NAŠE NADNÁRODNÍ PROGRAMY
Společně s místními obyvateli a partnery vytváříme programy šité na míru každé zemi. Proč? Protože každá země čelí svým vlastním výzvám. Tímto způsobem můžeme dosáhnout nejlepších výsledků.
Naše programy v BRAZÍLII
Brazílie je zdaleka největším producentem kávy na světě. Téměř polovina kávy dnes pochází ze státu Minas Gerais na jihovýchodě země. Mnohé z kávových farem se již dokážou pěstováním kávy dobře uživí. A my chceme, aby to tak zůstalo i v dlouhodobém horizontu. Začínají se totiž projevovat jak klimatické změny, tak škody na životním prostředí způsobené konvenčním pěstováním kávy.
Proto podporujeme místní farmáře, aby bylo pěstování kávy stále více udržitelnější.
Ještě více změn. Co vlastně děláme:
Brazílie – Sul de Minas, Minas Gerais / Mogiana Paulista, São Paulo
Výzvy specifické pro danou zemi: Dopady klimatických změn
Cíle projektu: Přizpůsobení se klimatickým změnám, odpovědné používání agrochemikálií, vývoj alternativních, ekologicky šetrnějších metod pěstování, zalesňování a obnova původní vegetace.
Partneři projektu: Coomap, Coopfam, Exp. Guaxupé, Olam Food Ingredients (OFI), Emater
Počet dosud zapojených farem: 400
Naše opatření:
Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového programu zaměřeného na kávu.
LIDÉ A JEJICH ŽIVOT S KÁVOU
„Chceme, aby se pěstitelům dostalo podpory, která jim skutečně pomůže.“
Murillo, agronom ve společnosti Enveritas
Murillo, který pracuje jako agronom, ví, jak důležité a užitečné je důkladně analyzovat místní podmínky. Jedině tak lze skutečně identifikovat a řešit problémy i jejich příčiny.
Naše programy ve VIETNAMU
Vietnam je druhým největším producentem kávy na světě. A to i přesto, že plocha, na které se káva pěstuje, je mnohem menší než v Brazílii, která je největším producentem kávy. Vietnam má velmi dobré podmínky zejména pro pěstování kávy robusta. Káva, kterou odebíráme, pochází z centrální vysočiny. Pěstitelé zde často obdělávají jen velmi malé plochy a strádají v důsledku klimatických změn. Velkou roli hraje neúroda a chudoba.
Proto pracujeme s pěstiteli kávy, kteří žijí pod hranicí chudoby, a usilujeme o výrazné zlepšení jejich životních podmínek.
Ještě více změn. Co vlastně děláme:
Vietnam – centrální vysočina, provincie Gia Lai, Kon Tum a Dak Nong
Výzvy specifické pro danou zemi: Chudoba, nadměrné používání agrochemikálií, sucho a nedostatek vody, dopady klimatických změn
Cíle projektu: Zvýšení příjmů, ochrana životního prostředí, opatření proti změně klimatu, sledovatelnost
Partneři projektu: Neumann Kaffee Gruppe (NKG) a Neumann Gruppe Vietnam Limited, Sustainable Solution Switzerland (DSS), SNV Netherlands Development Organisation, Olam Vietnam
Počet dosud zapojených farem: 4 500
Naše opatření:
Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového program
LIDÉ A JEJICH ŽIVOT S KÁVOU
„Než jsem se zapojila do programu s Tchibo, byla jsem velmi plachý člověk a způsob, jakým jsem pěstovala kávu, byl zastaralý. Po účasti v projektu, kontaktu s mnoha lidmi a získání nových zkušeností s pěstováním kávy jsem však u sebe zaznamenala řadu změn: cítím se jistější a mé metody pěstování kávy se zlepšily.“
H Ha Kpa, pěstitelka kávy
Naše programy v GUATEMALE
Guatemala patří z celkového počtu asi 90 zemí, kde se pěstuje káva, mezi 15 nejvýznamnějších. Pěstují se zde především odrůdy arabica, které mají ve vulkanické půdě bohaté na živiny ideální podmínky. Naše projekty mají především pomoci lidem, aby dokázali pomoci sami sobě. Poskytujeme školení, která mimo jiné zlepšují produktivitu a kvalitu kávy, ale také lépe chrání úrodu před důsledky klimatických změn. Kromě toho podporujeme prostřednictvím různých programů mladé lidi, zejména dívky a mladé ženy.
Ještě více změn. Co vlastně děláme:
Guatemala – Santa Barbara, Huehuetenango
Výzvy specifické pro danou zemi: Chudoba, emigrace, dětská práce, klimatické změny
Cíle projektu: Přizpůsobení se klimatickým změnám, zvýšení příjmů, snížení dětské práce
Partneři projektu: Coffee Care
Počet dosud zapojených farem: 2 500
Naše opatření:
Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového programu zaměřeného na kávu.
LIDÉ A JEJICH ŽIVOT S KÁVOU
„Teď dostanu za kávu víc peněz“
Armanda Gomez
Naše programy v TANZANII
Tanzanie je proslulá svou fascinující přírodou – národní park Serengeti a hora Kilimandžáro jsou známé po celém světě. Nejvyšší hora Afriky má zvláštní postavení i v říši kávy, protože sopečná půda bohatá na železo a klimatické podmínky v nadmořské výšce až 1 550 metrů nabízejí ideální podmínky pro pěstování kávy jedinečné kvality.
Prostřednictvím našich projektů chceme podpořit další generaci pěstitelů kávy a přispět ke zvýšení produktivity a kvality kávy.
Ještě více změn. Co vlastně děláme:
Tanzanie – Mbyea a Mbozi
Výzvy specifické pro zemi: Potřeba inkluze, klimatické změny
Cíle projektu: Posílení další generace pěstitelů kávy, zvýšení produktivity a kvality prostřednictvím rozšíření vědomostí, odborných znalostí a předání poznatků o udržitelném pěstování kávy
Partneři projektu: City Coffee
Počet dosud zapojených farem: 400 kávových klubů: 900 studentek a studentů
Naše opatření:
Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového programu zaměřeného na kávu.
LIDÉ A JEJICH ŽIVOT S KÁVOU
„Jsem nesmírně hrdá na to, že mohu školit a podporovat novou generaci pěstitelů kávy! “
Martha Kimboi, učitelka a koordinátorka kávových klubů
Počítali jsme s 50 mladými lidmi – dnes se jedná o 634 studentek a studentů. 640 osob se aktuálně vzdělává, dalších 460 jsou absolventi, kteří ale i nadále dostávají podporu a jsou stále součástí kávových klubů.
Naše programy v KOLUMBII
Každý, kdo přemýšlí o kávě z Kolumbie, možná slyšel o pěstitelské oblasti „Eje Cafetera“, takzvaném „kávovém trojúhelníku“. Také zde realizujeme naše projekty, a to zejména ve dvou jižních státech Huila a Tolima, které dnes patří mezi nejdůležitější a nejproduktivnější oblasti pěstování kávy v Kolumbii.
Co je cílem našich projektů? Zvýšit produktivitu a kvalitu a transformovat postupy pěstování a zpracování kávy na metody šetrnější k životnímu prostředí.
Ještě více změn. Co vlastně děláme:
Kolumbie – Huila, Tolima a Valle de Cauca
Výzvy specifické pro danou zemi: Klimatické změny, vysoká spotřeba vody a její znečištění při zpracování kávy, nedostatečná opatření k udržení zdraví půdy
Cíle projektu: Snížení spotřeby vody a jejího znečištění, zlepšení zdraví a produktivity půdy, přizpůsobení se změně klimatu
Partneři projektu: Expocafé, Cafisur, Coocentral, Cafenorte
Počet dosud zapojených farem: 100, projekt byl nově zahájen v roce 2024
Naše opatření:
Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového programu zaměřeného na kávu.
NAŠE PROGRAMY V HONDURASU
Úrodná sopečná půda a tropické podnebí nabízejí ideální podmínky pro pěstování kávy, která se v Hondurasu stala jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů. Pěstování kávy je zde záležitostí rodinného podnikání s velkým podílem ruční práce. Velkým problémem jsou ale důsledky klimatických změn a problémy v zemi, jako je chudoba.
Proto chceme pěstitele podpořit v překonávání těchto výzev od základu.
Ještě větší změny. Co konkrétně děláme:
Honduras - San Andrés a Caona, Honduras
Problémy specifické pro danou zemi: Chudoba, emigrace, zdraví půdy, dětská práce
Cíle projektu: Zvýšení příjmů, schopnost přizpůsobit se klimatickým změnám, péče o děti
Partneři projektu: Becamo, nadace Inga
Počet farem, které byly dosud zahrnuty: 1 200
Naše opatření:
Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového programu zaměřeného na kávu.
LIDÉ A JEJICH ŽIVOT S KÁVOU
„Díky technické podpoře, které se mi dostalo, se mi podařilo zlepšit podmínky na mé farmě a zvýšit produktivitu na plochu. Kromě toho se mi také podařilo snížit výskyt škůdců a chorob rostlin, protože jsem se naučil vyvíjet biologické přípravky a používat je na své farmě.“
Jose Valerio Diaz, pěstitel kávy