Perfektní mléčná pěna

Káva Latte – srdce pro kávu

Káva Latte ("Mléčné umění") je zlatým hřebem dobré kávy: S motivy vytvořenými s láskou se požitek z kávy stane zvláštním zážitkem a ve ambiciózních kavárnách neopustí žádná káva obslužný pult bez umělecky vytvořeného motivu srdce nebo lístku – podle mota:Tolik času musí být.

Ale na čem vlastně záleží, aby se káva Latte zdařila? Poskytneme Vám tipy a ukážeme krok za krokem, jak se vytvoří srdce a lístek na krémové pěně.

A a O: Mléčná pěna

Aby se motivy srdce nebo lístku vůbec zdařily, je rozhodující konzistence mléčné pěny. To znamená: Pro kávu Latte nesmí být mléčná pěna příliš tuhá a objemná. Perfektní je jemně porézní, hustší "mikropěna". Pro dosažení takové konzistence je důležité mléko šlehat tak dlouho , dokud nemá ideální hustotu.

Pak je třeba postupovat svižně, neboť již po cca 30 sekundách se skvělá mléčná pěna rozdělí na mléko a neprostupnou vrstvu pěny, která je nahoře – a tím je pro kávu Latte zcela nepoužitelná.

Krok za krokem: Takto se podaří perfektní mléčná pěna

Káva Latte: Srdce

Krok 1: Nalévání

Krok 1: Nalévání

Nalijte mléko z přibližně 5cm výšky plynule a rovnoměrně do středu šálku, až bude šálek zhruba do poloviny naplněný. Aby se množství mléka dalo dobře dávkovat, je vhodné použít konvici s úzkou nálevkou.
Krok 2: Dolévání

Krok 2: Dolévání

Pak konvici dejte trochu níže a zbylé mléko dolévejte rychleji, až mléko v šálku opět stoupne nahoru a utvoří kruhovitou mléčnou pěnu.
Krok 3: Kreslení

Krok 3: Kreslení

Nakonec konvici zvedněte a nakreslete posledním proudem mléka čáru přes kruh. Pokud se vše zdařilo, zobrazí se nyní na pěně srdce. Blahopřejeme!
Lehce vytvořená mléčná pěna

Ještě více tipů pro kávu Latte

Našlehané mléko by se mělo do předem připraveného espressa lít rovnoměrně a plynule. Obzvlášť důležitý je správný odstup od šálku, tedy cca 5 cm. Pokud se mléko z konvičky lije do šálku z větší vzdálenosti, pak mléko pouze zvedne pěnu espressa a zanechá na povrchu jen málo mléčné pěny.

Když se ale nalévá moc blízko k povrchu espressa, teče mléčná pěna na pěnu espressa a pokryje celý jeho povrch, takže nelze nakreslit žádný motiv.

Káva Latte pro pokročilé: lístek

Krok 1: Nalévání

Krok 1: Nalévání

Na motiv lístku by měla být mléčná pěna ještě o něco jemněji porézní nežli na srdce. Stejně jako u srdce se také v tomto případě lije mléko do kávy plynule z přibližně 5cm výšky. Nalévejte mléko u horního okraje šálku.
Krok 2: Kreslení lístku

Krok 2: Kreslení lístku

Jakmile je šálek přibližně z poloviny plný a stejně jako u kreslení srdce vytvoří kaňku, snížte konvici s mlékem a plynule jí kývejte ze strany na stranu. Konvicí přitom pohybujte zepředu dozadu.
Krok 3: Dokončení lístku

Krok 3: Dokončení lístku

Pokud si poradíte s cik cak čarami na okraji šálku, lijte nakonec proud mléka jednou přes vzor zase nahoru – a lístek je hotov.



"Káva Latte je zlatým hřebem dobré kávy."

Lahodná mléčná pěna – je jedno z jakého mléka

Co potřebujete pro kávu Latte:

 
 
 
 
Již brzy opět skladem
  • Elektrický napěňovač mléka, bílý
  • Elektrický napěňovač mléka, černý
Krémová mléčná pěna stisknutím tlačítka – horká nebo studená
1 199
899
  • Konvička k napěňování mléka
  • Konvička na mléko, zlatá
  • Konvička k napěňování mléka, červená
  • Konvička k napěňování mléka, metalická růžová
  • Konvička k napěňování mléka, černá
Buclatý tvar pro perfektní napěnění mléka
299
Náhled
Již brzy opět skladem
  • Napěňovač mléka na baterie
  • Napěňovač mléka na baterie, červený
Pro snadnou přípravu obzvlášť krémové mléčné pěny
159
Již brzy opět skladem
  • Sklenice na latte macchiato, 2 ks
Z ručně foukaného borosilikátového skla s dvojitými stěnami
389