3 verschiedene Zubereitungsarten stehen auf einem Tisch

Ruční příprava kávy

Máte chuť na dokonalý zážitek z kávy? V takovém případě vám doporučujeme čerstvě umletou, ručně spařenou zrnkovou kávu.

French Press

Pour Over

Ruční filtr

Další vybavení pro ruční přípravu kávy

Dávkování, mletí a ohřívání: Správné příslušenství pro přípravu kávy pomocí ručního filtru, konvičky french pressu, pour over a dalšího vybavení.

Doporučujeme následující příslušenství pro přípravu kávy ručně.

Eine Frau liest den Text einer Qbo Kapsel-Verpackung durch

Jaké množství vody a kávy je optimální?

Pro perfektní zážitek z kávy je rozhodující správný poměr kávy a vody. Ideální je 250 ml vody a 16 g mleté kávy na jeden šálek překapávané kávy − to odpovídá zhruba dvěma zarovnaným kávovým odměrkám. Chcete, aby vaše oblíbená káva chutnala vždy stejně skvěle? S pomocí digitální váhy na kávu můžete odvážit množství kávy s přesností na 0,1 g. A díky integrovanému časovači budete mít vždy přehled o době spařování.

Příprava kávy jako od profesionála

Dávkování, mletí a spaření: postup přípravy perfektní kávy.

Naučte se znát ruční přípravu!

Pour Over arrow_down
Pour Over steht auf einem Tisch
Ruční příprava kávy pomocí permanentního filtru
Permanentní filtr umístěte do skleněné nádoby. Pro snazší čištění můžete do filtru navíc vložit
i papírový filtr, zvlhčete ho vodou. Do filtru dejte kávu namletou na středně hrubo. Na 150 ml vody doporučujeme 8 až 12 g kávy – podle toho, jak silnou kávu máte rádi. Na kávu lijte krouživými pohyby horkou (nikoli vařící) vodu a kávu nechte krátce luhovat. Následně přilijte zbývající horkou vodu, až do dosažení maximálního objemu. Počkejte, dokud všechna voda neproteče filtrem.
Ruční filtr arrow_down
Handfilter steht auf einem Tisch
Klasika je zpět
Do keramického filtru vložte papírový filtr a zvlhčete ho vodou. Nyní keramický filtr nasaďte na skleněnou konvičku nebo na šálek. Do filtru dejte kávu namletou na středně hrubo. Čím více mleté kávy na jeden šálek dáte do filtru, tím bude káva silnější. Na 150 ml vody doporučujeme 6 až 8 g kávy. Na kávu lijte krouživými pohyby horkou (nikoli vařící) vodu a kávu nechte luhovat. Následně nechte filtrem protéct všechnu vodu.
French Press arrow_down
French Press
Příjemně silná chuť
Do konvičky umístěte vložku a naplňte ji kávou namletou na hrubo. Náš tip: Počítejte 8 až 12 g mleté kávy na 150 ml vody. Když chcete v konvičce se stlačovacím sítkem připravit 1 litr kávy, doporučujeme použít 53 až 80 g kávy – záleží na tom, jak silnou kávu rádi pijete. Nyní do konvičky nalijte horkou (nikoli vařící) vodu. Kávu zamíchejte a na konvičku nasaďte sítko
s pokličkou. Sítko nestlačujte, nechte kávu luhovat 4 až 5 minut. Po uplynutí této doby sítko pomalu stlačte dolů až na doraz.
Konvička na přípravu kávy arrow_down
Keramik Kaffeebereiter steht auf einem Tisch
Keramická konvička s permanentním filtrem
Do porcelánové konvičky vložte permanentní filtr. Na přibližně 800 ml kávy použijte 5–6 rovných až vrchovatých odměrek mleté kávy (7–9 g/šálek). Používejte kávu namletou na středně hrubo až hrubo. Představíme-li si stupnici od 1 (káva namletá na jemno) do 10 (na hrubo), doporučujeme stupeň 6–8. Nyní permanentní filtr zalijte horkou vodou (cca 94 °C). Kávu nechte luhovat asi 3 až 4 minuty. Po dokončení filtr odejměte. Aby se vonné složky optimálně rozprostřely, hotovou kávu před podáváním krátce zamíchejte.

Ruční příprava kávy – voňavý požitek

Příprava kávy je opravdová slavnost. Místo abyste jednotlivé kroky přenechali automatickým kávovarům, můžete se do přípravy pustit sami vlastníma rukama. Vůně čerstvě namleté kávy, pomalé rozvíjení vůně při zalévání mletých zrnek a samozřejmě první doušky hotového kávového nápoje – to jsou gurmánské požitky v té nejkrásnější podobě. Tak jako si mezi milovníky jídla nachází stále více příznivců koncept slow food, je v módě i pomalá ruční příprava kávy. Kávu můžete ručně připravovat různými způsoby. Můžete ji spařovat ve french pressu neboli konvičce se stlačovacím sítkem, můžete ji připravit pomocí ručního nebo permanentního filtru anebo v konvičce pour over. V Tchibo najdete tyto pomůcky v našem sortimentu na přípravu kávy –
a máte tu samozřejmě i zrnkovou a mletou kávu podle svých chuťových preferencí!
Kaffeedose

Kterou z možností pro ruční přípravu kávy zvolíte?

Při výběru vhodného produktu hraje roli hned několik faktorů: čas, chuťové preference a náročnost manipulace. Při přípravě kávy v konvičce se stlačovacím sítkem bez filtru, jako je naše BODUM Caffettiera French Press, se mletá káva přímo smíchá s horkou vodou: Oleje obsažené v kávových zrnkách se stanou součástí nápoje
a vykouzlí intenzivní plnou vůni. Obsluha je jednoduchá a káva je hotová během několika minut.
Stejně nekomplikovaná a rychlá je příprava kávy s pomocí porcelánového a papírového filtru. Tady vodu naléváte pomalu, počítejte tak tři až čtyři minuty. Díky krátkému spaření obsahuje kávový nápoj malé množství hořkých látek a chutná velmi jemně. Alternativou je ruční nalévání vody do porcelánové konvičky
s permanentním filtrem. Jemné částečky kávy filtr propustí, což nápoji propůjčí plnou chuť.
A konečně je tu také metoda pour over, při které také přichází ke slovu permanentní filtr. Filtr je posazen na konvičce z borosilikátového skla, ta je v našem produktu BODUM Pour Over opatřena krásnou korkovou manžetou. Díky pomalému nalévání vody se i při přípravě kávy v této konvičce optimálně rozvinou vonné složky – pro intenzivní chuťový zážitek.

Ruční příprava kávy – nejlepší tipy

Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, je třeba při zacházení s těmito pomůckami respektovat několik důležitých věcí. Káva by měla být namleta tak, aby to odpovídalo zvolenému způsobu přípravy, to samé platí ohledně množství mleté kávy. Při ruční přípravě kávy se řiďte následujícími doporučeními. Množstevní údaj je uveden vždy pro 150 ml vody, tedy zhruba pro jeden šálek, a rozmezí je uvedeno proto, abyste si mohli připravit kávu tak silnou, jak ji máte rádi:
  • příprava kávy s ručním filtrem: káva namletá najemno a středně hrubo, 6 až 8 g mleté kávy,
  • ruční příprava v konvičce pour over: káva namletá najemno a středně hrubo, 8 až 12 g mleté kávy,
  • příprava kávy v konvičce se stlačovacím sítkem: káva namletá na hrubo, 8 až 12 g mleté kávy.
K namletí kávy se hodí naše ruční nebo elektrické mlýnky. Kávu přesně odměříte s naším příslušenstvím, jako je odměrka na kávu nebo váha. A na výslednou chuť kávy má koneckonců vliv i voda. Měkká voda zdůrazňuje ovocné kyseliny, tvrdá voda je zjemňuje. Pro vyváženou vůni použijte nejlépe vodu středně tvrdou (1,5 až 2,5 mmol/l).

Papírový nebo permanentní filtr byste měli před použitím navlhčit, resp. vypláchnout. Předejdete tak tomu, aby káva získala nechtěné chuťové odstíny. Jakmile do filtru dáte mletou kávu, zalévejte ji pomalými krouživými pohyby od středu směrem ven, nakonec velmi slabým paprskem vody. Káva se tak dostane do kontaktu s vodou rovnoměrně a může se krásně spařit. K ohřevu vody můžete používat konvici Tchibo s integrovaným teploměrem nebo elektrickou konvici s tenkou hubicí, u níž teplotu navolíte přesně, a zvolenou teplotu je pak možné udržet více než 60 minut. Díky tomu snadno zajistíte, abyste kávu připravovali s vodou ideální teploty 92 až 96 °C. I pro použití konvičky french press je třeba mít cit: sítko po spaření kávy stlačujte dolů velmi pomalu. Aby káva tak rychle nevychladla, doporučujeme Vám konvičku před zahájením přípravy kávy předehřát.
2 French Press auf einem Tisch

Čisté během chviličky: správné čištění pomůcek na ruční přípravu kávy

Po přípravě kávy přichází na řadu činnost, která moc oblíbená není: čištění. To ale u pomůcek na ruční přípravu kávy naštěstí moc náročné není. V případě produktů z ušlechtilé oceli a skla se dají jednotlivé součásti dokonce mýt v myčce. Keramický filtr můžete do myčky dokonce vložit v celku. Zpravidla ale mytí v myčce ani není potřeba a úplně stačí, když konvičku a sítko vypláchnete pod tekoucí vodou. Z konvičky french press dostanete kávovou sedlinu ze dna nejsnáze tak, že do konvičky nalijete vodu a následně zředěnou sedlinu vylijete do sítka a vyhodíte ji – nebo s ní pohnojíte rostliny. Ulpívajících nečistot se zbavíte zcela lehce tak, že do konvičky kápnete jemný prostředek na nádobí a přidáte teplou vodu a sítko několikrát vytáhnete a zase stlačíte. Takto vytvořená pěna všechna znečištění odstraní. Pak stačí jen vylít, ještě jednou umýt a usušit – a french press je zase jako nový.