Dorty s fondánem

Pečení dortů s fondánem: S naším receptem a návodem "krok za krokem" je úspěch celého procesu – od vyválení fondánu až po potažení a ozdobení dortu – zaručen!

Upečeno s láskou, ozdobeno s fantazií: Naše tutoriály a recepty nabízejí cenné informace, jak vyrobit dort s fondánem, který bude malým uměleckým dílem. Díky našim tipům bude i naplnění a ozdobení dortů a kreativních minidortíků prostě perfektní.

Krok za krokem k perfektnímu fondánovému dortu

Upečení dortu s fondánem se považuje za královskou disciplínu v cukrářském umění. Ale nemusíte se děsit předem, je to jednodušší, než si myslíte. S naším základním receptem vyrobíte fondán, který se hodí jak k potažení dortu, tak ke zdobení. Díky podrobnému návodu se vyhnete častým chybám při práci s cukrovou hmotou. Dejte své kreativitě volný průchod – ať už při pečení na Velikonoce, nebo na příští narozeninovou oslavu! To, co budete potřebovat, je jen trocha času: dort s fondánem se nejlépe podaří, když naplánujete dobu odpočinku přes noc a pečení si rozložíte mezi dva nebo tři dny.

Recepty na dorty s fondánem pro začátečníky

Když všechny oči okouzleně hledí na velkolepý narozeninový nebo svatební dort, nemusí to vždy být dílo profesionálního cukráře. S tímto základním receptem se Vám podaří vyrobit malá umělecká díla, aniž byste museli mít rozsáhlé znalosti a zkušenosti.

Tipy a triky k práci s fondánem

Krok za krokem k perfektnímu fondánovému dortu: Pro začátečníky bývá úplně první pokus o dort často obrovskou výzvou. Jak dort ozdobit? Čím? Na co je potřeba dávat pozor? S těmito základními technikami to zvládnete snadno.

Potření dortu krémem

Vytvořte základnu pro potažení fondánem – potřete dort máslovým krémem. Nejlepší je upéci korpus den předem a naplnit a potřít jej až další den. Ukážeme Vám, jak na to!

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Potažení dortu fondánem

Teď jde o to, potáhnout dort fondánem, to znamená poddajnou cukrovou hmotou tak, aby byl povrch co nejhladší. Začátečníci se tohoto kroku často bojí, ale s naším návodem to snadno zvládnete krok za krokem.

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Ozdobení dortu růžičkami nebo kytičkami

Vytvořit z fondánu figurky, kytičky a motivy, to je skutečně zábavná činnost. Ukážeme Vám, jak snadno vytvořit hezké fondánové ozdoby na Váš dort. Pokud chcete na dort něco nastříkat nebo napsat, nepoužívejte v žádném případě příliš vlhké přísady, aby se fondán nerozpustil.

Co budete potřebovat

Ukážeme Vám, jak je to jednoduché:
Na 10 kytiček nebo 3 růžičky | Příprava 15 min. | Sušení 1 ½ hodiny | 100 g bílého a 100 g růžového fondánu | škrob | silikonová podložka | váleček | vykrajovátko na fondán | nástroj na modelování | malá mašlovačka | párátka

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Jak nejlépe uchovávat fondán?

Fondán skladujte v suchu a chladu. Správné uchovávání je velmi důležité jak pro hmotu samotnou, tak pro hotový dort s fondánem. Ideální je nechat dort až do okamžiku servírování ve sklípku. Lednička je vhodná pouze v případě, že v ní není příliš vlhko, jinak by se fondán rozpustil. Pokud nemáte jinou možnost, než ledničku, dejte do ledničky misku rýže nebo soli – rýže i sůl pohlcují vlhkost. Chystáte-li se dort potáhnout již připraveným fondánem, musíte se současně přesvědčit, zda je hmota ještě použitelná. V případě, že zbytky fondánu nebyly skladovány vzduchotěsně a ve tmě, je možné, že fondán bude příliš tvrdý a suchý.

Je možné rozmrazit dort s fondánem?

Ano, je to možné. Musíte však v každém případě dbát na to, abyste na celý proces měli dost času. Při příliš velké a rychlé změně teploty se cukrová hmota začne "potit". Když rozmrazujete hluboce zmrazený dort s fondánem, je potřeba krabičku s dortem minimálně přes noc (a lépe ještě déle) nechat v ledničce. Pokud bude hmota po rozmrazení mazlavá nebo lepkavá, stačí dát ji na půl hodiny do dobře větrané místnosti a nechat pomalu uschnout. Růžičky z fondánu, které jsou určené jako ozdoby na dort, mohou postupem času ztvrdnout, proto byste je měli uchovávat bez zamražení. Jednoduše je nechte v suchu při pokojové teplotě – ideálně v kartonové krabici.