RECEPTY A NÁPADY: VAŘÍME S RAJČATY PO STŘEDOMOŘSKÉM ZPŮSOBU

"Zralá rajčata jsou alfou a omegou středomořské kuchyně. Všestranná, zdravá, chutná – jednoduše univerzální! Abyste z rajčat vykouzlili ty nejkřupavější saláty, tu nejlepší omáčku na těstoviny na světě nebo oblíbenou pizzu, potřebujete čerstvé ingredience, hodně lásky... A samozřejmě také všechny úžasné nápady, recepty a tipy, které jsme pro Vás dali dohromady. Buon Appetito! "

Dokonalý dresink

Příprava dokonalého dresinku na rajčata je zcela jednoduchá a neskutečně rychlá – a takto jednoduché to je: Balzamikový ocet ochuťte solí, pepřem a cukrem. Olej vyšlehejte pomocí vidličky, dokud nevznikne lehce krémová konzistence. Přidejte najemno nasekané lístky oregana a přepůlené plátky rajčat ve směsi obalte – a máte hotový úžasně voňavý a chutný dresink!

Zdravá zelenina

Rajčata jsou svým nízkým obsahem kalorií nepřekonatelná, jsou bohatá na vitamin C a díky svému vysokému obsahu vody také velmi zdravá. Kromě toho obsahují lykopen: lykopen patří mezi antioxidanty a jako přírodní barvivo dodává rajčatům jejich červenou barvu. Především ale pomáhá předcházet onemocněním srdce a krevního oběhu a některým druhům rakoviny – nejlépe tepelně zpracovaný.

Rajčata to ráda teplé

V jejich jižní domovině je teplo, tudíž se jejich aroma plně rozvine při pokojové teplotě. Neskladujte proto rajčata v lednici, nýbrž na slunném místě ve Vašem bytě. Zde dozrají a zjemní své aroma. Plně zralá rajčata ale naopak optimálně skladujte na temném a chladném místě.

-TIP-

PODLE ČEHO POZNÁTE AROMATICKÁ RAJČATA?

Nenechte se při nákupu oklamat dokonalým vzhledem. Červená a pevná rajčata nemusí být bezpodmínečně také nejaromatičtější, mohou např. obsahovat příliš mnoho vody nebo být utržena příliš brzy. Důležitější je vůně a svěže zelený vzhled stonků stejně jako původ rajčat. Dobrou alternativou dovážených rajčat jsou rajčata z místních regionů, neboť je možné je nechat déle zrát na keříku.

NAŠE OBLÍBENÉ RECEPTY Z RAJČAT

Na světě existuje asi 2500 druhů rajčat a jistě stejně mnoho způsobů, jak z nich něco lahodného vykouzlit. Nemusí to být vždy neapolské spaghetti. Co byste řekli například svěžímu rajčatovému salátu s jarní cibulkou? Nebo třeba rajčatovo-jahodovému smoothie? Nebo domácí rajčatové omáčce? Dali jsme dohromady několik našich oblíbených receptů:

Více receptů s rajčaty

KUCHYŇŠTÍ POMOCNÍCI DO STŘEDOMOŘSKÉ KUCHYNĚ

Pomocí správných doplňků připravíte středomořské recepty raz dva. Tito kuchyňští pomocníci by neměli ve Vaší kuchyni chybět.

Pánev na těstoviny

Pánev na těstoviny musí být dostatečně veliká a hluboká, abyste mohli ingredience optimálně zamíchat a obalit. Důležitá věc: Dobrý nepřilnavý povrch ulehčí přípravu s malým množstvím tuku, a to bez připalování.

Struhadlo na parmezán

Je obrovský rozdíl, zda si parmezán koupíte nastrouhaný nebo si sami nastrouháte čerstvý. To skvěle zvládnete pomocí struhadla na parmezán. Výsledkem je voňavý a chutný doplněk k mnoha středomořským pokrmům.

Zapékací forma

Nepostradatelný pomocník ve středomořské kuchyni: V zapékací formě se dají vykouzlit nejúžasnější letní pokrmy. Je praktické, když je s pokličkou a může tak zároveň sloužit ke skladování pokrmů.

Šamotový kámen na pečení pizzy

Šamotový kámen na pečení pizzy se vyznačuje dlouhou akumulací tepla. Teplo kámen následně pomalu opět vydává, takže při pečení dosáhnete neobyčejně křupavého výsledku.

Středomořská kuchyně

Kuchyňští pomocníci a dekorace ze středomořské kuchyně.