Hry, které můžete hrát venku

Když už je léto tady a slunce svítí, zahrada se promění v hřiště. Ať zvolíte jenga věž na ven, obří bublifuk, vikingské šachy nebo žonglování, bude Vás s našimi nápady na venkovní hry pobyt na zahradě bavit. A zapojí se všichni!

Nejlepší nápady na hraní na zahradě

Hry s padákem

S padákem vstupuje do hry pohyb. Hraní má mnoho variant a bude bavit děti i dospělé. Velkou výhodou je, že nikdo nemusí čekat nebo stát stranou, zapojit se mohou všichni. Představujeme Vám nápady na tři hry: „Tleskání”, „Katapult” a „Rybářská síť”.

Klasika: Házení kroužků

Jak na to: Každý hráč má pět hodů za sebou, hází se ze vzdálenosti asi 5 m. Jako cíl se dohodne pevně daný počet bodů. Kdo tohoto počtu dosáhne jako první, vyhrává.

Těžší varianta: Daný počet bodů (např. 100) musí být dosažen přesně. Pokud hráč tedy třeba při 90 bodech hodí 20, tyhle body se nepřičítají (= 110), ale odečítají (=70).

Při další variantě se musejí body získávat ve vzestupném počtu (takže nejprve 10, pak 20, 50 a potom znova 10 bodů atd.). Hody s jiným počtem bodů se nepočítají.

Vikingské šachy: Královna venkovních her

Jak se hrají vikingské šachy?

Jak se hrají vikingské šachy?

Vikingské šachy, zvané také „kubb”, se staly jednou z nejoblíbenějších venkovních her. V našem herním návodu ke stažení se dozvíte, jak se hrají.

1. Týmy se postaví vždy za svou základní čáru.

Aby se určilo, kdo začíná, jeden hráč z každého týmu hodí vrhací kolík co nejblíže králi, aniž by ho přitom porazil.

2. V našem videu tým A vyhrál a začíná. Hráči dostanou všech šest vrhacích kolíků (pokud možno, každý hráč stejný počet) a postaví se za vlastní základní čáru. Jeden za druhým teď házejí vrhací kolíky ve směru na kubby soupeřova týmu a snaží se je porazit.

3. Případ a): Pokud tým A pěti vrhacími kolíky porazil už všech pět kubbů soupeře, smějí hráči mířit šestým kolíkem na krále. Pokud i ten spadne, tým A vyhrál. Hra je u konce. Případ b): Pokud tým A neporazil žádného kubbu, tým B po šesti hodech sesbírá vrhací kolíky a je na řadě. Tak se týmy ve vrhání střídají, dokud nespadne první kubba. Případ c): Pokud tým A porazil jednoho nebo více kubbů protivníka, stanou se z nich tzv. polní kubby. Tým B sesbírá polní kubby a hází je do poloviny hracího pole týmu A.

V případě c) je třeba vzít v úvahu následující: • Polní kubby musejí být týmem B poražené v pořadí jako první, než se bude házet na vlastní kubby týmu A. Polní kubby mají být hozeny co nejblíže ke střední čáře.

• Pokud se do nich tým B ale nemůže trefit, smí tým A házet od výšky polního kubby, který je nejblíže králi. Šance trefit další kubby týmu B se tedy zvyšuje, čím blíže stojí polní kubby střední čáře.

• Pokud je král poražen dřív, než padly všechny protivníkovy kubby, nebo dokud jsou v protivníkově poli ještě vlastní polní kubby, je hra ztracena. Polní kubby tedy nesmějí být umisťovány moc blízko ke králi.

• Pokud je král poražen dřív, než padly všechny protivníkovy kubby, nebo dokud jsou v protivníkově poli ještě polní kubby domácího týmu, je hra ztracena. Polní kubby tedy nesmějí být umisťovány moc blízko ke králi.

• Pokud musíte házet víc polních kubbů, můžete se pokusit umístit je co nejblíže vedle sebe, aby s trochou štěstí při jednom hodu spadly dva nebo více polních kubbů.

• Na každého polního kubbu má tým B dva hody. Pokud kubba nespadne ani při druhém hodu do pole soupeře, smí tým A sám od základní čáry týmu B hodit kubbu do vlastní poloviny. Kubby ale musejí být vzdálené nejméně na délku vrhacího kolíku od krále a od hraničních kolíků.

4. Polní kubby hozené týmem B budou týmem A postaveny tam, kam dopadnou, přičemž je volbou týmu A, kterým směrem kubby nasměruje. Kubby, které dopadly na hraniční čáru, musejí být ovšem nasměrovány tak, aby z větší části stály v poli.

5. Tým B nyní hází jako první na polní kubby. Jakmile jsou poraženy, budou na zbytek hry vyňaty. Pokud přitom byl omylem trefen jeden z kubbů na hraniční čáře týmu A, musí být opět postaven. Teprve když jsou poraženy všechny polní kubby, může tým B dál házet na kubby na základní čáře týmu A.

6. Tým A nyní vrhá rovněž nejprve vlastní kubby, ty, což byly případně poraženy týmem B, do poloviny herního pole týmu B. Když tým B nedokáže porazit žádné kubby týmu A a v poli týmu A ještě stojí polní kubby týmu B, může tým A postoupit až do výše polního kubby, který stojí nejblíže králi.

7. Jakmile jeden tým porazil všechny kubby týmu protivníka, smí – opět od základní čáry – házet na krále. Pokud král spadne, daný tým vyhrál.

Více nápadů na venkovní hry

Jenga: Šikovnými prsty k výhře

Věž jenga patří mezi nejoblíbenější zručnostní hry do interiéru i exteriéru. Hra se připraví tak, že se z mnoha dřevěných kostek vyskládá věž, potom se začíná hrát: Hráči po řadě vytahují jednou rukou kostky z libovolného místa věže a pokládají je opět nahoru na věž. Kdo způsobí, že se věž zhroutí, prohrává.

Komu se podaří největší mýdlová bublina?

Už po mnoho generací patří foukání bublin k nejveselejším venkovním hrám. Pro tuhle velkou zábavu toho není mnoho potřeba: Můžete se do toho pustit se speciálními plastovými kroužky a vlastnoručně vyrobeným mýdlovým roztokem. Největší mýdlové bubliny se podaří s použitím šňůry, která se drží na dvou tyčkách a vždy se protáhne roztokem. Opravdová lahůdka na každou zahradní slavnost!
Recept: Mýdlový roztok vlastnoruční výroby

Jak na to:

Abychom uměli vykouzlit neobyčejně stabilní a také veliké mýdlové bubliny, otestovali jsme různé recepty. Tohle je náš favorit!

Potřebujete:
100 g 2–3 polévkové lžíce
1,4 l 150 ml
12 ml
cukru
soli
vody koncentrovaného přípravku na mytí nádobí glycerinu

Postup:
1. Začněte s cukrovým roztokem: 200 ml vody zahřejte v hrnci. Vmíchejte cukr a sůl, dokud se krystaly úplně nerozpustí.

2. V jiné nádobě smíchejte prostředek na nádobí s 200 ml vody (nikoli s tou předem ohřátou).

3. Směs s prostředkem na nádobí přelijte do hrnce s cukrovou vodou.

Přidejte zbylý litr vody a glycerin a opatrně promíchejte (aniž byste vyrobili příliš mnoho pěny).

4. Celou směs nechte zhruba dvě hodiny dobře proležet – hotovo!

Tipy:
Voda z vodovodu, která obsahuje příliš vysoký obsah vápníku, naváže mýdlo z mycího prostředku. Lepší je destilovaná voda (např. z lékárny).
Nejvhodnější jsou mycí prostředky s vysokým obsahem tensidů. Často jde o americké prostředky.

Žebříčkový golf: Dobré míření je půl výhry

Při venkovní hře známé také jako „žebříčkový golf” se spojené „bolas” házejí na tyčky. Nejspodnější tyčka přináší 3 body, prostřední 2 a nejvyšší 1 bod. Každý ze dvou týmů dostane tři bolas a týmy se v házení střídají. Pokud na tyčkách zůstanou viset bolas ze všech hodů daného týmu, dostává tento tým extra bod. Každý tým tak může při každém průchodu získat maximálně 10 bodů.

Počítají se pouze hody, které na konci kola ještě visí a v průběhu daného kola nespadly nebo nebyly soupeřem „sestřeleny“. Hra končí, jakmile jedno z družstev dosáhne 21 bodů.

Hry na zahradu: Objednávejte nyní na tchibo.cz!

Tchibo Praha, spol. s r.o.

Objevit ještě víc

Do kolekce Do kolekce
  • Poi s LED, 1 pár
399
299
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 299 Kč
-25 %
Poi s LED, 1 pár
399
299
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 299 Kč
zbývá pár kusů
Vrták na kaštany a louskáček 2 v 1
249
zbývá pár kusů
  • Mini hra Kubb
299
99
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 99 Kč
-66 %
Mini hra Kubb
299
99
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 99 Kč
zbývá pár kusů
Sada na plážový tenis
399
zbývá pár kusů
  • Sportovní létající talíř
149
129
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 129 Kč
-13 %
Sportovní létající talíř
149
129
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 129 Kč
zbývá pár kusů
XL šachy
1 490
zbývá pár kusů
zbývá pár kusů
Sada na pétanque
499
zbývá pár kusů
zbývá pár kusů
  • Švihadlo
199
119
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 119 Kč
-40 %
Švihadlo
199
119
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 119 Kč
zbývá pár kusů