Tipy a recepty na vlastnoručně vyráběnou zmrzlinu
Máte chuť na vlastnoručně vyrobenou zmrzlinu? Příprava lahodných zmrzlinových kreací s přísadami, které milujete ze všeho nejvíce, není vůbec těžká. Připravili jsme pro Vás pár skvělých tipů k výrobě zmrzliny – ať už se zmrzlinovačem nebo bez něj – a také několik lahodných receptů na zmrzlinu.
Příprava zmrzliny se zmrzlinovačem, nebo bez něj?
Vlastnoručně vyrobenou zmrzlinu můžete připravovat se zmrzlinovačem nebo bez něj. První metoda je samozřejmě jednodušší, ale finančně náročnější, zatímco druhá zase vyžaduje čas a ruční námahu, kterou nelze podceňovat. Níže najdete stručný přehled výhod a nevýhod obou metod.
Přehled nejdůležitějších druhů zmrzliny
Mléčná a smetanová zmrzlina Základem těchto dvou druhů zmrzliny je, jak již napovídá jejich název, hlavně mléko, resp. smetana. Čím vyšší je podíl tuku, tím krémovější zmrzlina bude. Krémová zmrzlina je speciální formou mléčné zmrzliny. Připravuje se zcela bez vody a musí být dodržen přesný poměr mléka a vajec, resp. vaječných žloutků.
Ovocná zmrzlina Ovocná zmrzlina se může připravovat zcela bez mléka jako čistě vodová ovocná zmrzlina. Vyrábějí se však také krémové varianty s podílem mléka nebo smetany. U ovocné zmrzliny je každopádně velmi důležitý podíl ovoce. U citrusových plodů by měl činit minimálně 10 %, u všech ostatních druhů ovoce by to mělo být minimálně 20 %.Mražený jogurt Mražený jogurt se v poslední době stal oblíbenou alternativou ke zmrzlině. Namísto smetany se při výrobě mraženého jogurtu používá kombinace jogurtu a mléka. Výsledný dezert má díky tomu lahodnou mírně nakyslou chuť, což je zejména v létě velmi osvěžující. Často se používá chuťově relativně neutrální jogurt, který se doplňuje toppingy, například oříškovým nebo čokoládovým.Parfait Za parfait se označuje polozmražená zmrzlina, která se během přípravy – na rozdíl od běžné zmrzliny – nemusí míchat, pouze se stále mrazí. Proto je ideálním tipem na ručně připravované zmrzliny bez zmrzlinovače. Díky velmi vysokému obsahu vaječných žloutků a cukru zůstává i bez míchání relativně krémová.Sorbet Sorbet sestává především z vody. Mléko ani zmrzlina se při jeho výrobě vůbec nepoužívají, takže sorbet má velmi nízký obsah tuků. Svou chuť získává sorbet díky přidanému ovoci, ovocným šťávám a cukru, avšak také díky experimentálním přísadám, jako jsou například limonády, sekt nebo jiné alkoholické nápoje.
Čas zmrzliny nastal: Lahodné a osvěžující recepty na zmrzlinu
Aby Vaše první vlastnoruční výroba zmrzliny proběhla bez problémů, připravili jsme pro Vás několik základních rad a rovněž pár skvělých receptů na krémovou zmrzlinu, sorbet a mražený jogurt. Hodně zábavy při přípravě a ochutnávání!
Základy pro přípravu zmrzliny
Malinový sorbet
Jahodová zmrzlina
Mražený jogurt
Stracciatella
Vanilková zmrzlina
Citronový sorbet
Užitečné pomůcky pro přípravu zmrzliny
Kromě zmrzlinovače jsou k přípravě zmrzliny nezbytné nebo Vám mohou pomoci ještě další pomůcky. Chcete-li zmrzlinu vyrábět častěji, určitě byste si toto kuchyňské náčiní měli pořídit.
Porcovač na zmrzlinu je k dostání v různých provedeních – kulatý, hranatý nebo k odškrabávání, z plastu nebo ušlechtilé oceli. Díky pákovému mechanismu lze utvořený kopeček zmrzliny pohodlně vyklopit z porcovače ven. Doporučujeme, abyste před nabráním dalšího kopečku zmrzliny vždy ponořili porcovač do horké vody. Zmrzlina pak půjde z porcovače lépe vyklopit.
Gumová stěrka (Gummimambo) Díky hladké hraně gumové stěrky můžete celou hmotu přesunout do nádoby na míchání, aniž by v původní nádobě zůstaly nějaké zbytky. Elastičnost gumy zase zajišťuje, že se dostanete i k hmotě na dně kotlíku.
Chladicí prvky nebo kostky ledu Chladicí prvky je třeba zmrazit v mrazničce. Chladicí prvky díky obsaženým chladicím médiím akumulujícím chlad dlouho chladí i po vyjmutí z mrazničky. Chladicí prvky nebo připravené kostky ledu odvedou při výrobě zmrzliny nejlepší službu, neboť při chlazení základní zmrzlinové hmoty je důležitá rychlost.
Tyčový mixér Díky této užitečné kuchyňské pomůcce můžete dosáhnout úžasné krémové konzistence a většího objemu svých omáček a ovocného pyré.
Kotlík – nejlépe z ušlechtilé oceli – lze díky oblému dnu perfektně a bez poškrábání nasadit na hrnec. Proto je ideální pomůckou pro vodní lázeň – ať už studenou nebo horkou. Profesionálové rádi používají také poměrně nákladné varianty z mědi. Měděné nádobí dobře vede teplo a najdete je v každé dobré cukrárně.
Zdobicí sada Stříkací sáček s větší zdobicí hubičkou a s hubičkou ve tvaru hvězdy je nepostradatelným pomocníkem. Můžete jej používat například k nastříkání choulostivého sněhu z bílků na bezé nebo pálené těsto na plech. Sada Vám poslouží také při zdobení zmrzliny čerstvě ušlehanou smetanou.
Vaflovač na zmrzlinové kornoutky slouží k výrobě domácích kornoutků. Vaflovače určené k pečení kornoutků nesmíte zaměnit s běžnými vaflovači. Jsou to speciální přístroje, na které nalijete dávku těsta a pak upečete. Obvykle je přiložen tvarovač kornoutků pro srolování čerstvě upečených vaflí.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Mnichov