Vhodné hračky pro děti

Hraní je pro děti způsob, jak objevovat svět. Začínají chápat souvislosti, získávají různé dovednosti a používají svou představivost. Přitom si hrají prakticky se vším, co se jim dostane do rukou – i s předměty, které by pro ně mohly být nebezpečné. U vhodných dětských hraček si však rodiče nemusí dělat žádné starosti. Přinášíme Vám výběr kvalitních hraček pro miminka a malé děti, a navíc cenné informace o tom, na co byste si při nákupu hraček měli dát pozor.

Jaké hračky jsou vhodné pro miminka a malé děti

Při hledání vhodné hračky je důležité dbát na to, abyste vybrali hračku adekvátní věku dítěte. Zejména miminka mají zcela jiné nároky než malé děti. Zodpovědní výrobci hraček proto na obalech uvádějí i doporučený věk dětí.

Hračky pro miminka: bez škodlivých látek a bezpečné

V prvních týdnech života stačí miminku k hraní vlastní prstíčky, nožičky a ústa. Avšak velmi brzy nastává okamžik, kdy je vše již prozkoumáno. Vaše děťátko chce poznávat víc a potřebuje se zabavit. Teď jsou na řadě předměty, které vydávají vzrušující zvuky a které jsou zajímavé na pohmat. Tyto předměty by však neměly Vaše dítě nijak ohrozit. Hračky s ostrými hranami nebo hračky obsahující drobné součásti, které by dítě mohlo vdechnout či spolknout, jsou absolutně tabu.

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro kojenecké hračky je přitom nulový obsah škodlivých látek. A to nejen proto, že miminka neustále vše strkají do úst.

Co by měla splňovat hračka vhodná pro kojence:

  • bez škodlivých látek
  • antibakteriální
  • snadná údržba
  • odolnost
  • bez rohů a hran
  • bez malých dílů, které by bylo možno vdechnout nebo spolknout
  • opticky, akusticky a na pohmat zajímavá hračka

Imunitní systém miminek ještě není kompletně vyvinutý, takže hračka obsahující škodlivé látky může rychle způsobit podráždění kůže nebo může vést k alergiím. Dbejte na to, abyste kupovali hračky, které mají na obalu uvedeno "bez ftalátů", a ubezpečte se, že hračky neobsahují žádné látky, jako je nikl nebo formaldehyd. Pro jistotu také k hračce přičichněte: pokud hračka nelibě voní, raději od ní dejte ruce pryč. U plyšáků byste měli škubnutím zjistit, zda se z nich neuvolňují vlákna. Pokud ano, pak hračka není pro Vaše děťátko vhodná.

Navíc je u dětí potřeba dbát i na otázku hygieny. Hračku by mělo být možné snadno očistit – například ji otřít vlhkým hadříkem. Textilní hračky by mělo být možné prát v pračce na vyšší teplotu. Jen tak je totiž možné zbavit hračku bakterií a choroboplodných zárodků.

Hračky pro malé děti: robustní a vhodné pro daný věk

Lezení, chytání, házení – malé děti chtějí vyzkoušet úplně všechno. Každý den objevují něco nového, rozšiřují svůj svět. Každý den se naučí něco nového. Avšak při svých aktivitách mají někdy sklon se přecenit. U malých dětí je nebezpečí zranění obzvlášť vysoké. Občasné bouli či odřenině se asi nevyhnete. Avšak nákupem hračky vhodné pro daný věk určitě můžete možné zdroje nebezpečí omezit.

Stejně jako u kojenců je i u malých dětí důležité, aby hračka neobsahovala žádné škodlivé látky. Kromě toho je důležitá především odolnost.

Co by měla splňovat hračka vhodná pro malé děti

  • bez škodlivých látek
  • snadná údržba
  • vysoká odolnost a dlouhá životnost
  • bez rohů a hran
  • bez malých dílů, které lze vdechnout nebo spolknout
  • odpovídající věku dítěte
  • mnohostranné využití

Neboť malé dítě obvykle s velkou radostí a vervou bouchá hračkou o zem nebo se ji snaží rozložit na jednotlivé kousky. Dítě se totiž teprve musí naučit opatrně zacházet s choulostivými předměty. Hraní s nevhodnou hračkou nemusí končit jen slzami a zklamáním. Dejte pozor na ostré hrany, praskliny nebo úlomky nekvalitních plastových hraček a rovněž na knoflíky, které lze odtrhnout, nebo výplň plyšáků a panenek, kterou lze vyndat: všechny tyto věci mohou být pro děti velmi nebezpečné.

Kromě toho byste měli dítěti nabídnout hračku, která nebude omezovat jeho představivost a která připouští řadu možností ke hraní. Například elektronická hračka, která se sama pohybuje nebo vydává zvuky, nabízí jen velmi omezený prostor ke hraní. Naopak stavebnice a zjednodušené figurky podporují kreativitu dítěte a jeho schopnost přehrávat si scény z vlastního známého životního prostředí.

Krásný trend: Návrat ke starým dobrým dřevěným hračkám

V současné době čím dál více nabývá na oblíbenosti to, co bylo dlouho zapomenuto: přírodní dřevěné hračky jako z časů našich babiček a prababiček. Od jednoduchých stavebnic až po miniaturní selský dvůr ze dřeva – a mezitím vše, co potěší srdce dítěte. Dřevěné hračky – to není jen módní retro trend. Přírodní materiály totiž mají řadu výborných vlastností.

K nejkrásnějším přednostem dřeva patří třeba i to, že dřevo vnese do dětského pokoje kousek přírody. To je velmi důležité, neboť prostřednictvím hračky se ve velké míře rozvíjí cit pro estetické tvary, barvy a formy. A lehoučká vůně dřeva, hřejivý měkký až mírně drsný povrch a rovněž zřetelná struktura dřevěných hraček se postarají o četné příjemné smyslové vjemy. Dřevo navíc zpravidla není zatíženo škodlivými látkami. A v ideálním případě je hračka ošetřena přírodním lakem odolným proti slinám. Takže rodiče nemusí mít obavy, když si dítě hračku strčí do úst.

Pořizovací cena kvalitní dřevěné hračky je sice o něco vyšší, avšak taková hračka bude také velmi odolná a dlouho vydrží. Nejspíš přetrvá i více generací a jednou ji budete moci předat svým vnoučatům.
Spielzeug aus Holz
Spielen in der Natur

Hurá, jde se ven! Hraní v přírodě

Sotva byste našli něco jiného, co dítě baví tak moc, jako hraní ve volné přírodě, kde je toho tolik k vidění a slyšení, k čichání a zkoumání: šelest listí, klacky a kamínky, písek k budování, voda k cákání, louky k běhání... Pobyt pod širým nebem je pro děti obzvlášť důležitý. Neboť pohyb na čerstvém vzduchu podporuje činnost imunitního systému dítěte. A kromě toho potřebuje dětské tělo UV záření, jehož zdrojem je denní světlo, k produkci vitaminu D – pro silné a pevné klouby.

A s tím, co dítě v přírodě najde, může hrát ty nejkrásnější hry. V dětské fantazii se malý kousek stromové kůry bleskurychle změní v loď na širém moři. Klacík zase může být podle nálady kouzelnickou hůlkou, indiánským šípem nebo břevnem fotbalové branky. Budete překvapeni, na jaké nápady může Vaše dítko přijít – ať už samo, nebo společně s jinými dětmi. O změnu a obrovskou zábavu se postarají i stavebnice, křídy na kreslení, odstrkovací vozítka, míče a jiné hračky. Na každou procházku si však nemusíte brát s sebou kompletní zábavní program.

Proč si nevyrobit hračku sami doma?

Nemusí to být vždycky perfektně naleštěná hračka z hračkářství. Vaše dítě stoprocentně nesmírně potěší i vlastnoručně vyrobená hračka. A existuje spousta skvělých, velmi jednoduchých nápadů, které můžete společně se svým dítětem realizovat. Podpoříte tím motorické schopnosti svého dítěte a současně si skvěle užijete společně strávený čas.

Můžete například uhníst těsto z obvyklých domácích surovin. Dobrou volbou je například jednoduché slané těsto, k jehož výrobě potřebujete 400 g mouky, 200 g soli, 3 polévkové lžíce oleje a 2 čajové lžičky kyseliny citrónové. Těsto můžete obarvit podle libosti potravinářským barvivem a pak z něj společně tvarovat veselé, pestré figurky. Z polepených slaměných brček nebo z pomalovaných dřívek na nanuky mohou být malé loutky do loutkového divadla vyrobeného z krabice na boty. Nebo si můžete vyrobit vlastní domino tím, že vlastnoručně nasbírané kamínky pomalujete různými motivy nebo barvami - vždy dvěma na každý kamínek. Později s nimi můžete hrát klasickým způsobem domino.
Spielzeug einfach selber machen

Na tchibo.cz

Hračky pro miminka a malé děti

V kategorii Hračky najdete spoustu hraček pro malé i větší děti

Přejít na hračky

Skvělé hračky pro miminka a malé děti

Tchibo Praha, spol. s r.o.

Objevit ještě víc

Do kolekce Do kolekce
  • Velká plyšová velryba
1 490
999
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
-32 %
Velká plyšová velryba
1 490
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
Velikonoční kreativní sada Zaječí rodina
149
Ovečka vydávající zvuky
199
  • IQ skládací kostka
399
299
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 299 Kč
-25 %
IQ skládací kostka
399
299
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 299 Kč
Velikonoční kutilská sada střapců
149
  • Domino se zvířátky
299
249
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
-16 %
Domino se zvířátky
299
249
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
Plyšový polštářek ve tvaru zajíce
399
Chrochtající prasátko pro štěstí
149
Kuřátko vydávající zvuky
199
  • Voskové pastelky, 5 ks
199
149
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 149 Kč
-25 %
Voskové pastelky, 5 ks
199
149
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 149 Kč
Zpívající plyšové minizvířátko
179
zbývá pár kusů
Puzzle »Lávka«
399
zbývá pár kusů
  • Létající talíř
179
99
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 99 Kč
-44 %
Létající talíř
179
99
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 99 Kč
IQ skládací kostka
399
Hebký polštář ovečka s kapsou na pyžamo
399
Akvarelové pastelky v dóze, 24 ks, včetně štětce
199
  • Sada hracích karet »Skat«
199
119
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 119 Kč
-40 %
Sada hracích karet »Skat«
199
119
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 119 Kč
  • Hra ke cvičení trpělivosti »Labyrint«
349
249
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
-28 %
Hra ke cvičení trpělivosti »Labyrint«
349
249
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
Bohužel vyprodáno
  • Sada kostek na workout
279
149
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 149 Kč
-46 %
Sada kostek na workout
279
149
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 149 Kč
Bohužel vyprodáno