×
Používáme soubory cookie, abychom mohli naše webové stránky lépe přizpůsobit Vašim potřebám. Používáním našich webových stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na Vašem počítači, tabletu nebo smartphonu. Více informací zde.
Schließen
Světlé pražení

Světlé zrno je v kurzu

Zavřete na chvíli oči a představte si upražené kávové zrno: Jaký hnědý odstín má toto zrno? Pravděpodobně spíše tmavý. Přinejmenším je to všeobecně známé a rozšířené. Ale věděli jste, že existují také světlá zrna? Tato zrna vzniknou, pokud se káva praží světlým způsobem a odlišují se tím nejen ve výrobě, ale také v chuti od tmavého způsobu pražení.
Ve Skandinávii a v USA je trend světlého pražení možno pozorovat již delší dobu. A také v Německu stoupá obliba světlých zrn. Přitom se také káva jako rozmanitý přírodní produkt stále více dostává do popředí. Ale teď všechno popořádku – od všeobecného pražení přes světlé pražení až ke kolu kávových chutí a vůní:

Co se vlastně při pražení kávy děje?

Při pražení kávy rozhoduje jen několik málo sekund o výsledné chuti. Obecně platí, že při procesu pražení se kávová zrna v suchém stavu rozpálí, čímž se mění nejen chuť a barva, nýbrž zrnům je rovněž odňata vlhkost. Přitom se tvoří hořké a aromatické látky. Při pražení tedy platí: čím déle se kávová zrna praží, tím více ztmavnou a tím více kyselin se tím odbourá. Stejně tak se změní tvrdost zrn a z elastických zrn se stávají zrna tvrdá, čímž je pak jejich mletí snazší.
Světlé pražení

Jak funguje světlé pražení?

Světlé pražení kávy je označováno na základě svého zbarvení jako skořicové pražení nebo také jako bezbarvé pražení.

Tím, že se kávové zrno rozpálí, rozpálí se také v něm obsažená voda a změní se z tekutého skupenství na plynné. Kávové zrno se přitom zvětší tak, že se slyšitelným lupnutím zvaným "first crack" praskne. Při světle praženém zrnu končí proces pražení již po prvním prasknutí, přičemž zrno od té chvíle stále více ztrácí vlhkost.

Při tmavém pražení se kávová zrna déle praží – a sice až do chvíle, kdy to podruhé praskne, tedy dojde k tak zvanému "second crack". Tím nejen že zrna ztmavnou a dostanou barvu, jakou všichni známe, nýbrž získají také více pražené aroma.

Jak vlastně chutná světle upražená káva?

Světle pražená kávová zrna jsou po prvním prasknutí tedy zlatavě hnědá a mají jemný ovocný nádech. Když se při přípravě filtrované kávy spaří, mají lehkou, mírně ovocnou chuť, protože světlým pražením ustoupí aroma pražení do pozadí a naopak vynikne přirozené aroma kávové třešně.

Čím světlejší je tedy pražení, tím vyšší je obsah kyselin v kávě – pro klasického milovníka kávy zcela nový zážitek chuti.
Příznivci kávového hnutí "třetí vlna" ocení tuto aromatickou rozmanitost kávy podobně jako znalci vína a kladou přitom velký důraz na výběr zrn, jejich pražení a přípravu. Právě u příznivců "třetí vlny kávy" je toto ovocné pražení velmi oblíbené.

Je tak skvělé, že Tchibo s Blonde Roast nabízí světle praženou filtrovanou kávu. Na Blonde Roast používá Tchibo výhradně zrna z Kolumbie a východní Afriky, která pocházejí z certifikovaných kávových farem Rainforest-Allinace. Zušlechťují se šetrně a při nízkých teplotách v bubnových pražírnách, a tím získají jemnou, mírně ovocnou chuť se sladkým nádechem.
Světlé pražení
Kolo kávových chutí a vůní




Kolo kávových chutí a vůní rozmanité jako u vína

Obecně nechutná syrová káva – odhlédnuto od lehkých rostlinných rysů – nijak. Aromatické látky kávy se vytvářejí teprve pražením, čímž káva získá svou typickou chuť a vůni.

Věděli jste již?

Zatímco se víno skládá z cca 400 různých aromat, obsahuje pražená káva 800 až 1000 aromat, a tedy více než dvojnásobné množství komponentů nežli víno. Díky tomu je tak napínavé objevovat různé kávové chutě a vůně. A tak jsou světlé způsoby pražení jen jednou malou novou rozmanitostí, kterou je možné při pražení, paření a pití objevit. Buďte tedy zvídaví a zkoušejte stále nové chuťové směry.

Hezké momenty se dají filtrovat

Příprava světle pražené kávy

Jak se nejlépe připraví světle pražená káva?

Zvlášť vhodný pro přípravu Blonde Roast je porcelánový ruční filtr. Podaří se to také s filtrovým kávovarem nebo se skleněnou filtrovací konvicí se sítkem. Kvůli nefalšované chuti nejprve propláchneme papírový filtr horkou vodou. Pak dáme umletou kávu do filtru a přelijeme horkou vodou o teplotě 94 stupňů, až je kávový prášek 1 cm pod vodou.

Malý tip: 94 stupňů dosáhneme, když se voda v kávovaru uvaří a pak se konvice nechá 1 minutu stát s otevřenou pokličkou.

Kávu necháme cca 30 sekund bobtnat a následně přelijeme zbylou vodou krouživými pohyby. Přejeme hodně zábavy při ochutnávání světlého pražení!

Naše produkty pro přípravu světlé filtrované kávy:

   
Mlýnek na kávu
-28 %
Bohužel vyprodáno
Mlýnek na kávu
Čerstvě umletá káva vždy po ruce
699 Kč 499 Kč
Ruční kávový filtr »101«
„Pour-over“: snadné ruční přelití pro spaření čerstvé, aromatické kávy
249 Kč od 199 Kč Quickshop
 
K dostání v těchto variantách:
 
Konvička na přípravu kávy Barista
Za 400 Věrnostních zrnek jen 699 Kč
Konvička na přípravu kávy Barista
„Pour-over“: jednoduchá ruční příprava pomocí filtru z ušlechtilé oceli
899 Kč Quickshop