NAŠE NADNÁRODNÍ PROGRAMY

Společně s místními obyvateli a partnery vytváříme programy šité na míru každé zemi. Proč? Protože každá země čelí svým vlastním výzvám. Tímto způsobem můžeme dosáhnout nejlepších výsledků.

Naše programy v BRAZÍLII

Brazílie je zdaleka největším producentem kávy na světě. Téměř polovina kávy dnes pochází ze státu Minas Gerais na jihovýchodě země. Mnohé z kávových farem se již dokážou pěstováním kávy dobře uživí. A my chceme, aby to tak zůstalo i v dlouhodobém horizontu. Začínají se totiž projevovat jak klimatické změny, tak škody na životním prostředí způsobené konvenčním pěstováním kávy.

Proto podporujeme místní farmáře, aby bylo pěstování kávy stále více udržitelnější.

Ještě více změn. Co vlastně děláme:

Brazílie – Sul de Minas, Minas Gerais / Mogiana Paulista, São Paulo

Výzvy specifické pro danou zemi: Dopady klimatických změn

Cíle projektu: Přizpůsobení se klimatickým změnám, odpovědné používání agrochemikálií, vývoj alternativních, ekologicky šetrnějších metod pěstování, zalesňování a obnova původní vegetace.

Partneři projektu: Coomap, Coopfam, Exp. Guaxupé, Olam Food Ingredients (OFI), Emater

Počet dosud zapojených farem: 400

Naše opatření:

Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového programu zaměřeného na kávu.

LIDÉ A JEJICH ŽIVOT S KÁVOU

„Chceme, aby se pěstitelům dostalo podpory, která jim skutečně pomůže.“

Murillo, agronom ve společnosti Enveritas

Murillo, který pracuje jako agronom, ví, jak důležité a užitečné je důkladně analyzovat místní podmínky. Jedině tak lze skutečně identifikovat a řešit problémy i jejich příčiny.

Naše programy ve VIETNAMU

Vietnam je druhým největším producentem kávy na světě. A to i přesto, že plocha, na které se káva pěstuje, je mnohem menší než v Brazílii, která je největším producentem kávy. Vietnam má velmi dobré podmínky zejména pro pěstování kávy robusta. Káva, kterou odebíráme, pochází z centrální vysočiny. Pěstitelé zde často obdělávají jen velmi malé plochy a strádají v důsledku klimatických změn. Velkou roli hraje neúroda a chudoba.

Proto pracujeme s pěstiteli kávy, kteří žijí pod hranicí chudoby, a usilujeme o výrazné zlepšení jejich životních podmínek.

Ještě více změn. Co vlastně děláme:

Vietnam – centrální vysočina, provincie Gia Lai, Kon Tum a Dak Nong

Výzvy specifické pro danou zemi: Chudoba, nadměrné používání agrochemikálií, sucho a nedostatek vody, dopady klimatických změn

Cíle projektu: Zvýšení příjmů, ochrana životního prostředí, opatření proti změně klimatu, sledovatelnost

Partneři projektu: Neumann Kaffee Gruppe (NKG) a Neumann Gruppe Vietnam Limited, Sustainable Solution Switzerland (DSS), SNV Netherlands Development Organisation, Olam Vietnam

Počet dosud zapojených farem: 4 500

Naše opatření:

Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového program

LIDÉ A JEJICH ŽIVOT S KÁVOU

„Než jsem se zapojila do programu s Tchibo, byla jsem velmi plachý člověk a způsob, jakým jsem pěstovala kávu, byl zastaralý. Po účasti v projektu, kontaktu s mnoha lidmi a získání nových zkušeností s pěstováním kávy jsem však u sebe zaznamenala řadu změn: cítím se jistější a mé metody pěstování kávy se zlepšily.“

H Ha Kpa, pěstitelka kávy

Naše programy v GUATEMALE

Guatemala patří z celkového počtu asi 90 zemí, kde se pěstuje káva, mezi 15 nejvýznamnějších. Pěstují se zde především odrůdy arabica, které mají ve vulkanické půdě bohaté na živiny ideální podmínky. Naše projekty mají především pomoci lidem, aby dokázali pomoci sami sobě. Poskytujeme školení, která mimo jiné zlepšují produktivitu a kvalitu kávy, ale také lépe chrání úrodu před důsledky klimatických změn. Kromě toho podporujeme prostřednictvím různých programů mladé lidi, zejména dívky a mladé ženy.

Ještě více změn. Co vlastně děláme:

Guatemala – Santa Barbara, Huehuetenango

Výzvy specifické pro danou zemi: Chudoba, emigrace, dětská práce, klimatické změny

Cíle projektu: Přizpůsobení se klimatickým změnám, zvýšení příjmů, snížení dětské práce

Partneři projektu: Coffee Care

Počet dosud zapojených farem: 2 500

Naše opatření:

Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového programu zaměřeného na kávu.

LIDÉ A JEJICH ŽIVOT S KÁVOU

„Teď dostanu za kávu víc peněz“

Armanda Gomez

Naše programy v TANZANII

Tanzanie je proslulá svou fascinující přírodou – národní park Serengeti a hora Kilimandžáro jsou známé po celém světě. Nejvyšší hora Afriky má zvláštní postavení i v říši kávy, protože sopečná půda bohatá na železo a klimatické podmínky v nadmořské výšce až 1 550 metrů nabízejí ideální podmínky pro pěstování kávy jedinečné kvality.

Prostřednictvím našich projektů chceme podpořit další generaci pěstitelů kávy a přispět ke zvýšení produktivity a kvality kávy.

Ještě více změn. Co vlastně děláme:

Tanzanie – Mbyea a Mbozi

Výzvy specifické pro zemi: Potřeba inkluze, klimatické změny

Cíle projektu: Posílení další generace pěstitelů kávy, zvýšení produktivity a kvality prostřednictvím rozšíření vědomostí, odborných znalostí a předání poznatků o udržitelném pěstování kávy

Partneři projektu: City Coffee 

Počet dosud zapojených farem: 400 kávových klubů: 900 studentek a studentů

Naše opatření:

Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového programu zaměřeného na kávu.

LIDÉ A JEJICH ŽIVOT S KÁVOU

„Jsem nesmírně hrdá na to, že mohu školit a podporovat novou generaci pěstitelů kávy! “

Martha Kimboi, učitelka a koordinátorka kávových klubů

Počítali jsme s 50 mladými lidmi – dnes se jedná o 634 studentek a studentů. 640 osob se aktuálně vzdělává, dalších 460 jsou absolventi, kteří ale i nadále dostávají podporu a jsou stále součástí kávových klubů.

Naše programy v KOLUMBII

Každý, kdo přemýšlí o kávě z Kolumbie, možná slyšel o pěstitelské oblasti „Eje Cafetera“, takzvaném „kávovém trojúhelníku“. Také zde realizujeme naše projekty, a to zejména ve dvou jižních státech Huila a Tolima, které dnes patří mezi nejdůležitější a nejproduktivnější oblasti pěstování kávy v Kolumbii.

Co je cílem našich projektů? Zvýšit produktivitu a kvalitu a transformovat postupy pěstování a zpracování kávy na metody šetrnější k životnímu prostředí.

Ještě více změn. Co vlastně děláme:

Kolumbie – Huila, Tolima a Valle de Cauca

Výzvy specifické pro danou zemi: Klimatické změny, vysoká spotřeba vody a její znečištění při zpracování kávy, nedostatečná opatření k udržení zdraví půdy

Cíle projektu: Snížení spotřeby vody a jejího znečištění, zlepšení zdraví a produktivity půdy, přizpůsobení se změně klimatu

Partneři projektu: Expocafé, Cafisur, Coocentral, Cafenorte

Počet dosud zapojených farem: 100, projekt byl nově zahájen v roce 2024

Naše opatření:

Výuka udržitelného hospodaření

Na našich školeních se pěstitelé dozvědí vše, co potřebují vědět o udržitelných metodách hospodaření. Co je cílem? Pěstování a zpracování kávy šetrnější k životnímu prostředí, podpora biologické rozmanitosti, zlepšení zdraví a odolnosti kávových farem při zachování vysoké produktivity a kvality. Součástí je také kurz o integrované ochraně proti škůdcům a bezpečném zacházení s agrochemikáliemi. Podporujeme také dialog mezi farmáři.

Minimalizace dopadu na životní prostředí

Některé vybrané farmy jsou také vybaveny technologiemi šetrnými k životnímu prostředí, jako jsou nádrže na mokré zpracování kávy a zelené filtry, které minimalizují dopad na životní prostředí. Se správným používáním a údržbou těchto technologií a s veškerými dotazy týkajícími se pěstování a zpracování kávy pomohou pěstitelům agronomové.

Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového programu zaměřeného na kávu.

NAŠE PROGRAMY V HONDURASU

Úrodná sopečná půda a tropické podnebí nabízejí ideální podmínky pro pěstování kávy, která se v Hondurasu stala jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů. Pěstování kávy je zde záležitostí rodinného podnikání s velkým podílem ruční práce. Velkým problémem jsou ale důsledky klimatických změn a problémy v zemi, jako je chudoba.

Proto chceme pěstitele podpořit v překonávání těchto výzev od základu.

Ještě větší změny. Co konkrétně děláme:

Honduras - San Andrés a Caona, Honduras

Problémy specifické pro danou zemi: Chudoba, emigrace, zdraví půdy, dětská práce

Cíle projektu: Zvýšení příjmů, schopnost přizpůsobit se klimatickým změnám, péče o děti

Partneři projektu: Becamo, nadace Inga

Počet farem, které byly dosud zahrnuty: 1 200

Naše opatření:

Naše stávající projekty Tchibo Joint Forces® pokračují a budou postupně převedeny do nového programu zaměřeného na kávu.

LIDÉ A JEJICH ŽIVOT S KÁVOU

„Díky technické podpoře, které se mi dostalo, se mi podařilo zlepšit podmínky na mé farmě a zvýšit produktivitu na plochu. Kromě toho se mi také podařilo snížit výskyt škůdců a chorob rostlin, protože jsem se naučil vyvíjet biologické přípravky a používat je na své farmě.“

Jose Valerio Diaz, pěstitel kávy