Káva Latte – srdce pro kávu
Káva Latte ("Mléčné umění") je zlatý hřeb dobré kávy: S motivy vytvořenými s láskou se požitek z kávy stane zvláštním zážitkem a v ambiciózních kavárnách neopustí žádná káva obslužný pult bez umělecky vytvořeného motivu srdce nebo lístku – podle mota: Tolik času musí být.
Ale na čem vlastně záleží, aby se káva Latte zdařila? Poskytneme Vám tipy a ukážeme krok za krokem, jak se vytvoří srdce a lístek na krémové pěně.
A a O: Mléčná pěna
Aby se motivy srdce nebo lístku vůbec zdařily, je rozhodující konzistence mléčné pěny. To znamená: Pro kávu Latte nesmí být mléčná pěna příliš tuhá a objemná. Perfektní je jemně porézní, hustší "mikropěna". Pro dosažení takové konzistence je důležité mléko šlehat tak dlouho , dokud nemá ideální hustotu.
Pak je třeba postupovat svižně, neboť již po cca 30 sekundách se skvělá mléčná pěna rozdělí na mléko a neprostupnou vrstvu pěny, která je nahoře – a tím je pro kávu Latte zcela nepoužitelná.
Káva Latte: Srdce
Ještě více tipů pro kávu Latte
Našlehané mléko by se mělo do předem připraveného espressa lít rovnoměrně a plynule. Obzvlášť důležitý je správný odstup od šálku, tedy cca 5 cm. Pokud se mléko z konvičky lije do šálku z větší vzdálenosti, pak mléko pouze zvedne pěnu espressa a zanechá na povrchu jen málo mléčné pěny.
Když se ale nalévá moc blízko k povrchu espressa, teče mléčná pěna na pěnu espressa a pokryje celý jeho povrch, takže nelze nakreslit žádný motiv.