Jak zdravě jíst a pít

To Vám bude chutnat: Naše tipy na čerstvé smoothie, veganské lahůdky a detoxikační pokrmy Vám pomohou začít den lahodným způsobem. A naše nápadité recepty ve Vás vyvolají zdravé chutě!

Kdy se stravujeme zdravě?

Zdravá strava vsází na čerstvé suroviny, sezónní ovoce a zeleninu. Eliminuje hotová jídla nebo fastfoodová jídla a snaží se držet spotřebu masa v určitých mezích. Pokuste se kupovat maso z chovů podporujících humánní zacházení se zvířaty, i když je takové maso dražší. Jezte raději méně masa – maso by mělo být výjimkou, nikoli pravidlem.

Na čem u veganské stravy záleží

Veganská kuchyně se kompletně zříká živočišných produktů. Každý, kdo se chce stravovat vegansky, by měl proto v bohaté míře jíst zeleninu, obiloviny a ovoce. Zejména vápník a vitaminy D a B12 je potřeba cíleně doplňovat. Ten, kdo tyto principy dodržuje, přijímá zdravou, nízkotučnou stravu, která snižuje pravděpodobnost srdečních onemocnění a přispívá k aktivní ochraně životního prostředí.

Detoxikace: Očistná kúra pro tělo

Detoxikační kúra pomáhá tělu aktivně se zbavit škodlivých látek. Detoxikační kuchyně zahrnuje hodně tekutin, čerstvé ovoce, zeleninu a čerstvé suroviny. Zcela tabu je naopak kofein, cigarety a cukr. Také maso, mléko a jogurty byste během detoxikace měli ze svého jídelníčku vyškrtnout.

Pestré a zdravé: Recepty na lahodné smoothie

Ovocné pyré známé pod názvem "smoothie" je zdravá a současně lahodná vitaminová bomba. Vyrábí se rozmixováním čerstvého ovoce a zeleniny – zůstávají tak zachovány všechny vitaminy a minerální látky, které by vařením byly částečně zničeny. Mixování otvírá buněčnou stěnu, a zlepšuje tak schopnost absorpce zdravých látek a živin.

Momentálně jsou trendy zelené smoothie: Podle chuti můžete k lahodným ovocným a zeleninovým smoothie přidat zelené lístky, např. bazalku, koriandr nebo rukolu. Přitom je potřeba dbát na poměr ovoce, zeleniny a zelených bylin. Tip: Čím vyšší podíl zelených surovin, tím chutnější je nápoj.
Zelené energetizující smoothie
Zelené energetizující smoothie

Suroviny:

  • 70 g polníčku
  • 3 snítky bazalky
  • 1 kousek zázvoru o velikosti lískového oříšku (cca 10 g)
  • 1 banán
  • 1 kiwi
  • 300 ml pomerančové šťávy
  • ½ polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 polévková lžíce oleje
  • sůl
Pro 2 osoby | Doba přípravy: 10 minut | Na osobu: 195 kcal
1. Polníček přeberte, očistěte, omyjte a osušte. Ze snítek bazalky otrhejte lístky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na velmi drobné kostičky. Banán a kiwi oloupejte a nakrájejte na malé kousky.

2. Všechny připravené suroviny smíchejte s pomerančovou šťávou, citrónovou šťávou, olejem a troškou soli. Jemně rozmixujte buď tyčovým mixérem, nebo ve stolním mixéru.

3. Smoothie rozdělte do dvou sklenic a ihned podávejte.

VÝBORNÁ VARIANTA: Namísto bazalky použijte 1–2 snítky máty, které smoothie propůjčí svěží mentolovou chuť. Polníček lze případně nahradit baby špenátem.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov (M. Kintrup: "Vegan für Faule", strana 16)
Broskvovomangové smoothie
Broskvovomangové smoothie

Suroviny:

  • 150 g zralého manga
  • 1 velká žlutá broskev
  • ½ banánu
  • 6 kostek ledu
  • 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1–2 pomerančové sušenky (podle chuti)
na 1 sklenici (350 ml) | Doba přípravy: 10 minut | Jedna porce: cca 340 kcal
1. Oloupejte mango, dužinu odkrojte ostrým nožem od pecky a nakrájejte na kostičky. Broskev omyjte, osušte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu nakrájejte na kostičky. Banán rozkrájejte na kousky.

2. Ledové kostky nadrťte. Mango, broskev, banán a limetkovou šťávu dejte do mixéru a rozmixujte na jemné pyré. Přidejte led a znovu mixujte tak dlouho, dokud nevznikne krémové smoothie. Nalijte smoothie do sklenice, podle libosti nadrobte nahoru sušenky a čerstvé konzumujte.

TIP: Čerstvé letní smoothie chutná nejlépe s čerstvým zralým ovocem. Dejte pozor na kvalitu ovoce – když budete mít kvalitní ovoce, nemůže se nic pokazit.


© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov
(T. Dusy: „Smoothies – Obst-Power im Glas“, strana 12)
Červená vitaminová bomba
Červená vitaminová bomba

Suroviny:

  • 300 g ananasu
  • 80 g červené řepy
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč
  • 50 ml mrkvové šťávy
  • 1 kousek čerstvého zázvoru (cca 3 cm)
  • 1 čajová lžička řepkového oleje
Na 1 sklenici (350 ml) | Doba přípravy: 10 minut | 1 sklenice: cca 410 kcal
1. Oloupejte ananas a vykrojte tvrdý košťál. Odstraňte co nejvíce dřevnatých "oček". Dužinu nakrájejte na kousky. Oloupejte červenou řepu (doporučujeme navléknout si na tento úkon gumové rukavice, červená řepa totiž barví; bio červenou řepu nemusíte loupat) a nakrájejte ji na větší kousky. Jablko omyjte a rozčtvrťte, pomeranč vymačkejte. Zázvor oloupejte.

2. Čtvrtky jablka a červenou řepu společně s mrkvovou a pomerančovou šťávou rozmixujte najemno. Pak přidejte ananas a zázvor a znovu pořádně promixujte. Nalijte do sklenice, hotový nápoj zakápněte olejem a před pitím promíchejte.

Mrkev má vysoký obsah betakarotenu, který má příznivý vliv na zrak, pleť a vlasy. Červená řepa je zase kromě kyseliny listové bohatá také na vitamin A. K jejich lepšímu přijímání potřebuje naše tělo vitamin C: jablko, pomeranč a ananas jsou tedy ideálními partnery! Kdo má odšťavňovač, může namísto mrkvové šťávy použít 150 g bio mrkve nakrájené na kousky. Veškeré ovoce a zeleninu včetně zázvoru po částech odšťavněte, smíchejte s trochou řepkového oleje a nalijte do sklenice.

VARIANTA: JABLEČNOMRKVOVÁ ŠŤÁVA: Jablečnomrkvová šťáva se zázvorem – to je už dnes prakticky klasika. Na jednu sklenici o obsahu 250 ml budete potřebovat 500 g oloupané, na kousky nakrájené mrkve. Pak omyjte a rozčtvrťte jedno sladkokyselé jablko. Podle chuti si připravte 2–4 cm čerstvého zázvoru. Mrkev, jablko a zázvor odšťavněte v odšťavňovači, nalijte do sklenice a zakápněte několika kapkami řepkového oleje.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov

(T. Dusy: „Smoothies – Obst-Power im Glas“, strana 10)
Pomerančovomrkvové smoothie s čerstvým koriandrem
Pomerančovomrkvové smoothie s čerstvým koriandrem

Suroviny:

  • 4 velké mrkve
  • 4 pomeranče
  • 2–3 limetky
  • 1 malý svazek zeleného koriandru
Pro 4 osoby | Doba přípravy: 15 minut | Jedna porce: cca 80 kcal
1. Mrkev oloupejte a pak pomocí škrabky naloupejte několik dlouhých, pokud možno tenkých proužků na ozdobu, které si zatím odložíte stranou. Zbývající mrkev nakrájejte na větší kousky.

2. Vymačkejte šťávu z limetky. Koriandr opláchněte, oklepáním zbavte vlhkosti a ze snítek otrhejte lístky. Obojí vložte do stolního mixéru nebo odšťavňovače a rozmixujte najemno nebo odšťavněte.

3. Aranžování: Smoothie naplňte do čtyř sklenic (podle libosti můžete sklenice nechat nejdříve několik minut v mrazničce namrznout) a servírujte ozdobené tenkými proužky mrkve.

TIP: Máte rádi koriandr? Je možné, že nepatříte mezi jeho příznivce. Mrkev a pomeranč se dá dobře kombinovat také s petrželkou nebo kerblíkem.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov

(G. Gugetzer: "ROH", strana 72)

Jak si vychutnat veganskou kuchyni: Zdravé recepty pro fajnšmekry

Je u veganské stravy nutné vzdát se prakticky všeho, co dobře chutná? A je to vůbec zdravé? Tyto otázky si při pomyšlení na veganskou stravu často klademe. Je pravda, že je potřeba velmi pečlivě vybírat potraviny, abychom se vyhnuli nedostatku živin. Proto je důležitý pestrý mix různých komponent, který zajistí, že budete dostatečně zásobováni nezbytnými vitaminy, minerálními látkami a bílkovinami. Ten, kdo dodržuje tato pravidla, žije s veganskou výživou zdravě a bez nadbytečného množství tuků. A to, že veganské recepty mohou být nejen zdravé, ale také lahodné, dokazují naše recepty.
Cuketa se zeleným chřestem a pistáciovým pestem
Cuketa se zeleným chřestem a pistáciovým pestem

Suroviny:

  • 2 cukety
  • 8 výhonků zeleného chřestu
  • 2 polévkové lžíce pistácií
  • 1 malý svazek bazalky
  • 4 polévkové lžíce za studena lisovaného olivového oleje
  • 1 čajová lžička jemné soli (např. růžové himalájské soli)
  • trocha jablečného octa (podle chuti)
Pro 4 osoby | Příprava: cca 30 minut | Jedna porce: cca 155 kcal
1. Cuketu omyjte a očistěte. Postupně ji nakrájejte v kráječi na zeleninové spirály a ve výsledné formě dlouhých špaget vložte do nádobky. Vždy podle typu vám zbude 1–3 cm silný kousek cukety, který můžete použít na smoothie. Nebo můžete tento zbytek cukety kompletně rozkrájet nožem na nudličky.

2. Výhonky chřestu omyjte a odkrojte dřevnaté konce. Hlavičky chřestu odkrojte, překrojte podélně napůl a odložte stranou na ozdobu. Výhonky chřestu rozkrájejte pomocí škrabky na chřest nebo loupače na chřest po celé délce na tenoučké, téměř průsvitné proužky a přidejte je k cuketě.

3. Polovinu pistáciových jader nasekejte nahrubo. Ze snítek bazalky otrhejte lístky a 8 pěkných lístků si odložte stranou na ozdobu. Zbytek lístků vložte společně s celými pistáciemi, olivovým olejem, trochou soli a případně jablečným octem do vysoké mixovací nádoby a vše tyčovým mixérem najemno rozmixujte. Pesto nalijte přes cuketu a chřest a dobře vmíchejte.

4. Aranžování: Uprostřed čtyř talířů na těstoviny nebo na polévku vytvořte nadýchané hromádky zeleniny. Vršek ozdobte hlavičkami chřestu, nasekanými pistáciemi a odloženými lístky bazalky.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov

(G. Gugetzer: "ROH", strana 34)
Zeleninové závitky s lupinovým filetem
Zeleninové závitky s lupinovým filetem

Suroviny:

  • 200 g mraženého zeleného hrášku
  • 1 lusk čerstvé červené chilli papričky
  • 6 snítek máty
  • 4 polévkové lžíce sójové smetany
  • sůl a pepř
  • 1 lusk červené papriky
  • 2 jarní cibulky
  • 50 g výhonků tolice vojtěšky (alfalfa) nebo ředkviček
  • 4 pšeničné tortilly (hotový výrobek, průměr 24 cm)
  • 200 g filetu z lupiny sladké
  • 1 polévková lžíce oleje
  • dřevěné špejle
Pro 4 osoby | Doba přípravy: cca 25 minut | Jedna porce: cca 355 kcal
1. Troubu předehřejte na 80 °C. Zelený hrášek spařte vroucí vodou a nechte cca 4 minut odstát. Pak vodu slijte a nechte hrášek okapat. Mezitím vezměte chilli papričku, rozkrojte ji, zbavte zrníček, omyjte a najemno nakrájejte. Snítky máty opláchněte, oklepáním osušte, lístky otrhejte a nakrájejte na jemné proužky. Hrášek a sójovou smetanu rozmixujte najemno, přimíchejte chilli a mátu a dochuťte solí a pepřem.

2. Paprikový lusk překrojte napůl, očistěte, omyjte a nakrájejte na jemné proužky. Jarní cibulky očistěte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Výhonky tolice vojtěšky opláchněte horkou vodou a nechte okapat. Tortillové placky nechte cca 8 minut ohřívat na roštu v horké troubě, aby se tortilla dala lépe srolovat.

3. Mezitím nakrájejte lupinový filet nejdříve na plátky, pak na jemné proužky. Proužky lupiny smažte na horkém oleji na pánvi při středně velké teplotě cca 2 minuty.

4. Tortilly potřete hráškovým krémem, ale okraj nechte (asi na šířku prstu) nepotřený. Proužky lupiny, papriku, jarní cibulku a výhonky rovnoměrně rozložte na tortillu, tu pak srolujte a upevněte párátky.

VARIANTA: Očistěte a omyjte 200 g špičatého zelí, nakrájejte je na jemné proužky. Posypejte zelí 1 čajovou lžičkou soli a pořádně promněte rukama. Příprava dresinku: smíchejte 1 polévkovou lžíci octa se 100 ml sójové smetany, 1 polévkovou lžící oleje, solí a pepřem. Zelí vymačkejte a promíchejte s dresinkem. Tortilly ohřejte, jak je uvedeno výše. Obložte je 1–2 listy salátu, pak rovnoměrně pokryjte salátem coleslaw, srolujte a upevněte párátky.


© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov
(M. Kittler: "Expresskochen Vegan", strana 10-11)
Ovocný crumble
Ovocný crumble

Suroviny:

  • 250 g meruněk
  • 300 g červených plodů (např. rybíz, ostružiny, jahody)
  • ½ čajové lžičky dřeně z vanilkového lusku
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 60 g vlašských ořechů nebo loupaných mandlí
  • 40 g sušených třešní
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 4 polévkové lžíce agávového koncentrátu
  • mletá skořice
  • 200 g sójového jogurtu natur
Pro 4 osoby | Doba přípravy: 20 minut | Jedna porce: cca 320 kcal
1. Meruňky omyjte, rozpulte, zbavte pecek a rozkrájejte na podélné kousky. Červené plody přeberte a v případě potřeby krátce propláchněte. Jahody očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Meruňky a červené plody smíchejte v nízké nádobě s vanilkou, cukrem a citrónovou šťávou.

2. Ořechy nebo mandle, třešně, ovesné vločky, 3 polévkové lžíce agávového koncentrátu a ¼ čajové lžičky skořice mixujte v robotu nebo pomocí tyčového mixéru tak dlouho, dokud hmota nezíská jemnou sypkou konzistenci. Výsledný mix rozložte na ovoce. Podávejte s jogurtem, do kterého jste zamíchali zbytek agávového koncentrátu.


© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov
(M. Kittler: "Expresskochen Vegan", strana 55)
Tofu špízy s cukrovým hráškem
Tofu špízy s cukrovým hráškem

Suroviny:

  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1–2 čajové lžičky sambal oelek
  • 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • pepř
  • 400 g tofu (natur)
  • 1 kousek zázvoru (cca 20 g)
  • 250 g cukrového hrášku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 200 g jemných jáhel
  • 1 čajová lžička mleté kurkumy
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 180 g arašídového pyré
  • 160 ml kokosového mléka (z plechovky)
  • sůl
  • olej k pomazání
  • 12 dřevěných nebo bambusových grilovacích jehel
Pro 4 osoby | Příprava: cca 30 minut | Jedna porce: cca 650 kcal
1. Gril v troubě nebo troubu předehřejte na 250 °C. Do mísy dejte sójovou omáčku, javorový sirup, sambal oelek a limetkovou šťávu. Vše promíchejte a dochuťte pepřem. Tofu osušte a nakrájejte na 2 cm velké kostičky. Vložte nakrájené tofu do marinády a průběžně obracejte. Dřevěné nebo bambusové jehly namočte do vody.

2. Zázvor oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Cukrový hrášek omyjte a větší lusky podélně rozkrojte. Jarní cibulku očistěte, omyjte a bílou a světle zelenou část nakrájejte odděleně na jemné kroužky. V hrnci ohřejte olej, dejte do něj jáhly, zázvor a bílou část jarní cibulky a vše cca 2 minuty smažte. Vmíchejte kurkumu, vše podlijte vývarem a vařte. Směs pak nechte zakrytou pokličkou při střední teplotě cca 10 minut bobtnat.

3. Mezitím vyndejte kostičky tofu z marinády (marinádu si odložte stranou), nechte okapat a napíchněte na grilovací jehly. Na rošt položte jeden kus alobalu a potřete jej trochou oleje. Špízy položte na alobal a nechte je v horké troubě nebo na grilu v troubě 6–8 minut grilovat. Během grilování špízy jednou obraťte.

4. Cukrový hrášek a zelenou část jarní cibulky přidejte k jáhlům a nechte vše ještě cca 5 minut vařit. Arašídové pyré, zbývající marinádu a kokosové mléko smíchejte v hrnci a vařte za střední teploty cca 1 minutu. Jáhly se zeleninou dochuťte solí a pepřem. Podávejte se špízy a arašídovou omáčkou.

TIP: Namísto grilu v troubě můžete tofu špízy grilovat v létě také venku – na grilu na dřevěné uhlí nebo na plynovém grilu. V takovém případě grilujte špízy nejlépe na olejem lehce potřené hliníkové grilovací misce položené na gril.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov

(M. Kittler: "Expresskochen Vegan", strana 40-41)
Čokoládový puding
Čokoládový puding

Suroviny:

  • 100 g veganské hořké čokolády (min. obsah kakaa: 70 %)
  • ½ l mandlového mléka
  • 3 polévkové lžíce škrobu
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 50 g cukru
  • 1 špetka mleté skořice
  • 100 ml sójové smetany (ke šlehání)
  • 1–2 balení ztužovače šlehačky
  • 1 polévková lžíce sušených plodů kustovnice čínské (goji)
Pro 4 osoby | Příprava: cca 15 minut | Jedna porce: cca 390 kcal
1. Čokoládu nasekejte nahrubo. 400 ml mandlového mléka nalijte do hrnce a pomalu zahřívejte. Přidejte 75 g čokolády a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit.

2. Zbývající mandlové mléko dejte do nádoby společně se škrobem, kakaem, cukrem a skořicí a směs vymíchejte do hladka. Mandlové mléko s čokoládou za stálého míchání přiveďte k varu, vmíchejte první směs s kakaem a škrobem a vše nechte při střední teplotě 1–2 minuty vařit. Hrnec pak sundejte ze sporáku. Horký puding rozdělte do čtyř misek (o obsahu cca 150 ml), zakryjte potravinářskou fólií a nechte 1–2 hodiny chladit.

3. Před servírováním vyšlehejte sójovou smetanu se ztužovačem šlehačky do tuha. Plody kustovnice čínské nasekejte nahrubo. Na každou misku s pudinkem naaranžujte kopeček šlehačky a posypejte zbytkem nasekané čokolády a plody kustovnice čínské.

VARIANTA: Krupičný pudink s vanilkou a třešněmi Vezměte 1 vanilkový lusk, podélně jej rozkrojte a vyškrábejte z něj dužinu. Vanilkový lusk a dužinu povařte s ½ l mandlového mléka a 3 polévkovými lžícemi cukru. Za stálého míchání pomalu vsypejte 100 g krupice z tvrdé pšenice a nechte za mírné teploty 2–3 minuty bobtnat. Sundejte hrnec ze sporáku, slijte 100 g hedvábného tofu a vmíchejte do hrnce. Puding rozdělte do čtyř formiček, které jste předem vypláchli studenou vodou. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout. Mezitím nechte zkaramelizovat 3 polévkové lžíce cukru. Přidejte 300 g mražených višní, přiklopte pokličkou a nechte za mírné teploty cca 5 minut dusit. Průběžně zamíchejte. Nakonec vmíchejte ½ čajové lžičky rostlinného pojidla (např. guarové moučky). Krupičný pudink servírujte s horkými třešněmi.


© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov
(M. Kittler: "Expresskochen Vegan", strana 56-57)

Detoxikace: Recepty na očistu těla

Cílem detoxikačních kúr je zbavit tělo všeho, co mu škodí. Během takové kúry by měl člověk jíst pouze takové potraviny, které jeho tělu prospívají a které jej nezatěžují. Alkohol, nikotin nebo kofein jsou tabu. Při vaření je potřeba používat pouze čerstvé, kvalitní suroviny, které neobsahují žádná dochucovadla nebo jiné přidané látky. Vařte a jezte uvědoměle. Vychutnejte si své jídlo. S vědomím, že pro sebe děláte něco prospěšného, Vám uvařená jídla budou chutnat dvojnásob.
Kuřecí salát s kokosovým chilli dressingem
Kuřecí salát s kokosovým chilli dressingem

Suroviny:

  • 100 g dlouhých fazolových lusků (z prodejny asijských potravin) | které se dají jíst také syrové
  • 50 g listového špenátu
  • 1 červená chilli paprička
  • 2 polévkové lžíce arašídového oleje
  • 1 bio limetka
  • 1 polévková lžíce agávového koncentrátu (z prodejny bio potravin)
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 5 snítek zeleného koriandru
  • 75 ml kokosového mléka
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky (z prodejny asijských potravin)
Pro 2 osoby | Příprava: cca 30 minut | Jedna porce: cca 560 kcal
1. Fazolové lusky omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky dlouhé 2 cm. Špenát omyjte, přeberte a osušte. Chilli papričku omyjte a překrojte podélně napůl, odstraňte stopku a zrníčka a lusk nakrájejte na jemné proužky.

2. Do pánve nalijte arašídový olej a nechte jej při střední teplotě ohřát. Limetku omyjte pod horkou vodou a pomocí struhadla nastrouhejte část limetkové kúry do oleje (3–4 strouhací pohyby). Přidejte proužky chilli papričky a agávový koncentrát a nechte cca 1 minut pěnit. Pak v okořeněném oleji osmahněte dohněda kuřecí prsní řízky z obou stran - cca 7 minut z každé strany.

3. Mezitím si omyjte koriandr a nasekejte jej najemno i se stonky. Limetku překrojte napůl a vymačkejte z ní šťávu. Ve velké míse smíchejte kokosové mléko s limetkovou šťávou, rybí omáčkou a koriandrem.

4. Špenát servírujte s fazolovými lusky na dvou talířích. Kuřecí prsní řízky nakrájejte na silnější plátky a naaranžujte na salát. Přelijte dresinkem a servírujte se salátem.


© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov
(N. Staabs: "Detox - Das Kochbuch", strana 116)
Detoxikační müsli
Detoxikační müsli

Suroviny:

  • 1/2 banánu
  • 1 pomeranč
  • 50 g čtyřzrnných vloček (z prodejny bio potravin)
  • 1 mango
  • 1 polévková lžíce sušených brusinek
  • semínka chia (z prodejny bio potravin)
Pro 2 osoby | Příprava: cca 10 minut | Jedna porce: cca 255 kcal.
1. Banán oloupejte. Pomeranč překrojte napůl a vymačkejte z něj šťávu. Půlku banánu rozmačkejte vidličkou společně s pomerančovou šťávou na kaši. Vmíchejte čtyřzrnné vločky a nechte chvíli odpočinout.

2. Mango oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ty pak společně s brusinkami zamíchejte do müsli. Nakonec posypejte semínky chia a podávejte.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mnichov

(N. Staabs: „Detox - Das Kochbuch“, strana 18)

Kuchyňské pomůcky pro zdravou kuchyni

Se správnými kuchyňskými pomůckami budete mít zdravé recepty připraveny obratem ruky. Tyto kuchyňské pomůcky by ve Vaší kuchyni rozhodně neměly chybět.
Tchibo Praha, spol. s r.o.

Objevit ještě víc

Do kolekce Do kolekce
  • Elektrický napěňovač mléka, černý
  • Elektrický napěňovač mléka, červený
  • Elektrický napěňovač mléka, bílý
  • Elektrický napěňovač mléka, meruňkový
Elektrický napěňovač mléka na přípravu teplé a studené mléčné pěny – jednoduše stisknutím tlačítka
749
Náhled
Elektrický napěňovač mléka, černý
Elektrický napěňovač mléka, červený
Elektrický napěňovač mléka, bílý
Elektrický napěňovač mléka, meruňkový
Elektrický napěňovač mléka na přípravu teplé a studené mléčné pěny – jednoduše stisknutím tlačítkaElektrický napěňovač mléka na přípravu teplé a studené mléčné pěny – jednoduše stisknutím tlačítkaElektrický napěňovač mléka na přípravu teplé a studené mléčné pěny – jednoduše stisknutím tlačítkaElektrický napěňovač mléka na přípravu teplé a studené mléčné pěny – jednoduše stisknutím tlačítka
749
749
749
749
Dózy na uchovávání potravin, 5 ks
799
  • Litinový hrnec, bílý
  • Litinový hrnec, červený
1 990
1 490
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 490 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 490 Kč
-25 %
-25 %
Litinový hrnec, červený
Litinový hrnec, bílý
1 990
1 490
1 990
1 490
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 490 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 490 Kč
  • Litinový hrnec, červený
  • Litinový hrnec, bílý
1 990
1 490
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 490 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 490 Kč
-25 %
-25 %
Litinový hrnec, červený
Litinový hrnec, bílý
1 990
1 490
1 990
1 490
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 490 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 490 Kč
Litinový pekáč, krémový
1 990
Ochrana proti přetečení
349
Pánev z nerezové oceli s dřevěnou rukojetí, cca 20 cm
Pánev z nerezové oceli s dřevěnou rukojetí, cca 24 cm
Pánev z nerezové oceli s dřevěnou rukojetí, cca 28 cm
899
999
1 290
Již brzy opět sklademBohužel vyprodáno
Dóza na potraviny, 2 ks, skládací
349
  • Elektrický napěňovač mléka, meruňkový
  • Elektrický napěňovač mléka, černý
  • Elektrický napěňovač mléka, červený
  • Elektrický napěňovač mléka, bílý
Elektrický napěňovač mléka na přípravu teplé a studené mléčné pěny – jednoduše stisknutím tlačítka
749
Náhled
Elektrický napěňovač mléka, černý
Elektrický napěňovač mléka, červený
Elektrický napěňovač mléka, bílý
Elektrický napěňovač mléka, meruňkový
Elektrický napěňovač mléka na přípravu teplé a studené mléčné pěny – jednoduše stisknutím tlačítkaElektrický napěňovač mléka na přípravu teplé a studené mléčné pěny – jednoduše stisknutím tlačítkaElektrický napěňovač mléka na přípravu teplé a studené mléčné pěny – jednoduše stisknutím tlačítkaElektrický napěňovač mléka na přípravu teplé a studené mléčné pěny – jednoduše stisknutím tlačítka
749
749
749
749
zbývá pár kusů
  • Krájecí prkénko
1 990
799
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
-59 %
Krájecí prkénko
1 990
799
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
zbývá pár kusů
  • Miska do vodní lázně
229
149
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 149 Kč
-34 %
Miska do vodní lázně
229
149
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 149 Kč
Sada na pečení a přípravu pokrmů
1 190
Ocelová sítka, 2 ks
349
Silikonová víčka pro zachování čerstvosti, 3 ks
249
Kulaté nádobky k zachování čerstvosti potravin, 2 ks
149
  • Kryt na pánev 4 v 1
299
229
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 160 Kč
-23 %
Kryt na pánev 4 v 1
299
229
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 160 Kč
Dóza na uchovávání potravin
249
Kulatá krájecí prkénka, 2 ks
399
  • Sítko na koření
299
229
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 229 Kč
-23 %
Sítko na koření
299
229
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 229 Kč
Univerzální samoostřící škrabka
249
  • Elektrický napěňovač mléka, černý
  • Elektrický napěňovač mléka, bílý
Krémová mléčná pěna stlačením tlačítka – horká nebo studená
1 199
899
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
-25 %
-25 %
Elektrický napěňovač mléka, bílý
Elektrický napěňovač mléka, černý
Krémová mléčná pěna stisknutím tlačítka – horká nebo studenáKrémová mléčná pěna stlačením tlačítka – horká nebo studená
1 199
899
1 199
899
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
Již brzy opět skladem
  • Elektrický napěňovač mléka, černý
  • Elektrický napěňovač mléka, antracit
  • Elektrický napěňovač mléka, bílý
Krémová mléčná pěna stlačením tlačítka – horká nebo studená
1 199
899
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
-25 %
-25 %
-25 %
Elektrický napěňovač mléka, antracit
Elektrický napěňovač mléka, černý
Elektrický napěňovač mléka, bílý
Elektrický napěňovač mléka pro krémovou mléčnou pěnu, horkou i studenouKrémová mléčná pěna stlačením tlačítka – horká nebo studenáKrémová mléčná pěna stisknutím tlačítka – horká nebo studená
1 199
899
1 199
899
1 199
899
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 899 Kč
Již brzy opět skladem
Kráječ Nicer Dicer Quick
449
  • Litinová pánev
1 790
1 290
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 290 Kč
-27 %
Litinová pánev
1 790
1 290
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 290 Kč
Smaltovaná zapékací forma s víkem, velká
Smaltovaná zapékací forma s víkem, malá
499
449
Extra vysoká forma na dort z ušlechtilé oceli
349
Odstřeďovací vak na salát
299
1 ...