×
Používáme soubory cookie, abychom mohli naše webové stránky lépe přizpůsobit Vašim potřebám. Používáním našich webových stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na Vašem počítači, tabletu nebo smartphonu. Více informací zde.
Schließen

Životabudič jménem káva

Proč vlastně bývá káva označována za životabudič? Na to se zeptáme dr. Gerharda Bytofa, biologa a odborníka na kávu. Ušlechtilými boby a látkami, které obsahují, se zabývá již dvacet let.

3 otázky pro odborníka na kávu ve společnosti Tchibo dr. Gerharda Bytofa

Dr. Gerhard Bytof se již od roku 2007 aktivně zabývá výzkumem a vývojem kávy pro společnost Tchibo.

Káva bývá často označována za životabudič – ale jaké konkrétní účinky se vlastně za tímto označením ukrývají?

Dr. Gerhard Bytof: Na prvním místě stojí každopádně účinek kofeinu. Kdybychom ale chtěli být úplně přesní, měli bychom to vlastně vyjádřit takto: kofein nezpůsobuje čilost, nýbrž spíš dočasně zabraňuje únavě.

Výsledek je však tentýž – přirozený obsah kofeinu v jednom až jednom a půl šálku kávy (tedy asi 50–100 mg / 150 ml) může přispívat k tomu, že jsme pozornější a dokážeme se lépe soustředit.
A co se dá říct o zdravotní snášenlivosti kofeinu v kávě?

Dr. Gerhard Bytof: Pití kávových nápojů má dnes již nejméně tisíciletou historii. Milovníci kávy si většinou sami najdou to správné množství, které jim dělá dobře, přičemž snášenlivost se liší od člověka k člověku. I k této otázce však existují oficiální vědecká stanoviska. Například Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nedávno prohlásil za bezpečný příjem 400 mg kofeinu denně u zdravého dospělého člověka (s výjimkou těhotných a kojících žen). To je přibližně čtyři až pět šálků kávy po 150 ml. Ostatně tato zpráva současně upozorňuje i na to, že v některých zemích mnoho lidí (až 33 %) přijímá pravidelně mnohem větší množství kofeinu (zejména ve formě kávy) – a že to nemusí automaticky znamenat, že by káva nějak ohrožovala zdraví.
Jaká další látka obsažená v kávě je pro Vás zajímavá?

Dr. Gerhard Bytof: Když jsme u těch životabudičů: Věděli jste, že zvláště při pražení espresa vzniká i vitamin? Je to vitamin B3, jinak známý i pod názvem niacin, který se vyskytuje v mase, rybách, obilninách a zelenině, ale také v pražené kávě; podporuje normální energetický metabolismus a může také zmírňovat projevy únavy.

Dvěma až třemi šálky espresa (podle způsobu přípravy až 100 ml) lze pokrýt 7,5 % denní potřeby niacinu – a to, aniž bychom přitom překročili množství kofeinu, které EFSA prohlásila za bezpečné. Kromě toho jsou zdrojem vitaminu B3 i espresa zbavená kofeinu. Tyto údaje samozřejmě opět platí pouze pro zdravé dospělé, nikoli pro těhotné a kojící ženy.

Nezapomínejme však: Dostatek vitaminu B3 nám samozřejmě zajišťuje především zdravá a rozmanitá strava, a lze ji proto vřele doporučit. Jak ale vidíme, dá se káva bez námitek skvěle včlenit do zdravého pojetí stravování.

Špičková káva pro každý druh přípravy

    
Barista Caffè Crema – 1 kg zrnkové kávy
Bohužel vyprodáno
Barista Caffè Crema – 1 kg zrnkové kávy
Se speciálním uzávěrem pro zachování čerstvého aroma
Intenzita:36
499 Kč Kč/kg:  499
Caffè Crema plná chuť – zrnková káva
Plná chuť a vůně s decentním čokoládovým akcentem
Intenzita:46
249 Kč Quickshop Kč/kg:  498
Privat Kaffee Brazil Mild – zrnková káva
Jemná a smetanová
249 Kč Quickshop Kč/kg:  498
Privat Kaffee Guatemala Grande – zrnková káva
Elegantně vyvážená
249 Kč Quickshop Kč/kg:  498
    
Privat Kaffee African Blue – zrnková káva
Plná a aromatická
249 Kč Quickshop Kč/kg:  498
Tchibo Exclusive - mletá káva
Káva s bohatou chutí a plným aroma
219 Kč Quickshop Kč/kg:  438
Tchibo Exclusive - mletá káva
Káva s bohatou chutí a plným aroma
119 Kč Quickshop Kč/kg:  476
Tchibo Exclusive intense - mletá káva
Směs Arabica a Robusta
119 Kč Quickshop Kč/kg:  476