Balkónový nábytek pro Vaši zelenou oázu ve městě

Zelený ráj na malém prostoru

Chcete si slunečné roční období užívat ve svém vlastním kousku přírody? I malý balkón ve městě nabízí dost místa na vytvoření osobní oázy pod širým nebem. S pomocí pár triků a s trochou kreativity si budete moci nerušeně posedět a relaxovat uprostřed svěží zeleně.
Chytrý balkónový nábytek

Chytrý balkónový nábytek

Chceme-li prostor, který máme k dispozici, optimálně využít, sáhneme obvykle po multifunkčním a skládacím nábytku. Pak totiž nemusíme dělat kompromisy ani ve velmi malém prostoru. Existuje spousta skvělých nápadů - od balkónové zástěny s lavicí a s flexibilními poličkami na rostliny a dekorace až po stůl s integrovaným sušákem na prádlo.
Ochrana před zvědavými pohledy a proti větru

Ochrana před zvědavými pohledy a proti větru

Pokud Vám vítr fouká do obličeje nebo Vám soused může při čtení novin nakukovat přes rameno, je s relaxací obvykle rychle konec. Tam, kde nejsou žádné stromy či keře, které by Vám poskytly odpovídající ochranu, lze využít jiná řešení, jako jsou například vysunovací postranní markýzy nebo balkónové zástěny s ochranou proti větru, které lze instalovat na balkónové zábradlí.
Slunečníky

Slunečníky

Slunce má pozitivní vliv na tělo i duši, ale pokud jste příliš dlouho vystaveni intenzivnímu UV záření, je potřeba počítat se spálením nebo s jinými negativními dopady na Vaši pleť. Stín, kam byste se mohli uchýlit, Vám poskytne elegantní markýza nebo slunečník. Při výběru dbejte na to, aby daný model nabízel co největší flexibilitu.

Kvetoucí balkón snadno a rychle

Postarejte se na jaře o nádhernou květinovou záplavu tím, že různé rostliny umístíte na různé úrovně. Můžete například zkombinovat hustě rostoucí popínavé rostliny ve velkých květináčích s různorodými pestrými květinami v závěsných balkónových květináčích nebo v trendy taškách na rostliny. Nebo použijte žebřík na květiny, na který naaranžujete různé rostliny. Tak vytvoříte obzvlášť bujnou a krásně barevnou minizahrádku. S pomocí praktických vysokých truhlíků s nástavcem a malých skleníků si můžete mimo jiné užít vlastnoručně vypěstované aromatické bylinky a plody.
Vertikální záhon, žebřík na květiny a jiné vybavení

Vertikální záhon, žebřík na květiny a jiné vybavení

Vertikální záhony nebo žebříky na květiny nabízejí místo pro spoustu různých rostlin i v tom nejmenším prostoru: můžete v nich nad sebou – na různých úrovních – pěstovat různé rostliny, květiny či bylinky. Jsou vhodné také jako vynikající ochrana proti zvědavým pohledům.
Trend: Tašky na rostliny a závěsné květináče

Trend: Tašky na rostliny a závěsné květináče

S trendy taškami na rostliny z odolné textilní tkaniny a se závěsnými květináči ve veselých barvách rychle proměníte studené zdi balkónu a zábradlí v rozkvetlou nádheru. Jak tašky, tak závěsné květináče se hodí také k proměně balkónu v kvetoucí bylinkovou zahrádku. Takto zkášlit můžete také francouzský balkón.
Zahradníci bez zahrady

Zahradníci bez zahrady

Amatérští zahradníci se mohou na balkóně vydovádět podle chuti a nálady. Skleníky na balkón nabízejí ideální podmínky pro vlastnoručně pěstované rostliny, které se tak mohou v klidu vyvíjet. Dvířka a stěny s průhlednými skly a rovněž různé možnosti větrání zajistí ideální tepelné a světelné podmínky do doby, než budou rostliny dost silné, aby našly na balkóně své místo.

Pěstování zeleniny a bylinek na balkóně

Rajčata, chilli papričky a bazalka: Některé druhy zeleniny a bylinek se velmi dobře hodí k pěstování na balkóně. Ukážeme Vám, jak na to, a přejeme Vám hodně zábavy při pěstování!
1. Rajčata
Rajčata

Budete potřebovat:

  • Obal na květináč
  • Květináč
  • Semínka rajčat
  • Zahradnický substrát nebo zeminu
Rajčata patří do čeledi lilkovitých a jsou příbuzná mimo jiné s bramborami. Můžete je pěstovat v truhlících/květináčích nebo venku v půdě. Rajčata jsou citlivá na chlad, a proto smí být do půdy vysazena nejdříve v květnu. Rajčata nesnášejí mráz.
Pěstování
Pokud se chystáte vysadit rajčata později ven do půdy, vysejte je v březnu až v dubnu (6–8 týdnů před posledními mrazíky) a na dobu předpěstování je umístěte na parapet nebo do balkónového skleníku.
Naplňte květináč substrátem a semínka zatlačte cca 0,5 cm hluboko dovnitř. Pak semínka zakryjte jemnou vrstvou zeminy nebo substrátu. Půdu trochu přimáčkněte. Pak vložte květináč do obalu na květináče.
Optimální teplota pro vyklíčení je 20 až 25 °C. Doba klíčení se pohybuje mezi 14 až 21 dny. Chraňte sadbu před světlem, dokud nebude vidět první klíček. Jakmile rajčatové rostliny vytvoří první listy, rozesaďte rostlinky, tj. zasaďte je ve větším odstupu od sebe. Nové stanoviště by mělo být světlé, teplé, slunné a chráněné před větrem a deštěm. Přihrňte půdu vždy až do výše nových lístků. Tak zajistíte vytvoření bohatšího kořenového systému.

Péče o rostliny
Aby mohly veškeré plody dobře zrát, musíte rostliny pravidelně zaštipovat, tj. odstraňovat přebytečné boční výhonky.
Rostliny dostatečně přihnojujte a zalévejte vlažnou vodou. Doporučujeme používat speciální hnojivo na rajčata a při hnojení přesně dodržovat pokyny výrobce. Neboť rajčata potřebují půdu bohatou na živiny a spoustu vláhy (avšak pozor, nesmíte je přelívat – nesmí stát ve vodě!). Když rajčata praskají, znamená to nedostatek vody.
Případně můžete použít spirálové opěrné tyče jako oporu pro rostliny.

Sklizeň
Sklizeň ve volné přírodě je možná od srpna do října. Rajčata sklízejte teprve tehdy, když jsou skutečně červená. Pak totiž budou mít nejlepší chuť. Plody sklízejte pokud možno tak, že je lehkým otáčivým pohybem oddělíte od stonku.
2. Chilli papričky
Chilli papričky

Budete potřebovat:

  • Obal na květináč
  • Květináč
  • Semínka chilli papriček
  • Zahradnický substrát nebo zeminu
Chilli papričky, často nazývané tako jako feferonky, patří do čeledi lilkovitých a jsou příbuzné mimo jiné s paprikou. Můžete je pěstovat v truhlících/květináčích nebo venku v půdě. Jsou citlivé na chlad, a proto by měly být vysazovány ven nejdříve koncem května. Chilli papričky nesnášejí teploty nižší než 5 °C.
Pěstování
Chcete-li chilli papričky později pěstovat venku v půdě, vysejte je v březnu až dubnu a předpěstujte na parapetu nebo v balkónovém skleníku.
Naplňte květináč substrátem a semínka zatlačte cca 0,5 – 1 cm hluboko. Pak semínka zakryjte jemnou vrstvou zeminy nebo substrátu. Půdu trochu přimáčkněte. Květináč vložte do obalu na květináč.
Doba klíčení hodně závisí na teplotě. Všeobecně platí, že čím vyšší je teplota, tím kratší je doba klíčení. Minimální teplota klíčení je asi 20 °C, optimální teplota klíčení se pohybuje mezi 25 a 30 °C. Doba klíčení je za optimálních podmínek 10 až 20 dní. Jakmile vyraší první klíčky, postavte květináč na místo zalité světlem.
Jakmile rostlinky chilli papriček vytvoří první dva páry lístků, rozesaďte rostlinky, tj. zasaďte je ve větším odstupu od sebe. Přihrňte půdu vždy až do výše nových lístků. Tak zajistíte vytvoření bohatšího kořenového systému.
Rostliny v květináči nebo v truhlíku můžete postavit ven, zpočátku nejlépe jen tak na hodinu, aby si pomalu zvykaly na přímé sluneční záření. Na zimu můžete rostliny zase jednoduše přemístit do domu. Nové stanoviště by mělo být světlé, teplé, slunečné a chráněné před větrem a deštěm.
Pokud nechcete kvetoucí rostliny chilli papriček přesazovat ven do půdy, je potřeba, abyste jimi lehce zatřásli, a umožnili tak opylení. Ve volné přírodě to za Vás udělá vítr.

Péče o rostliny
Rostliny přihnojujte jen mírně a zalévejte je jednou denně nebo jednou za 2 dny, pokud možno zespodu. Doporučujeme požívat speciální hnojivo na chilli papričky a při hnojení pečlivě dodržovat pokyny výrobce. Neboť chilli papričky potřebují půdu bohatou na živiny a dostatek vláhy (pozor, nepřelívat!).

Sklizeň
Sklizeň ve volné přírodě je možná od srpna do října. Chilli papričky sklízejte teprve, když jsou červené (cca 3 dny od změny barvy). Pak budou chuťově nejlepší a také nejostřejší.
3. Bazalka
Bazalka

Budete potřebovat:

  • Obal na květináč
  • Květináč
  • Semínka bazalky
  • Zahradnický substrát nebo zeminu
Bazalka je jednoletá bylina, která je velmi dekorativní a dá se výborně pěstovat v truhlíku/květináči nebo venku v půdě. Je citlivá na chlad, a proto by měla být do půdy vysazena nejdříve v polovině května, při teplotách od 16 °C.
Pěstování
Chcete-li bazalku později přesadit do půdy venku, předpěstujte si malé rostlinky na parapetu. Výsev proveďte v březnu nebo v dubnu.
Naplňte květináč substrátem a semínka položte přímo nahoru. Lehce je přitiskněte. Nezasypávejte je substrátem: semínka potřebují ke klíčení světlo. Optimální množství semínek na jeden květináč je 20. Pak postavte květináč v obalu na květináč na podklad, který není háklivý na vlhkost. Můžete použít například odpovídající misku. Optimální teplota klíčení se pohybuje mezi 15 až 20 °C. Doba klíčení je 2 až 3 týdny.
Malé rostlinky můžete ve druhé polovině května (při teplotách od 16 °C) vysadit ven do humusovité, lehké, na výživné látky bohaté půdy. Rostliny vysazujte cca 25 cm od sebe. Pro pěstování vyberte nějaké slunné stanoviště.

Péče o rostliny
Udržujte půdu vlhkou. V žádném případě však nesmíte rostliny přelívat – v květináčích nesmí stát voda! Rostliny chraňte před teplotami nižšími než 10 °C.

Sklizeň
Sklizeň začíná asi po 2 měsících. Ve volné přírodě je možné sklízet od června do listopadu. Chcete-li rostlinám zabránit v květu, abyste zajistili co největší sklizeň, sklízejte vždy celé vrcholky rostlin. Ze zbývající části rostlin vyrostou nové výhonky, z nichž budete moci později zase sklidit vrcholky. Chuť a vůni sklizených bylin zachováte nejlépe, když listy bazalky zmrazíte.

Balkónový nábytek a nápady na balkón pro Vaši zelenou oázu ve městě

Tchibo Praha, spol. s r.o.

Objevit ještě víc

Do kolekce Do kolekce
Teaková rohová pohovka
34 990
Zahradní souprava s textilním výpletem
19 990
Flexibilní sada balkónového nábytku »Elin«
12 990
Teakové houpací lehátko s materiálem TEXTILENE®
9 990
Jídelní stůl s betonovou deskou
16 990
Venkovní rohová pohovka »Elin« s pohodlnými polštáři Premium
32 990
  • Rohová pohovka s konferenčním stolkem
39 990
32 990
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 32 990 Kč
-17 %
Rohová pohovka s konferenčním stolkem
39 990
32 990
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 32 990 Kč
Zahradní křeslo Adirondack s výsuvnou podnožkou
5 990
Skořepinová židle z textilního pletiva
4 990
Flexibilní rohová pohovka s textilním výpletem
22 990
Flexibilní rohová jídelní lavice »Lenja«
5 990
Pohovka a lenoška 2 v 1 »Elin«
19 990
Zahradní lounge posezení »Elin« s flexibilními sedacími prvky a závěsnými regály
19 990
Skládací lehátko »Lenja«
4 990
Balkónová lavice »Lenja« se zástěnou a úložnou truhlou
4 990
  • Zahradní lehátko »Leira« s polstrem
6 990
5 990
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 5 990 Kč
-14 %
Zahradní lehátko »Leira« s polstrem
6 990
5 990
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 5 990 Kč
  • Lavice s vyklápěcím stolkem, »Lenja«
6 490
5 990
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 5 990 Kč
-7 %
Lavice s vyklápěcím stolkem, »Lenja«
6 490
5 990
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 5 990 Kč
Zahradní křeslo s polstrováním
4 990
Balkónový stolek »Elin«
3 990
Lehátko »Lenja« s výsuvným odkládacím stolkem
5 990
Flexibilní teakový podnos na pohovku
1 290
Malá zahradní lavice »Lenja« s policovým dnem
2 290
Židle s textilním výpletem
2 990
Stěna na živé rostliny »Elin« s flexibilně zavěsitelnými policemi
4 990
2 sloupy na rostliny »Tinus«
4 990
  • Zahradnický stůl »Jonte« s nádobou na odpad a policí
5 990
4 990
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 4 990 Kč
-16 %
Zahradnický stůl »Jonte« s nádobou na odpad a policí
5 990
4 990
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 4 990 Kč
Skládací stůl »Lenja«
2 490
1 490
1 190
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 390 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 190 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
-22 %
-20 %
-16 %
Vysoký samorozkládací stan na ochranu rostlin
Velký samorozkládací stan na ochranu rostlin
Malý samorozkládací stan na ochranu rostlin
1 790
1 390
1 490
1 190
1 190
999
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 390 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 190 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 999 Kč
Již brzy opět sklademJiž brzy opět skladem
Grilovací vozík »Elin« se zásuvkou a betonovou pracovní plochou
7 990
Rozkládací stůl, cca 0,9–1,25 m
6 990
1