Recepty na svařené víno: vánoční období voní svařákem
Konečně advent, konečně doba na pár klidných hodin. S talířem cukroví, zapálenou svíčkou a hrnkem svařeného vína bude rozjímavá nálada perfektní. S našimi recepty a tipy připravíte horký nápoj jednoduše sami. Dozvíte se, které odrůdy vín, koření a další přísady vytvoří chutnou směs, jak hotové svařené víno vylepšit a jak připravit nealkoholickou variantu.
Připravte si doma skvělý svařák
Základem dobrého svařeného vína je dobré víno. Zda si vyberete červené, bílé, směs obou nebo růžové, to už záleží na Vaší chuti. Důležité je, aby bylo kvalitní a abyste sáhli po suché nebo polosuché odrůdě. Ideální jsou vína s ovocným charakterem, jejichž aroma se po přidání typického koření na svařené víno neztrácí. Obsah kyselin a tříslovin by měl být nízký, aby nekazil chuť horkého nápoje. Například bariková vína jsou pro svařené víno nevhodná: Během zrání v dubovém sudu dochází k nasycení tříslovin. Silná chuť šťavelových kyselin se zahřátím posílí a ve víně by nepříjemně dominovala.
Jaké koření patří do svařeného vína?
Svařené víno bez koření chutná jako polévka bez soli. Ochucení tohoto horkého nápoje naštěstí není náročné. Stačí jednou sáhnout do police s kořením. Pro jednoduchý recept na svařené víno přidejte do hrnce pár celých hřebíčků, jednu až dvě tyčinky skořice a citronovou nebo pomerančovou kůru. Tuto základní směs lze libovolně rozšířit. Podle toho, jakou chuť upřednostňujete, se doporučuje následující koření, které můžete do vína přidat volně nebo v čajovém sáčku, popř. sítku:
Anýz, popř. badyán – jedná se o různé rostliny – se kromě toho vyznačuje chutí podobnou lékořici, kterou každý nemusí. To platí i pro koriandr, který některým lidem připomíná chuť mýdla. Zde platí: Lepší vyzkoušet než studovat!
S těmito přísadami dovedete recepty na svařené víno k dokonalosti
Čím více koření použijete, tím více byste měli svařené víno osladit. Jinak nápoj příliš rychle ztrpkne. Kromě cukru přichází v úvahu med a agávový sirup, také marmelády a ovocné šťávy při oslazování dobře poslouží. U náhražek cukru byste měli dbát na co možná neutrální chuť. Například stévie příliš vhodná není, protože má lehce hořký charakter. Čerstvý nádech propůjčí nápoji pomeranč nebo citron nakrájený na plátky. Brusinky, rozinky, bezinky, borůvky, jadérka granátového jablka, šípky, kousky jablka nebo hrušky dodají ovocný akcent, o vůni se postarají květy: Přidejte do svařeného vína pár květů ibyšku nebo růže! Dekorativní chroupavý efekt dodáte nápoji několika plátky mandlí. S těmito přísadami můžete zjemnit i svařené víno, které je již hotové a okořeněné. Ostatně: Pokud vidíte v regálu lahve s etiketou "Winzerglühwein" (svařené víno od vinaře), klidně po něm sáhněte. Tyto produkty jsou zpravidla kvalitní, protože dle nařízení o víně smí být zpracovávány jen hrozny vypěstované vinařem – výsledkem je odrůdově čisté, vyvážené víno.
Jemný vánoční nádech horkého nápoje: Malá nauka o koření
Nové koření: Kulaté plody pimentovníku pravého, který roste v tropických oblastech Střední Ameriky. Vzhledem a chutí se podobá pepři a hřebíčku. Používá se mletý.
Badyán: Sušené plody badyáníku pravého, který roste v Číně a jihovýchodní Asii. Používá se mletý.
Skořice: Vnitřní sušená kůra skořicovníku, cejlonská skořice často ze Sumatry, jiné druhy z jižní Číny nebo Indonésie. Nabízí se v tyčinkách nebo mletá.
Hřebíček: Sušené květy hřebíčku, roste převážně v tropických pobřežních oblastech. Typická lehce ostrá chuť díky éterickým olejům.
Kardamom: Sušené tobolky keře kardamomu, který se pěstuje mj. v Indii a na Cejlonu. Mletý, k dostání jako semínka z tobolek. Sladkoostré aroma.
Čtyři recepty na svařené víno:klasický, s ovocnou šťávou, bez alkoholu a s bobulemi
Na čem velmi záleží: Správné ohřátí svařeného vína
Kromě přísad je pro úspěch dobře chutnajícího svařeného vína rozhodující právě správná teplota. Neohřívejte nápoj na více než 80 stupňů, jinak se alkohol začne odpařovat, jemné ovocné aroma se vytratí a vytvoří se hořké látky. Svařené víno by se nemělo nikdy vařit ani přivádět k varu. Zvolte maximálně střední teplotu a nápoj pomalu zahřívejte. Alkohol vyprchá i dlouhým udržováním v teple v otevřených nádobách. Používejte proto vždy poklici nebo svařené víno pro delší uchovávání přelijte do termonádob. Vychlazené svařené víno lze bez problémů ohřát. Vlastnoručně udělané svařené víno nebo punč vydrží v lednici zhruba týden.
Tip: Zbylé svařené víno můžete použít k pečení a vaření. V zásadě lze do všech jídel, do nichž se přidává červené víno, přidat i svařené víno. Koláče, pečivo, marmelády a želé tím získají jemné aroma. S teplotou si nemusíte dělat starosti, zahřátí na více než 80 stupňů se zde na chuti neprojeví.
Tipy a recepty na oslavu vánočních svátků
Vánoční svátky – to jsou kouzelné chvíle strávené s celou rodinou: Přinášíme Vám tipy na působivou vánoční výzdobu, prozradíme Vám lahodné vánoční recepty a nabízíme dekorativní vánoční přání, která si můžete vytisknout.