na 250 °C nebo zapněte gril. Plátky sýra vložte vedle sebe do formy. Med dobře promíchejte se lžící olivového oleje. (V případě potřeby lehce zahřejte, aby se med rozpustil.) Směsí medu a oleje potřete plátky sýra a vložte je do rozpálené trouby a pečte nebo grilujte zhruba 3–4 minuty, dokud lehce nezhnědnou. 3. Mezitím opláchněte bazalku, osušte ji a lístky natrhejte na menší kousky. Bazalku a olivy přimíchejte k pečeným rajčatům. Ocet vyšlehejte spolu se lžící oleje do krémové konzistence a taktéž přidejte. Pečená rajčata ještě jednou osolte a opepřete a spolu s plátky sýra naaranžujte na čtyři talíře. Ihned podávejte.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(C. Schinharl: Jaro, léto, zelenina, S. 25)
Bruschetta podle šéfkuchaře
Bruschetta podle šéfkuchaře

Ingredience:

  • 500 g zralých rajčat
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá větvička rozmarýnu
  • 1 stonek hladkolisté petržele
  • 1 malá červená feferonka
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř umletý v mlýnku
  • 2 velké plátky bílého chleba
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 20 min. | cca 200 kcal/porce
1. Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kostičky, přitom odstraňte stopky. Z jarních cibulek odkrojte tmavě zelenou nať a kořínky, cibulky opláchněte a nakrájejte na tenké kroužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na drobno. Bylinky omyjte a osušte, lístky nasekejte na jemno. Feferonky opláchněte, odstraňte stopky a rovněž nasekejte na jemno.
2. Ve velké pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje. Jarní cibulku a česnek osmahněte. Přidejte rajčata, bylinky a feferonky, osolte a opepřete. Vše nechte na mírném ohni asi 10 min. povařit, dokud se nevyvaří tekutina.
3. Mezitím rozčtvrťte plátky chleba a opečte je nasucho v druhé velké pánvi na mírném ohni z obou stran do zlatova. Plátky naservírujte na talíř a pokapejte dostatečným množstvím zbylého olivového oleje. Rajčata ochuťte solí a pepřem a rozdělte je na chléb.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(G. Kunkel: Italské léto, S. 43)
Prosluněná rajčatová omáčka s oreganem
Prosluněná rajčatová omáčka s oreganem

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat (lze nahradit 800 g rajčat z konzervy)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 5 snítek oregana (lze nahradit lžičkou sušeného oregana)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 ml bílého vína (podle libosti)
  • pepř
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 1–2 špetky cukru
Pro 6 osob | Doba přípravy: 45 min. | Doba vaření: 30–40 min. | cca 80 kcal/porce
1. Rajčata křížem nakrojte, spařte vařící vodou, nechte 3–4 minuty stát, poté slijte a oloupejte. Dužninu nakrájejte na malé kousky, přitom odstraňte stopky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Oregano omyjte a osušte, otrhejte lístky a nasekejte.
2. V pánvi rozpalte olej, cibuli a česnek orestujte. Popř. přidejte víno, poté rajčata. Přimíchejte oregano a bobkový list, osolte a opepřete. Nepřikrytá rajčata povařte na mírném ohni asi 30–40 minut (podle požadované konzistence), občas zamíchejte. Ke konci vaření osolte, opepřete a přidejte cukr. Omáčka se hodí k těstovinám, masu atd.

Do zásoby: Protože se omáčka hodí k mnoha pokrmům, měl by jí mít člověk vždy trochu v zásobě. Pro tento případ ještě horkou omáčku nalijte do šroubovacích sklenic, dobře uzavřete a dejte do ledničky (doba trvanlivosti: 2–3 týdny). Nebo omáčku nechte vychladnout, dejte do dóz vhodných do mrazáku a nechte zmrazit.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(T. Dusy: Letní kuchyně, S. 181)
Letní salát s rajčaty a melounem
Letní salát s rajčaty a melounem

Ingredience:

  • 100 g listového salátu (jeden druh nebo míchaný, např. hlávkový salát nebo římský a rukola)
  • 2 rajčata
  • ¼ žlutého melounu (cca 250 g)
  • 1 hrst směsi bylinek (např. řeřicha, bedrník, bazalka, petrželka, citronová meduňka)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička ostré hořčice
  • sůl
  • černý pepř
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 plátky selského nebo bílého chleba
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 2 stroužky česneku
Pro 4 osoby |Doba přípravy: cca 25 min. | cca 235 kcal/porce
1. Salát roztrhejte na lístky, omyjte, usušte a natrhejte na přiměřeně velké kusy. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky, přitom odstraňte stopky.
2. Z melounu odstraňte jádra a vydlabejte vláknitou dužninu. Poté meloun oloupejte a rovněž nakrájejte na kostičky. Bylinky opláchněte a osušte, otrhejte lístky a natrhejte je na kousky.
3. Na dresink smíchejte citronovou šťávu s medem, hořčicí, solí a pepřem. Postupně přidávejte 4 lžíce olivového oleje a směs vyšlehejte pomocí vidličky do krémového dresinku.
4. Chléb nakrájejte na přibližně 1 cm velké kostičky. Zbytek oleje rozpalte na pánvi a na mírném plameni za stálého míchání opečte do zlatova kostičky chleba. Ochuťte chilli vločkami a solí. Česnek oloupejte a prolisujte a dobře zamíchejte do směsi. Chléb odstraňte ze sporáku.
5. Listy salátu, rajčata, meloun a bylinky smíchejte s dresinkem a rozdělte na čtyři talíře. Posypte opečenými kostičkami chleba a salát ihned podávejte.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(C. Schinharl: Jaro, léto, zelenina, S. 26)
Rajčata plněná kuskusem a jehněčím masem
Rajčata plněná kuskusem a jehněčím masem

Ingredience:

  • 100 g kuskusu
  • 8 menších masitých rajčat (cca 1,8 kg)
  • 300 g libové jehněčí kýty nebo jehněčího ramínka
  • ½ svazku koriandru a ½ svazku petrželky
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • černý pepř
  • lžička pálivé a lžička sladké papriky
  • špetka cukru
  • 4 lžíce nasekaných mandlí
  • 2 lžíce olivového oleje
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 40 min. | Doba pečení: cca 30 min. |cca 435 kcal/porce
1. Kuskus v míse přelijte horkou vodou (voda sahá těsně nad kuskus) a nechte asi 15 minut stát.
2. Mezitím omyjte rajčata a odkrojte jejich vrchní část jako čepici. Lžící vydlabejte semínka a dužninu. Vydlabanou dužninu a vrchní část rajčat nasekejte na jemno. Z jehněčího masa odstraňte tučné části a šlachy a maso nakrájejte na malé kostičky.
3. Koriandr a petrželku omyjte a osušte, lístky otrhejte a nasekejte na jemno. Jarní cibulku očistěte, omyjte a nakrájejte na drobno. Česnek oloupejte a rovněž nasekejte na jemno.
4. Troubu předehřejte na 200 °C. Kuskus smíchejte s masem, bylinkami, jarní cibulkou, česnekem a 3 lžícemi nasekané rajčatové dužniny. Směs osolte, opepřete a okořeňte paprikou.
5. Rajčata naplňte směsí z kuskusu a vložte jedno vedle druhého do zapékací formy. Zbytek dužniny ochuťte solí, pepřem a cukrem a rozložte kolem dokola. Plněná rajčata posypte sekanými mandlemi a pokapejte olivovým olejem.
6. Rajčata pečte ve vyhřáté troubě (uprostřed) cca 30 min., dokud lehce nezezlátnou. Podávejte s omáčkou a chlebem.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(C. Schinharl: Jaro, léto, zelenina, S. 94)
Jahodovo-rajčatové smoothie
Jahodovo-rajčatové smoothie

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 500 g rajčat
  • 8 stonků bazalky
  • Pořádná špetka soli
  • 2 lžíce cukru nebo medu
  • cca ½ lžičky chilli vloček
  • 20 ledových kostek
  • Kromě toho: Lístky bazalky na ozdobu
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 15 min. | cca 90 kcal/porce
1. Jahody omyjte a nechte okapat, poté odstraňte zelené stopky a jahody nakrájejte na kostičky. Rajčata opláchněte a rovněž nakrájejte na kostičky, přitom odstraňte stopky. Bazalku omyjte a osušte, lístky natrhejte a nasekejte na hrubo.
2. Jahody spolu s rajčaty, bazalkou, solí, cukrem, chilli vločkami, 300 ml studené vody a kostkami ledu vložte do mixéru. Vše pořádně rozmixujte, dokud se kostky ledu téměř neroztříští, nesmějí se ale zcela rozpustit.
3. Smoothie nalijte do čtyř vysokých sklenic, každou sklenici ozdobte několika lístečky bazalky. Ihned podávejte.
Tip: Nemusíte použít pouze jahody. Smoothie chutná výborně také s vodním melounem, broskví nebo malinami.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(C. Schinharl: Jaro, léto, zelenina, S. 49)
Bruschetta s rajčaty a fíky
Bruschetta s rajčaty a fíky

Ingredience:

  • 2 zralé fíky
  • 150 g pevných zralých rajčat
  • 1 malá hrst rukoly
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • medu na špičku nože
  • sůl
  • černý pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky syrové šunky
  • 8 plátků italského selského chleba nebo 12 plátků bagety
  • 1 stroužek mladého šťavnatého česneku
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 20 min. |cca 330 kcal/porce
1. Fíky opláchněte a odstraňte stopky. Následně je oloupejte, pokud je slupka příliš silná. Fíky poté podélně přepulte a nakrájejte na úzké proužky. Rajčata omyjte a také nakrájejte na proužky, přitom odstraňte stopky.
2. Troubu předehřejte na 220 °C. Z rukoly odstraňte zvadlé lístky a silné stonky, omyjte ji a dobře osušte. Lístky pak natrhejte na větší kusy.
3. Citronovou šťávu smíchejte s medem, solí a pepřem. Postupně přimíchávejte olivový olej, dokud nevznikne krémový dresink. Poté opatrně přidejte fíky, rajčata a rukolu.
4. Šunku nakrájejte na proužky. Chléb vložte do trouby na mřížku a nechte v troubě (uprostřed) asi 5 minut opéct.
5. Mezitím oloupejte česnek. Plátky chleba česnekem potřete a obložte proužky šunky. Navrch rozdělte salát z fíků a rajčat, bruschettu ihned podávejte.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(C. Schinharl: Jaro, léto, zelenina, S. 14)
Chléb s rajčaty
Chléb s rajčaty

Ingredience:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky bazalky nebo petrželky
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 velké plátky bílého chleba
  • 400 g zralých rajčat
  • hrubozrnná sůl
  • pepř umletý v mlýnku
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 15 min. | cca 205 kcal/porce
1. Oloupejte česnek. Bazalku nebo petržel opláchněte a osušte, lístky nasekejte.
2. Ve velké pánvi rozpalte olivový olej. Plátky chleba přepulte a na oleji po obou stranách do zlatova opečte. Vyjměte je z pánve a pořádně potřete česnekem.
3. Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky, přitom odstraňte stopky. Rajčata naservírujte na chléb, posypte bazalkou nebo petrželkou. Sůl, pepř. Hotovo!

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(G. Kunkel: Italské léto, S. 43)
Šikmý rajčatový pudink
Šikmý rajčatový pudink

Ingredience:

  • 300 g zralých rajčat
  • 5 plátků bílé želatiny
  • 4 lžic čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 6 lžic olivového oleje
  • špetka cukru
  • sůl
  • pepř umletý v mlýnku
  • 200 g smetany
  • 1 avokádo
  • 1 malá červená cibule
  • 1 malá feferonka (podle chuti)
  • 8 oloupaných uvařených krevet
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 30 min. | Doba chladnutí: cca 3 hod. | cca 390 kcal/porce
1. V hrnci přiveďte k varu vodu. Rajčata křížem nařízněte, krátce ponořte do horké vody, vyjměte, přelijte velmi studenou vodou a oloupejte. Rajčata napříč přepulte a odstraňte semínka. Vodu uschovejte.
2. Želatinu namočte do studené vody a nechte asi pět minut nabobtnat. Mezitím si udělejte místo v ledničce, abyste do ní mohli sklenice s hotovým rajčatovým pyré postavit na šikmo a tuto pozici zachovat.
3. Rajčata spolu se 2 lžícemi citronové šťávy a 3 lžícemi oleje rozmixujte. Želatinu rozpusťte ve 4–5 lžících horké vody z rajčat, důkladně ji zamíchejte do rajčatového pyré. Ochuťte cukrem, solí a pepřem. Ušlehejte smetanu, přidejte ji do směsi. Rajčatovým pyré postupně naplňte hezké sklenice, které přitom držte na šikmo. Sklenice v této pozici dejte do ledničky. Pudink nechte přibližně tři hodiny houstnout.
4. Krátce před podáváním oloupejte avokádo, přepulte a odstraňte pecku. Dužninu nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Feferonky omyjte, odstraňte stopky a jemně nasekejte. (Kdo nemá rád pálivé, může feferonky jednoduše vynechat.) Pokud je třeba, krevety navrchu podélně nakrojte a odstraňte střívka. Nakrájejte je na malé kostičky. Všechno smíchejte, ochuťte zbytkem citronové šťávy a olejem, osolte a opepřete.
5. Sklenice vyndejte z ledničky a avokádovo-krevetovou směs rozdělte na rajčatový pudink, ihned podávejte.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(G. Kunkel: Italské léto, S. 45)
Artyčoky s rajčaty a česnekovo-pažitkovou majonézou
Artyčoky s rajčaty a česnekovo-pažitkovou majonézou

Ingredience:

  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
  • 8 miniartyčoků (druh Spinoso sardo)
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek pažitky
  • 1 vejce v pokojové teplotě (velikost M)
  • 100 ml olivového oleje
  • pepř umletý v mlýnku
  • hořčice na špičku nože
  • 8 zralých rajčat
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 30 min. | cca 295 kcal/porce
1. Do mísy nalijte dostatek studené vody a citronovou šťávu. Artyčoky omyjte a odkrojte zhruba 2 cm z vrchních listů. Vnější listy oloupejte, odstraňte stonek. Vložte je do vody s citronovou šťávou, aby nezměnily barvu.
2. V hrnci přiveďte asi 2 l vody k varu, osolte. Artyčoky vařte na mírném ohni přibližně 15 min.
3. Mezitím si na majonézu oloupejte a propasírujte česnek. Pažitku opláchněte, osušte a nasekejte. Oddělte bílek od žloutku. Žloutek vyšlehejte do pěny pomocí metliček ručního šlehače. Za stálého míchání přidávejte kapky oleje. Přimíchejte česnek a hořčici, osolte a opepřete. Z bílku ušlehejte tuhý sníh a spolu s pažitkou bílek přidejte do majonézy.
4. Rajčata omyjte a nakrájejte na úzké proužky, přitom odstraňte stopky. Artyčoky slijte a přelijte studenou vodou, nechte lehce vychladit, nakrájejte na čtvrtky. Rajčata a artyčoky naservírujte spolu s česnekovo-pažitkovou majonézou na talíře.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(G. Kunkel: Italské léto, S. 32)
Rajčatovo-švestkový kečup
Rajčatovo-švestkový kečup

Ingredience:

  • 1 ½ kg rajčat
  • 1 kg červených švestek
  • 2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • listy ze dvou stonků celeru
  • 2 sušené chilli papričky
  • ½ celé skořice
  • 8 kuliček nového koření
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 80 g cukru
  • 180 ml červeného vinného octa
Na jednu sklenici | Doba přípravy: 30 min. | Doba vaření: až 3 ½ hodiny |cca 1115 kcal/porce
1. Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kousky, přitom odstraňte stopky. Švestky opláchněte, vypeckujte a rovněž nakrájejte na malé kousky, přitom odkrojte stopky. Vše dejte spolu s nahromaděnou šťávou do velkého hrnce a přikryté nechte povařit na mírném až středním ohni 45–60 min., dokud rajčata a švestky nezměknou a nerozvaří se.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, listy celeru omyjte a osušte. Rajčatovo-švestkovou hmotu propasírujte skrz jemné sítko nebo ještě lépe skrz pasírovač a vraťte zpět do hrnce. Přidejte cibuli, česnek, chilli papričky, koření, sůl, cukr, ocet a listy celeru. Nyní vše vařte nepřikryté na mírném ohni 2–2 ½ hodiny, dokud nevznikne hustá hmota, přitom směs stále míchejte.
3. Hotový rajčatovo-švestkový kečup osolte, aby získal pikantní chuť, ještě jednou rychle propasírujte skrz nepříliš jemné sítko a poté ještě horký kečup nalijte do čisté sklenice, dobře uzavřete. Kečup se hodí k téměř všem tmavým grilovaným masům a v ledničce vydrží 2–3 týdny.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(T. Dusy: Letní kuchyně, S. 100)
Focaccia s bramborami, cherry rajčaty a oreganem
Focaccia s bramborami, cherry rajčaty a oreganem

Ingredience:

  • 200 g brambor pevné konzistence (varný typ A)
  • Více než ½ kostky droždí (cca 25 g)
  • 1 lžička cukru
  • jemná mořská sůl
  • 300 g mouky (+ trochu víc na propracování těsta)
  • 11 lžic olivového oleje
  • 100 ml minerálky
  • pepř umletý v mlýnku
  • 200 g buvolí mozzarelly
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • hrubá mořská sůl
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 30 min. | Doba kynutí: cca 2 hod. a 35 min. | Doba pečení: cca 35 min. | cca 670 kcal/porce
1. Brambory omyjte, neoloupané vložte do hrnce, přilijte vodu těsně nad ně. Přikryté vařte do měkka na mírném plameni asi 30 min. Čas od času je propíchněte vidličkou a zkontrolujte, zda jsou hotové. Brambory slijte, nechte lehce vychladnout, oloupejte a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
2. Mezitím rozdrobte droždí do 100 ml vlažné vody, přidejte špetku cukru a špetku jemné soli, zamíchejte. Nechte stát přikryté na teplém místě, dokud nebude směs vytvářet bubliny (trvá to asi 5 minut).
3. Mouku s bramborami, zbytkem cukru a lžičkou jemné soli, 2 lžícemi oleje, droždím, minerálkou a trochou pepře dejte do mísy a pomocí hnětacích nástavců ručního šlehače propracovávejte asi pět minut do těsta. Těsto přikryjte a nechte kynout na teplém místě minimálně hodinu a půl.
4. Plech na pizzu (o průměru 30 cm, s otvory) nebo pečicí plech vymažte lžící oleje. Těsto propracujte na dobře pomoučené pracovní ploše, je relativně tekuté a měkké. Poté ho položte na plech a pěstmi uhlaďte na tloušťku prstu.
5. Těsto potřete 6 lžícemi oleje. Ze zbytku oleje, špetky jemné soli a lžíce vody vytvořte emulzi. Tou pokapejte těsto. Nyní těsto kompletně propíchejte špičkami prstů.
6. Troubu předehřejte na 220 °C (horní a spodní pečení). Mozzarellu natrhejte na kousky a rozložte na těsto. Rajčata omyjte a vtlačte do těsta. Posypte oreganem a hrubozrnnou mořskou solí a focacciu pečte v troubě (uprostřed) 30–35 min. Když je focaccia hotová, potřete ji ještě jednou zbytkem emulze.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(G. Kunkel: Italské léto, S. 90)
Rigatoni s čerstvou rajčatovou omáčkou
Rigatoni s čerstvou rajčatovou omáčkou

Ingredience:

  • 350 g rigatoni
  • sůl
  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 velký svazek bazalky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 malá červená feferonka
  • 2 stroužky česneku
  • 8 lžic olivového oleje (+ něco navíc na pokapání)
  • pepř umletý v mlýnku
  • 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 25 min. | cca 590 kcal/porce
1. Ve velkém hrnci na těstoviny přiveďte dostatek vody k varu, osolte. Uvařte rigatoni podle návodu na obalu al dente.
2. Mezitím omyjte rajčata a nakrájejte je na malé kostičky, přitom odstraňte stonky. Bazalku opláchněte a osušte, lístky otrhejte a na hrubo nakrájejte. Feferonky omyjte, zbavte stonků a nakrájejte na jemno. Česnek oloupejte.
3. V míse promíchejte rajčata s bazalkou, feferonkami a olivovým olejem. Ochuťte solí a pepřem, rozmačkejte česnek a přimíchejte ho.
4. Rigatoni sceďte, nechte krátce okapat a naservírujte je na talíře (pokud možno nahřáté). Přelijte je čerstvou rajčatovou omáčkou, pokapejte trochou olivového oleje a posypejte nastrouhaným parmezánem.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(G. Kunkel: Italské léto, S. 115)
Rajčatový salát s jarní cibulkou
Rajčatový salát s jarní cibulkou

Ingredience:

  • 2 jarní cibulky
  • 5 masitých rajčat
  • 5 snítek oregana
  • 2 lžic balzamikového octa
  • sůl
  • pepř
  • špetka cukru
  • 5 lžic olivového oleje
  • 5 lžic olivového oleje
Pro 4 osoby | Doba přípravy: 20 min. |cca 145 kcal/porce
1. Rajčata omyjte a nakrájejte napříč na plátky, plátky podélně přepulte, přitom odstraňte stopky. Oregano opláchněte a osušte, lístky otrhejte ze stonků a nasekejte na jemno. Jarní cibulku omyjte, očistěte a spolu se zelenou natí nakrájejte šikmo na úzké kroužky.
2. Balzamikový ocet ochuťte solí, pepřem a cukrem, potom vyšlehejte olej pomocí vidličky, dokud nevznikne lehce krémový dresink. Zamíchejte polovinu oregana.
3. Rajčata smíchejte s dresinkem a naaranžujte na talíře. Posypte je zbytkem oregana a jarní cibulky, popř. salát ještě trochu osolte a opepřete.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichova
(T. Dusy: Letní kuchyně, S. 125)

KUCHYŇŠTÍ POMOCNÍCI DO STŘEDOMOŘSKÉ KUCHYNĚ

Pomocí správných doplňků připravíte středomořské recepty raz dva. Tito kuchyňští pomocníci by neměli ve Vaší kuchyni chybět.

Pánev na těstoviny

Pánev na těstoviny musí být dostatečně veliká a hluboká, abyste mohli ingredience optimálně zamíchat a obalit. Důležitá věc: Dobrý nepřilnavý povrch ulehčí přípravu s malým množstvím tuku, a to bez připalování.

Struhadlo na parmezán

Je obrovský rozdíl, zda si parmezán koupíte nastrouhaný nebo si sami nastrouháte čerstvý. To skvěle zvládnete pomocí struhadla na parmezán. Výsledkem je voňavý a chutný doplněk k mnoha středomořským pokrmům.

Zapékací forma

Nepostradatelný pomocník ve středomořské kuchyni: V zapékací formě se dají vykouzlit nejúžasnější letní pokrmy. Je praktické, když je s pokličkou a může tak zároveň sloužit ke skladování pokrmů.

Šamotový kámen na pečení pizzy

Šamotový kámen na pečení pizzy se vyznačuje dlouhou akumulací tepla. Teplo kámen následně pomalu opět vydává, takže při pečení dosáhnete neobyčejně křupavého výsledku.

NYNÍ NA TCHIBO.CZ

Středomořská kuchyně

Kuchyňští pomocníci a dekorace ze středomořské kuchyně.