Dítě sleduje přípravu filtrované kávy

Srovnání kávovarů

Který kávovar je ten správný?

Srovnání kávovarů: Který je ten správný?

Káva je stále u nás jedním z nejoblíbenějších nápojů. Výběr druhů kávy je velký – od klasické filtrované kávy, přes klasické espresso, až po sofistikované nápoje jako Flat White či různé kávové speciality. Podobně jako nabídka odrůd kávy se rozšířila i nabídka kávovarů. Který kávovar se nejlépe hodí k typu kávy, kterou preferujete, závisí na mnoha faktorech. Záleží na tom, jakou kávu máte nejraději, jaké množství kávy vypijete a kolik času chcete její přípravě věnovat. Představujeme nejčastější typy kávovarů s podrobným popisem, co dokáží a který kávovar se nejlépe hodí pro který druh kávy.

Tři otázky při výběru vhodného kávovaru

1. Kolik kávy pijete? arrow_down
Podle toho, zda vypijete hodně kávy nebo zda si jen tu a tam dáte jeden šálek, dává smysl volit různé přístroje. Některé kávovary jsou schopné připravit několik šálků kávy najednou, jiné se spíše specializují na jednotlivé porce. Při výběru toho správného kávovaru tedy vezměte v úvahu, kolik kávy budete chtít připravovat.
2. Jakou kávu pijete? arrow_down
Své oblíbené kávě jste už před lety přislíbili věrnost, nebo rádi střídáte překapávanou kávu a espresso? To, jaký druh kávy pijete nejraději, má naprosto zásadní vliv na to, jaký kávovar zvolíte. Protože ne s každým kávovarem jste schopni připravit všechny druhy kávy nebo mezi jednotlivými druhy rychle a flexibilně přepínat.
3. Kolik peněz chcete investovat? arrow_down
Mezi jednotlivými druhy kávovarů jsou zásadní cenové rozdíly. Měli byste si proto položit otázku, kolik peněz chcete do kávovaru investovat a na kolik si nejrůznějších funkcí kávovaru ceníte. A rozhodující je nejen cena kávovaru, ale také průběžné náklady na jeho provoz.

Funkce, výhody, ceny: Srovnání kávovarů

Kapslové kávovary

Kapslové kávovary

Co je to kapslový kávovar?
Kapslový kávovar připravuje různé druhy kávy a kávové speciality rychle a pouhým stisknutím tlačítka. Princip je absolutně jednoduchý: Do příslušné přihrádky se vloží kapsle s kávou, z integrovaného zásobníku na vodu se pak zahřívá množství vody potřebné na přípravu daného druhu kávy a voda pak pod tlakem protéká kávovou kapslí. Čerstvě spařenou kávu si tak můžete vychutnat velice rychle. Nicméně k tomu je třeba připočíst fázi zahřívání, která nastává hned po zapnutí přístroje. Kromě pouhé přípravy kávy disponuje řada kapslových kávovarů v současné době také tryskou k napěňování mléka nebo zásobníkem na mléko, díky nimž je i příprava kávových specialit obsahujících mléko jednoduchá.

Jaké jsou výhody kapslového kávovaru?
S kapslovým kávovarem mají milovníci kávy na výběr z relativně široké škály druhů kávy – od překapávané kávy přes caffè crema až po espresso nebo cappuccino – a mohou si tak kávu volit podle nálady nebo zkoušet nové druhy. V kapslích je díky vakuu káva uchovávána zaručeně maximálně čerstvá.

Kolik kapslový kávovar stojí?
Cenově jsou mezi kapslovými kávovary značné rozdíly. Ceny těchto kávovarů se pohybují přibližně od 999 Kč za základní modely.
 
  • Cafissimo milk BLACK
  • Cafissimo milk RED
  • Cafissimo milk WHITE
Cafissimo milk
3 499
2 299
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 2 299 Kč
 
  • Cafissimo pure plus black
  • Cafissimo pure plus red
  • Cafissimo pure plus white
Caffissimo pure plus
2 299
999
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
 
Již brzy opět skladem
  • Cafissimo easy, BLACK
  • Cafissimo easy DIAMOND BLACK
  • Cafissimo easy DARK RED
  • Cafissimo easy, GREY
  • Cafissimo easy POWDER LAVENDER
  • Cafissimo easy POWDER ROSE
  • Cafissimo easy, RED
  • Cafissimo easy, WHITE
Cafissimo easy
1 599
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
Plně automatické kávovary

Plně automatické kávovary

Co plně automatický kávovar umí?
Plně automatické kávovary připraví jednotlivé šálky kávy stisknutím tlačítka a jedná se přitom o absolutní multitalenty. Před každým spařením kávovar namele potřebné množství zrnkové kávy a podle zvoleného nápoje pak namletou kávu spaří pod optimálním tlakem horkou vodou. Volíte-li kávovou specialitu, řada plně automatických kávovarů pak z integrovaného nebo externího zásobníku zahřeje mléko, napění ho a přidá rovnou do kávy. Individuální nastavení také umožňují přizpůsobit nápoj osobním preferencím - od hrubosti mleté kávy přes tlak vody až po konzistenci mléčné pěny.

Jaké jsou výhody a nevýhody plně automatického kávovaru?
Do plně automatických kávovarů se nejlépe hodí zrnková káva na espresso nebo caffè crema. Díky přímému mletí kávových zrnek před každým spařením je káva z plně automatického přístroje vždy velmi čerstvá a aromatická, protože vedle vakuového balení je zárukou nejlepší ochrany čerstvosti kávy stále ještě právě její uchovávání v podobě celých zrnek. Nicméně vždy jste přitom vázáni na ten druh zrnkové kávy, kterým je plně automatický kávovar zrovna naplněn. Je celkem náročné zrnkovou kávu mezi přípravou jednotlivých šálků měnit, pokud chcete například vyzkoušet nový druh. Tento typ kávovarů navíc vyžaduje intenzivní údržbu
a čištění, a to i přes integrovanou funkci samočištění. Pravidelné čištění vyžaduje právě zásobník na mléko a příslušné hadičky a trysky.

Kolik plně automatický kávovar stojí?
Pokud jde o pořizovací cenu, plně automatické kávovary jsou ze všech kávovarů spolu
s pákovými kávovary ty nejdražší. Už za základní modely musíte zaplatit zhruba 4 000 Kč, ceny špičkových modelů dosahují také až 70 000 Kč.
 
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo »Esperto2 Milk«, Granite Black
Tchibo plnoautomatický kávovar
S TchiboCard + 1 kg BARISTA Espresso zdarma*
9 499
Náhled
 
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo Esperto2 Caffè, tmavě chromový
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo »Esperto2 Caffè«, Dark Copper
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo Esperto2 Caffè, granitově černý
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo »Esperto2 Caffè«, Scandi White
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo Esperto2 Caffè, titanově stříbrný
Tchibo plnoautomatický kávovar
S TchiboCard + 1 kg BARISTA Espresso zdarma*
7 999
Náhled
 
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo Esperto Pro, antracitový
Tchibo plnoautomatický kávovar
S TchiboCard + 1 kg BARISTA Espresso zdarma*
8 999
Náhled
 
  • Plnoautomatický kávovar Esperto Caffè, antracitový
  • Plnoautomatický kávovar Esperto Caffè, stříbrný
Tchibo plnoautomatický kávovar
S TchiboCard + 1 kg BARISTA Espresso zdarma*
6 999
Náhled
 
  • Plnoautomatický kávovar Esperto Latte, antracitový
Tchibo plnoautomatický kávovar
S TchiboCard + 1 kg BARISTA Espresso zdarma*
7 999
Náhled
Překapávač

Překapávač

Co překapávač umí?
Pouze v překapávači se dá najednou připravit několik šálků kávy najednou – podle objemu konvice až 12 šálků na jedno spaření. Překapávač je tak ideální na přípravu většího množství kávy pro více osob.

Jaké má překapávač výhody?
V překapávači se dá připravovat nápoj z jakékoli mleté kávy. Nejste tedy omezeni druhem kávy. Protože ale přístroj nepracuje s žádným tlakem, zrnková káva typu espresso nebo caffè crema, pro jejichž přípravu je potřeba vysoký tlak, nechutná z překapávače tak dobře jako například z pákového nebo plně automatického kávovaru. Možné není ani individuální nastavení. Naopak čištění tohoto přístroje je relativně jednoduché. Většinu součástí je možné mýt nekomplikovaně v ruce nebo v myčce nádobí. Příprava kávy ale nějakou chvilku trvá, protože většinou se v překapávači připravuje větší množství kávy a protečení vody mletou kávou zabere určitý čas. protečení vody mletou kávou zabere určitý čas.

Kolik překapávač stojí?
Z hlediska pořizovacích nákladů překapávač své konkurenty, jako je plně automatický nebo kapslový kávovar, jasně poráží. Překapávač se dá v obchodě koupit už za 400 Kč. K nákladům na jeden šálek je třeba připočítat spotřebu papírových filtrů.
Pákový kávovar

Pákový kávovar

Co je to pákový kávovar?
Pákové kávovary najdete hlavně v kavárnách, ale stále oblíbenější jsou i přístroje pro domácí použití. I v pákovém kávovaru připravujete kávu po šálcích.

Jaké má pákový kávovar výhody a nevýhody?
Páka, které tento kávovar vděčí za svůj název, je odnímatelná součást, která se plní mletou kávou. Do páky se dává čerstvě umletá káva, která se stlačuje nástrojem nazývaným pěchovadlo nebo také tamper. Následně se páka utáhne do kávovaru na určené místo. Pod tlakem – ideálně 9 barů – je kávou v páce protlačena horká voda, která ve formě espresso nebo caffè crema vytéká přímo do šálku. Mnoho pákových kávovarů disponuje navíc tryskou k napěňování mléka.
Při přípravě kávy je možné ovlivnit řadu faktorů, které jsou určující pro konečný výsledek: od hrubosti namleté kávy přes její množství až po dobu spařování. Díky tomu je možné jednotlivé kroky vyladit optimálně pro daný druh kávy a dosahovat tak lepších výsledků než třeba s plně automatickými kávovary. To vše ale zároveň předpokládá určité odborné znalosti, chuť experimentovat a trochu cviku. Abyste mohli vykouzlit perfektní espresso nebo caffè crema, je dobré si pořídit mlýnek na kávu. S ním můžete kávová zrnka čerstvě namlít vždy těsně před přípravou kávy.

Kolik pákový kávovar stojí?
Výhodné modely do domácností jsou k dostání zhruba od 4 000 Kč.
 
  • Pákový kávovar »Lapressa«, nerezová ocel
  • Pákový kávovar »Lapressa«, černý
  • Pákový kávovar »Lapressa«, červený
Pákový kávovar od Tchibo
S TchiboCard + 500 g BARISTA Espresso zdarma*
4 999
Náhled

Alternativy ke kávovarům

Dobrou kávu je možné doma připravit nejen s kávovarem,ale také pomocí alternativních metod – představujeme Vám tři nejznámější alternativy.
Eine Siebstempelkanne steht auf einem Küchentresen

French press

Klasickým způsobem přípravy kávy je příprava v konvičce french press. Jedná se o skleněnou konvičku s integrovaným stlačovacím sítkem, do které se vloží mletá káva a zalije se vroucí vodou. Po uplynutí doby, po kterou chceme nechat kávu spařovat, se sítko stlačí dolů. Kávová sedlina se tak shromáždí na dně konvičky a čerstvě spařenou kávu si tak vychutnáváte bez sedliny. Kromě kávové sedliny nevzniká při této přípravě žádný odpad, což z konvičky french press dělá ekologickou alternativu ke kávovarům.
Ein Handfilter steht auf einem Küchentresen

Ruční filtr

Malým výletem do minulosti je spařování kávy v ručním filtru. V prodeji jsou ruční filtry například z plastu nebo porcelánu a podle materiálu se dají koupit už za pár desítek korun. Překapávanou kávu tak můžete úplně jednoduše připravovat po jednotlivých šálcích, ale i ve větším množství, což ovšem vyžaduje trochu trpělivosti. Stejně jako do překapávače se i do ručního filtru vkládá papírový filtr, do kterého se dává namletá káva. Do kávového filtru se pak lije horká voda tak dlouho, dokud nejsou šálek nebo konvice naplněné. Do ručního filtru se stejně jako do konvičky french press hodí káva namletá nahrubo.
Ein Pour Over-Kaffeebereiter steht auf einem Küchentresen

Pour Over

Konvička Pour over: představuje rychlou přípravu jako
u ručního filtru, ale bez filtračního papíru. Při přípravě kávy se požadované množství mleté kávy s jemným až středním mletím nasype přímo do permanentního filtru. Poté se přidá trochu vody, dokud není přibližně 1 cm nad kávovým práškem, a nechá se pomalu nabobtnat. Tomuto postupu se říká pre-infuze. Poté, co voda proteče, se pomalu krouživými pohyby přilévá zbývající voda od středu směrem ven. Nakonec se tenkým proudem nalije do středu, aby se udržovala hladina vody ve filtru. Ideální doba průtokuje 3 až 5 minut. Metoda Pour Over umožňuje optimální rozvinutí aromatické a intenzivní aroma a chuti kávy.
Ein Espressokocher steht auf einem Herd

Konvička na přípravu espressa

Konvička na přípravu espressa je dobrou alternativou přípravy espressa přímo na sporáku. V Itálii se tato nádoba nazývá také caffettiera nebo moka konvička. Nejznámější konvičkou na přípravu espressa je určitě osmiúhelný model, který se dá koupit v různých velikostech pro přípravu kávy v různých množstvích. I při použití této konvičky nevzniká kromě kávové sedliny žádný další odpad. Hodí se hlavně na přípravu silné kávy, protože množství mleté kávy nelze variovat. Integrovaný kovový filtr je totiž třeba naplnit mletou kávou až po okraj. Ovlivnit není možné ani množství vody, protože konvička se musí vždy naplnit až k určené značce.