Schließen

Životabudič jménem káva

Proč vlastně bývá káva označována za životabudič? Na to se zeptáme dr. Gerharda Bytofa, biologa a odborníka na kávu. Ušlechtilými boby a látkami, které obsahují, se zabývá již dvacet let.

3 otázky pro odborníka na kávu ve společnosti Tchibo dr. Gerharda Bytofa

Dr. Gerhard Bytof se již od roku 2007 aktivně zabývá výzkumem a vývojem kávy pro společnost Tchibo.

Káva bývá často označována za životabudič – ale jaké konkrétní účinky se vlastně za tímto označením ukrývají?

Dr. Gerhard Bytof: Na prvním místě stojí každopádně účinek kofeinu. Kdybychom ale chtěli být úplně přesní, měli bychom to vlastně vyjádřit takto: kofein nezpůsobuje čilost, nýbrž spíš dočasně zabraňuje únavě.

Výsledek je však tentýž – přirozený obsah kofeinu v jednom až jednom a půl šálku kávy (tedy asi 50–100 mg / 150 ml) může přispívat k tomu, že jsme pozornější a dokážeme se lépe soustředit.
A co se dá říct o zdravotní snášenlivosti kofeinu v kávě?

Dr. Gerhard Bytof: Pití kávových nápojů má dnes již nejméně tisíciletou historii. Milovníci kávy si většinou sami najdou to správné množství, které jim dělá dobře, přičemž snášenlivost se liší od člověka k člověku. I k této otázce však existují oficiální vědecká stanoviska. Například Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nedávno prohlásil za bezpečný příjem 400 mg kofeinu denně u zdravého dospělého člověka (s výjimkou těhotných a kojících žen). To je přibližně čtyři až pět šálků kávy po 150 ml. Ostatně tato zpráva současně upozorňuje i na to, že v některých zemích mnoho lidí (až 33 %) přijímá pravidelně mnohem větší množství kofeinu (zejména ve formě kávy) – a že to nemusí automaticky znamenat, že by káva nějak ohrožovala zdraví.
Jaká další látka obsažená v kávě je pro Vás zajímavá?

Dr. Gerhard Bytof: Když jsme u těch životabudičů: Věděli jste, že zvláště při pražení espresa vzniká i vitamin? Je to vitamin B3, jinak známý i pod názvem niacin, který se vyskytuje v mase, rybách, obilninách a zelenině, ale také v pražené kávě; podporuje normální energetický metabolismus a může také zmírňovat projevy únavy.

Dvěma až třemi šálky espresa (podle způsobu přípravy až 100 ml) lze pokrýt 7,5 % denní potřeby niacinu – a to, aniž bychom přitom překročili množství kofeinu, které EFSA prohlásila za bezpečné. Kromě toho jsou zdrojem vitaminu B3 i espresa zbavená kofeinu. Tyto údaje samozřejmě opět platí pouze pro zdravé dospělé, nikoli pro těhotné a kojící ženy.

Nezapomínejme však: Dostatek vitaminu B3 nám samozřejmě zajišťuje především zdravá a rozmanitá strava, a lze ji proto vřele doporučit. Jak ale vidíme, dá se káva bez námitek skvěle včlenit do zdravého pojetí stravování.

Špičková káva pro každý druh přípravy

    
  • Privat Kaffee Brazil Mild – zrnková káva
Jemná a smetanová
Intenzita:26
249
Kč/kg 498
Náhled
  • Privat Kaffee Latin Grande – zrnková káva
Elegantně vyvážená
Intenzita:36
249
Kč/kg 498
Náhled
  • Privat Kaffee African Blue – zrnková káva
Plná a aromatická
Intenzita:56
249
Kč/kg 498
Náhled
    
  • Tchibo Exclusive intense - mletá káva
Směs Arabica a Robusta
119
Kč/kg 476
Náhled
Bohužel vyprodáno
  • Caffè Crema plná chuť – zrnková káva
Plná chuť a vůně s decentním čokoládovým akcentem
Intenzita:46
249
Kč/kg 498