Káva

Vše o kávě. Více informací najdete zde.

Příprava kávy

Stupeň mletí kávy závisí na typu kávy, kterou si chcete připravit. Nahlédněte, prosím, do návodu k použití vašeho kávovaru, kde je uvedeno, jaký stupeň mletí je vhodný pro jednotlivé typy přípravy kávy. Během mletí se uvolňuje aroma praženého kávového zrna. Kávu je po namletí potřeba spotřebovat co nejrychleji. Čím jemněji je káva namletá, tím více vůně uvolňuje. Čím hrubší mletí, tím více mleté kávy musí být následně použito.
Tip 1:
Pouze čerstvě namletá káva může plně rozvinout svou chuť a vůni. Proto je potřeba rozemlít kávová zrna teprve bezprostředně před přípravou kávy, přičemž je nutné věnovat pozornost stupni mletí.

V závislosti na metodě přípravy je potřeba zvolit správný stupeň mletí kávy:
  • jemně namletá káva: espresso
  • středně jemně namletá káva: příprava v elektrickém kávovaru
  • středně jemně namletá káva: ruční spařování
  • hrubě namletá káva: příprava v konvičce french press
Tip 2:
Nástroje používané k přípravě kávy je vždy potřeba pečlivě umýt pomocí saponátu a kartáčku nebo je umýt v myčce nádobí. Ve filtrech a konvičkách ulpívají kávové oleje, které mohou mít za následek hořkou chuť kávy.

Tip 3:
Před naplněním horkou kávou šálek nebo sklenici na kávu ohřejte pomocí horké vody – aroma se bude moci lépe rozvinout. Nenechávejte čerstvě spařenou kávu na horké plotýnce příliš dlouho – raději si spařte novou častěji. Vychladlou kávu nikdy neohřívejte. Namísto toho ji můžete použít k přípravě tiramisu nebo ledové kávy.

Tip 4:
Doporučujeme následující optimální dávkování:
  • 6–8 g mleté kávy na běžný sálek (množství odpovídá zarovnané kávové odměrce)
  • na mocca: dvojnásobné množství
  • na espresso: 6–7 g na jedno espresso
Chcete-li dosáhnout maximálního požitku z espressa, věnujte pozornost následujícím parametrům:

Množství kávy a vody: Klasické espresso se připravuje ze 7–9 g mleté kávy a přibližně 40 ml vody. Do šálku na espresso tak nateče cca 30 ml nápoje. Prostým zdvojnásobením dávek můžete připravit dvojité espresso.

Kvalita vody: Na přípravu kávy je vhodná středně měkká až měkká voda. Tvrdá voda potlačuje jemné chuťové nuance. Tip: použijte přírodní, nesycenou minerální vodu. Lze také použít změkčovadla vody, která chrání kávovary.

Kávovar na espresso: Dobrý kávovar na espresso pracuje s tlakem 14–19 barů. K přípravě optimálního espressa je potřeba použít vodu horkou 90–95 °C a pod vysokým tlakem spařit kávu určenou k přípravě espressa. To v ideálním případě trvá zhruba 30 sekund. Klíčovým faktorem pro výsledek je také čistota kávovaru a jeho řádná údržba.

Šálky: Nemá-li malé množství espressa rychle vychladnout, je potřeba předehřát šálky na espresso pomocí horké vody. Teprve poté do šálku spařte espresso. Šálek by měl být naplněn zhruba do dvou třetin.
Jestliže se vám při přípravě kávy Tchibo caffè crema v plnoautomatickém nebo poloautomatickém kávovaru nepodaří pevná sametová pěna, může to být buď příliš nízkým tlakem při spařování, nebo příliš hrubě namletou kávou. V takovém případě nastavte kávovar podle pokynů v návodu k použití nebo se obraťte na výrobce kávovaru.
Někteří výrobci kávovarů uvádějí, že se karamelizovaná zrna nesmí používat. Proto i Tchibo radí nepoužívat karamelizovaná zrna. Karamelizovaná zrna jsou obsažena v kávě Privat Kaffee "Vienna Melange". Aby nic nestálo v cestě přípravě perfektní kávy v kávovaru, doporučujeme vám používat kávová zrna vysoké kvality. Privat Kaffee od Tchibo je výběrová káva špičkové kvality. Každá odrůda kávy má svůj vlastní, jedinečný charakter. Na přípravu espressa jsou ideální naše kávy na espresso.
Ano, ale vzhledem k tomu, že je káva bez kofeinu křehčí, je potřeba použít o něco hruběji namletou kávu.

Požitek z kávy

Žádná zelená káva neobsahuje přirozeně žádný lepek. Lepek nevzniká ani při pražení a není ani do kávy přidáván.
Obsah tuku v zelené kávě se pohybuje mezi 10 a 13 %. Arabica obsahuje více kávových tuků než Robusta. Pražením kávy obsah tuku výrazně stoupá, a proto se obsah tuku v pražené kávě pohybuje mezi 8 a 15 %, v závislosti na odrůdě kávy a regionu původu. Avšak tuk se ve vodě těžko rozpouští, takže do šálku se dostane jen malé procento – jeho valná část zůstane v mleté kávě.
Žádná pražená káva ani žádná instantní káva od Tchibo neobsahuje laktózu. Avšak je potřeba dávat pozor při přípravě kombinovaných instantních výrobků, jako je cappuccino: tyto potraviny obsahují laktózu z mléka, které se do směsi přidává.
Pokud trpíte cukrovkou, můžete si karamelizovanou praženou kávu bez obav dopřát. Po kandysování nebo karamelizaci pražené kávy nezůstane v kávě prakticky žádný cukr. Zbytkový cukr je tak nízký, že je hluboko pod limitem přípustným pro diabetiky. Podle názoru konzultanta odpovídá obsah 600 šálků kávy (každý 100 ml) příjmu 12 g uhlohydrátů, tedy jedné chlebové jednotce, která způsobí zvýšení obsahu cukru u diabetika s běžnou hmotností o 30 mg% bodů. Ani extrémně vysoká spotřeba kávy (10–20 šálků) denně tedy nemá žádný relevantní vliv na metabolismus diabetiků.
Pražená káva Tchibo obsahuje zhruba 1,2–1,4 % kofeinu. Tato hodnota se však různí podle sklizně a odrůdy. U naší kávy bez kofeinu Sana a u kávy Privat Coffee Colombia Fino je obsah kofeinu nižší než 0,1 %.
Tchibo dekofeinizuje svou kávu v uznávaném dekofeinizačním závodě používajícím špičkovou technologii. V rámci procesu je jako rozpouštědlo používán ethylacetát. Toto rozpouštědlo je schváleno k dekofeinizaci zelené kávy dle směrnic Evropského společenství, jež se vztahují i na Německo.
Vinný ocet se používá mimo jiné jako ovocný ester, aromatická komponenta, která dodává chuť ovoci a která je přítomna také v nezpracované zelené kávě.
Výsledkem procesu, který využíváme, je vysoce kvalitní dekofeinizovaná pražená káva, kterou si můžeme vychutnávat bez obav o vaše zdraví.
Espresso je obvykle lépe snášeno než překapávaná káva. To platí jak pro obsah kofeinu, tak pro gastrickou toleranci. Důvodů, proč tomu tak je, je několik: rychlá extrakce a malé množství vody vedou k tomu, že není extrahován veškerý kofein (60–80 % ve srovnání s překapávanou kávou). Espresso se navíc pije obvykle po jídle. Káva je lépe snášena, když je žaludek naplněný, než když je prázdný.
Plastový prvek je ochranný ventil balení. Naše balení se vyrábí z fólie a je opatřeno interním ventilem. Díky tomuto balení může Tchibo zaručit delší čerstvost a chuť, neboť káva je chráněna před kyslíkem. Ventil obsahuje polopropustnou membránu, která neumožňuje, aby kyslík pronikl do balení, ale umožňuje, aby plyny mohly unikat z balení ven. Tento proces je nezbytný, neboť v buňkách pražené kávy se po pražení tvoří oxid uhličitý, který – v závislosti na stupni pražení – rychleji či pomaleji opouští buňky. Kdyby byla čerstvě pražená káva balena bez ventilu, fóliový obal by v důsledku unikajících plynů během krátké doby vybuchl.
Pokud jde o trvanlivost, je ideální spotřebovat kávu před doporučeným datem spotřeby. Obecně však pro kávu platí: čím čerstvější, tím lepší. Čím teplejší je místo, kde je káva skladována, tím rychleji aroma vyprchává. Mletá káva v načatém balení zůstane při pokojové teplotě čerstvá asi 7 dní. Uchováním v ledničce tuto dobu zdvojnásobíte. Káva uchovávaná v mrazničce si chuť podrží třikrát až čtyřikrát tak dlouho. Ještě déle ochráníte aroma, pokud budete uchovávat kávu zrnkovou. Kávové zrnko totiž uzavře a chrání citlivé aroma kávy jako přírodní trezor.
Pražená káva nepodléhá mikrobiologickým procesům zkázy, takže ji lze konzumovat i po uplynutí stanovené doby trvanlivosti. Avšak slibované aroma můžeme zaručit pouze u kávy, u níž ještě stanovená doba spotřeby neuplynula.
Je důležité vždy vybrat správnou nádobu na uchovávání kávy. Ideální jsou čisté skleněné, porcelánové nebo kovové nádoby určené pro potraviny, které lze těsně uzavřít a které nepropouštějí vlhkost. Skladování kávy na chladném, suchém místě bez zápachu je velmi důležité. Praženou kávu byste v žádném případě neměli skladovat společně s otevřenými baleními potravin, které mají výraznou vůni, jinak káva touto vůní načichne. Kromě toho je důležité, abyste kávu neskladovali nad kuchyňskou digestoří, ledničkou nebo jiným přístrojem generujícím teplo.

Trvalá udržitelnost

Více než pouhé slovo.
Když hovoříme o trvalé udržitelnosti v Tchibo, nemáme na mysli slova, nýbrž konkrétní akce. Trvalá udržitelnost je nedílnou součástí strategie společnosti Tchibo již od roku 2006 a cíl je jasný:
chceme dosáhnout 100% udržitelného podnikání.
Pokud chcete získat více informací o našem závazku v oblasti trvalé udržitelnosti, klikněte zde:
Tchibo a trvalá udržitelnost
Trvalá udržitelnost znamená, že bychom měli dnes žít tak, aby i budoucí generace mohly naplnit své potřeby, jako je naplňujeme my dnes.

Když si vezmeme jako příklad kávu, znamená to, že pěstitel kávy pěstuje kávu takovým způsobem, aby i jeho synové a dcery měli možnost pěstovat kávu v odpovídajícím množství a kvalitě. Tak je zajištěn udržitelný rozvoj a je zajištěno, že i budoucí generace pěstitelů kávy budou mít dobré životní podmínky.

Co to znamená pro Tchibo? Závazek nabízet nejlepší kvalitu kávy vyžaduje obrovskou péči v rámci celého hodnotového řetězce: při výběru kávových zrnek v místě původu, při přepravě, během našeho kvalitního pražení i při balení kávy. Nejlepší kvalitou rozumíme nejen senzorické vlastnosti, ale také aspekty trvalé udržitelnosti, jako jsou sociální, ekologické a ekonomické faktory. Jsme přesvědčeni, že trvalá udržitelnost je klíčem k vysoce kvalitní kávě

To je důvod, proč nevěnujeme pozornost jen nejlepšímu možnému aroma a původu kávy, ale proč usilujeme i o ochranu přírody a lepší životní podmínky pro pěstitele kávy a pro jejich rodiny v regionech, kde se naše káva pěstuje.
Udržitelnost je nedílnou součástí firemní strategie společnosti Tchibo. V praxi to znamená: kontrolujeme a optimalizujeme naše aktivity jak ve smyslu ochrany životního prostředí, tak ve smyslu sociálních podmínek. Cílem Tchibo je zajistit ve střednědobém horizontu, aby všechny produkty a procesy byly 100% udržitelné z hlediska ekologické a sociální odpovědnosti.

Již jsme dosáhli několika úspěchů: v kalendářním roce 2014 bylo více než 35 % zelené kávy zahrnuto do naší koncepce trvalé udržitelnosti (Rainforest Alliance, Fairtrade, UTZ Certified, Bio v souladu s legislativou EU, 4C a srovnatelné modely). Již dnes pochází naše kávy Tchibo Privat, Barista Caffè Crema a Barista Espresso ze 100% certifikované odpovědné produkce. Veškerá káva pro naše kapsle Cafissimo je již 100% certifikovaná káva z odpovědné produkce. To znamená, že zhruba 50 % udržitelné překapávané kávy nabízené v Německu pochází z Tchibo.
Na naší cestě ke 100% udržitelné kávě spolupracujeme s nezávislými organizacemi a neustále rozšiřujeme naše portfolio udržitelných produktů. Různé organizace a jejich lokální partnerské organizace jsou pro nás důležitými partnery, neboť nám pomáhají předat pěstitelům kávy znalosti ohledně odpovědného pěstování kávy a podpořit dlouhodobé používání těchto metod pěstování.