Schließen

Čím se liší espresso od „normální” kávy?

Klasické espresso se od „normální” kávy neliší jen mnohem menším šálkem. Už samotná příprava espressa je velmi speciální.
Barista Graziano Chessa z Tchibo vysvětluje, co to obnáší.

Při přípravě espressa nestačí prosté spaření kávy. Nezáleží na tom, zda použijete poloautomatický nebo plnoautomatický kávovar, princip přípravy espressa je vždy stejný.

Chcete-li připravit espresso, je potřeba protlačit horkou vodu pod enormním tlakem přes extrémně jemně umletou kávu. Místo filtru se používá sítko, které propustí také aromatické kávové oleje. Výsledkem je velmi silná káva s intenzivní chutí a s hustou krémovou pěnou v barvě lískového oříšku.

Ideální doba přípravy jednoho šálku espressa je 30 sekund. Příprava by neměla trvat kratší dobu (espresso by chutnalo mdle), ale ani delší (během přípravy by se uvolnilo příliš mnoho hořkých látek).

To, že espresso obsahuje více kofeinu než normální káva, je jen fáma. Silné pražení kávových zrn, jemné mletí a kratší doba kontaktu mleté kávy s horkou vodou se postarají o nižší obsah kofeinu. Zelená kávová zrna určená pro espresso se praží déle a do tmavší barvy, což snižuje přirozený obsah kyselin v kávových zrnech.

Graziano Chessa, barista ze společnosti Tchibo

Objednat on-line espresso a caffè crema

   
Tchibo Espresso Barista – zrnková káva
Za 200 Věrnostních zrnek jen 149 Kč

Tchibo Espresso Barista – zrnková káva

100% certifikovaná káva Fairtrade; 100% Arabica
Intenzita:56
249 Kč Quickshop Kč/kg:  498
Tchibo Espresso Milano Style
Za 200 Věrnostních zrnek jen 119 Kč

Tchibo Espresso Milano Style

Elegantní italské espresso
Intenzita:46
219 Kč Quickshop Kč/kg:  438
Tchibo Espresso Sicilia Style
Za 200 Věrnostních zrnek jen 119 Kč

Tchibo Espresso Sicilia Style

Elegantní italské espresso
Intenzita:66
219 Kč Quickshop Kč/kg:  438