Brazílie – země kávy

Brazílie! S tímto jménem spojujeme nekonečné pláže, deštné lesy, Copacabanu, karneval v Riu a koktejl Caipirinha. Víte však, že největší země Jižní Ameriky je také největším producentem kávy na světě?  Vysvětlíme Vám, proč je brazilská káva tak oblíbená.

Květy pokušení
aneb Jak se káva dostala do Brazílie

1727: Brazílie chtěla na rozvíjejícím se obchodu s kávou také něco utržit, avšak nevlastnila žádné kávovníky, a proto byl do Francouzské Guyany vyslán Colonel Francisco de Mello Palheta s příkazem, aby odtud propašoval tolik žádoucí semena kávovníku. Don Francisco si byl vědom rizika: vývoz kávy do sousední země se trestal smrtí.

Dokázal si však poradit: svedl choť guyanského guvernéra a poprosil ji o několik drahocenných plodů. Jako poděkování za milostné služby se mu od ní dostalo bujné kytice květin. Uvnitř kytice se skrývala vytoužená semena kávovníku.

Pak už Brazílii v jejím vstupu do obchodování s kávou nestálo nic v cestě...

Cafes Do Brasil – káva z Brazílie do celého světa

Cesta Brazílie na pozici předního producenta kávy započala v době portugalského kolonialismu. Počátkem 19. století začala obliba kávy v Evropě prudce stoupat a káva se stala módním nápojem mnoha vrstev obyvatelstva. Poptávka po kávových zrnech stoupala, obchod se prudce rozvíjel.

Pěstování kávy výrazně napomáhalo ideální klima v jihovýchodní Brazílii a Brazílie poměrně brzy vyvážela více kávy než kterákoli jiná země. Největší plantáže se kolem roku 1830 rozkládaly v údolí Paraíba mezi městy São Paulo a Rio de Janeiro.

Malá pobřežní obec Paraty, která byla nejblíže položeným přístavem, se díky tomu vzmohla a stala se kvetoucím překladištěm drahocenných zrnek. V přístavu tohoto poklidného koloniálního městečka se káva nakládala na lodě do Evropy a do celého světa. Teprve po vybudování železničního spojení mezi městy São Paulo a Rio de Janeiro byla káva od druhé poloviny 19. století expedována z obou největších brazilských přístavů.

A dnes? I když Vietnam mezitím začal exportovat více kávy než Brazílie, zůstává jihoamerická země i nadále největším producentem kávy na světě.

Světový primát v pěstování kávy

Se 2,7 mil. tun surové kávy stojí největší jihoamerická země nepopiratelně v čele zemí produkujících kávu. Uspokojuje téměř třetinu celosvětové poptávky po surové kávě. Na druhém místě je Vietnam se zhruba 1,6 mil. tun.

Brazílie dnes na ploše více než 2,4 mil. hektarů pěstuje hlavně vysoce kvalitní druhy kávy Arabica. Brazilské kávové plantáže zabírají plochu velkou zhruba jako Sicílie a nacházejí se převážně na jihovýchodě země, kde je mírné klima, zejména v regionech Minas Gerais a São Paulo.

Pro zajímavost: Brazílie není na předním místě jen v produkci kávy. Tolik kávy, kolik vypijí Brazilci, nevypije téměř žádný jiný národ. To znamená, že velká část vyprodukované kávy zůstává v zemi. Podíl Brazílie na celosvětové spotřebě kávy činí neuvěřitelných 13 % – více kávy se vypije jen v USA. Přepočteme-li však konzumaci kávy na osobu, dostane se do popředí ještě úplně jiná země: Finsko. Každý Fin zkonzumuje ročně více než 11 kg kávy, což představuje téměř dvojnásobnou spotřebu kávy na osobu, než jakou vykazuje Brazílie.

Cafezinho: malá černá káva

Brazilci milují kávu a zejména milují své cafezinho. Malá a hodně silná káva se většinou pije v kavárnách horká, rychle a vestoje – samozřejmě bez mléka. Cafezinho patří k Brazílii stejně jako Cachaça nebo Caipirinha a najdete je prakticky na každém rohu.

Už v roce 1941 popsal spisovatel Stefan Zweig tradiční brazilské cafezinho ve své knize Brazílie, země budoucnosti:

„Když navštívíte v Brazílii nějakou domácnost, bude vám každou hodinu během dne nabídnuta lahodná černá káva v malých šálcích – tady je to prostě samozřejmost. Káva se tu pije jinak než u nás; nebo spíš: pije se jí o mnoho více. Člověk tu neupíjí kávu po doušcích, ale vypije ji, podobně jako likér, najednou jedním rychlým douškem, ještě horkou – tak horkou, že, jak se tady říká, by pes se zavytím utekl, kdyby na něj ukáplo pár kapek.“
Cafezinho

Udržitelné a spravedlivé pěstování kávy v Brazílii

V Brazílii se na ploše zhruba 685 tisíc hektarů pěstuje káva s certifikátem Fairtrade. To odpovídá více než jedné třetině celkové plochy využívané k pěstování kávy v Brazílii. S 83 700 tunami kávy s certifikátem Fairtrade zaujímá Brazílie druhé místo mezi zeměmi produkujícími kávu s certifikátem Fairtrade – hned za Kolumbií, která je na prvním místě.

Tchibo nabízí brazilskou kávu z certifikované udržitelné zemědělské produkce, mimo jiné naše kávy s certifikátem Rainforest Alliance – Privat Kaffee Brazil Mild a Cafissimo Espresso Brasil Beleza.
 
 
S lahodnými stopami hořké čokolády a oříšků
Intenzita:66
od129
Kč/kg 1 612,50
Náhled