Tipy a recepty na vlastnoručně vyráběnou zmrzlinu

Máte chuť na vlastnoručně vyrobenou zmrzlinu? Příprava lahodných zmrzlinových kreací s přísadami, které milujete ze všeho nejvíce, není vůbec těžká. Připravili jsme pro Vás pár skvělých tipů k výrobě zmrzliny – ať už se zmrzlinovačem nebo bez něj – a také několik lahodných receptů na zmrzlinu.

Výhody domácí zmrzliny jsou nasnadě: Vlastnoručně vyrobená zmrzlina – to je chuťový zážitek bez konzervačních látek a umělého aroma. Díky tomu si můžete pochutnat na zmrzlině bez výčitek svědomí a bez starostí o složení výrobku.

Na výrobu domácí zmrzliny použijete pouze ty přísady, které Vám chutnají a kterým dáváte přednost. To je ideální volba pro osoby trpící alergiemi a nesnášenlivostí potravin. Můžete zkusit také kreativní zmrzliny – stačí si věřit a trochu experimentovat.

Díky moderním zmrzlinovačům je dnes příprava zmrzliny relativně rychlá a nekomplikovaná. S trochou trpělivosti a námahy však můžete připravit zmrzlinu i bez zmrzlinovače. Některé druhy zmrzlin jsou k tomu vhodnější než jiné.

Příprava zmrzliny se zmrzlinovačem, nebo bez něj?

Vlastnoručně vyrobenou zmrzlinu můžete připravovat se zmrzlinovačem nebo bez něj. První metoda je samozřejmě jednodušší, ale finančně náročnější, zatímco druhá zase vyžaduje čas a ruční námahu, kterou nelze podceňovat. Níže najdete stručný přehled výhod a nevýhod obou metod.

Příprava zmrzliny se zmrzlinovačem

Nejjednodušším způsobem, jak vyrobit zmrzlinu, je samozřejmě použití zmrzlinovače. Připravenou zmrzlinovou hmotu vložíte do přístroje a pak už se nemusíte o nic starat. Tajemství krémové zmrzliny spočívá v tom, že díky intenzivnímu míchání a zadržení vzduchu nedochází k tvorbě ledových krystalů a výsledkem je nádherně krémová zmrzlina. Zmrzlinovač to kompletně obstará za Vás. Je však potřeba dobře se zamyslet při nákupu přístroje. Existují totiž modely, u nichž je potřeba ještě před použitím zmrzlinovače vložit chladicí prvek do mrazničky a nechat jej vychladit na odpovídající teplotu, a modely, u nichž zchlazení zmrzlinové hmoty probíhá zcela automaticky.

Příprava zmrzliny bez zmrzlinovače

Zmrzlinu můžete samozřejmě připravit i bez zmrzlinovače. Vyžaduje to však více času a především více síly. Připravenou zmrzlinovou hmotu nedáte do zmrzlinovače, nýbrž do obyčejné nádoby, kterou vložíte přímo do mrazničky, kde se bude mrazit. Vlastní práce, která je nezbytná k dosažení jemné krémové zmrzliny bez ledových krystalků, zahrnuje zejména opakované promíchávání zmrzlinové hmoty. Toto promíchávání musíte průběžně provádět ručně, a to tolikrát, než je dosaženo požadované konzistence zmrzliny. To je důležité zejména u krémových druhů zmrzliny, jako je například smetanová zmrzlina. Existují však druhy zmrzlin, u nichž to nutné není – např. parfait.

Přehled nejdůležitějších druhů zmrzliny

  • Mléčná a smetanová zmrzlina Základem těchto dvou druhů zmrzliny je, jak již napovídá jejich název, hlavně mléko, resp. smetana. Čím vyšší je podíl tuku, tím krémovější zmrzlina bude. Krémová zmrzlina je speciální formou mléčné zmrzliny. Připravuje se zcela bez vody a musí být dodržen přesný poměr mléka a vajec, resp. vaječných žloutků.

  • Ovocná zmrzlina Ovocná zmrzlina se může připravovat zcela bez mléka jako čistě vodová ovocná zmrzlina. Vyrábějí se však také krémové varianty s podílem mléka nebo smetany. U ovocné zmrzliny je každopádně velmi důležitý podíl ovoce. U citrusových plodů by měl činit minimálně 10 %, u všech ostatních druhů ovoce by to mělo být minimálně 20 %.Mražený jogurt Mražený jogurt se v poslední době stal oblíbenou alternativou ke zmrzlině. Namísto smetany se při výrobě mraženého jogurtu používá kombinace jogurtu a mléka. Výsledný dezert má díky tomu lahodnou mírně nakyslou chuť, což je zejména v létě velmi osvěžující. Často se používá chuťově relativně neutrální jogurt, který se doplňuje toppingy, například oříškovým nebo čokoládovým.Parfait Za parfait se označuje polozmražená zmrzlina, která se během přípravy – na rozdíl od běžné zmrzliny – nemusí míchat, pouze se stále mrazí. Proto je ideálním tipem na ručně připravované zmrzliny bez zmrzlinovače. Díky velmi vysokému obsahu vaječných žloutků a cukru zůstává i bez míchání relativně krémová.Sorbet Sorbet sestává především z vody. Mléko ani zmrzlina se při jeho výrobě vůbec nepoužívají, takže sorbet má velmi nízký obsah tuků. Svou chuť získává sorbet díky přidanému ovoci, ovocným šťávám a cukru, avšak také díky experimentálním přísadám, jako jsou například limonády, sekt nebo jiné alkoholické nápoje.

Čas zmrzliny nastal: Lahodné a osvěžující recepty na zmrzlinu

Aby Vaše první vlastnoruční výroba zmrzliny proběhla bez problémů, připravili jsme pro Vás několik základních rad a rovněž pár skvělých receptů na krémovou zmrzlinu, sorbet a mražený jogurt. Hodně zábavy při přípravě a ochutnávání!

Základy pro přípravu zmrzliny

Studená a horká vodní lázeň

Studenou vodní lázeň připravíte tak, že velkou nádobu naplníte vodou a kostkami ledu nebo chladicími prvky. Nádobu se zmrzlinovou hmotou nechte stát ve studené lázni a každých šest až osm minut hmotu promíchejte.

Chcete-li připravit horkou vodní lázeň, naplňte hrnec téměř do poloviny vodou a přiveďte k varu. Připravte si vhodnou nerezovou nádobu (kotlík).

Rozpuštění čokoládové polevy

Připravte horkou vodní lázeň. Polevu nahrubo nasekejte a vložte ji do vhodné nerezové nádoby. Nádobu s polevou pak vložte do horké vodní lázně. Polevu nechte za občasného míchání pomalu rozpustit.

Příprava cukerného roztoku

250 ml vody svařte s 250 g (třtinového) cukru. Míchejte a vařte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak nechte roztok ještě dvě až tři minuty dále vařit. Vychlazený sirup vydrží v ledničce asi týden.

Užitečné pomůcky pro přípravu zmrzliny

Kromě zmrzlinovače jsou k přípravě zmrzliny nezbytné nebo Vám mohou pomoci ještě další pomůcky. Chcete-li zmrzlinu vyrábět častěji, určitě byste si toto kuchyňské náčiní měli pořídit.

  • Porcovač na zmrzlinu je k dostání v různých provedeních – kulatý, hranatý nebo k odškrabávání, z plastu nebo ušlechtilé oceli. Díky pákovému mechanismu lze utvořený kopeček zmrzliny pohodlně vyklopit z porcovače ven. Doporučujeme, abyste před nabráním dalšího kopečku zmrzliny vždy ponořili porcovač do horké vody. Zmrzlina pak půjde z porcovače lépe vyklopit.

  • Gumová stěrka (Gummimambo) Díky hladké hraně gumové stěrky můžete celou hmotu přesunout do nádoby na míchání, aniž by v původní nádobě zůstaly nějaké zbytky. Elastičnost gumy zase zajišťuje, že se dostanete i k hmotě na dně kotlíku.

  • Chladicí prvky nebo kostky ledu Chladicí prvky je třeba zmrazit v mrazničce. Chladicí prvky díky obsaženým chladicím médiím akumulujícím chlad dlouho chladí i po vyjmutí z mrazničky. Chladicí prvky nebo připravené kostky ledu odvedou při výrobě zmrzliny nejlepší službu, neboť při chlazení základní zmrzlinové hmoty je důležitá rychlost.

  • Tyčový mixér Díky této užitečné kuchyňské pomůcce můžete dosáhnout úžasné krémové konzistence a většího objemu svých omáček a ovocného pyré.

  • Kotlík – nejlépe z ušlechtilé oceli – lze díky oblému dnu perfektně a bez poškrábání nasadit na hrnec. Proto je ideální pomůckou pro vodní lázeň – ať už studenou nebo horkou. Profesionálové rádi používají také poměrně nákladné varianty z mědi. Měděné nádobí dobře vede teplo a najdete je v každé dobré cukrárně.

  • Zdobicí sada Stříkací sáček s větší zdobicí hubičkou a s hubičkou ve tvaru hvězdy je nepostradatelným pomocníkem. Můžete jej používat například k nastříkání choulostivého sněhu z bílků na bezé nebo pálené těsto na plech. Sada Vám poslouží také při zdobení zmrzliny čerstvě ušlehanou smetanou.

  • Vaflovač na zmrzlinové kornoutky slouží k výrobě domácích kornoutků. Vaflovače určené k pečení kornoutků nesmíte zaměnit s běžnými vaflovači. Jsou to speciální přístroje, na které nalijete dávku těsta a pak upečete. Obvykle je přiložen tvarovač kornoutků pro srolování čerstvě upečených vaflí.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Mnichov

Na webových stránkách tchibo.cz

Kuchyňské přístroje, kuchyňské pomůcky na vaření a na pečení

Ještě více kuchyňských přístrojů, rozmanité pomůcky na vaření a na pečení a také kuchyňský nábytek najdete v Tchibo v kategorii Kuchyně a domácnost.