Nést odpovědnost

S recyklovanými materiály pro více udržitelnosti

Každý rok skončí jen ve světových mořích a oceánech 4,8 až 12 mil. tun plastového odpadu – jsou to mimo jiné nesčetné PET láhve, rybářské sítě a další plastové odpady. Jiné zdroje, jako jsou zbytky koberců nebo výrobky z bavlny, končí z velké části na skládkách odpadů a zatěžují naše životní prostředí.

Díky recyklaci můžeme tyto cenné suroviny vnést zpět do hospodářského koloběhu a vytvořit z nich něco nového. Při tom neustále hledáme inovativní řešení, aby naše výrobky byly čím dál udržitelnější.

Ze starého nové:
Výrobky z recyklovaného plastu

Plasty jsou mnohem víc než jen pouhý odpad: již řadu let využíváme inteligentní procesy zpracování, které nám umožňují transformovat odpad na nová, udržitelná vlákna. Díky tomu jsou některé z našich produktů vyrobené např. z recyklovaných PET láhví (polyester), starých rybářských sítí, zbytků plastů a textilních odpadů, jako jsou zbytky koberců a textilu (např. vlákno Econyl®). Jen v roce 2021 jsme pro výrobu našeho textilu z recyklovaných materiálů zpracovali nejméně 133 milionů PET lahví.
* Zdroj: Textile Exchange (vlastní výpočet na základě Shen L., et al. (2010) Resour Conserv Recycl, 55 (1), 34–52)
Nové materiály pro další zpracování lze získat jak z plastového odpadu vzniklého při výrobě textilu a jiného zboží (tzv. předspotřebitelský odpad), tak ze starých obalů nebo vyřazených výrobků (tzv. postspotřebitelský odpad).

3 dobré důvody pro recyklované plasty:

Snížení množství plastových odpadů

Produkty z recyklovaného plastu umožňují jeho smysluplné využití, a navíc snižují potřebu výroby zcela nových materiálů.

Snížení množství oxidu uhličitého

Při výrobě textilií z recyklovaných plastů se spotřebovává méně surové ropy. Díky tomu vzniká méně skleníkových plynů, což přispívá k ochraně oceánů a atmosféry.

Úspora energie

Produkty, při jejichž výrobě se spotřebovává méně energie, přispívají k ochraně životního prostředí.

Druhý život pro vlnu a kašmír

Tak příjemná je udržitelnost: při výrobě svých produktů s recyklovanou vlnou a recyklovaným kašmírem tyto cenné přírodní materiály obnovujeme a znovu zpracováváme. Tímto způsobem chráníme cenné přírodní zdroje a současně zachováváme vysokou kvalitu svých produktů.

2 dobré důvody pro recyklaci vlny a kašmíru

Ochrana pastvin

Díky recyklaci vlny a kašmíru je celkově potřeba méně půdy pro chov zvířat. To je prospěšné jak pro životní prostředí, tak pro zvířata.

Opakované využití

Recyklovaná vlna a recyklovaný kašmír jsou udržitelnými alternativami k nové vlně. Stávající materiál je totiž smysluplným a ekologicky obzvlášť šetrným způsobem používán k výrobě nových produktů.

Co vše zvládne recyklovaná bavlna

Více než 80 % všech vysloužilých bavlněných produktů končí na skládkách odpadů. Přitom už existují skvělé možnosti, jak značnou část z nich znovu zhodnotit. Při výrobě svých produktů s recyklovanou bavlnou vracíme tento přírodní materiál zpět do hospodářského koloběhu a zpracováváme jej na nová, udržitelná vlákna.

3 dobré důvody pro recyklovanou bavlnu:

Úspora vody

Recykluje-li se bavlna na nové produkty, je potřeba pěstovat méně nové bavlny. Tím se ušetří značné množství vody.

Ochrana půdy

Díky recyklaci bavlny je celkově potřeba méně půdy pro pěstování – a to je dobré pro životní prostředí.

Menší množství chemikálií

Při výrobě produktů z recyklovaných bavlněných vláken nejsou potřeba žádné syntetické chemikálie, jako jsou pesticidy a hnojiva.

Speciální vlákno

Slyšeli jste už o lyocellových vláknech TENCEL™ s technologií REFIBRA™? Takto vyráběná udržitelná celulózová vlákna jsou naprosto speciální a my je už teď používáme k výrobě řady módních produktů. Díky upcyklaci zbytků bavlny a jejich smíchání s celulózou z certifikovaného lesního hospodářství vznikají zcela nová vlákna. Výsledkem je menší množství odpadních vod než při výrobě běžných vláken – a také méně odpadů.

Recyklace bez hranic

Co všechno lze recyklovat? Je toho spousta! Abychom mohli využívat existující zdroje, neustále hledáme nová, inovativní řešení. Pro některé ze svých produktů například používáme kávovou sedlinu a vyrábíme z ní funkční vlákna. Zní to prazvláštně, ale je to nesmírně praktické! Neboť z těchto kávových vláken lze vyrábět skvělé sportovní oblečení – a také papír, který používáme k výrobě svých katalogů. Na jejich výrobu dokonce recyklujeme kávovou sedlinu ze svých vlastních obchodů Tchibo.

Snižujeme tak množství odpadů a využíváme místo toho jedinečné vlastnosti těchto zdrojů, abychom z nich vyrobili naprosto jedinečné produkty.

Co jsme si předsevzali:

Již jsme dosáhli značného pokroku – ale přesto toho máme ještě hodně v plánu! Aktuálně pochází 14 % našich produktů se syntetickými vlákny z recyklovaných zdrojů. Do roku 2025 bychom chtěli syntetická vlákna ziskávat 100% z udržitelných materiálů. Kromě toho pracujeme na řešeních, která umožní, že již brzy budou i naše produkty bez problémů recyklovatelné. Díky tomu budeme moci společnými silami dlouhodobě chránit naše životní prostředí.

Děkujeme, že s námi sázíte na více udržitelnosti!