






















-
Espresso se zázvorem
Přísady na jednu porci:
1 espresso
1 tenký plátek zázvoru
cukr
voda
Příprava:
Na dno šálku na espresso položte tenký plátek zázvoru, přelijte ho espressem a nechte krátce vylouhovat; cukr podle chuti.
-
Banana Flip
Přísady na jednu porci:
2 cl sirupu do kávy s banánovou příchutí
1 kávová lžička vanilinového cukru
1 šálek kávy
našlehaná smetana
nasekaná čokoláda
Příprava:
Připravte kávu. Přidejte do ní sirup do kávy a vanilinový cukr a vše míchejte tak dlouho, dokud se krystalky cukru nerozpustí. ...Banana flip si ozdobte našlehanou smetanou a několika úlomky nasekané čokolády.
-
Lískooříšková káva
Přísady na jednu porci:
1 espresso
1 kávová lžička lískooříškového sirupu
125 ml mléka
Příprava:
Mléko napěňte, espresso smíchejte se sirupem a nalijte do sklenice na latte macchiato. Na kávu opatrně dejte napěněné mléko a posypte ho kakaem.
Tuto lahůdku si můžete vychutnat také jako ledovou kávu: v takovém případě použijte studené espresso a místo mléka použijte vanilkovou zmrzlinu a šlehačku, servírujte ve sklenici.
-
Caffè Crema s čokoládovo-karamelovou příchutí a griliášem
Přísady na jednu porci: 1 šálek Caffè Crema
1 cl karamelového sirupu
1 cl čokoládového sirupu
2 cl smetany do kávy
mléčná pěna (podle chuti)
griliášový posyp
karamelový a čokoládový sirup (na dekoraci)
Příprava:
Šálek Caffè Crema zjemněte karamelovým a čokoládovým sirupem a smetanou do kávy a nalijte do velké sklenice nebo do velkého šálku. Na kávu dejte horkou mléčnou pěnu podle chuti a ozdobte griliášovým posypem a čokoládovým a karamelovým sirupem. V létě si můžete tuto specialitu vychutnat i jako ledovou kávu.
-
Espresso Chai
Přísady na jednu porci:
espresso (milánského typu)
3 semena kardamonu
5 kuliček nového koření
6 skořicových květů
1 skořicová kůra
mletá skořice
hnědý cukr
mléko
konvička Moka express
Příprava:
Semena kardamonu a kuličky nového koření roztlučte a skořicovou kůru nalámejte na malé kousky. Konvičku na espresso naplňte vodou a vložte střední díl. Roztlučená kardamonová semena a kuličky nového koření se skořicovými květy nasypte do spodní části konvičky na espresso a překryjte mletou kávou na přípravu espressa. Našroubujte horní díl konvičky a připravte kávu tak, jak jste zvyklí. Současně mírně zahřejte mléko a napěňte ho. Nyní kávu nalijte do vysoké sklenice nebo širokého šálku a podle chuti oslaďte hnědým cukrem. Nakonec navršte mléčnou pěnu a ozdobte skořicí.
-
Adventní káva
Přísady na jednu porci:
60 ml kávy, čerstvě spařené
60 ml kakaa, horkého
špetička perníkového koření
40 ml mléka
trocha cukru
1/3 polévkové lžíce perníku, rozdrobeného
Příprava:
Všechny přísady smíchejte a ihned podávejte.
-
Café latte con cardamom e chilli
Přísady na jednu porci:
espresso
mléko na mléčnou pěnu
špetka mletého kardamonu
špetka mletého chilli
Příprava:
Espresso smíchejte se špetkou mletého kardamonu a s napěněným mlékem pomalu nalijte do sklenice. Mléčnou pěnu ozdobte špetkou chilli.
-
Heisser Herbst
Horký podzim
1 kávová lžička mleté kávy Tchibo Caffè Crema
1 kávovou lžičku nutely
špetička chilli
Příprava:
Připravte šálek kávy Tchibo Caffè Crema. Přidejte kávovou lžičku nutely a špetičku chilli a zamíchejte.
-
Hot Nougat-Latte
Přísady na jednu porci:
50 g oříškového nugátu
100 ml mléka
50 ml horkého espressa milánského typu
pražené plátky lískových oříšků
Příprava:
Oříškový nugát nakrájejte na kostičky, ohřejte mléko, ale nevařte ho. V mléce za stálého míchání rozpusťte kostičky nugátu. Tuto směs napěňte napěňovačem nebo mixovacím nástavcem. Připravte espresso milánského typu. Přilijte k němu napěněné nugátové mléko a posypte praženými plátky lískových oříšků.
-
Latte macchiato s bílou čokoládou
Přísady na jednu porci:
1 espresso milánského typu
2 lžíce bílé čokolády
250 ml mléka na mléčnou pěnu
Příprava:
Mléko ohřejte, nalijte do sklenice na latte macchiato a vmíchejte do něj bílou čokoládu. Do mléka přes lžíci nalijte espresso milánského typu. Připravte mléčnou pěnu, přidejte ji na kávu a posypte trochou kakaa.
-
Cafe Sundowner
Přísady na jednu porci:
100 ml Baileys
60 ml Irish Cream
vychlazená káva Caffè Crema
1 lžíce kávové zmrzliny
30 ml mléka
Příprava:
Všechny přísady smíchejte a servírujte ve vysoké sklenici s krátkou stopkou.
-
Caffé loco
Přísady na jednu porci:
3 espressa milánského typu
3 polévkové lžíce kokosové smetany
3 polévkové lžíce šlehané smetany
1 kopeček vanilkové zmrzliny
1/2 kávové lžičky strouhaného kokosu
špetka kakaového prášku
Příprava:
Kokosovou smetanu nalijte do velké široké sklenice na whisky a přelijte espressy. Krátce promíchejte. Přidejte kopeček zmrzliny a navrch ozdobte šlehanou smetanou. Strouhaný kokos smíchejte s kakaovým práškem a nasypte na kávu.
-
Ledová káva s kokosovou příchutí
Přísady na jednu porci:
1 dobře vychlazené espresso
1 kopeček kokosové zmrzliny
1 kávová lžička cukru
mléko
šlehaná smetana na ozdobení
Příprava:
Espresso vychlaďte. Kopeček kokosové zmrzliny dejte do vysoké sklenice, přelijte espressem a oslaďte lžičkou cukru. Sklenici doplňte mlékem a podle chuti ozdobte šlehanou smetanou. Podávejte s brčkem.
-
Kávový banán
Přísady na jednu porci:
1 banán
200 ml studeného mléka
1 polévková lžíce skořicového cukru
1 až 2 espressa
studené napěněné mléko
špetka skořicového cukru
Příprava:
Do vysoké nádoby dejte banán s mlékem a skořicovým cukrem a rozmixujte tyčovým mixérem. Přelijte do vysoké sklenice a pomaličku přilijte espresso milánského typu Tchibo. Potom ozdobte napěněným studeným mlékem a posypte špetkou skořicového cukru.
-
Cranberry Dream
Přísady na jednu porci:
dvojité espresso
100 g ledové tříště
50 ml čerstvého mléka
10 ml brusinkového sirupu
20 g hoblinek z mléčné čokolády
2 polévkové lžíce medu
smetana na ozdobení
Příprava:
Připravte espresso a nechte ho vychladnout. Spolu s ledovou tříští, mlékem, medem, čokoládovými hoblinkami a brusinkovým sirupem dejte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne homogenní hmota. Přelijte do velké sklenice a podle chuti ozdobte šlehanou smetanou a čerstvými jahodami.
-
Krémová zmrzlinová káva
Přísady na jednu porci:
1 kopeček vanilkové zmrzliny
1 kopeček čokoládové zmrzliny
150 ml kávy Tchibo Caffè Crema
2 kávové lžičky kakaa
50 g smetany
3 kávové lžičky vanilinového cukru
1 kávová lžička čokoládových hoblinek
Příprava:
Připravte kávu Tchibo Caffè Crema, smíchejte se 2 kávovými lžičkami kakaa, nechte vychladnout a poté dejte ještě zchladit do ledničky. Smetanu ušlehejte se 3 kávovými lžičkami vanilinového cukru. Do šálku dejte vanilkovou a čokoládovou zmrzlinu, přelijte kávou Tchibo Caffè Crema vyndanou z ledničky, pomocí zdobicího sáčku ozdobte šlehanou smetanou a posypte čokoládovými hoblinkami.
-
Ledové kakaové espresso
Přísady na jednu porci:
2 malé skleničky studeného espressa
2 1/4 kávové lžičky kakaa
1/2 kávové lžičky vanilkového extraktu
1 šálek studeného odtučněného mléka
cca 2 polévkové lžíce šlehané smetany
Příprava:
Espresso smíchejte se 2 kávovými lžičkami kakaa a vanilkovým extraktem. Do sklenice na latte dejte kostky ledu. Přelijte je nejprve espressem, pak šálek doplňte mlékem. Ozdobte šlehanou smetanou a posypte zhruba 1/4 kávové lžičky kakaa.
-
Café Cherié
Přísady na jednu porci:
1 šálek espressa
1 kopeček třešňové zmrzliny
1 kopeček čokoládové zmrzliny
špetka kakaa
100 ml smetany
1 třešeň
Příprava:
Připravte espresso. Do horké kávy přidejte zmrzlinu a kakao a pomocí sáčku s trubičkou ozdobte do tuha ušlehanou smetanou. Na závěr kávu ozdobte špetkou kakaového prášku a třešní.
-
Kávový koktejl se zmrzlinou
z vlašských ořechůPřísady na jednu porci:
125 ml kávy Caffè Crema
1 kávová lžička medu
20 ml smetanového likéru
2 špetičky zázvoru (mletého)
100 ml nízkotučného mléka
skořice (mletá)
1 kopeček zmrzliny z vlašských ořechů
Příprava:
Kávu smíchejte s medem, likérem a špetičkou zázvoru vlijte do koktejlové sklenice. Mléko smíchejte s další špetičkou zázvoru a špetičkou skořice, zahřejte ho a napěňte a ozdobte s ním kávu. Do kávového koktejlu přidejte kopeček zmrzliny z vlašských ořechů a servírujte ho posypaný trochou skořice.
-
Espresso Anako
Přísady na jednu porci:
cca 75 ml espressa milánského typu Tchibo
kokosový ořech (průměr zhruba 9 až 12 cm)
15 ml kokosového mléka
25 ml ananasového džusu
40 ml mléka
5 ml citrónové šťávy
strouhaný kokos
kakaový prášek
Příprava:
Připravte šálek espressa milánského typu Tchibo. Dejte ho vychladit do chladničky. Kokosový ořech rozpulte a kokosové mléko vylijte do šálku. Horní okraj skleněného pohárku ponořte do horké vody a vlhký okraj posypte strouhaným kokosem. Vychlazené espresso smíchejte s ananasovým džusem. Ananasové espresso potom vlijte do skleněného pohárku ozdobeného kokosem. Mléko, kokosové mléko a malé množství citronové šťávy vlijte do jednoho hrnku, krátce zahřejte a napěňte. Vzniklou pěnu nyní lijte pomalu krouživými pohyby vedenými ze středu k okraji na espresso. Na závěr posypte špetkou kakaa a kávu ozdobte brčkem a papírovým deštníčkem.
-
Caffé Corretto
Přísady na jednu porci
espresso
trocha grappy, koňaku nebo likéru sambuca
smetana podle chuti
Příprava: Silnou kávu s velkým množstvím cukru nechte vychladit v mrazničce a přidejte trochu grappy, koňaku nebo likéru sambuca. Můžete podávat s našlehanou smetanou.
-
Caffé Espana
Přísady na jednu porci:
1 espresso Tchibo
napěněné mléko
4 cl likéru 43
čokoládový prášek
Příprava:
Připravte espresso. Likér 43 s mlékem napěňte a pěnou ozdobte espresso. Na závěr posypte čokoládovým práškem.
-
Večerní latte macchiato
Přísady na jednu porci:
100 ml espresso milánského typu Tchibo
100 ml mléka
4 cl Baileys
trocha kakaového prášku
Příprava:
Mléko napěňte a nalijte do vysoké sklenice. Opatrně přidejte espresso a následně Baileys. Posypte trochou kakaového prášku.
-
Caffè de Cuba s rumem a limetkou
Přísady na jednu porci:
150 ml horké kávy Caffè Crema
30 až 40 g moučkového cukru
2 cl bílého rumu
1 kávová lžička limetkové šťávy
3 kostky ledu
2 polévkové lžíce smetany
1 plátek chemicky neošetřeného citronu
1/2 kávové lžičky mleté kávy Caffè Crema a lístky máty (na ozdobení)
Příprava:
Kávu Caffè Crema dobře smíchejte s moučkovým cukrem a nechte chladit
v chladničce po dobu minimálně 30 minut. Do vychlazené kávy Caffè Crema přidejte rum a limetkovou šťávu a promíchejte. Kostky ledu rozsekejte na větší kousky
a dejte do velké sklenice na ledovou kávu. Přes led přelijte kávovo-rumovou směs. Ušlehejte smetanu a opatrně ji nandejte lžící na kávovou směs. Kávu můžete ozdobit plátkem citronu, který lehounce obalíte v mleté kávě a upevníte na okraj sklenice,
k ozdobení použijte také lístky máty.
-
Káva Bonanza
Přísady na jednu porci:
1/2 l studeného espressa
100 g sladké smetany
4 cl brandy
4 cl mokka likéru
1 cl likéru Maraschino
2 žloutky
1 kávová lžička mleté kávy
Příprava:
Kávu důkladně promíchejte se smetanou, brandy, mokka likérem, likérem Maraschino a žloutky a nalijte do sklenic. Ozdobte mletou kávou.
-
Barraquito con sin
Přísady na jednu porci:
husté slazené kondenzované mléko
příp. španělský likér 43
horké espresso
mírně napěněné mléko
trocha skořice
malý kousek chemicky neošetřené citronové nebo limetkové kůry
Příprava:
Do sklenice nalijte slazené kondenzované mléko ani ne do výšky 1 cm, na to nalijte zhruba 1 až 2 cm likéru 43. Následně přilijte kávu, do výšky zhruba 1 cm pod okraj sklenice. Přidejte kousek citronové nebo limetkové kůry a na ni napěněné mléko. To celé ještě posypte trochou skořice. Ve sklenici by se měly rýsovat nejméně tři vrstvy nad sebou.
-
Caffè à l'orange
Přísady na jednu porci:
1 espresso Tchibo
2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
4 cl brandy
1 kávová lžička cukru
mléčná pěna
pomeranč nebo kakaový prášek
Příprava:
Espresso Tchibo, pomerančovou šťávu, brandy a cukr dejte do předehřáté sklenice a dobře promíchejte. Následně přidejte mléčnou pěnu a ozdobte kousky pomeranče a/nebo kakaovým práškem.
-
Cafe D'Amour
Přísady na jednu porci:
1/2 kávové lžičky kakaového prášku
trocha mleté skořice
100 ml horkého espressa
2 cl Cointreau
1 až 2 kávové lžičky cukru
2 celé skořice
Příprava:
Kakaový prášek a mletou skořici dobře vmíchejte do espressa. Nápoj nalijte do šálku, přilijte Cointreau a cukr podle chuti. Zamíchejte celou skořicí a nechte ji v kávě.
-
Jihotyrolská káva
Přísady na jednu porci:
káva Tchibo Caffè Crema
2 cl pálenky z vlašských ořechů)
20 g nugátové čokolády
Příprava:
Čokoládu vložte do horké kávy a míchejte tak dlouho, dokud se v kávě nerozpustí. Následně přidejte pálenku z vlašských ořechů.
-
Šampaňská káva
Přísady na jednu porci:
2 kostky ledu
1 šálek kávy
40 ml šampaňského nebo sektu
1 kávová lžička sirupu (cukrový sirup)
33,3 ml toniku
1 plátek citronu
Příprava:
Kostky ledu dejte do sklenice a sklenici doplňte asi do poloviny kávou. Přidejte šampaňské nebo sekt a cukrový sirup. Sklenici doplňte tonikem. Kávový koktejl ozdobte plátkem citronu.
-
Cappuccino-čokoládový krém
Přísady na jednu porci:
2 dílky hořké čokolády
20 ml smetany
10 g bílé polevy
1 espresso
50 g tvarohu (20%)
trocha cukru
čokoládové hoblinky, maliny nebo čokoládová kávová zrna (na ozdobení)
Příprava:
Hořkou čokoládu nechte rozehřát (v mikroténovém sáčku v horké vodní lázni), jeden růžek sáčku potom odstřihněte a vnitřek sklenice ozdobte čokoládou. Ohřejte 10 g smetany, rozpusťte v ní polevu, vmíchejte espresso a směs nechte ochladit, aby byla vlažná. Potom vmíchejte tvaroh a špetku cukru. Zbylou smetanu ušlehejte do tuha a vmíchejte do krému. Krém nechte chladnout po dobu nejméně 2 hodin. Před servírováním můžete ozdobit trochou šlehačky.
-
Cappu Joghi
Přísady na jednu porci:
1 espresso Tchibo
1 bílý jogurt
tekuté sladidlo nebo cukr
Příprava:
Připravte espresso a nechte ho chvíli vychladnout. Jogurt a espresso dejte do malé misky. Podle chuti oslaďte tekutým sladidlem nebo cukrem.
-
Krémová bomba s espressem
Přísady na jednu porci:
25 g crème fraîche (zakysaná smetana)
30 g čerstvého sýra
10 g cukru
1/2 polévkové lžíce bílého rumu
vnitřek vanilkového lusku
20 ml espressa
70 g jahod
Příprava:
Smíchejte čerstvý sýr, crème fraîche, cukr, rum a vnitřek vanilkového lusku. Do krému vmíchejte 15 ml espressa Tchibo. Krém vymíchejte do hladka a nechte ho přes noc v ledničce. Jahody očistěte a pokapejte citronovou šťávou. Ledově chladný krém nyní pokapejte zbytkem espressa a na každý talíř servírujte jahody spolu s touto krémovou bombou.
-
Krémový sen s espressem
Přísady na jednu porci:
250 g nízkotučného tvarohu
2 polévkové lžíce espressa
2 polévkové lžíce cukru
1/2 balíčku vanilinového cukru
10 g čokoládových hoblinek
sladké višně (podle chuti)
Příprava:
Nízkotučný tvaroh míchejte s espressem, cukrem a vanilinovým cukrem, abyste hmota získala krémovou konzistenci. Následně vpracujte čokoládové hoblinky a višně.
-
Zmrzlina s espressem, jogurtem a griliášem
Přísady na jednu porci:
35 ml silného espressa
100 g jogurtu (10%)
15 g cukru, hnědého
15 g lískooříškového griliáše
Příprava:
Připravte espresso, rozpusťte v něm cukr a nechte vychladnout. Při dosažení chladničkové teploty smíchejte s jogurtem a 40 minut míchejte/chlaďte ve zmrzlinovači (údaj platí pro přístroje s kompresorem!). Po uplynutí poloviny stanovené doby přidejte griliáš – díky tomu tolik neprovlhne.
-
Kávový sorbet
Přísady na jednu porci:
1 šálek (250 ml) cukru
1 šálek vody
2 šálky espressa Tchibo
50 g čokolády
4 cl tmavého kávového likéru
Příprava:
Z vody a cukru uvařte sirup. Po prvním vzkypění nechte vařit přesně 5 minut. Do tohoto cukrového sirupu následně vmíchejte 2 šálky espressa Tchibo. Směs zamrazte v nízké misce. Hořkou čokoládu rozsekejte na kousky, přidejte zmrazený sorbet a vyšlehejte do pěny. Ochuťte trochou kávového likéru a okamžitě podávejte.
-
Kávový dort
Přísady na jednu porci:
250 g crème double (šlehačka)
60 g kávových zrn na přípravu espressa
1 vanilkový lusk
200 ml smetany
150 g bílé polevy
1 sklenička ztužovače
100 g mouky
30 g cukru
1 bílek
50 g másla
2 vejce
sůl
50 g cukru
20 g škrobu
40 g mouky
2 špetky prášku do pečiva
6 polévkových lžic pomerančové marmelády
7 cl pomerančového likéru
50 g mandlových plátků
kandované plátky pomeranče
Příprava:
Creme double mit Kaffeebohnen verrühren. Über Nacht durchziehen lassen.
Crème double smíchejte s kávovými zrny. Nechte uležet přes noc.
Otevřete vanilkový lusk a vyškrábejte vnitřek. Zahřívejte se smetanou a polevou, dokud se poleva nerozpustí. Na noc uložte do chladu.
Přísady na přípravu křehkého těsta smíchejte a hnětením z nich vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do chladu. Elektrickou troubu předehřejte na 175 stupňů. Dno vymazané dortové formy (20 cm) vyložte křehkým těstem. V horké troubě (plynová: stupeň 2) pečte asi 15 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Troubu nechte zapnutou. Na přípravu piškotu oddělte žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Žloutky šlehejte s cukrem a 2 polévkovými lžícemi teplé vody. Sníh z bílků a směs ze škrobu, mouky a prášku do pečiva zapracujte do žloutkové hmoty. Těsto nalijte do dortové formy (20 cm) vyložené pečicím papírem a při 175 stupních (plyn: 2) pečte zhruba 30 minut. Vyndejte, papír sejměte, vodorovným řezem rozdělte na poloviny.
Crème double propasírujte přes síto. Se ztužovačem ho ušlehejte do tuha, zvlášť ušlehejte směs ze smetany s bílé polevy, pak obojí spojte. Polovinu marmelády zahřejte a natřete na křehké těsto. Položte na to jednu polovinu piškotu. Pokapejte 4 cl likéru. Vzniklý korpus uzavřete do dortové formy (bez dna). Na korpus natřete polovinu kávového krému. Na to položte druhou polovinu piškotu a potřete zbytkem likéru. Nechte dvě hodiny vytuhnout. Odstraňte dortovou formu. Mandle opražte a nechte vychladnout. Zahřejte zbytek marmelády. Obvod dortu natřete zahřátou marmeládou a posypte mandlemi. Dort ozdobte kandovanými pomerančovými plátky.
-
Zmrzlina s espressem
Přísady na jednu porci:
300 ml smetany
50 g cukr
300 ml plnotučného mléka
250 ml espressa Tchibo
2 vejce
Příprava:
V misce smíchejte vejce s cukrem. Následně přidejte mléko (mělo by být teplé) a vše v horké vodní lázni vyšlehejte do pěny. Připravte espresso a nechte ho vychladnout. Potom ho přidejte k mléčné směsi a vše dobře promíchejte. Nechte vychladnout. Potom vyšlehejte smetanu do tuha a vmíchejte ji do směsi. Zmrzlinu s espressem následně dejte do misky a na hodinu uložte do mrazničky. Potom ji intenzivně promíchejte a nechte mrazit ještě další hodinu. Potom promíchejte potřetí a až do podávání (minimálně 2 hodiny) nechte v mrazničce.
-
Kokosové tyčinky s kávou
Přísady na jednu porci:
Ganache (čokoládová poleva):
100 g hořké čokoládové polevy
75 ml smetany
1 kávová lžička espressa
Hmota na tyčinky:
4 bílky
160 g soli 150 g cukru
strouhaný kokos
2 polévkové lžíce mouky
hvězdičky na ozdobení
Příprava:
Na přípravu ganache rozsekejte polevu na větší kousky. Smetanu uveďte k varu. Přidejte polevu a espresso a vymíchejte do hladka. Nechte vychladnout.
Příprava hmoty na tyčinky: bílky a špetku soli vyšlehejte šlehacími metlami ve vysoké nádobě do tuha, pomalu přisypávejte cukr. Smíchejte strouhaný kokos a mouku a vmíchejte do bílkového sněhu. Hmotou naplňte zdobicí sáček s trubičkou (průměr 1 cm). Na dva plechy vyložené pečicím papírem vytlačte sáčkem s trubičkou 60 úzkých proužků o délce 6 cm. Plechy pečte postupně v předehřáté troubě na druhé úrovni zespodu při 140 stupních (plyn 1, horkovzdušná trouba 120 stupňů) po dobu zhruba 40 minut. Tyčinky by měly zůstat světlé. Tyčinky jsou hotové, když je lze zvednout z pečicího papíru. Nechte je vychladnout na plechu.
Ganache dejte do vhodného běžného sáčku a odstřihněte malý růžek. Polovinu tyčinek ozdobte ganache a hvězdičkami. Otvor v sáčku zvětšete a ganache naneste na plochou stranu ostatních tyčinek. Tyto tyčinky spojte s ozdobenými tyčinkami a lehce je stlačte dohromady. Spojené tyčinky krátce zchlaďte, aby ganache ztuhla. V plechové dóze vydrží tyčinky proložené pergamenovým papírem na chladném a suchém místě zhruba 4 týdny.
-
Prezidentský krém
Přísady na jednu porci:
5 vajec
50 g cukru
1 balíček vanilinového cukru
150 g makronků
100 g ozdobné čokolády s povrchem připomínajícím kůru stromu nebo 100 g plátkové čokolády
10 cl rumu
1 polévková lžíce kávy Tchibo Caffè Crema
Příprava:
Z 5 vajec, 50 g cukru a balíčku vanilinového cukru vyšlehejte pěnu. 10 g želatinového prášku rozpusťte v cca 4 polévkových lžících horké vody a smíchejte s vaječnou hmotou. Nechte vychladnout. Následně do vaječné hmoty přidejte 1/2 l do tuha vyšlehané smetany. Do dezertních misek dejte 100 g malých makronků a přelijte je 10 cl rumu. Na makronky naneste vrstvu krému. Na krém opět několik makronků a 100 g čokolády nebo čokoládových plátků. Zakončete krémem. Dezerty nakonec ozdobte šlehačkou a posypte čokoládou. Nechte několik hodin ztuhnout v chladničce. Před podáváním můžete z jemně mleté kávy Tchibo Caffè Crema vysypat tenký proužek vedoucí přes šlehačku – dezert tak skvěle vypadá i chutná.