Často kladené dotazy

Cafissimo? Předplatné kávy? Její příprava? Najděte tu odpověď na svou otázku.

Zde zodpovíme Vaše otázky

Pokud se Váš dotaz týká kávy, předplatného kávy, přípravy kávy nebo jejího pěstování a pražení nebo také systému Tchibo Cafissimo, sestavili jsme pro vás přehled nejčastěji kladených dotazů. Jestliže zde ovšem uspokojivou odpověď nenajdete, obraťte se prosím na náš zákaznický servis.


Často kladené dotazy

Na našich internetových stránkách najdete v oddílu „Káva a spol.“ rubriku „Předplatné kávy. Tam jsou uvedeny všechny druhy kávy, které si můžete v rámci předplatného objednat. Prostřednictvím objednacího formuláře si následně můžete do předplatného zařadit kávu podle svých představ a formulář následně odeslat.
Předplatné kávy si také můžete zařídit po telefonu na zákaznické lince 844 555 335 (1,29 Kč/min. z pevné sítě, 3,78 Kč/min. z mobilní sítě).

Kávovar je v současné době nabízen ve dvou variantách. Standardní edice v barvách Černá a Stříbrná
a limitované edice v různých barevných provedeních, které jsou k dostání vždy jen po omezenou dobu.

V zásobníku na vodu je malý plovák, pomocí kterého se kontroluje množství vody v zásobníku. Pokud se kontrolka množství vody rozsvítí, i když je v zásobníku dostatek vody, důvodem může být závada na tomto plováku. V takovém případě prosím zašlete svůj kávovar se stručným popisem problému do našeho servisního centra. Adresu najdete v návodu k obsluze. Druhým důvodem, proč kontrolka množství vody bliká i při dostatku vody v zásobníku je situaci, kdy Vám přístroj signalizuje, že je potřeba provést odvápnění. Po protečení 70 litrů vody (600 – 1200 káv – dle velikosti připravovaných nápojů) začne na přístroji blikat indikátor nedostatku vody, vždy 3x krátce po 3 vteřinách. V tomto čase je doporučeno provést odvápnění. Po krátkou dobu lze pokračovat v přípravě káv i při této signalizaci. Nezanedbané odvápnění prodlužuje výrazným způsobem životnost přístroje.

Ne. Tchibo se rozhodlo nabízet výhradně vlastní kapsle. Jelikož kávovar a kapsle tvoří dohromady detailně vyladěný systém, můžeme velmi vysokou kvalitu kávy, kterou si zákazník se značkou Tchibo spojuje a kterou očekává, garantovat pouze s kapslemi Tchibo.

Do plně automatických kávovarů můžete v zásadě používat jakoukoli kávu naší značky. Nepoužívejte prosím kávu, která obsahuje karamelizovaná kávová zrnka. Ta by mohla působením tepla a vlhkosti v kávovaru začít lepit a přístroj poškodit. Pokud jde o kávu značky Tchibo, karamelizovaná zrnka jsou obsažena pouze v kávě s názvem „Vienna Mélange“.

Pražená káva Tchibo obsahuje zhruba 1,2 až 1,4 % kofeinu, přičemž tato hodnota může mírně kolísat
v závislosti na konkrétní sklizni a druhu kávy. V našich kávách bez kofeinu, Colombia Fino, je obsah kofeinu nižší než 0,1%.

Obsah tuků v nezpracované kávě se pohybuje mezi 10 a 13%. Káva druhu Arabica přitom obsahuje více olejů neboli lipidů než druh zvaný Robusta. Během pražení se podíl těchto látek v podstatě nesnižuje, vzhledem k úbytku vody se jejich procentuální podíl v pražené kávě naopak ještě zvyšuje. Pražená káva obsahuje v závislosti na druhu a oblasti pěstování 8 až 15% tuku. Tyto tuky se ale ve vodě téměř nerozpouštějí a do šálku se jich dostane jen malé množství – většina z nich zůstane v kávové sedlině.

Od roku 1949 nabízí Tchibo svým zákazníkům kávu nejvyšší kvality. A to s radostí a obrovským nasazením! Ambice přinášet maximální kvalitu od nás vyžaduje velkou důkladnost během celého procesu zpracování kávy: počínaje výběrem kávových zrn v oblastech jejího pěstování přes přepravu, naše kvalitní pražení až po balení kávy. Nejlepší kvalitou přitom rozumíme nejen chuťové, čichové a vizuální vlastnosti kávy, ale také ekologické a sociální aspekty. Zasazujeme se o to, aby pěstování kávy, její zpracování i prodej byly provozovány dlouhodobě udržitelným způsobem.

Tchibo praží kávu konvekční metodou. Při tomto postupu se omýváním kávy přímo nebo nepřímo ohřívaným vzduchem zlepšuje přenos tepla na praženou kávu. Tím dosahujeme zkrácení doby pražení bez negativního vlivu na kvalitu kávy. Doba pražení se pohybuje mezi 1,5 a 10 minutami. Naši odborníci připisují této metodě kromě zkrácení doby pražení také pozitivní vliv na kávu, protože kávová zrna jsou – na rozdíl od pražení kontaktní metodou – pražena velmi rovnoměrně ze všech stran.


Otázky k předplatnému kávy:

Na našich internetových stránkách najdete v oddílu „Káva a spol.“ rubriku „Předplatné kávy. Tam jsou uvedeny všechny druhy kávy, které si můžete v rámci předplatného objednat. Prostřednictvím objednacího formuláře si následně můžete do předplatného zařadit kávu podle svých představ a formulář následně odeslat. Předplatné kávy si také můžete zařídit po telefonu na zákaznické lince 01805-77 65 77
(0,14 €/ min z pevné sítě; maximálně 0,42 €/ min z mobilní sítě).

V současné době si můžete předplatit pouze ty druhy kávy, které vidíte na našich internetových stránkách v oddílu „Káva a spol.“ v rubrice „Předplatné kávy“.

Předplatné kávy bohužel v rámci „Můj účet“ vidět ani měnit nemůžete, protože se jedná o dlouhodobou zakázku.
Pokud si přejete na svém předplatném kávy cokoli změnit, rádi Vám vyhovíme. Své požadavky ohledně množství a druhů kávy nám můžete sdělit e-mailem na adresu service@tchibo.cz.

Dodávky v rámci Vašeho předplatného kávy mohou být realizovány výhradně subjektům s dodací
a fakturační adresou na území Německa.

Předplacenou kávu Vám můžeme dodávat každý měsíc nebo jednou za dva či tři měsíce. Možná je také dodávka až třikrát do měsíce. Datum dodání si určujete sami.

Ano, interval, v jakém je předplatné kávy realizováno, můžete kdykoli změnit.

V rámci předplatného dodáváme kávu zdarma při odběru minimálně šesti balení na jednu dodávku.
1000gramová balení kávy Caffé Crema a espresa se počítají jako dvě balení.

Cenu kávy Vám garantujeme v zásadě vždy do konce kvartálu.

Ano. Není stanovena žádná doba trvání smlouvy a předplatné kávy může být kdykoli písemně vypovězeno, a to bez udání důvodů.


Otázky ke kávovaru Cafissimo

Naše kávovary jsou k dostání na internetu v oddílu „Káva a spol. v rubrice Cafissimo, dále ve všech obchodech Tchibo a v dalších významnějších obchodech s kávou nebo potravinami, kde jsou výrobky Tchibo nabízeny. Naše obchody

Aktuálně je kávovar nabízen jako standardní model v antracitové barvě a jako prémiový model v černé
a červené. Sledujte ovšem také naše úžasné barevné speciální edice, které jsou k dostání vždy jen po omezenou dobu.

Každá káva vyžaduje přípravu pod speciálně vyladěným tlakem. Jen tak se může dokonale rozvinout její vůně. Kávovar Cafissimo značky Tchibo proto jako jediný systém pracující s jednotlivými porcemi kávy zajišťuje pro spařování různých druhů kávy různé tlaky: překapávaná káva je spařována pod nízkým tlakem, Caffè Crema pod středním tlakem a espresso pod vysokým tlakem.

Požitek z kávy snadno a rychle! Díky systému tří tlaků lze kdykoli připravit aromatickou kávu podle individuálních přání: kávovar odvzdušněte tím, že z trysky necháte vytéct zhruba jeden šálek vody. Potom vyndejte držák kapslí, umístěte do něj kapsli a zasuňte ho zpátky do kávovaru. Stisknutím vybraného tlačítka zahájíte přípravu. Čerstvě spařená káva zaručuje maximální chuť.

Obsluha kávovaru Cafissimo je velmi jednoduchá. Cesta ke kávě vynikající chuti má jen několik málo kroků: uzavřená kapsle se vloží do držáku, při jeho zavírání je kapsle propíchnuta integrovaným trnem. Stisknutím jednoho z tlačítek je zahájeno spařování kávy v kapsli. (Upozornění: Je velmi důležité, aby fólie z kapsle nebyla odstraněna.)
Díky systému tří tlaků pro spařování kávy, kterým je kávovar Cafissimo značky Tchibo vybaven, jsou jednotlivé druhy kávy připravovány pod různým, speciálně vyladěným tlakem. Díky tomu se vůně kávy může dokonale rozvinout. A každý šálek kávy je opravdovým požitkem.
Doba potřebná pro přípravu kávy se v závislosti na druhu kávy a naprogramovaném množství vody pohybuje mezi 25 (espreso) a 90 sekundami (překapávaná káva).

Kdo preferuje slabší nebo silnější kávu, může přednastavené množství vody přizpůsobit svým osobním požadavkům tak, že množství vody pro jednotlivá tlačítka naprogramuje nově.

S kávovarem Cafissimo od Tchiba se povede každá káva, protože kávovar vytváří spolu s kapslemi optimálně vyladěný systém. Speciálně vyvinutý tlakový systém automaticky určuje tlak a množství vody pro jednotlivé druhy kávy, tyto parametry jsou při přípravě kávy rozhodující. Protože je každá kapsle naplněna čerstvě namletou kávou a neprodyšně uzavřena, uchovává si káva až do zahájení spařování svou plnou, charakteristickou vůni.

Pod držák se vejdou běžné šálky a sklenice s výškou zhruba do 140 mm.

Stejně jako u všech technických výrobků Vám Tchibo nabízí i na kávovar Cafissimo záruku v trvání tří let ode dne nákupu.

Abyste si mohli dlouhodobě pochutnávat na kávě nejvyšší kvality, doporučujeme Vám kávovar pravidelně zbavovat vodního kamene. V závislosti na tvrdosti vody je tento krok vhodné provádět každé čtyři týdny. Další informace k tématu odstraňování vodního kamene najdete v návodu k obsluze.

Pokud by kávovar přestal fungovat – což nepředpokládáme –, zajistíme Vám jeho opravu. Adresu servisního místa najdete v návodu k obsluze nebo v sekci reklamace.

V návodu k obsluze najdete přesně popsáno, jak kávovar Cafissimo funguje. Kdybyste přece jen měli ohledně obsluhy kávovaru nějaké dotazy nebo se při jeho používání vyskytly problémy, obraťte se prosím na nás. My se pokusíme ve spolupráci s Vámi daný problém vyřešit. V těchto případech prosím kontaktujte oddělení poradenství zákazníkům na zákaznické telefonní lince 844 555 335. Nebo nám můžete napsat e-mail na adresu service@tchibo.cz.

V zásobníku na vodu je plovák, pomocí kterého je sledováno množství vody. Pokud kontrolka množství vody v zásobníku bliká, ačkoli je jí v zásobníku dostatek, může se jednat o závadu na tomto plováku. V takovém případě prosím svůj kávovar spolu se stručným popisem problému zašlete do našeho servisního centra. Adresu najdete v návodu k obsluze nebo v sekci reklamace.

Pokud do záchytné misky teče nepřiměřeně velké množství vody, příčinou bývá zpravidla to, že je otvor pro její vytékání zanesen vodním kamenem nebo že kapsle s kávou nebyla řádně propíchnuta. V prvním případě by mělo stačit vodní kámen odstranit. Návod na odstranění vodního kamene najdete v návodu k obsluze.

Extrémní zanesení zásobníku na vodu vodním kamenem může vést k tomu, že kávovar už není dále schopen správně provádět spařování kávy a vydává při tom velký hluk. V takovém případě Vám doporučujeme vodní kámen ze zásobníku odstranit. Pokud by kávovar ani potom nefungoval, zašlete ho prosím do našeho servisního centra. Adresu najdete v návodu k obsluze.

Otázky ke kapslím Cafissimo

Nabízíme tři druhy překapávané kávy: Káva brazilská jemná z řady Privat Kaffee, Santos Fino bez kofeinu rovněž z řady Privat Kaffee (k dostání jen v obchodech Tchibo) a Kvalitní jemná káva. Pro milovníky espresa máme Espresso Gusto Originale a Espresso Gusto Originale decaffeinato. Pro ty, kdo mají rádi kávu s pěnou, přinášíme Caffè Crema plná chuť a Caffè Crema jemná. Pomocí napěňovací trysky si můžete připravit lahodné kávové speciality s mlékem, jako je cappuccino nebo latte macchiato. Do těchto specialit Vám doporučujeme používat espreso.

Ne. Tchibo se rozhodlo nabízet výhradně svoje vlastní kapsle. Protože kávovar a kapsle představují vzájemně dobře vyladěný systém, vysokou kvalitu kávy, kterou zákazníci značky Tchibo znají a očekávají, je možné garantovat pouze s kapslemi Tchibo.

Ne, protože kapsle Tchibo jsou vyvinuty speciálně pro spařovací systém kávovaru Cafissimo. Díky speciálnímu vyladění kávovaru a kapslí jsme schopni garantovat osvědčenou vysokou kvalitu značky Tchibo.

Jeden šálek. Každá kapsle obsahuje přesně takovou dávku kávy, která je třeba pro přípravu jednoho šálku dobrého espresa, Caffè Crema nebo čerstvé překapávané kávy.

Ano. Jedná se o chuťově identickou kávu.

Kompletní chuť čerstvě namleté kávy zůstává v kapsli díky spolehlivému uzavření zachována po dobu 12 měsíců až do okamžiku samotné přípravy kávového nápoje.

Kapsle stejně jako kávovary Cafissimo si můžete objednat v našem internetovém obchodě. Kapsle i kávovary dále najdete ve všech obchodech Tchibo a v důležitých prodejních místech výrobků Tchibo. Naše obchody


Otázky k přípravě kávy

Základní pravidlo zní: nízký stupeň pro velmi jemně namletou kávu, která se hodí na přípravu ručně spařené kávy, tureckou kávu moka nebo espreso. Střední stupeň pro středně jemnou kávu, která se používá ve většině domácích kávovarů (překapávače, presovače). Káva namletá na nejvyšší stupeň se používá v konvičkách s pístem.
Podívejte se prosím do návodu k obsluze Vašeho mlýnku na kávu, abyste věděli, který stupeň máte pro jaký účel zvolit.

Pokud při přípravě kávy Caffè Crema značky Tchibo v plně automatických nebo poloautomatických kávovarech nevznikne pěna, kávovar buď pracuje s příliš nízkým tlakem nebo je káva namletá příliš nahrubo. V těchto případech se prosím podívejte do návodu k obsluze a nastavení kávovaru upravte nebo se obraťte na výrobce kávovaru.

Do svého plně automatického kávovaru můžete v zásadě používat jakoukoli kávu naší značky. Nepoužívejte prosím ale kávu s karamelizovanými zrny. Ta totiž v plně automatickém kávovaru mohou působením tepla a vlhka začít lepit a přístroj poškodit. Z kávy značky Tchibo obsahuje karamelizovaná zrna pouze káva Wiener Melange z řady Privat Kaffee.

Ano, protože je káva bez kofeinu o něco sušší, musí být namleta o něco hruběji.


Otázky ke kávě a zdraví

Všechny druhy surové kávy jsou přirozeně bezlepkové. Lepek nevzniká ani při pražení, ani není do žádné kávy přidáván.
Pozornost ale prosím věnujte instantním směsím určeným např. k přípravě cappuccina: tyto potraviny obsahují laktózu z přidávaných mléčných složek.

Pražená káva značky Tchibo obsahuje zhruba mezi 1,2 až 1,4 % kofeinu, tato hladina může kolísat v závislosti na sklizni a druhu kávy. V našich kávách bez kofeinu Sana a Colombia Fino z řady Privat Kaffee je méně než 0,1 % kofeinu. Tyto hodnoty jsou předepsány německou směrnicí o kávě.

Surová káva obsahuje mezi 10 a 13 % tuku. Káva druhu Arabica přitom obsahuje více olejů neboli lipidů než druh zvaný Robusta. Během pražení se podíl těchto látek v podstatě nesnižuje, vzhledem k úbytku vody se jejich procentuální podíl v pražené kávě naopak ještě zvyšuje.
Pražená káva obsahuje v závislosti na druhu a oblasti pěstování 8 až 15% tuku. Tyto tuky se ale ve vodě téměř nerozpouštějí a do šálku se jich dostane jen malé množství – většina z nich zůstane v kávové sedlině.

Tchibo nechává kávu dekofeinovat v renomovaných závodech využívajících nejmodernější technické postupy. Jako rozpouštědlo se při dekofeinizaci používá ester kyseliny octové. Toto rozpouštědlo je pro dekofeinizaci surové kávy povoleno směrnicemi Evropského společenství, ty platí i pro Německo.
Ester kyseliny octové se v přírodě vyskytuje běžně a je mimo jiné komponentou vůně ovoce nebo vůně surové kávy.
Uvedeným postupem vzniká silně aromatická, vysoce kvalitní pražená káva bez kofeinu, kterou si bez jakýchkoli zdravotních rizik můžete vychutnávat každý den.

Espreso je v zásadě lépe snášeno než běžná káva. Platí to jak z hlediska působení kofeinu, tak z hlediska stravitelnosti. Má to dva rozdílné důvody: Při rychlém spaření v menším množství vody se neextrahuje veškerý kofein (jen 60 až 80 % vzhledem k jeho z množství v překapávané kávě). Odborníci na kávu se navíc domnívají, že ani látky dráždící žaludek se neextrahují tak silně. Tato domněnka ovšem ještě není potvrzena, protože tyto látky nebyly dosud přesně identifikovány.


Otázky k dlouhodobě udržitelnému pěstování kávy

Od roku 1949 nabízí Tchibo svým zákazníkům kávu nejvyšší kvality. A to s radostí a obrovským nasazením! Ambice přinášet maximální kvalitu od nás vyžaduje velkou důkladnost během celého procesu zpracování kávy: počínaje výběrem kávových zrn v oblastech jejího pěstování přes přepravu, naše kvalitní pražení až po balení kávy. Nejlepší kvalitou přitom rozumíme nejen chuťové, čichové a vizuální vlastnosti kávy, ale také ekologické a sociální aspekty.
Zasazujeme se o to, aby pěstování kávy, její zpracování i prodej byly provozovány dlouhodobě udržitelným způsobem.


Otázky k pražení kávy

Jsou kávová zrna jemné kávy pražena jiným způsobem než zrna silné kávy či kávy s plnou chutí?
Káva může být pražena různým způsobem, délka a teplota pražení přitom samozřejmě mají vliv na chuť kávy. Doba a teplota zahřívání jsou mocné nástroje, které určují barvu a především chuť kávy. Lehká, výrazná káva se praží kratší dobu do světlejšího odstínu, intenzivní káva (např. espreso) se praží spíš delší dobu do tmava, aby se přirozený obsah kyselin v kávových zrnech snížil.

Tchibo praží kávu konvekční metodou. Při tomto postupu se omýváním kávy přímo nebo nepřímo ohřívaným vzduchem zlepšuje přenos tepla na praženou kávu. Tím dosahujeme zkrácení doby pražení bez negativního vlivu na kvalitu kávy. Doba pražení se pohybuje mezi 1,5 a 10 minutami. Naši odborníci připisují této metodě kromě zkrácení doby pražení také pozitivní vliv na kávu, protože kávová zrna jsou – na rozdíl od pražení kontaktní metodou – pražena velmi rovnoměrně ze všech stran.