×
Používáme soubory cookie, abychom mohli naše webové stránky lépe přizpůsobit Vašim potřebám. Používáním našich webových stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na Vašem počítači, tabletu nebo smartphonu. Více informací zde.
Schließen
Krojové outfity na Oktoberfest

Chystáte se na Oktoberfest? Chystejte se s Tchibo.

Rok za rokem láká největší lidová slavnost na světě – Oktoberfest – svou sváteční náladou, lidovými kroji, pivem a lahodnými pokrmy. Tohoto festivalu se v Mnichově účastní miliony lidí z celého světa. Pokud mezi ně chcete patřit, určitě Vám přijdou vhod tipy týkající se Oktoberfestu, módní oktoberfestové trendy a recepty na typické bavorské speciality.

Historie Oktoberfestu

Miluji tě – srdce z perníku

Na počest královských novomanželů

Historie Oktoberfestu sahá více než 200 let zpátky: v říjnu 1810 se korunní princ Ludvík Bavorský oženil s princeznou Terezou Sasko-Hildeburgskou. Na počest královského páru byla na volné ploše na okraji města uspořádána velká slavnost zakončená koňským dostihem. Tato podívaná sklidila obrovský úspěch, a proto se konala i v nadcházejících letech na místě, které bylo pojmenováno jako Tereziánská louka. Tereziánská louka neboli Wiesn dnes leží v centru mnichovské čtvrti Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt.
Pár v kroji na festival Oktoberfest

Od koňských dostihů k lidové slavnosti

Od začátku 20. století se Oktoberfest slaví již v září, aby si návštěvníci mohli užít příjemnějšího počasí. Koňské dostihy později vystřídal pestrý jarmark s artisty, klauny a gastronomií. Postupem času se událost vyvinula v obří lidovou slavnost, jak ji známe dnes. Od roku 1950 je Oktoberfest zahajován slavnostním naražením prvního sudu, které provádí mnichovský primátor a které je vždy doprovázeno proslulým výkřikem „O’zapft is“.

Náš poradce k dirndlům

Pokud jde o dirndl, dnes je k dispozici nepřeberná nabídka designů, materiálů a střihů. Při nákupu byste však měli myslet i na jeho použitelnost na Oktoberfestu: Je model dost dlouhý? Je materiál dost odolný? Poradíme Vám, nač byste si měli dát při nákupu dirndlu pozor.
Jak najít perfektní dirndl

Jak najít perfektní dirndl

Který materiál je vhodný?
Kdysi býval dirndl pracovním oděvem, a proto musel být odolný. I dnes se tradiční dirndly vyrábějí z bavlny nebo lnu. Máte-li zájem o něco extravagantnějšího, můžete sáhnout po dirndlu ze saténu nebo po modelu s tylovými prvky. Měli byste však mít na paměti, že ve festivalovém stanu Vám může při divokých oslavách trocha piva nebo omáčky ukápnout i na dirndl.

Otázka barvy
Kromě materiálu je obzvlášť důležitá i barva dirndlu, která má vliv na jeho vzhled. Dříve to bývala hlavně tmavě zelená nebo modrá. Dnes jsou v oblibě i zářivé barvy, jako je červená nebo růžová. Zástěrka by měla mít barvu šatů nebo by ji měla stylově doplňovat. Tradičně bývala zástěrka jednobarevná, neboť v 19. století se často šila z ložního prádla.

V dirndlu k vysněné postavě
Dirndly jsou oblíbené také proto, že dokážou vytvarovat pěknou postavu. Díky speciálnímu tvaru vytvarují překrásný dekolt a vosí pas a skryjí obliny, které nechcete stavět na odiv. Pokud jde o délku, tady platí, že původní dirndl sahal vždy minimálně po kolena. Dnes jsou však povoleny i kratší dirndly.

Perfektní průvodce k dirndlu

Jestliže jste již našla svůj ideální dirndl, pak Vás od kompletního outfitu ve stylu Oktoberfestu dělí jen kousíček. Poradíme Vám, jak celý look perfektně doladit.

Halenka
Bez halenky by dirndl nebyl dirndlem. Halenka vytváří svým speciálním výstřihem okouzlující rámec pro dekolt. Ať už s dlouhým rukávem, s krátkým rukávem, nabíraná nebo s volány, záleží jen na Vás – možností je celá řada. Tip: Pokud si nechcete pořizovat pravou dirndlovou halenku, můžete sáhnout i po některé halence ze svého šatníku. Spoustu šatů můžete koupit jako komplet i s halenkou.

Kabátek
S kabátkem ladícím s dirndlem nebudete vypadat jen módně, ale navíc budete mít v chladnějších dnech na začátku podzimu něco hřejivého na sebe. K dirndlu se obzvlášť dobře hodí pletené kabátky s krásným zdobením v klasických barvách, jako je tmavě zelená. Kabátek zvaný janker je tradičním doplňkem k dirndlu, který Vás udrží příjemně v teple. Alternativně si můžete vzít také pletený nebo plstěný blejzr.

Podprsenka
Pozvedne poprsí a vytvaruje okouzlující dekolt – ten se bez perfektně padnoucí podprsenky prostě neobejde. K dirndlu se nosí především tzv. modely balconette, které se optimálně hodí k hlubokým výstřihům.
Doplňky k dirndlu
Perfektní doplňky k dirndlu

Tipy na správné doplňky k dirndlu

Výběr dirndlu už máte za sebou. Teď už zbývá jen celý look stylově doladit – současná móda radí smíchat špetku kýče, něco elegance a hlavně plnou hrst tradic.

Středobodem outfitu je samozřejmě dechberoucí dekolt, který lze dovést k dokonalosti pomocí určitých doplňků: doporučuje se tradiční krojový náhrdelník s alpskou protěží, klasický perlový nebo kroucený náhrdelník nebo stuha těsně obepínající krk.

Ke skutečně stylovému outfitu přispěje krojový šátek uvázaný vyzývavě kolem krku nebo jen volně přehozený přes ramena. Krojový šátek musí samozřejmě ladit s barvou dirndlu, nebo naopak vytvářet barevný kontrast. Důležité je, aby kombinace vypadala elegantně a harmonicky.

Skutečně extravagantním doplňkem k dirndlovému outfitu je krojový klobouk – často zdobený péry a aplikacemi. Z normálního hezkého děvčete se rázem stane hvězda Oktoberfestu. Ale i zde je potřeba výběr klobouku podřídit vzhledu dirndlu. Totéž platí pro kabelku. Tradičně se doporučuje plstěná taška přes rameno, malá, barevně ladící kožená taška nebo krojová taška s aplikacemi, která nabízí stylový prostor na drobné, mobil a rtěnku.

Outfit je tedy komplet. Ale jaké boty si vzít k dirndlu?

Začněme tím, co se k dirndlu absolutně nehodí: kotníčkové boty, kozačky a vysoké boty. Boty k dirndlu by měly být pohodlné, nicméně jde o slavnostní outfit, který si zaslouží odpovídající boty. Dáma, která nechce zůstat sedět, proto sáhne po pohodlných balerínách v barvě dirndlu, po tradičních botách s přehnutým jazykem nebo po rustikálních turistických botách. Posledně jmenované se nosí v kombinaci s hrubými vlněnými ponožkami. Skutečně elegantně však bude outfit vypadat teprve s lodičkami nebo sandály.
Baleríny? Nebo jaké boty si vzít na Oktoberfest?

Vázání stuhy k dirndlu

Nezáleží na tom, zda máte krátký nebo dlouhý dirndl – každý může nosit to, co se mu líbí. Avšak nezapomeňte, že na detailech nesmírně záleží. Prozradíme Vám, že příčina toho, proč Vám flirtování na Oktoberfestu nevyšlo, může být i ve stuze k dirndlu.

Stuha uvázaná vpravo
Stuha uvázaná vpravo je pro muže signálem, že se mají mít na pozoru, pokud nechtějí schytat pohlavek. Dáma totiž takto jasně dává najevo, že je zadaná. Muži v Bavorsku berou tento „symbol zadanosti“ velmi vážně a drží se od žen s takto uvázanou stuhou „mírně“ zpátky. Budete-li mít jako nezadaná žena divný pocit, že si Vás na Oktoberfestu žádný muž nevšímá, zkontrolujte raději, na které straně máte uvázanou stuhu k dirndlu!

Stuha uvázaná vlevo
Stuha vlevo přináší štěstí! Máte-li stuhu uvázanou na levé straně, signalizujete tím, že jste volná. Nositelky dirndlu, které se rozhodnou pro uzel uvázaný vlevo, by se neměly podivovat četným pokusům o sblížení ze strany „švarných junáků“, neboť uzel uvázaný na této straně víceméně znamená, že se toužíte seznámit.

Stuha uvázaná uprostřed
Teď si možná myslíte, že tato varianta znamená, že si žena ještě není úplně jistá, v jakém vztahovém stavu se aktuálně nachází. Ale to vůbec není pravda! Stuha k dirndlu uvázaná uprostřed signalizuje, že se jedná o pannu. Takže muži, ruce pryč!

Stuha uvázaná vzadu
Pokud má žena stuhu uvázanou vzadu, může to mít dva důvody: buď ovdověla, nebo se jedná o servírku. Takže dejte pozor, abyste servírce nedopatřením nevyjádřili upřímnou soustrast!
Stuha k dirndlu

Perfektní výbava na Oktoberfest

Objevte dirndl, kožené kalhoty a jiné doplňky právě nyní na tchibo.cz.
    
Bohužel vyprodáno
  • Kožené kalhoty ke kroji
Z jemné kůže s tradiční výšivkou
2 490
2 190
Bohužel vyprodáno
Bohužel vyprodáno
  • Oboustranná sukně s oboustrannou zástěrkou
Odnímatelná oboustranná zástěrka – spousta možností nošení
499
399
Bohužel vyprodáno
  • Sada s dirndlem, halenkou a dvěma zástěrkami
Živůtek s řaseným lemem a zipem vpředu
3 490
2 990
    
Bohužel vyprodáno
  • Pletený kabátek ke kroji
Měkká bavlněná směs
999
749
Bohužel vyprodáno
  • Triko Lausbua
S potiskem ve vzhledu kožených šlí ke kalhotám
399
299
Bohužel vyprodáno
  • 3/4 teplákové kalhoty
V tradičním oktoberfestovém vzhledu
649
549
  • Teplákové šortky
Obzvlášť pohodlné díky měkce zdrsněné vnitřní straně
699
599
Náhled
    
Bohužel vyprodáno
  • Pletený kabátek ke kroji
Příjemně měkký a hřejivý díky střižní vlně
1 290
1 099
Bohužel vyprodáno
  • Pletený kabátek
Čistá bavlna příjemná na tělo
599
499
  • Tričko Wiesn Spatzl
S potiskem ve tvaru srdce a štrasovou aplikací
399
299
Náhled
Bohužel vyprodáno
  • Pletený blejzr
Vídeňské švy zdůrazňují ženskou postavu
999
749

Náš poradce ke koženým kalhotám

V jakých délkách jsou kožené kalhoty k dostání? Nač byste si při nákupu měli dát pozor? A jak se mají kožené kalhoty čistit? To jsou nesmírně důležité otázky, které byste si před svým prvním Oktoberfestem určitě měli položit. Pročtěte si naše rady, které Vám pomohou správně se rozhodnout při nákupu kožených kalhot a zajistit tak, že Vaše návštěva Oktoberfestu bude úspěšná.

  • Určitě přijde na pořad dne otázka správné délky: K dispozici jsou různé délky – od krátkých kalhot nad kolena přes délku po kolena až po kalhoty dlouhé po kotníky, které zaručují řádný tradiční vzhled. Navíc doporučujeme, abyste si nejdříve položili sebekritickou otázku: Jak často jste v poslední době jezdili na kole? Krátké varianty kalhot totiž vyžadují určitý obvod lýtka. Pokud už Vám na zpevnění a zesílení lýtek nezbývá dost času, mohou pomoci silné krojové podkolenky.
  • A s tím souvisí i rada č. 2: Kožené kalhoty musí být prostě těsně na tělo. Kůže je totiž přírodní produkt, který postupem času povolí. Proto byste si měli vzít raději o číslo menší velikost a nestydět se v těsných kalhotách ukázat své mužné tělo.
  • Pokud jde o materiál kožených kalhot, dnes si můžete vybrat mezi kůží z jelena, kozy nebo z divoké zvěře. Králem Oktoberfestu se však můžete stát, pouze pokud budou mít Vaše kalhoty správnou patinu. Pro kožené kalhoty totiž platí totéž, co pro sportovní boty: jsou cool pouze tehdy, když vypadají opotřebovaně. Na tomto obnošeném vzhledu trval již císař František Josef. Jak praví anekdota, služebnictvo dostalo příkaz předem nosit císařské kožené kalhoty, aby vznikly odpovídající známky opotřebení.
Poradce ke koženým kalhotám
Kodex Oktoberfestu

  • Teď si určitě kladete otázku, jak se vlastně mají kožené kalhoty čistit? Odpověď zní: nijak. Měli byste je pouze vyvětrat. Každá skvrna od piva nebo mastný flek činí z kalhot ještě původnější a individuálnější kousek. Pokud se však vyskytne skvrna, kterou opravdu musíte odstranit, můžete se o to pokusit s pomocí vody a jádrového mýdla. V žádném případě nedávejte kalhoty do pračky!
  • Detaily, které upoutají pozornost: Stejně jako u dirndlu jsou pro celkový vzhled nesmírně důležité detaily. K tomu patří nezbytné boty s přehnutým jazykem se zdobenými krojovými ponožkami nebo podkolenkami, krojová košile a krojová vesta a rovněž oblíbené kalhotové šle.. Tady je to podobné jako s lýtky: Je potřeba sebekriticky se na sebe podívat. Přesně podle motta: Vypnout hruď a ukázat, co ve Vás je, ale pouze tehdy, pokud je co ukazovat.
  • Tričko namísto krojové košile: I když to absolutně není v souladu s tradicemi, čím dál více návštěvníků Oktoberfestu nosí ke koženým kalhotám tričko. Někteří populární zastánci kožených kalhot to dokonce propagují – např. členové hudební skupiny La Brassbanda nebo Andreas Gabalier preferují ke kroji ležérní tričko. Zda je to dobře nebo špatně, to už bude generační otázka. Anebo čistě věc osobního vkusu.
  • S těmito tipy byste měli vyhnout problémům, které mohou u kožených kalhot nastat. Nyní můžete s klidným srdcem – v tradičním oděvu, ve kterém navíc budete výborně vypadat – vyrazit na svůj první Oktoberfest. Přejeme Vám perfektní zábavu!

Malý kodex Oktoberfestu

Oktoberfest je proslulý dobrou náladou – a to je věc, která je známá na celém světě. Na této lidové slavnosti lidé tančí, popíjejí a smějí se. Chcete-li se i Vy perfektně pobavit, je potřeba, abyste dodržovali několik základních pravidel chování:
  • Netančete na stole: Panuje uvolněná nálada a Vám se zachtělo tančit? Ale jistě! Dokonce se akceptuje tančení na lavicích. Avšak tance na stole byste se měli vyvarovat.
  • Nenoste si s sebou žádné vlastní jídlo: K vydařené návštěvě Oktoberfestu patří i vydatná strava. Dopřejte si ve stanu, co hrdlo ráčí – ale žádné s sebou přinesené jídlo. To je prostě pravidlo Oktoberfestu.
  • Včasná rezervace, zejména pokud toužíte dostat se do určitého konkrétního stanu, je nezbytná. Rezervujte si včas svá místa! Chcete-li to zkusit bez rezervace, přijďte již během dne. A rozhodně nezkoušejte pořadatele uplatit.
  • Auto nechte doma: Ušetřete si zdlouhavé hledání místa k zaparkování! Raději využijte prostředky veřejné dopravy, jako je metro, které Vás dopraví přímo na Tereziánskou louku. Navíc si určitě budete chtít vychutnat jednu či dvě sklenice piva.
  • Nekuřte ve stanu: Mějte ohled na ostatní a dodržujte zákaz kouření ve stanu, který je v platnosti od roku 2010. Spousta hostinských má potřeby kuřáků na paměti a nabízí ve svých stanech řešení, jako jsou například balkony pro kuřáky.
Kodex

Typické lahůdky na Oktoberfestu

Typické speciality podávané na Oktoberfestu jsou vydatné a lahodné – prostě přesně to pravé, co člověk potřebuje během náročného dne stráveného na této lidové slavnosti. Bílá klobása, preclíky a další speciality – to jsou perfektní chuťovky k pivu, které potěší Váš žaludek. Níže najdete informace o klasických oktoberfestových specialitách a rovněž několik receptů.

Klasické oktoberfestové speciality

Sýrová pomazánka obazda
Bavorská přesnídávka neboli Brotzeit by bez sýrové pomazánky obazda nebyla tím, čím je! Původním cílem receptu na tuto pomazánku bylo spotřebovat zbytky sýra. Dnes je to tato sýrová pomazánka klasikou v každé pivní zahrádce a na Oktoberfestu samozřejmě nesmí chybět. Příprava sýrové pomazánky obazda spočívá v rozdrcení měkkého sýra, jako je camembert, s máslem. Vznikne roztíratelná hmota, kterou ochutíme cibulí, pažitkou nebo kmínem. Obazda se tradičně podává s žitným chlebem nebo s preclíky.

Preclíky
Preclíky jsou nesmírně oblíbené. Podávané v kombinaci s pivem mohou nahradit i hlavní jídlo. Zejména pokud mají – jako na Oktoberfestu – formát XL. Pravé mnichovské preclíky se vyznačují zejména svou měkkou konzistencí, která připomíná bílý chléb. Jsou ideální k namáčení do omáčky z pečeně!

Bílá klobása
Bílá klobása se tradičně jí se sladkou hořčicí a preclíky. Klobása se při jídle „vycucne“. To se dělá jednoduše pomocí úst a zubů. Samozřejmě můžete klobásu dostat ze střívka také pomocí nože a vidličky.

Vepřové koleno
Vepřové koleno je vydatné a výborně zasytí. Porce vepřového kolena nabízí díky dobře kořeněné vrstvě špeku a lahodné pivní omáčce úžasně aromatický kulinářský zážitek. Hodí se k němu například bramborové či houskové knedlíky nebo salát.
Bavorská pomazánka obazda
Bavorská pomazánka obazda

Suroviny:

  • 1 malá cibule
  • 100 g změklého másla
  • 120 g zralého sýra Romadúr nebo Miesbacher (45 % tuku, lze nahradit nějakým jiným sýrem s červeným mazem)
  • 200 g zralého sýra Brie nebo Camembert
  • ½ lžičky sladké mleté papriky
  • 2 špetky pálivé mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 polévkové lžíce pšeničného piva (podle chuti)
  • 150 g smetanového sýra
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 1 svazek pažitky
Pro 4–6 osob | Doba přípravy cca 25 min. | Doba odležení cca 1 hod. | Cca 365 kcal
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Na pánvi rozpusťte polévkovou lžíci másla. Na másle pak osmahněte cibuli za stálého míchání dozlatova – bude to trvat asi čtyři minuty. Pak ji sundejte ze sporáku a nechte vychladnout.

2. Sýr nakrájejte na malé kostičky (viz Tipy). Zbývající máslo vyšlehejte v nádobě pomocí ručního mixéru – šlehejte asi dvě minuty, aby máslo získalo krémovou konzistenci. Pak vmíchejte sýr nakrájený nadrobno, papriku, kmín a případně i pšeničné pivo. Nakonec vmíchejte smetanový sýr. Okořeňte solí a pepřem. Při solení buďte opatrní – oba sýry mají samy o sobě výraznou kořeněnou chuť.

3. Cibuli vmíchejte do sýra, ochutnejte a nechte min. 1 hodinu odpočívat. Krátce před podáváním opláchněte pažitku, osušte ji a nakrájejte nadrobno. Pomazánku podávejte v nádobce nebo na prkénku posypanou pažitkou. Dobrou chuť!

Tipy: Sýr, který použijete na pomazánku obazda, by ideálně měl mít pokojovou teplotu, takže je potřeba, abyste jej včas vyndali z ledničky. Ušlechtilé druhy sýra, jako je Romadúr nebo Miesbacher, byste měli krájet v jednorázových rukavicích na balicím papíru – tak Vám ruce ani prkénko na krájení nenačichnou.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Mnichov
Bavorské přesnídávkové rohlíky
Bavorské přesnídávkové rohlíky

Suroviny:

  • 250 g žitné mouky (typ 997)
  • 250 g pšeničné mouky (typ 405)
  • ½ lžičky fenyklu
  • ½ lžičky koriandru
  • 1 ½ lžičky soli
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 lžičky cukru
  • 1 lžičky kmínu
  • 1 zarovnaná lžička mořské soli (příliš velká zrníčka soli lze rozdrtit v hmoždíři)
  • mouka na zpracování těsta
  • pečicí papír
Na 12 ks | Doba přípravy cca 30 min. | Doba odpočívání cca 2 hodiny | Doba pečení cca 40 min. | Cca 145 kcal na kus
1. Mouku vložte do nádoby kuchyňského robota (alternativně můžete těsto zpracovat pomocí ručního mixéru v míse). Fenykl a koriandr rozdrťte v hmoždíři najemno a pak společně se solí vmíchejte do mouky. Droždí rozdrobte do šálku, přidejte 5 polévkových lžic vlažné vody, 1 polévkovou lžíci mouky (odeberte ji z mouky v míse), přidejte cukr a zamíchejte. Kvásek pak, společně s 300 ml vlažné vody, nalijte do nádoby s moukou a zpracujte těsto pomocí hnětače – začněte pomalejší rychlostí, aby se suroviny dobře spojily, a pak rychlost hnětení zvyšte a hněťte ještě dalších 5 minut. Přidejte do nádoby trochu mouky, aby se těsto uvolnilo od okraje, a ještě další 1–2 minuty zpracovávejte.

2. Vypracované těsto vyndejte z nádoby kuchyňského robota nebo z mísy na lehce pomoučenou pracovní plochu, ručně je ještě 2–3 minuty hněťte a nakonec vytvarujte kouli. Dno nádoby poprašte moukou, vložte do ní kouli těsta, zakryjte utěrkou a nechte 40 minut na teplém místě kynout. Pak těsto v nádobě ještě znovu prohněťte a nechte další hodinu kynout.

3. Poté vyložte dva pečicí plechy pečicím papírem. Těsto položte na pomoučenou pracovní plochu, vytvarujte silný váleček a ten rozdělte na 12 stejně velkých kusů (každý cca 70 g). Poté z jednotlivých kousků těsta vytvarujte 16–17 cm dlouhé rohlíky a položte je v dostatečném odstupu na plech. Vrchní stranu každého rohlíku třikrát šikmo nařízněte a pak nechte rohlíky zakryté ještě dalších 20 minut kynout. Mezitím si troubu předehřejte na 210 °C (horkovzdušnou troubu na 190 °C).

4. Rohlíky lehce potřete studenou vodou, posypte kmínem a mořskou solí. Oba plechy dejte do trouby – jeden nahoru a jeden dolů – a nechte pečivo asi 40 minut péci dozlatova a dokřupava. Máte-li troubu s horním a spodním ohřevem, je potřeba plechy po cca 25 minutách vyměnit – spodní dát dolů a dolní nahoru, aby se rohlíky upekly rovnoměrně. V případě horkovzdušné trouby teplo v troubě cirkuluje a není potřeba plechy vyměňovat.

5. Hotové rohlíky vyndejte z trouby a nechte je zchladnout na kuchyňské mřížce. Čerstvé, krásně křupavé rohlíky co nejdříve podávejte. Dobrou chuť!

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Mnichov
Vepřové koleno
Vepřové koleno

Suroviny:

  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • 2 vepřová kolena (každé cca 1,4 kg)
  • 300 g cibule
  • 1 bulva celeru (cca 130 g)
  • 1 mrkev
  • 400 ml vývaru
  • 1 lžička škrobu
  • čerstvě namletý černý pepř
  • alobal
Pro 4 osoby | Doba přípravy cca 30 min. | Doba pečení cca 3 hodiny 50 min. | Cca 880 kcal na porci
1. Předehřejte troubu na 160 °C. Česnek oloupejte, nakrájejte najemno, posypejte půlkou lžičky kmínu a lžičkou soli a nasekejte najemno. Vepřová kolena potřete na straně, kde je maso, a pod kůží kořeněnou solí. Kůži potřete solí – je potřeba pořádně ji vetřít dovnitř.

2. Cibule, celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na 1 cm velké kostičky. Zeleninu rozložte do hlubokého pekáče (cca 25 x 35 cm) a na ni položte obě kolena. Pekáč vložte do trouby (střed, horkovzdušná trouba 140 °C) a kolena pečte 1 hodinu a 15 minut. Poté je obraťte a pečte ještě dalších 15 minut. Pak do pekáče přilijte vývar a nechte kolena hodinu a půl až dvě hodiny péci do měkka (viz Tipy), přičemž je potřeba je každých 30 minut obrátit.

3. Vyndejte pekáč z trouby, kosti kolen oviňte alobalem. Půl lžičky soli smíchejte s troškou vody a potřete kůži ještě trochou této slané vody.

4. Zahřejte troubu na 250 °C (horkovzdušnou troubu na 230 °C). Kolena položte na rošt, opět zasuňte do středu trouby a dospod vložte pečicí plech s vodou jako ochranu proti odkapávání. Pečte kolena cca 20 minut dokřupava – přitom je stále znovu potírejte slanou vodou a obracejte. Měla by být ze všech stran pěkně opečená a mít křupavou kůrčičku.

5. Mezitím ze zeleniny a vypečené šťávy seberte tuk (viz Tipy). Pekáč postavte na sporák, vypečenou šťávu přiveďte k varu. Škrob smíchejte s 1–2 polévkovými lžícemi studené vody a vmíchejte do šťávy – během dvou minut by měla vzniknout krémová omáčka. Dochuťte solí, pepřem a zbytkem kmínu.

6. Křupavá kolena vyndejte z trouby, ostrým nožem rozkrojte podélně napůl a podávejte s omáčkou na předehřátých talířích.

Tipy: Doba pečení vepřových kolen se může lišit, proto je potřeba po asi třech hodinách píchnout vidličkou do masa a vyzkoušet, zda je již pěkně měkké. Odebraný tuk okořeňte solí a pepřem, nechte vychladnout a použijte k natírání na chleba – je to skutečná lahůdka. © 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Mnichov
Houskové knedlíky
Houskové knedlíky

Suroviny:

  • 150 ml mléka
  • 300 g nakrájených housek do knedlíků (lze koupit jako polotovar v pekařství nebo v supermarketu nebo lze použít starší housky, které nakrájíte na kostičky)
  • 1 velká cibule
  • 4–6 snítek hladké petrželové natě
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 4 vejce (M)
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • ½ svazku pažitky
Na cca 8 knedlíků | Doba přípravy cca 35 min. | Doba vaření cca 25 min. | Cca 325 kcal
1. Zahřejte mléko, aby bylo vlažné. Nakrájené kousky housek dejte do mísy, přelijte mlékem a nechte 5 minut odležet. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Petržel opláchněte, osušte a nasekejte nahrubo. Na pánvi rozpusťte máslo a duste na něm cibuli asi tři minuty, dokud nezesklovatí. Pak vmíchejte petržel.

2. Rozklepněte a rozšlehejte vejce a společně s cibulovou směsí je přidejte k houskám. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, pořádně promíchejte a nechte 10 minut odležet. Pak hmotu rozdělte na osm dílů a z každého dílu navlhčenými dlaněmi vytvarujte knedlík.

3. Do velkého hrnce dejte dostatek vody, osolte ji a přiveďte k varu. Knedlíky vložte do vody a nechte vařit asi pět minut. Pak hrnec přikryjte pokličkou a nechte knedlíky při nízké teplotě ještě asi 20 minut dojít. Opláchněte pažitku, osušte ji a nakrájejte nadrobno. Knedlíky vyjměte pomocí děrované naběračky z vody, naservírujte do mísy nebo na talíře a posypte pažitkou.

Tip: Podle toho, jaké housky jste použili, je potřeba vyvážit množství mléka. Pokud jsou houstičky hodně suché, je možné, že budete potřebovat o 50 ml více. Je-li hmota příliš vlhká, stačí jednoduše vmíchat 1–2 polévkové lžíce strouhanky.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Mnichov
Bavorské zelí
Bavorské zelí

Suroviny:

  • 1 hlávka špičatého zelí nebo mladého bílého zelí (cca 1,2 kg)
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • sůl
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • ½ svazku hladké petrželové natě
  • 2 lžičky škrobu
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 2 špetky mletého kmínu nebo celého kmínu
  • 1 lžička vinného octa
Pro 4 osoby | Doba přípravy cca 20 min. | Doba vaření cca 20 min. | cca 105 kcal na porci
1. Špičaté zelí nebo bílé zelí očistěte, hlávku rozkrojte napůl a vykrojte košťál. Zelí nakrájejte na zhruba 2 cm velké kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kousky.

2. Ve velkém širokém hrnci rozpusťte při střední teplotě cukr a nechte jej cca 3 minuty zkaramelizovat do světle hněda. Pak na něm krátce poduste cibuli. Přidejte zelí a za stálého míchání duste 1 minutu a pak osolte. Podlijte vínem a nechte 1 minutu vařit. Přilijte vývar, přiveďte k varu a následně zelí duste při nízké teplotě v hrnci zakrytém pokličkou asi 20 minut do měkka.

3. Petržel opláchněte, osušte, otrhejte lístky natě a nasekejte nahrubo. Škrob smíchejte s 2–3 polévkovými lžícemi studené vody, přidejte k zelí a nechte asi tři minuty vařit – finální konzistence by měla být krémová. Dochuťte solí, pepřem, kmínem a vinným octem. Přizdobte petrželkou a podávejte.

Tip: Ohřívané zelí chutná ještě lépe. Můžete je tedy klidně připravit den předem – v každém případě ale bez petrželky, kterou je potřeba přidat až na závěr.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Mnichov

Více na tchibo.cz